Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596853 razy)

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #3030 dnia: 26 Listopada 2017, 12:04:39 »
To zapłaciłeś cholernie dużo bo mój jest wyceniony na więcej (prawie 80 bez groszy) z pakietem super + kilka dodatków (czyt. full opcja z ochroną zniżek, opon, szyb) i zapłaciłem +/- 100zł około 2600. Samochód ubezpieczałem od razu w salonie.
Ale mówisz o ubezpieczeniu w momencie zakupu nowego auta czy o przedłużeniu ubezpieczenia?
Ja w momencie zakupu auta (jakies 98k) płaciłem ~2900. Stąd mały szok po roku.
Jeśli uzyskałeś teraz taką kwotę to gratuluje, zazdroszczę i życzę żeby żaden z nas nie musiał nigdy z tego korzystać :)
A w jakiej firmie to ubezpieczenie było?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3031 dnia: 26 Listopada 2017, 12:07:45 »
Samochód był ubezpieczony wcześniej bo kupowałem samochód zwindykowany przez znajomego. W PZU bo Pani z Toyoty powiedziała że chyba taniej nie znajdę gdyż mają u Nich dobre ceny i faktycznie po pierwszych orientacjach sporo więcej wołali.

Offline RAV73

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3032 dnia: 26 Listopada 2017, 19:45:43 »
EliEli dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Twoje 3350 jest raczej przyzwoitą ceną jak na obecne stawki ubezpieczeniowe. Co innego oferta PZU, bo 4600 to rozbój w biały dzień.
Stivo gratuluję, świetna cena. Dwa lata temu tyle płaciłem za samochód o wartości 20 tys.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3033 dnia: 26 Listopada 2017, 22:41:39 »
Dlatego poszukałem, podzwoniłem i okazało się że o ponad 1200 pln można mieć znacznie ciekawszą opcję w firmie na A
U mnie w firmie na A wyszło nawet jakieś 1400 zł taniej.  Za dobrego interesu na tym nie zrobili bo już łącznie wypłacili w tym roku 39 tys a suma ubezpieczenia nadal bez zmian... chociaż wolałbym aby nie musieli nic wypłacać...

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3034 dnia: 27 Listopada 2017, 19:36:35 »
To fakt, ciekawe ile jeszcze ceny pójdą do góry. Na moim samochodzie są już też ponad 20tyś do tyłu :D

Offline RAV73

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3035 dnia: 27 Listopada 2017, 19:45:23 »
No i przez was panowie płacimy wyższe stawki. Foch  :cheesy:

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3036 dnia: 28 Listopada 2017, 23:54:51 »
No i przez was panowie płacimy wyższe stawki. Foch  :cheesy:
Nijak nie czuję się odpowiedzialny .  Mała korekta - 9 tys zapłaciła firma na W za właściciela zakładu optycznego, któremu się przywidział nieistniejący pas i w konsekwencji zdarł mi pas lakieru z drzwi i błotnika.  Pozostałe 30 tys idzie na konto Toyoty której się nie chce robić upgrade'u oprogramowania systemów zabezpieczających przed kradzieżą.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3037 dnia: 29 Listopada 2017, 18:01:16 »
Zbig, nie oszukujmy się co do systemów zabezpieczenia. Nie ma samochodu nie do ukradnięcia w kilka sekund. To tylko zrobili ludzie i tylko ludzie potrafią to złamać. Ja też nijak winny się czuje. Po to płacę by później z tego skorzystać, a że ceny w salonach są jakie są to cóż nam mówić ;P

Offline RAV73

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3038 dnia: 29 Listopada 2017, 18:25:22 »
Panowie, ale to był niewinny żarcik. Pozdrawiam i życzę, abyście korzystali z kontaktu z agentem tylko raz w roku z chwilą przedłużenia ubezpieczenia.

Offline sb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3039 dnia: 29 Listopada 2017, 21:58:05 »
Allianz - 3350 (brak ochrony żniżek ale dodatkowe osobne ubezpieczenie jak opisywałem wcześniej)

EliEli... Czy w Allianz cenę ubezpieczenia miałeś taką, jaką wyklikałeś na ich stronie czy coś jeszcze wynegocjowałeś na miejscu/przez telefon?  Pod koniec ubiegłego roku, podczas zakupu samochodu (Auris HSD TS Comfort + Tech + Safety, nie z wyprzedaży, a zamówiony "normalnie" w sierpniu, bo chciałem mieć możliwość zamontowania haka, a takich nie ma w ofercie wyprzedażowej) zapłaciłem za pakiet dilerski OC+AC w PZU, chyba w wersji max., około 3200zł. Teraz, aby przedłużyć na takich samych warunkach, musiałbym zapłacić 4350zł. Po przeczytaniu Twojego wpisu, wyklikałem  sobie kalkulację w Allianz. Wyszło 7370zł. Za to samo, co w PZU. A myślałem, że w PZU jest drogo...

PS. Zapytałem Panią w dziale ubezpieczeń w salonie, gdzie rok temu kupiłem samochód, skąd taki wzrost ceny ubezpieczenia (rok ubiegły 3200zł, teraz 4350zł, za to samo). Usłyszałem, że to przez wzrost liczby kradzieży samochodów hybrydowych, że towarzystwa ubezpieczeniowe znacznie wyżej wyceniają ryzyko takiego ubezpieczenia.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3040 dnia: 29 Listopada 2017, 22:21:07 »
Zbig, nie oszukujmy się co do systemów zabezpieczenia. Nie ma samochodu nie do ukradnięcia w kilka sekund. To tylko zrobili ludzie i tylko ludzie potrafią to złamać. Ja też nijak winny się czuje. Po to płacę by później z tego skorzystać, a że ceny w salonach są jakie są to cóż nam mówić ;P
Otóż mylisz się fundamentalnie.  Nie chodzi o to czy się da ukraść ale czy się opłaca.  W Polsce nie tak dawno temu kradziono 10-krotnie więcej aut (licząc w stosunku do ogólnej liczby zarejestrowanych).  Wprowadzono centralny system, który utrudnia legalizację skradzionego auta tak bardzo, że przestało się to opłacać i obecnie kradnie się samochody niemal wyłącznie na części, na czym zarobek jest kilkukrotnie mniejszy, koszty wyższe i rynek chudszy.  W efekcie odsetek kradzieży spadł drastycznie.   Obecne możliwości techniczne pozwalają w prosty i niedrogi sposób namierzać moment kiedy auto jest kradzione.  To w połączeniu z powszechnym systemem znakowania części spowodowało by że wzrost ryzyka i spadek opłacalności zniwelował by kradzieże do poziomu śladowego.  Można skutecznie zabezpieczać domy, smartfony, dekodery a nie da się aut? 

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3041 dnia: 29 Listopada 2017, 22:28:11 »
Teraz, aby przedłużyć na takich samych warunkach, musiałbym zapłacić 4350zł. Po przeczytaniu Twojego wpisu, wyklikałem  sobie kalkulację w Allianz. Wyszło 7370zł. Za to samo, co w PZU. A myślałem, że w PZU jest drogo...

Wypróbuj www.rankomat.pl

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3042 dnia: 01 Grudnia 2017, 20:20:34 »
EliEli... Czy w Allianz cenę ubezpieczenia miałeś taką, jaką wyklikałeś na ich stronie czy coś jeszcze wynegocjowałeś na miejscu/przez telefon?  Pod koniec ubiegłego roku, podczas zakupu samochodu (Auris HSD TS Comfort + Tech + Safety, nie z wyprzedaży, a zamówiony "normalnie" w sierpniu, bo chciałem mieć możliwość zamontowania haka, a takich nie ma w ofercie wyprzedażowej) zapłaciłem za pakiet dilerski OC+AC w PZU, chyba w wersji max., około 3200zł. Teraz, aby przedłużyć na takich samych warunkach, musiałbym zapłacić 4350zł. Po przeczytaniu Twojego wpisu, wyklikałem  sobie kalkulację w Allianz. Wyszło 7370zł. Za to samo, co w PZU. A myślałem, że w PZU jest drogo...

PS. Zapytałem Panią w dziale ubezpieczeń w salonie, gdzie rok temu kupiłem samochód, skąd taki wzrost ceny ubezpieczenia (rok ubiegły 3200zł, teraz 4350zł, za to samo). Usłyszałem, że to przez wzrost liczby kradzieży samochodów hybrydowych, że towarzystwa ubezpieczeniowe znacznie wyżej wyceniają ryzyko takiego ubezpieczenia.

Serio 7370? Czy to przez brak zniżek dla kierowcy (ja miałem na poziomie 70%  w Allianzie).
Proponuję zadzwoń na ich infolinię i poproś o wyliczenie składki. Ja do tego przez telefon wynegocjowałem dodatkową zniżkę na poziomie 5%.
Może się okazać że faktycznie przedłużenie ubezpieczenia przy braku wypracowanych zniżek wyjdzie Cię taniej niż zmiana ubezpieczyciela a telefon to wyjaśni.
To gadanie o podwyższonym ryzyku kradzieży hybryd to bym między bajki włożył.
Przecież Ci nie powiedzą że to np. dlatego iż konkretny ubezpieczyciel jest preferowany przez daną sieć dilerską bo pozwala jej na likwidację szkód do kwoty X bez konieczności wzywania i oczekiwania na likwidatora... X jest niemałe więc diler się cieszy bo może naprawiać pod korek, klient też bo nie czeka kilka dni dłużej na likwidację no a ubezpieczyciel jakoś to sobie pewnie musi i chce skompensować...

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3043 dnia: 01 Grudnia 2017, 20:24:17 »
Wypróbuj www.rankomat.pl
Też się zastanawiałem nad tym, ale rankomat chce zbierać znacznie więcej danych, niż jest wymaganych do ubezpieczenia.
Robi to pod pretekstem wymogu dla sprawdzenia ofert niektórych ubezpieczycieli.
Więc pod rozwagę :)

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3044 dnia: 01 Grudnia 2017, 21:26:42 »
Tak samo jak z BMW czy Audi. Podobno kupując samochód o praktycznie identycznych parametrach i cenie dostanie się mniejszą składkę niż za te Marki. Podobno wypadkowe :D Mówił mi to znajomy blacharz który klepie takie samochody. Kupił Meśka z większym motorem, za więcej a zapłacił mniej niż za BMW.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl