Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596849 razy)

Offline aju

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #765 dnia: 01 Października 2014, 07:26:53 »
Toyota Auris II 2013, fabryczne ksenony, jechałem dłuższą trasą w nocy (po raz pierwszy)  mam odczucie ,że poziom wysokości świecenia ksenonów ( mijania) jest trochę za niski ( jak mijały mnie inne auta,to ich reflektory doświetały drogę trochę dalej)  - w poprzednim aucie ( corolli ) na halogenach miałem doświetlony dłuższy odcinek
drogi, nigdy sam nic nie reguluję,wszystko ustawia (sprawdza aso)  mam zapytanie  czy serwis toyoty tutaj pomoze ,czy tak ma być ! ?

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #766 dnia: 01 Października 2014, 07:51:08 »
A na jaką wartość masz ustawione pokrętło "ustawiania wysokości świecenia"?
Obi

Offline aju

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #767 dnia: 01 Października 2014, 08:02:33 »
wiem, to byłoby bardzo proste i na pewno nie zawracałbym głowy na forum, w moim modelu aurisa
nie ma tego pokrętła !  światła poziomują się automatycznie po włączeniu zapłonu.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #768 dnia: 01 Października 2014, 08:20:58 »
Z tego co kojarzę to przy lampach jest "śruba", którą poziomuje światła.
zobacz jeszcze ten wątek http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=28918.0
« Ostatnia zmiana: 01 Października 2014, 08:22:31 wysłana przez Piotr Sas »
Obi

Offline bbanditoss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #769 dnia: 01 Października 2014, 08:54:57 »
Jak to ksenony, mają samoregulację - dlatego nie ma pokrętła wysokości :)
Ale tak jak kolega napisał, przy lampie jest regulacja - tylko uważaj bo łatwo przesadzić i świecisz w niebo  :-P
Najlepiej ja jakieś stacji diagnostycznej to sprawdzić i ewentualnie podciągnąć trochę :)
U mnie ksenony święcą tak jak trzeba  :cheesy:

Offline Mumcio1977

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #770 dnia: 01 Października 2014, 09:38:29 »
nie wiem nadal jak te zdjęcia wstawić ale to jest końcówka applowska (na pewno). Czyli bez rozkręcania się nie obejdzie  :-(  myślałem że jakąś przejściówkę kupię i będzie ok  :)  a swoją drogą gdzie kupię ten emulator bo na allegro patrzyłem i do toyoty nie znalazłem  :-(

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #771 dnia: 01 Października 2014, 10:25:40 »
zdjęcia np. na www.fotoo.pl, ładujesz, wybierasz z listy forum code i wklejasz w okno pisania postu.

Offline Misiek_ol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #772 dnia: 01 Października 2014, 10:41:21 »
Od kilku dni słyszę nowy, dziwny dźwięk pochodzący chyba z przedniego zawieszenia. Kojarzy mi się z wybitymi gumami wahacza, z czym walczyłem jeżdżąc kiedyś nissanem almerą. Czy u kogoś jakie objawy już wystąpiły i może zna diagnozę ??
Corolla E15 1.6VVT-i Prestige - 7,5 x 18 Ronal -  225/40/18 Toyo T1R - Eibach Pro-Kit

Offline Mumcio1977

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #773 dnia: 01 Października 2014, 14:03:15 »
[img width= height= alt=Darmowy hosting zdjęć fotoo.pl]http://fotoo.pl//out.php?i=884469_zdj-cie0018.jpg[/img]

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #774 dnia: 01 Października 2014, 21:28:37 »
Dziwne to coś i na pewno dorobione, pewnie do podłączania iPod'a

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #776 dnia: 01 Października 2014, 22:43:57 »
U mnie też zauważyłem taki objaw. Czasami, ale stosunkowo rzadko, przy przeniesieniu nogi z gazu na hamulec czuć tak jakby coś przeskoczyło/ pedał hamulca się leciutko zapadł... ale jest to zawsze jednorazowe zdarzenie (pojedyncze przeskoczenie) a samochód bez problemu hamuje...
Wydaje mi się że zwykle miało to miejsce... w niewielkim odstępie od ruszenia z dłuższego (kilkugodzinnego) postoju.
Wolkis, jutro na 15 jestem umówiona w tej sprawie w serwisie. Obawiam się tylko, że rozłożą ręce bo pojadą na jadę próbną i nic się nie będzie działo - jasne bo dzieję się to co jakiś czas. Zobaczymy....

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #777 dnia: 01 Października 2014, 22:59:39 »
U mnie też zauważyłem taki objaw. Czasami, ale stosunkowo rzadko, przy przeniesieniu nogi z gazu na hamulec czuć tak jakby coś przeskoczyło/ pedał hamulca się leciutko zapadł... ale jest to zawsze jednorazowe zdarzenie (pojedyncze przeskoczenie) a samochód bez problemu hamuje...
Wydaje mi się że zwykle miało to miejsce... w niewielkim odstępie od ruszenia z dłuższego (kilkugodzinnego) postoju.
Wolkis, jutro na 15 jestem umówiona w tej sprawie w serwisie. Obawiam się tylko, że rozłożą ręce bo pojadą na jadę próbną i nic się nie będzie działo - jasne bo dzieję się to co jakiś czas. Zobaczymy....
Wczoraj się bardzo wku@%#$&@ na szefa i chciałem jak najszybciej opuścić teren firmy.Jako, że wyszedłem nico wcześniej i ludzie nie zdążyli jeszcze wyjść z pracy, miałem się gdzie rozpędzić.Światła są co kilkaset metrów więc rozgrzałem hamulce.Pod domem stałem jakiś czas w korku więc trochę ostygły.
Objaw dziwnego hamowani był taki sam jak u Ciebie więc może to wina klocków.Dzisiaj było już wszystko ok, oprócz tego, że felgi mam bardziej czarne  :embarassed:
« Ostatnia zmiana: 01 Października 2014, 23:06:27 wysłana przez Robsajson »

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #778 dnia: 01 Października 2014, 23:06:15 »
Moje klocki pylą bardzo, jak nie myję auta 2 tygodnie, to felgi są czarne, od jakiegoś tygodnia także słychać małe piszczenie przy hamowaniu. Niech sprawdzają, zobaczymy.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #779 dnia: 01 Października 2014, 23:15:24 »
Moje klocki pylą bardzo, jak nie myję auta 2 tygodnie, to felgi są czarne, od jakiegoś tygodnia także słychać małe piszczenie przy hamowaniu. Niech sprawdzają, zobaczymy.
Ja ostatnio myłem auto pod koniec lipca a na początku sierpnia założyłem nowe klocki.Felgi były od tego czasu tylko lekko przybrudzone aż do wczoraj.
Jeżeli u mnie podobny objaw wystąpił po dynamicznej jeździe to u Ciebie faktycznie mogą być winne klocki hamulcowe.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl