Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596713 razy)

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #1275 dnia: 24 Marca 2015, 14:54:13 »
5x114,3
Otwór centrujący 60.1
7 calowa felga powinna mieć ET około 45-50
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2015, 14:56:05 wysłana przez Damian91 »

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1276 dnia: 24 Marca 2015, 18:46:26 »
Tak myslałam, to musze się dokładnie wczytac w resztki oznaczen, bo zdaje się, że nie zrobili przekładki 
nie zawsze się da zrobić klasycznej przekładki po skosie, czasem można przełożyć tylko tył z przodem (opona kierunkowa, nie symetryczna, z oznaczeniami, która strona musi być na zewnątrz)

Mnie się wydaje, że założyli tak, jak były, tył jest z tyłu, przód na przodzie (na obydwu oponach z tyłu widze "T"). Nie wiem jak z lewo-prawo, bo oznaczenia już częściowo zmyte, ale tak się opon nie przekłada, więc pewnie wszystkie są na "starym" miejscu.
Żyj i daj żyć innym.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1277 dnia: 25 Marca 2015, 07:33:01 »
Tak myslałam, to musze się dokładnie wczytac w resztki oznaczen, bo zdaje się, że nie zrobili przekładki 
nie zawsze się da zrobić klasycznej przekładki po skosie, czasem można przełożyć tylko tył z przodem (opona kierunkowa, nie symetryczna, z oznaczeniami, która strona musi być na zewnątrz)

Mnie się wydaje, że założyli tak, jak były, tył jest z tyłu, przód na przodzie (na obydwu oponach z tyłu widze "T"). Nie wiem jak z lewo-prawo, bo oznaczenia już częściowo zmyte, ale tak się opon nie przekłada, więc pewnie wszystkie są na "starym" miejscu.
Widocznie mała róznica w bieżniku, a i chłopakom nie chce się mysleć, więc przekładają tył na tył, przód na przód....
Obi

Offline Toni

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1278 dnia: 25 Marca 2015, 08:08:50 »
Przekładki opon, to ciekawy temat a są różne "szkoły".
Znalazłem taką...
Dla samochodów z napędem na przód zamiana opon polega na przeniesieniu przednich opon na te same miejsca na tylnej osi, a tylnych opon na przeciwległe miejsca na przedzie. Jeżeli Twój samochód ma “kierunkowe” opony (małe strzałki, albo trójkąty wskazujące kierunek obrotu), nie wolno zamieniać kół z jednej strony na drugą. Mogą jednak być zamieniane z przodu na tył i odwrotnie. Jeżeli przednie i tylne opony mają inny rozmiar, zamiana kół jest oczywiście wykluczona.

Te przeciwległe miejsca to, PT na LP i LT na PP ? Tak mam to rozumieć?

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1279 dnia: 25 Marca 2015, 09:02:07 »
Dokładnie tak. W instrukcji Aurisa jest ładny rysunek, przednie idą na tył po tych samych stronach, a tył na krzyż idzie do przodu, o ile oczywiście to mozliwe z uwagi na rodzaj opony. Toyota zaleca robić przekładki co 10kkm.
Jest jeszcze inny przykład rotacji, jesli ktos ma pełnowymiarowe koło zapasowe, z uwzględnieniem obiegu tego koła.

U mnie tył ewidentnie został z tyłu na tych samych pozycjach więc i przód musieli tak samo załozyć. Wszystkie opony mają po 7 mm bieznika, może faktycznie uznali, że nie ma potrzeby ich przetasować. Ale blaszek na feldze mam bez liku, jak stara księgowa korali na szyi  :cheesy:
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2015, 09:04:40 wysłana przez Nika »
Żyj i daj żyć innym.

Offline odyso

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1280 dnia: 25 Marca 2015, 09:51:03 »
Obecne zalecenia Michelina przy przednim napędzie to lepszy bieżnik na tył, aby tył trudniej wpadał w poślizg bo jest trudniej wyprowadzić przy poślizgu tylnej osi, czyli w praktyce na logikę powinno się jeździć bez rotacji aż do zużycia przednich opon, a jak przód będzie do wymiany to tył na przód a nowe na tył.

Jeśli chodzi o wyważanie to jak mi na nowych oponach wyszło doważenie ponad 50g to poprosiłem o przekręcenie opony na feldze i ładnie wyszło 20g, dlatego czasami warto patrzeć na ręce.

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1281 dnia: 25 Marca 2015, 14:06:43 »
Gugiel nie gryzie:

"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline Fasiol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1282 dnia: 25 Marca 2015, 14:44:34 »
Obecne zalecenia Michelina przy przednim napędzie to lepszy bieżnik na tył ....

Dokładnie tak.
Posiadanie psa jest jak tęcza.Szczenięta są radością na jednym jej końcu. Stare psy są skarbem na drugim.

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #1283 dnia: 30 Marca 2015, 08:14:32 »
Czy Wy też tak macie ze jak toczycie się w korku, czy też z górki na luzie to spalanie chwilowe Wam rośnie? Dziwne bo zerowe spalanie mam jak jade na biegu bez dodawania gazu. A jak auto jedzie na luzie, również bez dodawania gazu to chwilowe spalanie rośnie w cyklu 2, 5, 8, nawet 14l i spada odrazu do zera.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1284 dnia: 30 Marca 2015, 08:53:23 »
Czy Wy też tak macie ze jak toczycie się w korku, czy też z górki na luzie to spalanie chwilowe Wam rośnie? Dziwne bo zerowe spalanie mam jak jade na biegu bez dodawania gazu. A jak auto jedzie na luzie, również bez dodawania gazu to chwilowe spalanie rośnie w cyklu 2, 5, 8, nawet 14l i spada odrazu do zera.
:) normalne w każdym pojeździe z wtryskiem.
na biegu, bez dodawania gazu - silnik napędzany jest "z kół" - bo się toczy, więc paliwo nie musi być podawane = zerowe spalanie
na biegu jałowym - aby silnik chodził, musi być zasilany paliwem, stąd widoczne spalanie.
komputer nie pokazuje spalania na postoju.
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #1285 dnia: 30 Marca 2015, 08:58:54 »
Dzięki myślałem ze coś mam zepsute

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #1286 dnia: 30 Marca 2015, 19:07:57 »
Mam jeszcze jedno pytanie do Was. Ponad miesiąc jeżdżę już swoim Aurisiem i jeszcze nie mogę wyczuć ruszania.... Czasami mi szarpie, zwłaszcza w korku przy podjezdzaniu....

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1287 dnia: 30 Marca 2015, 19:46:36 »
Na to nie ma raczej złotej rady, po prostu musisz wyczuwać i się nauczyć :)
Ja się przesiadłam z diesli w benzyniaka i.. tyle razy ile mi Aurisa zgasła w ciągu miesiąca używania, to od początku posiadania prawa jazdy mi się nie zdarzyło hahaha :) Szczególnie przy parkowaniu, gdy delikatnie dawałam gazu, a tu.. klops :) Trzeba się przyzwyczaić.

PS. Mi czasami jedynka nie wskakuje, np. gdy stoję na czerwonym. Szybka zmiana na trójkę i dopiero jedynka.. też wkurzające.

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1288 dnia: 30 Marca 2015, 21:34:40 »
Też mi szarpie, nie wiem czy już sprzęgła nie trzeba robić. NIgdy nie wiem kiedy sprzęgło "złapie" - bo łapie w 2 różnych miejscach, raz tu raz tu.
Jak wsiadam do czegokolwiek innego od razu płynniej jeżdzę :)

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1289 dnia: 30 Marca 2015, 21:38:31 »
Ja po roku mam momenty, że mi szarpnie, mega wysoko bierze to sprzęgło, trzeba umiejętnie dodawać gazu trzymając jeszcze sprzęgło, inaczej nie da rady. Dla porównania przesiadłam się dziś do 1.4 D4D i zero szarpnięcia. Zawsze mam tak, że raczej wsiadam do czegokolwiek i po prostu jadę, nie muszę się zaprzyjaźniać. Niestety trzeba przyznać, że sprzęgło w 1.6 valvematic nie należy do najmilszych w kontakcie.
« Ostatnia zmiana: 30 Marca 2015, 21:42:36 wysłana przez patkrz »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl