Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596091 razy)

Offline m7

• Początkujący
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #3375 dnia: 12 Maja 2018, 17:51:27 »
Witam,
 Mam takie pytanie odnośnie hybrydowych Aurisów sprzed liftingu. Była możliwość dobrania innego koloru przeszycia skórą na desce niż na fotelach? Przykładowo przeszycie na desce czarne, a fotele białe czy zawsze to i to było w tym samym kolorze?
Pozdrawiam

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #3376 dnia: 13 Maja 2018, 10:41:34 »
Cześć. Jeśli ktoś orientuje się w temacie, proszę o odpowiedź. Czy dwa niewielkie gniotki, wielkości dziesięciogroszówki, na tylnym zderzaku, lakiernik może naprawić miejscowo, bez malowania całego zderzaka? Np. przeszlifować to i pomalować miejscowo da się? Oba gniotki, leciutko wypukłe, odbiły się od śrub pod zderzakiem, kiedy puknął mnie z tyłu koleś na skrzyżowaniu. Oba są blisko siebie. Nie są bardzo widoczne, ale chciałbym to delikatnie poprawić bez takich rewolucji, jak zdejmowanie zderzaka i malowanie całości.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3377 dnia: 13 Maja 2018, 14:31:44 »
Zdięcie zdeżaka to 10 min roboty a nie zadna rewolucja.
Miejscowo się nie da - zawsze bedzie widać - chyba że lakier jednowarstwowy masz.

opcja 1 - Weź kase z ubezpieczenia i olej temat
Opcja 2 - rozbierz i sprawdz czy cos jeszcze nie poszło - np. czy rama szczątkowa się nie zwichrowała.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3378 dnia: 13 Maja 2018, 15:03:55 »
Nie chcę samodzielnie rozbierać, bo auto na gwarancji. Od spodu przez otwór w osłonie widać metalową listwę pod zderzakiem. Wizualnie jest cała i prosta, nie widać kompletnie żadnych innych uszkodzeń poza tymi dwoma gniotkami i dwoma maleńkimi odpryskami. Chciałbym to właśnie przeszlifować i pomalować. To zmartwiłeś mnie, że się nie da miejscowo. Na pewno orientujesz się dobrze w malowaniu?

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3379 dnia: 13 Maja 2018, 15:30:05 »
Podaję zdjęcie gniotków i małego odprysku na zderzaku z tyłu. Jak to naprawić? Dodam, że to mało co widać z paru metrów.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/9c046c44539d53e4

Offline matiiiks

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3380 dnia: 14 Maja 2018, 16:03:00 »
Cześć,
wymieniam kierownice w aurisie z 2014 r. na skórzaną. Czy pod kierownicę z 2016 r. po fl spasuje poduszka powietrzna z 2014 r.?

Offline karimoczo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: `23 Corolla2.0
« Odpowiedź #3381 dnia: 14 Maja 2018, 17:24:30 »
Cześć, czy jest jakiś problem z odczytywaniem smsów poprzez Toyota Touch II bez navi sparowana z iPhonem 7 Plus z najnowszym iOS?
TT nie widzi żadnych smsów, na androidzie nie było z tym problemów.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3382 dnia: 14 Maja 2018, 17:39:27 »
Nie stracisz gwarancji na auto tylko na zderzak. Resztę będzie obejmować gwarancja

Offline hejkumtejkum

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3383 dnia: 15 Maja 2018, 11:09:03 »
Podaję zdjęcie gniotków i małego odprysku na zderzaku z tyłu. Jak to naprawić? Dodam, że to mało co widać z paru metrów.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/9c046c44539d53e4

A sprawdziłeś czy czujnik cofania działa prawidłowo? Widzę że odprysk na zderzaku nachodzi na czujnik.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3384 dnia: 15 Maja 2018, 16:54:35 »
Nie stracisz gwarancji na auto tylko na zderzak. Resztę będzie obejmować gwarancja
Aha, dzięki. A twoim zdaniem, gdy nic nie będę ingerował w zderzak, nie będę nic poprawiał, malował, to gwarancja na zderzak będzie, czy tracę ją już po tym uderzeniu w tył? Gdy pojadę do ASO i zgłoszę tę małą szkodę? Gdy ASO mi to zrobi, gwarancja będzie?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3385 dnia: 15 Maja 2018, 18:47:07 »
A po co Ci gwarancja na zderzak? To element plastikowy, nie skoroduje ani nie pęknie sam od siebie. Farba też nie odpadnie od tak. Przyzwyczaj się i jeździj. ASO Ci nic nie powie tylko zanotuje i Cie poinformuje że jest coś takiego a co Ty z tym zrobisz to Twoja sprawa. Gwarancje masz jeśli zrobisz u nich bądź w innym autoryzowanym serwisie (niekoniecznie toyoty) gdzie usługa zostanie wykonana zgodnie ze ścisłymi normami i to dadzą na papierze. Ale po co komu gwarancja na taką pierdołkę to nie wiem. Zapłacisz za to więcej u Nich niż za cały zderzak z przesyłką z Allegro w tym samym kolorze. A jeśli weźmiesz z AC to kilka zderzaków Ci się przyśni przy kolejnej składce. Ja do swojego widziałem za 200zł ostatnio cały a w ASO krzyczą tysiącami. Bo sprowadzają nowy, nielakierowany, później malują, lakierują i tak dalej a trwa to kilka dni.

Pokaż te defekty. Jeśli są małe to sam je naprawisz bez skazy.

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3386 dnia: 15 Maja 2018, 19:22:53 »
ja mam na obu zderzakach małe skazy parkingowe po poprzednim właścicielu (jak można wjechać tyłem w znak przy czujnikach to ja nie wiem)
Pytałem się w ASO. 1500 za zderzak i drugie tyle lakierowanie - czyli 3k. Za sztukę...
Ale niedużo jest bordowych aurisów i nie ma gdzie podprowadzić  :roll:
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

Offline hejkumtejkum

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3387 dnia: 15 Maja 2018, 21:53:56 »
[...]

Pokazał - dał linka. Ta górna się raczej nie nadaje to samodzielnego naprawienia. Ze zderzakami z allegro to też nie takie proste, nowe są bez otworów na czujniki, z otworami widzę są używane, wiadomo w jakim stanie jest taki używany? W tym kolorze jaki ja mam (Black Sand Pearl) nie znalazłem.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3388 dnia: 15 Maja 2018, 22:34:36 »
Używane są po prostu z rozbitków które nie mają przodu bądź nie nadają się do naprawy albo prosto ze stolicy z kradzionych modelów. Faktycznie teraz znalazłem, mój błąd. Jeśli chodzi o zderzak to jeśli dobrze podgrzejesz go (opalarka wystarczy) to palcem w rękawiczce od tyłu plastik wyprostujesz. Jeśli o resztę jedź do lakiernika, niech dorobi Ci lakier, wyczyści powierzchnie i go nałoży z pastą. Powinno pomóc chyba że uwielbiasz się wpatrywać w to czego inni nie widzą. Za kilka lat problem powróci jeśli dbać nie będziesz o mycie etc. Mi na masce wyskoczyły od przedmiotów stałych które poleciały z pod kół innych pojazdów dwie wgniotyki na masce i jedna od tirowca któremu wypada jakaś część z naczepy (gdzie lakier odpadł, maska ma wgniecenie na 10cm) i tak zrobiłem. Dwa lata i ciasza. Z tyłu pod logiem też mi od jakiegoś kamyka bądź czegoś innego po myciu daje się we znaki rudy zalot. Znajomy z Toyoty powiedział że narazie szkoda sobie szukać problemu na siłę. Taka skaza jest nie warta naprawy, lepiej poczekać, może ktoś stuknie, naprawi. Jeśli nie to za 300zł po gwarancji spokojnie doprowadzimy element do stanu nowości u lakiernika bez ASO.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3389 dnia: 16 Maja 2018, 16:22:31 »
Dzięki ci Stivo i wszystkim za odpowiedzi. Uspokoiłeś mnie, że to pierdoła. Zamówiłem lakier do zaprawek w/g kodu i zamalowałem te dwa odpryski, po wyschnięciu całość wypolerowałem mleczkiem Formula1 i jest sporo lepiej. Normalnie tego w ogóle niemal nie widać z odległości kilku metrów i więcej, jednak cały czas mi to w głowie siedzi i żal do tego, co mnie puknął, bo to przecież nowy, nieskazitelny samochód. Jeżdżąc, gapię się teraz na zderzaki w innych autach i żal mi trochę, że wszystkie takie śliczne, nieskazitelne, a ja mam na swoim dwa gniotki :(:( Z czasem mi to przejdzie powoli. A jak nie przejdzie, to zdecyduję się na lakiernika. Rozmawiałem z jednym, że może mi to przeszlifować miejscowo bez zdejmowania zderzaka i zamalować za niewielkie pieniądze, że nic ma nie być widać. Ale ja wolałbym oryginał, bez jakichś malowań, więc zobaczymy, co mi mózg i psychika podpowie ;);)
« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2018, 16:28:03 wysłana przez fynooh »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl