Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2595848 razy)

Offline Cinek

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #4905 dnia: 15 Maja 2020, 13:24:11 »
Valvematic benzyna 1.6

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #4906 dnia: 15 Maja 2020, 17:15:48 »
Rozładowałeś go. Aku się nie naładował "sam". Po przerwie w rozładowywaniu aku troszkę się regeneruje, obniża się jego rezystancja wewnętrzna i potem przez chwilę daje więcej prądu.
Spalanie - Motostat.pl

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #4907 dnia: 16 Maja 2020, 08:44:51 »
Co sądzicie o tej ofercie

Ta ocena jakaś kiepska , tylko na 3 . Dół nie odgrodzony ,spokojnie powietrze da sobie radę . Osłona będzie chronić Ciebie ,a do klienta z powietrzem z nawiewów może dolecieć coś od Ciebie 8-) .

Po co się mechanik pyta czy hamulec ręczny jest elektryczny? przy zapisywaniu na wymianę tarcz i klocków.

Proste , nie ma rozeznania w Aurisach i zapisuje bo mogą być różnice jakieś elementów do manualnego i elektrycznego . Zawsze może być gorzej , stawiasz się po auto ,a tam mechanik mówi za dwa dni bo nie ten towar mu przyszedł . Uważam ,że dobrze że ten mechanik pyta w ogóle , większość nie pyta , niby wie ,a potem kwiatki .

O jakim wspomaganiu pod górkę piszesz ?

30 min bez zapłonu kręciły się na max wentylatory bo ozonowałem sobie auto

Czyli silnik chodził jakiś spory czas z tym ozonowaniem ,podgrzał się dobrze i dlatego wentylatory chodziły nawet po zapłonie . Oby Ci się nie gotował . Wentylatory obniżyły mocno V aku na jakiś czas ,a po przerwie jak piszesz , V powróciły na wyższy poziom , co nie oznacza ten z przed ozonowania . Tylko taki co umożliwił odpalenie silnika . Sprawne aku , dobrze doładowane i ładowane potrafią zniwelować całkowicie spadki V , spowodowane otwieraniem drzwi ,klapy . Po za tym , aku ładuje się lepiej w czasie jazdy niż na postoju . To znaczy tylko ładowanie w czasie jazdy, jest w stanie zniwelować straty V pobrane przy odpaleniu silnika .

« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2020, 09:03:48 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4908 dnia: 16 Maja 2020, 11:19:43 »
Ja zrozumiałem, że silnika nie uruchamiał. Przekręcił kluczyk na zapłon i włączył nawiew.
Nie odkryłeś jeszcze, że masz wspomaganie ruszania pod górkę? Wciśnij mocno hamulec  i go chwilę przytrzymaj. Tylko nie pytaj na forum czy zapalenie pomarańczowej kontrolki jest objawem awarii układu hamulcowego.

Offline Misiorro007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4909 dnia: 17 Maja 2020, 00:09:30 »
Hej,

Oglądałem wczoraj Aurisa z 2016 po lifcie - na drzwiach po przeglądzie w ASO najbardziej zaniepokoiło mnie takie coś:

https://ibb.co/NFR4n7Q
https://ibb.co/p2RMSP1
https://ibb.co/ZY0rbPg

Pan z ASO stwierdził, że być może dałoby się to naprawić blacharsko ale tego nie gwarantuje - sama lista na drzwi kosztuje nowa 170 zł, więc z tym tragedii nie ma.

Drzwi się otwierają i zamykają prawidłowo, generalnie sama szkoda do zauważenia tylko po otwarciu drzwi więc  nie ma tragedii.

Dzięki za pomoc!

Pozdrawiam,

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #4910 dnia: 17 Maja 2020, 07:49:39 »
Jak pojedziesz do dobrego zawodnika od wyciagania wgniotek to Ci to zrobi za 300zl. I obejdzie sie malowania. Dochodzi koszt wymiany plastiku. Szukaj po hasle PDR.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #4911 dnia: 17 Maja 2020, 13:40:14 »
Jak pojedziesz do dobrego zawodnika od wyciagania wgniotek to Ci to zrobi za 300zl

Nic nie zrobi. Przecież tu nie ma żadnej wgniotki, tylko rozbicie rantu drzwi. Tu trzeba do zwykłego lakiernika
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4912 dnia: 17 Maja 2020, 13:44:56 »
Jak pojedziesz do dobrego zawodnika od wyciagania wgniotek to Ci to zrobi za 300zl

Nic nie zrobi. Przecież tu nie ma żadnej wgniotki, tylko rozbicie rantu drzwi. Tu trzeba do zwykłego lakiernika
Zrobi zrobi. Nie takie rzeczy wyciagaja.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4913 dnia: 17 Maja 2020, 17:12:39 »
Nie zrobi , nie ma takich możliwości ,co innego dołek na wolnym terenie w odległości od rantów spojeń . Zazwyczaj sprzęt do tego , to jakieś wymyślne przyssawki .No chyba że ze szpachli doklei i wymodeluje ,albo będzie artystą co w metalu rzeźbi palnikiem . Jeśli by tak było jak piszesz , to maski przednie też by całe prostowali ,a tak nie jest . Pogięte ranty i brzegi to na 100% wymiana na nową . 

A czy same ,gołe drzwi nie będą tańsze niż 300pln.

Ja zrozumiałem, że silnika nie uruchamiał. Przekręcił kluczyk na zapłon i włączył nawiew.
Nie odkryłeś jeszcze, że masz wspomaganie ruszania pod górkę? Wciśnij mocno hamulec  i go chwilę przytrzymaj. Tylko nie pytaj na forum czy zapalenie pomarańczowej kontrolki jest objawem awarii układu hamulcowego.

Kolega Cinek ,nie opisał całej operacji ,raczej tylko to co się działo po tej operacji . Jak wiadomo do ozonowania musi być odpalony silnik ,pracować klima z 30 min na obiegu wewnętrznym .Ozon wewnątrz kabiny ,ma oblecieć kanały i parownik ,aby zabić smrodek a raczej to co go powoduje .

No nie odkryłem wspomagania , tylko raz przy ruszaniu pod górkę z ręcznego ,pomiędzy zegarami pojawił się żółty trójkąt chyba z wykrzyknikiem ,pomyślałem że za późno odblokowałem ręczny . A dalej nie wnikałem ,czy o tej samej ,w tym samym miejscu mówimy kontrolce .

« Ostatnia zmiana: 17 Maja 2020, 17:21:50 wysłana przez Rademenes »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #4914 dnia: 17 Maja 2020, 20:12:05 »
Zrobi :) ale skoro wiesz leiej to tobie nie zrobi a mi zrobil :)

Przyssawkami to sobie w garazu mozesz zrobic. Porzadny sprzet kosztuje od 10k w gore. Dobry mlotek i punktaki to 4k. Takie rzeczy wydiagaja ze sam nie wierzylem dopoki facet nie wyciagal wgniecionych rantow klapy i drzwi a mi zalamania na drzwiach od bramy.

« Ostatnia zmiana: 17 Maja 2020, 20:13:36 wysłana przez klaudiusz »

Offline viechu

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4915 dnia: 17 Maja 2020, 22:48:59 »
Witam,
Jestem tu nowy i mam dziwne pytanie bo się pierwszy raz z czymś takim spotkałem. W Auris hybrid 2017r w bagażniku mam gniazdo zapalniczki z dziwną wstawka czerwona i nie mogę niż podłączyć.

https://ibb.co/LNN6VYF
Można to jakoś bezpiecznie wyciągnąć żeby gniazdo dzialalo?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4916 dnia: 18 Maja 2020, 01:47:04 »
Wygląda to jak rozwalona część zapalniczki . Z boku widać jakby tam były takie wciskane listki ( dwa przecięcia plastiku) ,może trzeba te listki z obydwu stron nacisnąć i wyjdzie . Takie plastikowe łuki z ząbkami .

Takie rzeczy wydiagaja ze sam nie wierzylem dopoki facet nie wyciagal wgniecionych rantow klapy i drzwi a mi zalamania na drzwiach od bramy.

Wstaw foto to uwierzę , może nowe sprzęty weszły ,musiał bym podpytać na blacharni .
Sorry za pytanie , sam nie lubię takich zwracań uwagi ,ale Ty nagminnie nie używasz ł ą ó itp. to celowo tak .
Jeśli obcokrajowiec ,to nie było pytania .   
« Ostatnia zmiana: 18 Maja 2020, 01:53:34 wysłana przez Rademenes »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4917 dnia: 18 Maja 2020, 03:09:29 »
Wygląda to jak rozwalona część zapalniczki . Z boku widać jakby tam były takie wciskane listki ( dwa przecięcia plastiku) ,może trzeba te listki z obydwu stron nacisnąć i wyjdzie . Takie plastikowe łuki z ząbkami .

Takie rzeczy wydiagaja ze sam nie wierzylem dopoki facet nie wyciagal wgniecionych rantow klapy i drzwi a mi zalamania na drzwiach od bramy.

Wstaw foto to uwierzę , może nowe sprzęty weszły ,musiał bym podpytać na blacharni .
Sorry za pytanie , sam nie lubię takich zwracań uwagi ,ale Ty nagminnie nie używasz ł ą ó itp. to celowo tak .
Jeśli obcokrajowiec ,to nie było pytania .
Mam amerykanski telefon :)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #4918 dnia: 18 Maja 2020, 14:47:03 »
Porzadny sprzet kosztuje od 10k w gore.
Ja dodam tylko że nie tylko sprzęt a bardziej doświadczenie i wyciągają takie usterki przy których ten rant to pikuś - pan pikuś.

Offline Cinek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4919 dnia: 18 Maja 2020, 20:19:49 »

Kolega Cinek ,nie opisał całej operacji ,raczej tylko to co się działo po tej operacji . Jak wiadomo do ozonowania musi być odpalony silnik ,pracować klima z 30 min na obiegu wewnętrznym .Ozon wewnątrz kabiny ,ma oblecieć kanały i parownik ,aby zabić smrodek a raczej to co go powoduje .

No nie odkryłem wspomagania , tylko raz przy ruszaniu pod górkę z ręcznego ,pomiędzy zegarami pojawił się żółty trójkąt chyba z wykrzyknikiem ,pomyślałem że za późno odblokowałem ręczny . A dalej nie wnikałem ,czy o tej samej ,w tym samym miejscu mówimy kontrolce .

Auto było zgaszone, włączone wentylatory bez klimy. Sprzęt do ozonowania był włączony do gniazdka w garażu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl