Autor Wątek: Instrukcja montażu podgrzewanych lusterek w Yarisie  (Przeczytany 49116 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
Odp: Instrukcja montażu podgrzewanych lusterek w Yarisie
« Odpowiedź #30 dnia: 21 Stycznia 2019, 22:28:21 »
Zaklafam ze przewody sa
Niekoniecznie , u mnie z 2006 roku nie było. Trzeba było ciągnąć wiązkę.

2006, rozumiem że masz YII?
Od czego zacząć żeby sprawdzić czy mam pociągniętą instalację..?
W sprzedaży są lusterka 3 i 5 pinowe do YI. Te 5 pinów to pewnie dodatkowe kable na podgrzewanie a 3 tylko sterowanie elektryczne?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 22 Stycznia 2019, 18:55:23 »
rozumiem że masz YII
Tak
Te 5 pinów to pewnie dodatkowe kable na podgrzewanie a 3 tylko sterowanie elektryczne?
Tak.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 22 Stycznia 2019, 23:06:05 »
Czy lusterka boczne od Anglika różnią się dla wersji z kierą po lewej stronie? Chodzi mi o samo "lustro" nie mówię o martwym polu tylko o sposób widzenia w związku z jazdą prawa/lewa strona.
Wykonałem już telefon do jakiegoś handlarza w kwestii lusterek i ma od Angola ale wspominał że różnica jest.
Kostki pod sterowanie do pilota poszukam pod deską, jak nie będzie to chyba sobie odpuszczę montaż dodatkowej instalacji.
Czy kostki do lusterek jeśli są to będą pod tapicerką poniżej lusterek, czy schowane są gdzieś pod trójkątnymi zaślepkami???
PZDR
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2019, 23:08:09 wysłana przez smokofilidanek »

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 29 Stycznia 2019, 19:06:49 »
Lusterka juz kupilem 5 pin kiera po lewej stronie. W prawym cos grzechocze, jakby jakis plastyk oderwal sie, albo cos tam wpadlo . Poki nie podlacze elektrycznie nie zgadne co tam siedzi. Co do angola to juz wiem i puszczam info dalej ze  szkla? zwierciadla? pokazują z lewej mniej z prawej wiecej. Chodzi o kat widzenia.  Takze uzytkowaniw ich na codzien troche niewygodne ? szczegolnie w miescie.  Co do  kostki do konsoli stetowania lusterkami, kostka jest i ma 7 pinow. Konsole juz podlaczylem. Wszysto gra.  Zakladam ze kostki pod boczkami tez bede, ale to potwierdze jak tam zajrze.  Zastanawiam sie czy do poddrzewania nie trzeba bedzie dolozyc przekaznika. W corolli pi wlaczeniu podgrzewania REAR pika mi gdzies pos deska pozdzielcza z lewej strony.  Mam nadzieje ze lusterka elektryczne jak beda kostki pos boczkami to dzialac powinny ju bez szukania i wmontowania kolejnego przekaznika...   Czy ma ktoa z Was oryginalnie sterowanie i podgrzewanie lusterek w Y I? Mam pytanie w kwestii szafki   z bezpiecznikami. Dzieku i pzdr!
« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2019, 19:08:48 wysłana przez smokofilidanek »

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 31 Stycznia 2019, 18:45:57 »
Juz sobie poradzilem sam.
Szkoda ze tak drętwo jesli chodzi o pomoc.
Jak ktos bedzie temat przerabial to pomogę.
U mnie w Yarisie wnioskuje ze instalacja jest na fulla, takze podgrzewane i el. lusterka to kolejny plug and play.
Myslalem ze podgrzewanie bedzie czuc na lustrze zdecydowanie, a to raptem "letnie" robi sie bez wyczuwalnego parzenia.
No nic nie dziekuje i pozdrawiam.

Offline dedezabrze

• Początkujący
« Odpowiedź #35 dnia: 03 Lutego 2019, 20:15:58 »
Cześć, widzę że opanowales podgrzewanie lusterek w swojej yarisce.  Jestem posiadaczem Iii z 2013 roku. Wkurza mnie wiecznie mokre lusterko. Chętnie skorzystam z Twojej pomocy. Jesli możesz to odezwij się na maila, dedezabrze@gmail.com
Pozdrawiam Dawid

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 04 Lutego 2019, 23:57:40 »
Cześć, widzę że opanowales podgrzewanie lusterek w swojej yarisce.  Jestem posiadaczem Iii z 2013 roku. Wkurza mnie wiecznie mokre lusterko.

Wystarczy ze przeczytacz topic od początku do końca i sam sobie z tym poradzisz. Nie wiem ja jest w YIII bo tutaj są juz chyba kierunkowskazy w lusterkach wiec mozliwe ze okablowanie w lusterku masz pod grzałkę i wystarczy zmienić sam wkład.

U  mnie w YI 2004 <Francja> rozkminiając temat montażu na pierwszy rzut musiałem sprawdzić czy mam pociągniętą instalację.
Sprawdziłem pod zaslepką <atrapą> gdzie montowana jest konsola sterująca lusterkami czy jest kostka >>> jest i na zdjęciu ma 7 pinów.
Sprawdziłem pod boczkami, chociaż skoro była kostka w kabinie pod sterowanie to siłą rzeczy w drzwiach też kostki być powinny > są 5 pinowe . Na zdjeciu drzwi jest to ta biała na którą patrzy rączka od klamki>i ma 5 pin,co też pokazałem na zdjęciu.
Z czystek  ciekawości mam pytanie,  co to jest na samym dole  drzwi zamaskowane przezroczystą folią > ten wystający klocek...??
Wracjąc do tematu>>
Kupiłem 5 pinowe lusterka <oryginalnie miałem manualne> wpadł mi komplet od przedlifta z końca 2002 roku. Różnica jest w Firmie i numerze OE do polifta jest inny ale nie spotkałem dwóch czarnych więc kombinował nie będę - nie ma róznicy czy przedlift czy polift pasują jednakowo, różnica może być w kraju produkcji > wydaje mi się że japońskie mają inny rozstaw śrub montażowych i można je poznać po białej kostce na końcu przewodu, wersje vin od V mają kostkę czarną!  Dodam  też, że na przedlftowych  na nalepce jest  firma Mevlude, kiedy na polifcie mam lepkę z nazwą Fiorel. Ciekawe jest też to, że oryginalnie przed liftem siedzą podgrzewane wkłady Hiszpańskiej firmy  ALKAR>> z oznaczeniem MMAX i numer.....taki wkład poza ASO kosztuje 32PLN. W ASO x4. W tych które mam <manualne> wkładu nie wyciągałem więc nie wiem jakiej jest firmy. Boję się że urwę ząbki na kole zatrzaskowym >> jest ich 8 sztuki łatwo można je ułamać, a chciałbym sprzedać te lusterka  kompletne, oryginalne i "nie ruszane" a z czystej ciekawości mogę je tylko uszkodzić.
Demontując prawy podgrzewany wkład ze zdjęcia ułamałem dwa ząbki i musiałem je podkleić, także trzeba z tym ostrożnie stary plastyk też swoje robi.

A Z PROBLEMóW mojego przedsięwzięcia>>>
Okazało się jednak że podgrzewanie lusterek nie działa, na krótko działały>> Montując  prawe lusterko sprawdziłem czy po włączeniu ogrzewania tylnej szyby dochodzi napięcie na dwa piny w białej kostce - i nie dochodzi. Bezpiecznik odpowiedzialny za podgrzewanie 25A jest OK. Nie wiem o co kaman....
Dlatego mam pytanie do posiadaczy tej opcji <seryjnego podgrzewania> czy po włączeniu tylnej szyby < ta u mnie grzeje> słychać cyknięcie przekaźnika w okolicach deski rozdzielczej? Pytam bo w desperacji sugeruję się Corollą E12 gdzie słychać przekaźnik po włączeniu przycisku od podgrzewania tylnej szyby/lusterek.
Kilka fotek instalacji jaką mam w YI TERRA z 06.2004 w zagadnieniu lusterek el/podgrz.
Pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2019, 00:26:08 wysłana przez smokofilidanek »

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 05 Lutego 2019, 18:53:01 »

Ciekawe jest też to, że oryginalnie przed liftem siedzą podgrzewane wkłady Hiszpańskiej firmy  ALKAR>> z oznaczeniem MMAX i numer.....taki wkład poza ASO kosztuje 32PLN. W ASO x4.

Sorry za wprowadzenie w błąd ale <prawy> wkład w lusterku które kupiłem był najwyraźniej wymieniany, bo z lewej strony jest już wkład z logo Toyoty z znacznikiem dat z symbolem e1, rodzajem plastyku ABS i kilkoma numerami  np. TOYOTA 80693> taki sam symbol jest od spodu na obudowie lusterka. Taki wkład kosztuje w ASO 45 Euro. Także ALCAR to zamiennik, który powiem szczerze daje gorszą widoczność od oryginału i w dodatku ściemnia obraz, na oryginale jest dużo jaśniej. To tak w woli sprostowania bo EDITa zrobić już nie mogłem..

Co do problemu że lustra nie grzeją, padł trop na włącznik szyby, możliwe że tu tkwi szkopuł w kwestii ilości pinów we wtyczce włącznika. Muszę to sprawdzić co na ten temat podaje EPC.

Nikt z WAS nie ma oryginalnie podgrzewanych lusterek!!??

Offline Radomadre

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 06 Lutego 2019, 07:24:41 »
No właśnie widzę, że mało która Yaris ma podgrzewane lusterka. Mam Yarisa II z 2011 roku bez mała w najbogatszej wersji a lusterka nie są podgrzewane. I wkurza mnie brak tej pierdoły :-)

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 14 Lutego 2019, 19:48:49 »
Włącznik podgrzewania szyby/lusterek  w każdej wersji wyposażenia  ma 4 piny. Problem jest gdzie indziej.

Co do podgrzewanego wkładu lusterka, jaką powinien mieć rezystancje oryginał TOYOTY?
Pytam bo ALCAR miał w temp. pokojowej  24 stopnie odczyt >> 12,6 Oma i czuć że grzał pod dłonią, natomiast Toyoty pokazuje w tej samej temperaturze 2,4 Oma i nic nie czuć żeby grzał.
Co najlepsze sprawdzałem już dwa inne lusterka z oryginalnymi wkładami i też pokazują 2,4 Oma i nawet po 5 minutach nie czuć żeby grzały..
Stawiam że maty są przepalone, albo taki badzie montowali w Yarisie, bo w COrolli E12 po minucie grzania wkład jest ciepły co zdecydowanie czuć po przyłożeniu dłoni.
Może ktoś z WAS zmierzyć jaką ma rezystancję w oryginalnym podgrzewanym wkładzie w YI???

Dzięki i pozdrawiam

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #40 dnia: 16 Lutego 2019, 00:05:40 »
2.4 on ma musi nieźle grzać.
Na czym sprawdzałaś - przy jakim napięciu na stylach?

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 16 Lutego 2019, 10:23:47 »
2.4 on ma musi nieźle grzać.
Na czym sprawdzałaś - przy jakim napięciu na stylach?
   Sama mata bez przylozenia napiecia na styki ma 2,4-2.9 Om w zaleznosci od temperatury podczas pomiaru. Podlaczam ja pod domoey zasilacz 12V i nie grzeje. Zamiennik ALCAR pokazuje 12.6 Om na stykach i  juz po 15 sekundach wklad od strony lustra robi sie ciepły. Mialem jjuz kilka oryginalnych lusterek z oryginalnym wkladem i na kazdym miernik pokazuje 2.4 Om i zaden nie grzal nawet pi 10 minutach lustro jest zimne. Mozliwe ze w yarisach te oryginalne maty tak szybko sie przepalaly?  5 lusterek mierzylem i podlaczalem i w kazdym to samo. Oryginalny wklaf w corolli tez po 15 sekundach robi sie cieply i czuc to po przylozeniu dloni.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #42 dnia: 16 Lutego 2019, 11:53:00 »
Maty w yarisie I są łączone szeregowo.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #43 dnia: 16 Lutego 2019, 14:25:43 »
na kazdym miernik pokazuje 2.4 Om i zaden nie grzal nawet pi 10 minutach lustro jest zimne
2.4 ohma musi mocno grzac. Fizyki nie oszukasz.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 16 Lutego 2019, 22:54:07 »
Maty w yarisie I są łączone szeregowo.
Czy to oznacza ze  po przylozeniu 12v na styki  pojedynczego wkladu ten grzal nie bedzie? Tym samym jest inaczej jak w corolli e12?  Temat niby prosty a wysypalem siw na pierwszym zakrecie:) dzieki z gory za zainteresowanie i wszelkie wskazowki. Pzdr
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2019, 22:56:17 wysłana przez smokofilidanek »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl