Autor Wątek: woda w bagażniku  (Przeczytany 147213 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pmagassi

• Toyot Leżący
  • *
Odp: woda w bagażniku
« Odpowiedź #105 dnia: 14 Kwietnia 2014, 19:52:06 »
Problem rozwiązany.
W piątek zdemontowałem lampę i zabrałem do osuszenia do domu (u mnie woda tak dziwnie znajdowała sobie drogę, że oprócz bagażnika, dodatkowo wleciała do środka lampy). W sobotę zamontowałem z powrotem lampę z nową uszczelką (kupioną w ASO, bo nigdzie indziej nie mogłem znaleźć), ale bez masy uszczelniającej. Dzisiaj był test szczelności, bo pada cały dzień - sucho, więc chyba sukces ;)
Dla tych, co uszczelnianie przed nimi: demontaż lampy to dwie śruby + dwa zatrzaski. Mi te dwa zatrzaski dały mocno w kość, bo o ile do jednego dostęp był spoko, o tyle do drugiego dostęp fatalny, więc nie było jak go ścisnąć... po długiej walce i małym patencie z zastosowaniem kołka rozporowego dałem radę (odpowiednio dopasowany do zatrzasku kołek jednocześnie go ścisnął i wypchnął) - generalnie każdy laik powinien dać radę (ja do takich się zaliczam). Szkoda tylko, że sami z takimi rzeczami musimy się męczyć... skoro tak jak napisał ArKaDiUs1980 to była jakaś wada fabryczna uszczelki, to powinni to wymieniać na swój koszt.

Dzięki wszystkim za pomoc!

P.S. Przypomnę tylko, że w serwisie zaproponowali mi wymianę całej lampy + uszczelki. Panowie z ASO - zawiodłem się na Was.

Offline qlpa_

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #106 dnia: 05 Maja 2014, 10:12:16 »
Witam,

niedawno zakupiłem Auriska z 2010 roku czyli polifcie i niestety u mnie pojawił się też ten sam problem.
Po obfitych ulewach i niejednokrotnej myjni w aucie zaczął unosić się nieprzyjemny zapach. Pierwsza myśl, to klimatyzacja. Niestety czyszczenie klimatyzacji nie dało efektu. Zapach grzybów, pleśni dalej dominował w aucie. Przyczyną okazała się "stojąca" woda w schowku zapasowego koła.
Po dokładnym zbadaniu problemu okazało się, iż przyczyną jest nieszczelność wokół tylnej prawej lampy. Woda zamiast wpływać górą pod klosz lampy i wypływać dołem klosza, przecieka przez uszczelkę i dalej płynie do najgłębszego miejsca bagażnika, czyli schowka koła zapasowego i tam tworzy obfite jeziorko.
Problem rozwiązałem sam poprzez demontaż klosza tylnej lampy, wyjęcie uszczelki i dokładne jej wysuszenie (wyglądała na ok, była cała, niepopękana więc nie zmieniałem) oraz zasilikowanie od wewnątrz i na zewnatrz uszczelki (silikon położyłem między uszczelkę i klosz lampy oraz uszczelkę i blachę).
Jak na razie problem znikł, a już zastanawiałem się czy nie założyć hodowli komarów, bo bajoro było duże no i zapach jak na mokradłach  :grin:

Pozdrawiam

Offline jareem

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #107 dnia: 17 Maja 2014, 20:47:58 »
cześć!
miałem ten sam problem co w temacie,okazało się że w moim przypadku woda lała się przez lewą lampę i było jej sporo w samym kloszu a pod kołem zapasowym potop szwedzki.
Uszczelka w ASO chyba 60zł-kupiłem i wymieniłem (samoprzylepna) ale nic to nie dało,jak lałem z butli wyciek nie ustąpił,dopiero gdy się przyjrzałem to zauważyłem że woda wali (i to sporo) przez korek mocujący lampę do nadwozia
Pozdrawiam
auris sol 2.0 d-4d

Offline PuchaczM

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #108 dnia: 10 Czerwca 2014, 13:19:53 »
Da się, robiłem to bez demontażu zderzakaUszczelniałem i nie cieknie

Witam
A możesz opisać jak to zrobiłeś?
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 10 Czerwca 2014, 13:21:56 wysłana przez PuchaczM »

Offline Sacrum

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #109 dnia: 13 Czerwca 2014, 21:49:28 »
Od wewnątrz wypinasz kratkę, jest na 4 zatrzaski. Kladziesz się za kołem, rękę łamiesz w dwóch miejscach i wyciągasz ;) czyscisz uszczelkę która pewnie będzie uszkodzona. Lejesz na grubo silikon na uszczelkę i na otwór montażowy kratki od zewnątrz (przez bagaznik) i montujesz połamana ręką. Pomocna będzie druga osoba przy montażu, ja sobie sam poradziłem.

Wysłane z mojego SM-G350 przy użyciu Tapatalka

Offline PuchaczM

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #110 dnia: 14 Czerwca 2014, 15:17:33 »
Dzięki, już sobie poradziłem. Choć faktycznie przydatna jest do tego druga osoba - jedna leży obok koła i podaje kratkę, druga ją "odbiera" przez otwór i umieszcza na miejscu.

Niezrozumiałym dla mnie jest tylko, że nie można zakupić samej uszczelki. Dostępne są tylko kratki z uszczelką (przynajmniej w mojej okolicy - koszt 116zł), ale zastępczo można kupić idealnie pasującą uszczelkę do kratek wentylacyjnych w sklepie hydraulicznym - koszt około 6zł.

Niestety po dzisiejszych opadach okazało się, że mam do wymiany uszczelki przy tylnych lampach  :-(

Jeszcze raz dzięki.

Offline PiotR84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #111 dnia: 15 Lipca 2014, 05:54:23 »
u mnie pomogła uszczelka okienna typu D, kupiłem ją w budowlanym markecie za kilka groszy dosłownie 0,5m bo jest podwójna, nałożyłem podwójnie na klosz lampy i już nie przecieka, ale trzeba przyznać że klosz wchodził dość ciasno

Offline Maza

• Początkujący
« Odpowiedź #112 dnia: 10 Sierpnia 2014, 01:10:47 »
Witam serdecznie,

USZCZELNIONE

Niedawno kupiłem Aurisa 2008 roku i od razu pojawił się problem wody w bagażniku.
W moim przypadku woda dostawała się przez źle ułożoną uszczelkę lampy prawej, dokładnie przez dolny rant otworu.
Wystarczy wyjąć zaślepki świateł i polewać wodą po rowku pomiędzy karoserią a uszczelką klapy, woda spłynie na lampę i pojawia się przeciek.

Co i jak zrobiłem:
1. Zdemontowałem lampy, bardzo proste potrzebny tylko klucz płaski 10 i 8.
Najwygodniej położyć się w bagażniku. Chwilę męczyłem się z zapinkami, metodą okazało się odpięcie tej "górnej" jako pierwszej.
2. Wyczyściłem lampy i uszczelki z zanieczyszczeń.
3. Na ranty wszystkich otworów nałożyłem pistoletem niewielką ilość silikonu (do łazienek).
Po 20 min jak silikon można było dotknąć, lekko wepchnąłem go na rant tak aby tworzył uszczelkę.
4. Jako że problemem było niewłaściwe ułożenie uszczelki wkleiłem ją w kilku miejscach super glue (4 kropelki na rancie) do lampy. W moim przypadku należało uszczelkę "podnieść o 5 mm tak aby po założeniu stykała się z otworem w karoserii.
Jeśli chcecie wykonać test czy uszczelka dobrze leży pamiętajcie o wyjęciu zapinek z lampy, co by nie męczyć się po raz 2.
5. Uszczelniłem silikonem połączenie uszczelki z lampą od zewnętrznej strony.
6. Odczekałem 1h.
7. Złożyłem wszystko
8. Wykonałem taki sam test jak przy lokalizacji.

Co potrzebne: latarka, woda 3l, ręcznik papierowy, klucz 10 i 8, super glue, silikon sanitarny, pistolet do tubek, dodatkowo przyda się odtłuszczacz.

Całość na 2 lampy to 3h (razem z czasem na związanie silikonu).
Jedna osoba poradzi sobie bez problemu.
Zdjęcia mogę na e-mail podesłać jeśli komuś potrzebne.

Mam nadzieje, że opis komuś się przyda.

Pozdrawiam.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #113 dnia: 10 Sierpnia 2014, 10:45:09 »
silikon sanitarny to drut, uszczelnia się masą PUR
TIIDA '09

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #114 dnia: 17 Stycznia 2015, 13:00:29 »
Witam

Dopadło i mnie.
Mam mokry dół prawego filcowego boczka nadkola i prawy brzeg maty przykrywającej koło zapasowe.
Na szczęście nie było wody we wnęce koła zapasowego.
Wypiąłem plastik od zaślepki prawej lampy i ukazał się widok na "odpowietrznik".

Moje spostrzeżenia:

- na podłodze bagażnika przy prawym błotniku (na podłodze bagażnika i pod filcem na prawym boczku) mam sporo piasku co wskazuje na zasysanie powietrza do bagażnika a nie jego wydmuchiwanie.

Wydawało mi się, że w kabinie panuje nadciśnienie i powietrze  powinno być wypychane wywietrznikiem na zewnątrz.
Obecność piasku wskazuje na to, że powietrze (z piaskiem i wodą) jest zasysane do wnętrza bagażnika.

Zauważyłem, że gumowe "klapki" w wywietrzniku są stosunkowo krótkie ("na styk" sięgają do dolnego brzegu ramki).
Może gdyby były dłuższe uniemożliwiałyby zasysanie wody do bagażnika ?

Suszę wykładzinę z bagażnika , a na "wywietrznik" mam zamiar założyć rękawicę jednorazową (taka jak mają np. lekarze do operacji) żeby nie wpuszczć wody na podłogę bagażnika.
Ciekawe czy to zda egzamin ? (na razie nie pada).

Z lewej strony na szczęście jest sucho.
Czy z lewej strony też jest "wywietrznik" ?

Lampy z prawej strony co prawda nie demontowałem , ale po wstępnych oględzinach stwierdziłem, że tamtędy (słynna uszczelka) raczej nie leci.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #115 dnia: 17 Stycznia 2015, 13:10:49 »
Sprawa banalna. Prawa lampa zdrmontować wynienić uszczelke i zakleić uszczelniaczem WSZYSTKIE MOCOWANIA (u mnie 3 razy kleiłem bo najpierw wlewało się jedym poźniej drugim etc.) Następnie zdemontować zderzak ze strony prawej i zakleić uszczelniaczem na około dziwacznego wywietrznika i ponownie zamątować zderzak. Faktychnie chrapy wywietrznika są na styk. Lecz gdy jest pożądnie uszczelniony na około nic nie ma prawa lecieć. Wywietrznik jest po obu stronach samochodu.

Offline Sacrum

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #116 dnia: 17 Stycznia 2015, 18:33:00 »
Bierzesz brata/szwagra dajesz mu wiadro z wodą.
Głowę wkładasz do bagażnika i patrzysz w filcowy otwór czy leci przez lampę czy przez wywietrznik.

Robiłem tak.pieknie widać odrazu.

Wywietrznik potrafię bez demontażu zderzaka wyjąć i włożyć.

Wysłany z Tapatalk

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #117 dnia: 17 Stycznia 2015, 19:20:06 »
Ja już byłem tak wściekły na te przecieki, że zdementowałem wszystko i zakleiłem raz na zawsze.

Offline radek752

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #118 dnia: 29 Stycznia 2015, 21:04:02 »
Wie ktoś może po co w ogóle są te wywietrzniki w bagażniku ?, same problemy z tym

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #119 dnia: 29 Stycznia 2015, 21:08:55 »
żeby drzwi się łatwiej zamykały.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl