Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2597279 razy)

Offline kolo41

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #3840 dnia: 03 Stycznia 2019, 16:52:36 »
Witam Państwa, czas na zmianę oleju, auris 1 kupiona ze szwedzkiego aso, ma 140 tys przebiegu, nie ma zadnej kartki pod maska jaki olej byl wlany, przyjmuje ze 0w20, ostatnio sprawdzalem ze z jednej strony bagnetu jest stan w połowie min i max( druga strona upackana cała), na pewno przez 5 tys km jej nie żałowałem, pytanie: wlewac 0w20 i dolac wiecej czy zalac 5w30 i dolac troszke mniej w czasie 13 tys interwału?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3841 dnia: 03 Stycznia 2019, 17:12:54 »
HID. Używałem i lepsze od wszystkich ledów a jest to dokładnie to samo co xenon tyle że bez spryskiwaczy i poziomowania jest nielegalny. Po prostu będziesz musiał z załadowanym tyłem czasami skręcić światła w dół jak zobaczysz że bije powyżej początek szyby samochodu który Cię poprzedza

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3842 dnia: 03 Stycznia 2019, 19:56:07 »
HID=xenon. Nawet jak światło jest tuż poniżej szyby jadących z przeciwka to i tak oślepiasz! Promień z lewej strony ma lekko opadać, tymczasem reflektor jest zamontowany wyraźnie niżej niż linia szyb. Innymi słowy gdy światło się do niej zbliża to znaczy że promień już idzie w górę i oślepia jadących dalej od ciebie. Jak żałujesz 10zł na regulację to jedź na jakis parking podziemny czy gdzieś gdzie masz ścianę i płaski teren, zmierz na jakiej wysokości (od podłoża) jest środek reflektora, ustaw się 10m od tej ściany, a następnie ustaw światła tak żeby ich pozioma/lewa strona była minimum 10cm niżej niż zmierzona wcześniej wysokość. Da to opadanie snopa pod kątem 1°. Niektórzy producenci zalecają 1,1-1,3°, ale ten 1° to takie minimum, chyba nawet wymagane prawem.
OK  czyli jaka jest alternatywa żeby poprawić światła mijania w Aurisie ?  :o (Wymiana na ksenony + przeróbka + spryskiwacze reflektorów za drogi interes.
Szukasz H11 więc rozumiem, że masz Aurisa I. Trzy propozycje, przy dwóch pierwszym zalecam dołożenie świateł dziennych.
1. Żarówki typu Tungsram Megalight H11 (75-85zł za 2 sztuki, Megalighty mają dobre opinie) czy Osram Silverstar i inne takie.
2. Nieco zmodyfikowana żarówka H9. Ma identyczną geometrię, ciągnie nieco więcej prądu (65W), ale produkuje aż 2100lm zamiast 1300. Teoretycznie 100lm ponad limit, ale przecież są straty na optyce.
3. Najmniej legalna opcja, ale nie tak niebezpieczna jak ksenony: Philips Ultinon. Nocar sprzedaje zestaw za 530zł oficjalnie tylko do świateł przeciwmgielnych (kwestia legalności). Philips raczej chały nie odstawia, o geometrię bym się nie martwił i jeśli chcesz LEDy które się jakoś skupią i będą dobrze świecić, to właśnie te.
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2019, 19:58:36 wysłana przez sic22 »

Offline Darekl

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #3843 dnia: 03 Stycznia 2019, 22:37:16 »
Zachęcony powyższym tekstem poszukałem tych żarówek w wersji Hir2 i też są. Cena ok 585 zł  :song:
Pooglądałem testy i muszę przyznać ,że to kusząca propozycja, jeżeli zapowiednie philipsa potwierdzą się co do trwałości (8-12 lat), to cena już tak nie przeraża ,oni udzielają gwarancji na 2 lata. Warto rozważyć :good:

Offline JurekL

• Toyot Pełzający
  • **
Gdy ci smutno, gdy ci źle
wsiądź do auta, przejedź się.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3845 dnia: 04 Stycznia 2019, 18:00:51 »
A czy żarnik żarówki jest kwadratowy? To nie do końca. Będą świecić szerzej i krócej.

Offline JurekL

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3846 dnia: 04 Stycznia 2019, 19:09:08 »
Gdy ci smutno, gdy ci źle
wsiądź do auta, przejedź się.

Offline Darekl

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #3847 dnia: 04 Stycznia 2019, 19:42:11 »
Osobiście jeśli się zdecyduje to na oryginalnego Philipsa, przynajmniej jestem pewien geometrii i wykonania, no i dwa lata gwarancji. Jeżeli były by tańsze już bym je kupił. Przy obecnej cenie jeszcze się zastanawiam.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3848 dnia: 04 Stycznia 2019, 20:12:57 »
No to u Chińczyka
https://s.click.aliexpress.com/e/c90r4gQl
To jeszcze gorszy wynalazek. W którym miejscu to przypomina żarnik żarówki mający 1,5x7mm? Ważna jest jak najwyższa punktowa intensywność światła tzn żeby dioda była mała i jasna (a nie żeby ta jasność była generowana z dużej powierzchni). Dopiero coś takiego ma szansę na poprawne skupienie:
https://www.amazon.com/NINEO-Headlight-Extremely-Conversion-Adjustable/dp/B01MDOWGY3/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&qid=1544220341&sr=8-2&keywords=nineo+h11&linkCode=sl1&tag=bulbfacts-20&linkId=c8349302a0ae7404ab84c4f334eb7524&language=en_US

Innymi słowy chodzi o konstrukcje podobne do Philipsa, a i to nie gwarantuje idealnego rozkładu światła co widać tutaj:
https://www.bulbfacts.com/led-kits/chart/

Jeszcze jedno - nie wiem czym się różnią od niebieskich, ale na allegro można kupić Ultinony H11 za 300zł:
https://allegro.pl/oferta/philips-zarowka-led-h8-h11-h16-ultinon-160-6200k-7398700672
A z oficjalnego sklepu 50zł więcej:
https://allegro.pl/oferta/philips-led-h8-h11-h16-ultinon-160-6200k-w21-5w-7226118603?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=ODY0ZjU4MjktYjBjMy00YmVmLWExZDUtZjg0NWExZTJmNDE4AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=65aebb62-eacb-446b-b02a-eb56d1d2075c
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2019, 20:25:00 wysłana przez sic22 »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3849 dnia: 04 Stycznia 2019, 21:36:50 »
Innymi słowy chodzi o konstrukcje podobne do Philipsa, a i to nie gwarantuje idealnego rozkładu światła co widać tutaj:
https://www.bulbfacts.com/led-kits/chart/

Dzięki za link. Ładnie widać jak te wszystkie ledy walą po oczach poświatą. Na trasie te pseudoledy widać z daleka. Od razu odwdzięczam się wiązka z mojego "high beam". Do zobaczenia na trasie  :cool:

Na "Unitionach" na pudełku masz jak byk: "Nie do użytku na drogach publicznych". Można to sobie dla bajeru wsadzić w przeciwmgielne i tyle.
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2019, 21:43:10 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3850 dnia: 04 Stycznia 2019, 21:53:18 »
Akurat Ultinony są "nie do użytku na drogach publicznych" nie ze względu na rozkład promienia tylko przepisy. One od początku były projektowane jako docelowe zastępstwo dla klasycznej żarówki, a Philips intensywnie lobbuje żeby stało się to legalne.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #3851 dnia: 04 Stycznia 2019, 22:53:20 »
Akurat Ultinony są "nie do użytku na drogach publicznych" nie ze względu na rozkład promienia tylko przepisy. One od początku były projektowane jako docelowe zastępstwo dla klasycznej żarówki, a Philips intensywnie lobbuje żeby stało się to legalne.
W EU żadne zamienniki LEDowe nie posiadają homologacji. Gdyby spełnienie warunków było w miarę proste, mielibyśmy już spory wybór zamienników LED, spora kasa by się kręciła. Problem jest technologiczny, bo trzeba by umieścić diody dokładnie na miejscu żarnika żarówkowego, a to jest na razie zbyt trudne. Efekt jest taki, że producent pisze "nie do użytku na ....", a zamienniki LED dają nieprawidłowy rozkład światła. To nie problem przepisu, tylko optyki, geometrii i technologii.
Kolejne pitolenie o LEDach, przenieście to do osobnego wątku, bo robi się śmietnisko.
Spalanie - Motostat.pl

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3852 dnia: 05 Stycznia 2019, 01:17:59 »
Nie posiadają i nie będą posiadać ponieważ przepisy regulują również rodzaj źródła światła. Do reflektora homologowanego dla tradycyjnej żarówki można legalnie wsadzić tylko i wyłącznie klasyczną żarnikową żarówkę, a więc tylko żarówka może dostać stosowną homologację. Idealny diodowy zamiennik z idealną geometrią i idealnym rozkładem światła NIE dostałby homologacji tylko z tego powodu, że źródłem światła jest dioda, a nie żarnik. I ten przepis zmusza Philipsa do umieszczania informacji że ich żarówki nie są przeznaczone do świateł głównych.
Philips zdecydowanie ma i środki, i know-how by opracować zamiennik o właściwej geometrii i takim ma być Ultinon. Problemem jest tylko i wyłącznie zapis o rodzaju źródła światła.
Inna kwestia jest taka, że Philips się na pewno postara, ale co z Chińczykami i jak to kontrolować?

Offline dokia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3853 dnia: 05 Stycznia 2019, 01:54:59 »
Osobiście jeśli się zdecyduje to na oryginalnego Philipsa, przynajmniej jestem pewien geometrii i wykonania, no i dwa lata gwarancji. Jeżeli były by tańsze już bym je kupił. Przy obecnej cenie jeszcze się zastanawiam.
:good: ja też mam ori Philipsa.

Offline axirally

• Początkujący
« Odpowiedź #3854 dnia: 05 Stycznia 2019, 13:10:31 »
Witam. Wczoraj w mojej Aurisce pojawił się problem na który obecnie nie mogę znaleźć rozwiązania. Chcąc wczoraj wyjechać z garażu wrzuciłem wsteczny wyjechałem i już nie mogłem wrzucić 1 ani innego biegu. Pierścień który podnosi się przy wrzucaniu wstecznego nie odbija i mam tylko wsteczny i luz. Sprawdzałem dzisiaj 2 linki są całe i coś tam ruszają się. Może ktoś z Was spotkał się z takim czymś?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl