Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2598420 razy)

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #2805 dnia: 15 Maja 2017, 20:46:49 »
nie mam pojecia w sieci nic konkretnego nie ma  :|  mozna wyliczyc z produkcji miesiecznej (jak znajdziesz)

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2806 dnia: 15 Maja 2017, 20:52:47 »
mozna wyliczyc z produkcji miesiecznej (jak znajdziesz)
oraz z wydajności, ilości zatrudnionych, czasu pracy w tym czy z wolnymi sobotami czy nie i z wielu innych rzeczy.  <zalamka>
Takie informacje możesz uzyskać oficjalnie praktycznie tylko w konkretnej montowni, o ile nie potraktują tego jako własnej tajemnicy, lub nieoficjalnie od któregoś z pracowników :-P

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2807 dnia: 15 Maja 2017, 21:08:41 »
OK , to zapytam inaczej  :-)
Czy myślicie, że jedna zmiana (8-10 h) wystarczy na zmontowanie takiego cacka jak Auris  :o

PS (ale proszę o tym nie dyskutować bo to akurat mnie nie interesuje)
Wyobrażam to sobie tak (kolejność może być inna): z lakierni na linię wjeżdża polakierowana karoseria.
Na jednym stanowisku układają kabelki elektryki, na innym przykręcają gotowy zespół napędowy (silnik + skrzynia) , na następnym elementy zawieszenia , na następnym montują deskę rozdzielczą , na następnym wykładziny wnętrza + fotele , na następnym wydech , drzwi , przykręcają koła i wio na odbiór końcowy i na parking.
Gotowe podzespoły (np. silnik + skrzynia , deska z zegarami i guziczkami) biorą sobie z "magazynku" (bo nikt tego przecież na linii nie składa osobno) skręcone na gotowo.
Przynajmniej taki +/- sposób montażu oglądałem na jakimś Discovery o produkcji masowej samochodów.
« Ostatnia zmiana: 15 Maja 2017, 21:10:38 wysłana przez tomery »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2808 dnia: 15 Maja 2017, 21:14:15 »
Skoro czekasz na samochód kilka tygodni to nie jest to możliwe.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2809 dnia: 15 Maja 2017, 21:36:29 »
Skoro czekasz na samochód kilka tygodni to nie jest to możliwe.

Bez urazy, ale chyba rzeczywiście nie rozumiesz.

Wiesz co to jest harmonogram produkcji ?
Wiesz co to jest realizacja wcześniejszych zamówień ?
Wiesz co to jest wprowadzenie zamówienia do harmonogramu produkcji ?
Wiesz co to jest dostawa (i czynności celne) samochodu na rynek przeznaczenia ?
Wiesz co to jest dopełnienie "papierologii" na miejscu przeznaczenia ?
Wiesz co to jest dostarczenie samochodu do konkretnego ASO ?
Wiesz co to jest ewentualne doposażenie pojazdu już tutaj na miejscu ?

Stivo , nie denerwuj się  :laugh: , pomyśl spokojnie.
Gdyby takiego Aurisa składali przez kilka tygodni (czyli miesiąc lub dłużej) to jak "szeroka" (równoległe stanowiska montażowe) musiałaby być linia montażowa żeby taka Toyota mogła sprzedawać kilka/kilkanaście tysięcy Aurisów miesięcznie ?
Rozumiem, jakiegoś Majbacha lub innego RR to można składać ręcznie przez miesiąc , ale on kosztuje kilka mln złotych.

Znalazłem coś takiego o produkcji Astry
Polecam, bardzo ciekawa lektura  :song:
http://automotiveblog.pl/2010/04/14/jak-dlugo-sklada-sie-samochod/
« Ostatnia zmiana: 15 Maja 2017, 21:49:28 wysłana przez tomery »

Offline Manekm7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2810 dnia: 15 Maja 2017, 22:02:15 »
Tomery- zadajesz pytania a sam znasz odpowiedź najlepiej.  :shock:

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2811 dnia: 15 Maja 2017, 22:21:59 »
Tak czy siak nie wierz że Twojego Aurisa zrobili w jeden dzień.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2812 dnia: 15 Maja 2017, 22:23:47 »
Tomery- zadajesz pytania a sam znasz odpowiedź najlepiej.  :shock:

Nie wiem, czy wiem najlepiej.
Ale z logicznym myśleniem jest u mnie jeszcze OK  :good:
Do tego wiedza i doświadczenie zdobyte w produkcji masowej ........  <taniec>
Jak mi ktoś pisze, że wyprodukowanie (zapytałem o czas od wjazdu karoserii na linię do zjazdu z linii na kołach) to nawet kilka tygodni  :shock: to aż musiałem przyjrzeć się "problemowi" bliżej  :o

Lubię wiedzieć różne rzeczy 

Tak się "poszerza horyzonty"  :cheesy:

Tak czy siak nie wierz że Twojego Aurisa zrobili w jeden dzień.

Nie uwierzę, zapewniam  :grin:

« Ostatnia zmiana: 15 Maja 2017, 22:27:37 wysłana przez tomery »

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2813 dnia: 16 Maja 2017, 09:31:54 »
1000 lat temu robiłem coś dla fabryki wiązek przewodów i kompletnie wszystkie produkowane wiązki były robione pod konkretne zamówione auta! Czyli proces był taki: dealer zamawia auto z jakąś specyfikacją, z tego wynikała konfiguracja wiązki przewodów do wszystkiego, co wbudowane, zamówienie szło do fabryki aut, ona przekazywała zamówienie do fabryki wiązek, oni robili i jak skompletowali TIR'a wiązek, to je odsyłali. I tak pewnie ze wszystkim. No to jednak musi to trochę trwać, nie? Plus delay'e samej organizacji i biurokracji. Samo życie.
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #2814 dnia: 16 Maja 2017, 16:09:52 »
Mogę wtrącić swoje trzy grosze z racji, że pracuje w takiej montowni?
Pacjent składa zamówienie, system, który zarządza ekonomią lini produkcyjnej zarządza logistyka części pod konkretny samochodzik. Taśma idzie, a brygada skanuje daną cześć i wie czy ona ma być włożona w tym konkretnym wozie. Pomyłki się zdarzają na etapie selekcji części na pierwotnym etapie. Potem może kosztować to grubą kasę.
Fabryka może wyprodukować dużo samochodów, ale z racji, że jest wiele konfiguracji tyle to trwa, a i nie zapomnijcie o magazynowaniu i logistyce. To samo nie przyjedzie do Was.
Takia jedna fabryka BMW potrafi za dzień trzy zmianowy zmontować do 1500 szt i nie są to autka na kilku taśmach. Jedzie przykładowa SUW, a zaraz za nim cabriolet. (Byłem na wycieczce to się wyedukowalem) 
My montujemy około 20 szt autobusów na zmianę i mają kolosalnie odmienną konfigurację i rodzaj przeznaczenia, ale to jest duuuzo większa sprawa 😀

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2815 dnia: 16 Maja 2017, 17:58:41 »
fabryka BMW potrafi za dzień trzy zmianowy zmontować do 1500 szt i nie są to autka na kilku taśmach.

1500/24 = 62,5  :cheesy: BMW / h
Zgadzałoby się to z tym linkiem z Opla  :good:

PS
Więc nie trwa to "kilka tygodni".

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2816 dnia: 16 Maja 2017, 19:31:40 »
Ilość kombinacji jest przerażająca, z tego co pamiętam dla kabli to mogło być parę tysięcy możliwych kombinacji - wliczając specjalny wyposażenie np. wersji policyjnych etc. Ale kluczowa jest jednak biurokracja, transport i zamówienia, jak N zamówień idzie w jednym kontenerze z Polski do Niemiec, a wszystko jest 100-procentowo sprawdzane, to jednak trwać musi, fizyki pan nie zmienisz ;)
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #2817 dnia: 16 Maja 2017, 19:39:03 »
Opel w Gliwicach jest stosunkowo mniejszy i produkuje 40 szt/ h, ja podałem przykład fabryki o powierzchni pół miasta jakim jest Dingolfing. Wszystkie fabryki na terenie Niemiec, klepią wg danych 10 tys szt dziennie. Maja rozmach 😂😂😂

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #2818 dnia: 16 Maja 2017, 20:27:51 »
Co prawda nie jest to Toyota, ale moje poprzednie auto było produkowane przez 6 dni  - linia półautomatyczna.

Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #2819 dnia: 16 Maja 2017, 21:51:45 »
Nie wiem jak, ale chyba nie myślisz, że składali Ci na "bandzie" bo tak się nazywa przez pracowników linia montażowa, auta przez 6 dni, proszę nie żartuj. Taki kombinat musi utrzymać kilkanaście tysięcy ludzi, a Twoje autko warte jest co papier toaletowy zużywany w kibelkach przez nich. 6 dni, ale cała procedura trwała łącznie. Produkcja części, logistyka, magazynowanie, papierologia. Montaż trwał przez jedna zmianę. Autko tylko czekało na zielone światło od zamówienia do kontroli jakości, choć z ta kontrolą to już można dyskutować. Auta nie klepią 1 model i 1 wersje i dlatego tyle się czeka. U Nas klient czeka 6 mieś i jest zadowolony, że tak szybko 😎.
To trwa i nic się nie zmieni.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl