Witam serdecznie,
USZCZELNIONE
Niedawno kupiłem Aurisa 2008 roku i od razu pojawił się problem wody w bagażniku.
W moim przypadku woda dostawała się przez źle ułożoną uszczelkę lampy prawej, dokładnie przez dolny rant otworu.
Wystarczy wyjąć zaślepki świateł i polewać wodą po rowku pomiędzy karoserią a uszczelką klapy, woda spłynie na lampę i pojawia się przeciek.
Co i jak zrobiłem:
1. Zdemontowałem lampy, bardzo proste potrzebny tylko klucz płaski 10 i 8.
Najwygodniej położyć się w bagażniku. Chwilę męczyłem się z zapinkami, metodą okazało się odpięcie tej "górnej" jako pierwszej.
2. Wyczyściłem lampy i uszczelki z zanieczyszczeń.
3. Na ranty wszystkich otworów nałożyłem pistoletem niewielką ilość silikonu (do łazienek).
Po 20 min jak silikon można było dotknąć, lekko wepchnąłem go na rant tak aby tworzył uszczelkę.
4. Jako że problemem było niewłaściwe ułożenie uszczelki wkleiłem ją w kilku miejscach super glue (4 kropelki na rancie) do lampy. W moim przypadku należało uszczelkę "podnieść o 5 mm tak aby po założeniu stykała się z otworem w karoserii.
Jeśli chcecie wykonać test czy uszczelka dobrze leży pamiętajcie o wyjęciu zapinek z lampy, co by nie męczyć się po raz 2.
5. Uszczelniłem silikonem połączenie uszczelki z lampą od zewnętrznej strony.
6. Odczekałem 1h.
7. Złożyłem wszystko
8. Wykonałem taki sam test jak przy lokalizacji.
Co potrzebne: latarka, woda 3l, ręcznik papierowy, klucz 10 i 8, super glue, silikon sanitarny, pistolet do tubek, dodatkowo przyda się odtłuszczacz.
Całość na 2 lampy to 3h (razem z czasem na związanie silikonu).
Jedna osoba poradzi sobie bez problemu.
Zdjęcia mogę na e-mail podesłać jeśli komuś potrzebne.
Mam nadzieje, że opis komuś się przyda.
Pozdrawiam.