Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2595761 razy)

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #4995 dnia: 01 Czerwca 2020, 02:03:29 »

A ja głupi myślałem, że reflekrory wykorzystują zjawisko propagacji światła umiejscowionego w ogniskowej zwierciadła sferycznego. Myślałem, że gdy umiejscowienie żarnika zwykłej żarówki i dowolnej innej jest zgodne to nie będzie to miało wpływu na pogorszenie właściwości reflektora.

O to to. Właśnie to. I z tego co wiesz zrób użytek. I popatrz, co widzi owe zwierciadło w pozycjach 90 i 270'. A dodatkowo popatrz sobie na żarówki LED z linków. Czy jesteś pewien, że cała ta "patelnia" diod jest w Twojej ogniskowej?

Offline cemoi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4996 dnia: 01 Czerwca 2020, 02:48:12 »

O to to. Właśnie to. I z tego co wiesz zrób użytek. I popatrz, co widzi owe zwierciadło w pozycjach 90 i 270'. A dodatkowo popatrz sobie na żarówki LED z linków. Czy jesteś pewien, że cała ta "patelnia" diod jest w Twojej ogniskowej?

Jakie 90 i 270 stopni? Po co mi żarnik z tyłu reflektora? Silnik będę sobie oświetlał przez plastikową zaślepkę?

Chyba zapominasz, że żarówki posiadają dwa tryby: świateł mijania i drogowych. Charakterystyki święcenie takiej żarówki są różne.
Jeżeli kupujemy żarówki z homologacją to nie widzę powodu, żeby domniemywać, że została przyznana z naruszeniem przepisów. Ważniejsze jest dbanie o właściwe ustawienie świateł.
Szkoda mi czasu na dalsze pisanie. Żeby w razie czego oszczędzić oczy kierowców najlepiej wsiąść do pociągu lub nie wychodzić z domu.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4997 dnia: 01 Czerwca 2020, 07:55:27 »
Jeżeli kupujemy żarówki z homologacją to nie widzę powodu, żeby domniemywać, że została przyznana z naruszeniem przepisów.
Chcesz powiedzieć, że kupiłeś LEDy z legalną homologacją?
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4998 dnia: 01 Czerwca 2020, 08:53:11 »
Szkoda mi czasu na dalsze pisanie.
To juz nie pisz. Teraz siądź, poczytaj i się ucz dalej. Podstawy już posiadasz.

Chyba zapominasz, że żarówki posiadają dwa tryby: świateł mijania i drogowych.
Tu musisz wyraźnie wiedzę uzupełnić. Zatrzymałeś się na R2 i H4. Tutaj oglądamy na zdjęciach HIR2.

Jakie 90 i 270 stopni? Po co mi żarnik z tyłu reflektora? Silnik będę sobie oświetlał przez plastikową zaślepkę?
Udajesz czy za późno już było? Wróć do poprzedniego mojego posta i kręć żarówkę obracając trzonek, gdzie oś obrotu przechodzi przez trzonek, żarnik i taki cycek na bańce. Nie chcemy przecież oślepiać silnika?

Temat homologacji ledów już kolega grzeto Ci wyjaśnił. Chyba, że rzeczywiście masz jakieś nowe wiadomości z rynku, które przegapiliśmy

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #4999 dnia: 01 Czerwca 2020, 09:42:05 »
Ja u siebie testowałem ledy i o ile na oko jest dużo jaśniej to okazuje się że w samym centrum jest ciemniej.
Czyli mając ledy strumień na dal jest ciemniejszy.
Wynika to z kiepskiego ogniskowania, bo mimo że sam pasek jest wielkości żarnika to jest on na metalowej płytce która ma 1.5-2mm.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #5000 dnia: 01 Czerwca 2020, 09:46:17 »
Ja posiadajac jeszcze Aurisa wrzucilem ledy do soczewek. Z prostej przyczyny. Swiatlo bylo biale i zima pasy na autostadzie bylo duzo lepiej widac. Problem pojawial sie jak zabrudzila sie lampa. Wtedy nic nie bylo widad. Przy halogenow to swiatlo jakos lepiej sie przedzieralo przez brud.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #5001 dnia: 01 Czerwca 2020, 18:49:45 »
haha - poszukałem reflektorów na All.... i znalazłem gdzie się reguluje,
Właśnie wróciłem =- podniesione.
To możesz mnie oświecić jak to się robi?

Offline Barrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5002 dnia: 02 Czerwca 2020, 08:28:26 »
Auris II TS 2013 1,6 benzyna + LPG

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #5003 dnia: 02 Czerwca 2020, 10:14:09 »
To możesz mnie oświecić jak to się robi?
Proszzz... https://www.youtube.com/watch?v=Qd4JUlQS0G8
Dzięki. Jest tylko problem w tym, że moje pokolenie to w podstawówce miało obowiązkowo rosyjski, a nie angielski.  :o
Ale poradziłem sobie dzięki technice. Jeszcze raz dziękuję.
« Ostatnia zmiana: 02 Czerwca 2020, 10:21:16 wysłana przez Arturas »

Offline alienmaster

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5004 dnia: 04 Czerwca 2020, 16:38:06 »
Wróciłem z ASO

Zamówiłem przełącznik fabryczny, elektryk zamontował - nie trzeba było wymieniać całej wiązki - poradził sobie z lutownicą i swoim umysłem ogarnął ( W innym mi powiedzieli że nie da się ogarnąć i trzeba zamawiać całą wiązkę 450 zł + robicozna ok 400 zł jak nie więcej )
W tym ASO zapłaciłem 88 za przełącznik i 200 za robotę.
Warto szukać po ASO - można znaleźć mądrych schematycznych i umiejących wykombinować tak żeby było dobrze poza schematami.

Wszystko działa, dioda się pali.
Brawo ASO Chwa....

Offline alienmaster

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5005 dnia: 04 Czerwca 2020, 16:52:49 »
Wiem że gdzieś już był temat - nie mogę odnaleźć - Wydaje mi się że tutaj - odnośnie baterii Hybrydowej i ilości kresek na komputerze.
Mi też spada, a czasem nie spada - jest lato więc przypuszczałem że to dziwne i coś jest nie tak z Hybrydową baterią samą w sobie.
Dziś na ASO poprosiłem o sprawdzenie układu - powiedzieli że jest wszystko idealnie. Zapłaciłem 200 za sprawdzenie.
A czujnik i to ile kresek pokazuje że to tylko poglądowy wykaz.
Sama układ hybrydowy działa w pełni poprawnie.

Dziwne nadal trochę - nie wiem co dalej o tym myśleć.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5006 dnia: 04 Czerwca 2020, 19:21:53 »
No cóż, 200zl poszło... Nie wiesz co myśleć? To ja ci powiem. Pomyśl o kupnie interfejsu OBD, zainstalowaniu aplikacji Hybrid Assistant a następnie w wolnych chwilach poczytaj jak jest zbudowany i jak działa układ hybrydowy. 200zl wyrzuconych w błoto już nie odzyskasz ale zaoszczędzisz kolejne.

Offline alienmaster

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5007 dnia: 04 Czerwca 2020, 21:19:02 »
No cóż, 200zl poszło... Nie wiesz co myśleć? To ja ci powiem. Pomyśl o kupnie interfejsu OBD, zainstalowaniu aplikacji Hybrid Assistant a następnie w wolnych chwilach poczytaj jak jest zbudowany i jak działa układ hybrydowy. 200zl wyrzuconych w błoto już nie odzyskasz ale zaoszczędzisz kolejne.

No cóż, nauczka pozostanie, choć droga jak na taką błachostkę - podłączyli i zobczyli zapewne to samo co ja z OBD - Mam kupiony -> Carista
Ale też wiem że nie ma konkretnego wyjaśnienia dlaczego mimo wyłączania samochodu z naładowaną baterią na 6 z 8 kresek, pokazuje mi nast dnia/po dłuższym nie używaniu tylko dwie kreski, a czasem sporadycznie więcej jak 2, choć po uruchomieniu silnika szybko spadające do 2.

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5008 dnia: 04 Czerwca 2020, 22:12:17 »
Test baterii w aso jest wykonywany przez soft od toyoty i taki test tam chwile trwa :) z tego co kojarzę to jest to próba rozładowania i naładowania

Co do znikających kresek to ciekawa sytuacja. U mnie czasem może jedna zniknie gdy autko postoi kilka dni. Dobrze było by odczytać te wartości przez obd jakąś aplikacja ile % jest rzeczywiście w baterii

Offline alienmaster

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5009 dnia: 04 Czerwca 2020, 22:21:02 »
Test baterii w aso jest wykonywany przez soft od toyoty i taki test tam chwile trwa :) z tego co kojarzę to jest to próba rozładowania i naładowania

No jeśli rozładowania i naładowania =- to dostałem samochód z pustą baterią.
Nie mam swojego telefonu - w serwisie
Zastepczy dziala jak mul w smole albo i zolw w smole.
Zanim cokolwiek wczyta i zliczy - dostane wicy.
- Jak się tu wkleja zdjęcia?
To jak tylko będę mieć, wstawię  :cool:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl