Cześć, widzę że opanowales podgrzewanie lusterek w swojej yarisce. Jestem posiadaczem Iii z 2013 roku. Wkurza mnie wiecznie mokre lusterko.
Wystarczy ze przeczytacz topic od początku do końca i sam sobie z tym poradzisz. Nie wiem ja jest w YIII bo tutaj są juz chyba kierunkowskazy w lusterkach wiec mozliwe ze okablowanie w lusterku masz pod grzałkę i wystarczy zmienić sam wkład.
U mnie w YI 2004 <Francja> rozkminiając temat montażu na pierwszy rzut musiałem sprawdzić czy mam pociągniętą instalację.
Sprawdziłem pod zaslepką <atrapą> gdzie montowana jest konsola sterująca lusterkami czy jest kostka >>> jest i na zdjęciu ma 7 pinów.
Sprawdziłem pod boczkami, chociaż skoro była kostka w kabinie pod sterowanie to siłą rzeczy w drzwiach też kostki być powinny > są 5 pinowe . Na zdjeciu drzwi jest to ta biała na którą patrzy rączka od klamki>i ma 5 pin,co też pokazałem na zdjęciu.
Z czystek ciekawości mam pytanie, co to jest na samym dole drzwi zamaskowane przezroczystą folią > ten wystający klocek...??
Wracjąc do tematu>>
Kupiłem 5 pinowe lusterka <oryginalnie miałem manualne> wpadł mi komplet od przedlifta z końca 2002 roku. Różnica jest w Firmie i numerze OE do polifta jest inny ale nie spotkałem dwóch czarnych więc kombinował nie będę - nie ma róznicy czy przedlift czy polift pasują jednakowo, różnica może być w kraju produkcji > wydaje mi się że japońskie mają inny rozstaw śrub montażowych i można je poznać po białej kostce na końcu przewodu, wersje vin od V mają kostkę czarną! Dodam też, że na przedlftowych na nalepce jest firma Mevlude, kiedy na polifcie mam lepkę z nazwą Fiorel. Ciekawe jest też to, że oryginalnie przed liftem siedzą podgrzewane wkłady Hiszpańskiej firmy ALKAR>> z oznaczeniem MMAX i numer.....taki wkład poza ASO kosztuje 32PLN. W ASO x4. W tych które mam <manualne> wkładu nie wyciągałem więc nie wiem jakiej jest firmy. Boję się że urwę ząbki na kole zatrzaskowym >> jest ich 8 sztuki łatwo można je ułamać, a chciałbym sprzedać te lusterka kompletne, oryginalne i "nie ruszane" a z czystej ciekawości mogę je tylko uszkodzić.
Demontując prawy podgrzewany wkład ze zdjęcia ułamałem dwa ząbki i musiałem je podkleić, także trzeba z tym ostrożnie stary plastyk też swoje robi.
A Z PROBLEMóW mojego przedsięwzięcia>>>
Okazało się jednak że podgrzewanie lusterek nie działa, na krótko działały>> Montując prawe lusterko sprawdziłem czy po włączeniu ogrzewania tylnej szyby dochodzi napięcie na dwa piny w białej kostce - i nie dochodzi. Bezpiecznik odpowiedzialny za podgrzewanie 25A jest OK. Nie wiem o co kaman....
Dlatego mam pytanie do posiadaczy tej opcji <seryjnego podgrzewania> czy po włączeniu tylnej szyby < ta u mnie grzeje> słychać cyknięcie przekaźnika w okolicach deski rozdzielczej? Pytam bo w desperacji sugeruję się Corollą E12 gdzie słychać przekaźnik po włączeniu przycisku od podgrzewania tylnej szyby/lusterek.
Kilka fotek instalacji jaką mam w YI TERRA z 06.2004 w zagadnieniu lusterek el/podgrz.
Pozdrawiam