Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2595662 razy)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #5490 dnia: 10 Listopada 2020, 18:25:33 »
No nie wiem ,mam Nissana produkcja UK ,w ukrytym menu w navi można zobaczyć parametry różne , prędkość też . No i sprawdzając na zegarze (wskazówka ) oraz blokując prędkość tempomatu ,która wskazywana jest cyfrowo .  Wychodzi -7km/h.

Względem fotoradarów i misiaków z celownikami zasada powinna być na minus a nie plus . Jedziesz 60km/h i wydaje ci śię OK ,a faktycznie jedzie auto 53km/h. Gdyby było na plus ,to w sądach by było dużo spraw , ja jechałem 60 ,a misiaki lub foto 64km/h , fotoradary to i za 1km/h więcej solą mandaciki . Więc na plus wydaje mi się nie realne ,raczej na minus .
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5491 dnia: 10 Listopada 2020, 18:37:12 »
. Z mojego wieloletniego kontaktu ze światem zewnętrznym wynika, i docierały do mnie takie informacje, że płyny chłodnicze zawierają różnego rodzaju dodatki, antykorozyjne też, które z czasem tracą swoje właściwości i płyn nadaje się w końcu do wymiany.

Jakiego fachowca  <zalamka>, on zaraz walnie twita ,że cały świat nie sprawdził w wirusie dodatku  :embarassed:. W maśle też sprawdza dodatki jak minął termin .Kiedyś ten kolega obalił pewien światowy standard i nic nie dał w zamian , czyli puste słowa tylko po to ,by zbagatelizować sposób zalecany i stosowany przez miliony , dla własnego ego  :wallbash: .

Oczywiście wszędzie są dodatki i z czasem trzeba by wymienić , tylko jak z olejem robisz analizę w roku dwa razy . Bez przesady producent auta i płynu znają się i sprawdzali lepiej niż tego kolegi lab domowy i nos . Jak ktoś chce to zawsze na siłę utrudni sobie życie , ja jestem dokładny ,ale bez przesady , robiąc jak kolega to i hamulcowy , z klimy , skrzyni ,normalnie lab domowy potrzebny i brak czasu na jazdę i życie .

Podsumowanie , trzymajmy się standardów i zaleceń , a badania labowe zostawmy producentom ,ewentualnie olej do analizy i wsio .
Przerost przesadyzmu nad wartością tego kontrolowania  <kucharz>.

Chyba nie czytałeś i wyrwałeś kawałek z kontekstu , pisałem jak pod spodem .

Jedynie kontrola ilości i temp. zamarzania . Dodał bym klarowność czy czystość .
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2020, 18:45:21 wysłana przez Rademenes »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #5492 dnia: 10 Listopada 2020, 18:46:27 »
on zaraz walnie twita ,że cały świat nie sprawdził w wirusie dodatku . W maśle też sprawdza dodatki jak minął termin

Jezu, ale się uwziąłeś  <zalamka>
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5493 dnia: 10 Listopada 2020, 18:51:32 »
Stara rana nie rdzewieje  :thumbdown:.
Wszędzie są dodatki i bakterie i wirusy ,co nie znaczy że trzeba przesadzać ,kontrola płynu wystarczająca to trzy punkty i po sprawie .

1. Ilość .
2. Klarowność /czystość .
3. Temperatura -- i przy okazji + .

Kto sprawdza dodatki niech podniesie rękę i napisze tu ,czekamy na te rewelki  <taniec>
Nie wiem czy gdzieś robią analizy takiego czegoś , może w sanepidzie jak wodę ,tylko oni zajęci teraz   :embarrassed:
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2020, 18:53:56 wysłana przez Rademenes »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #5494 dnia: 10 Listopada 2020, 19:45:11 »
Kto sprawdza dodatki niech podniesie rękę i napisze tu ,czekamy na te rewelki  .
Nie wiem czy gdzieś robią analizy takiego czegoś , może w sanepidzie jak wodę

Jezu, ale ty nawijasz  <zalamka>  :thumbdown: Nikt nie sprawdza skurde dodatków, bo tego się w domu czy w serwisie nie da, tylko to się z góry wie, że one ulegają rozkładowi. Z olejem jest podobnie. Oj rademenes, niedobrze z tobą  :song:
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2020, 19:50:37 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5495 dnia: 10 Listopada 2020, 20:24:56 »
Rademenes, troszkę przeginasz i niemiło czepiasz się fachowca, który wie, co pisze i pisze z sensem.
Dzięki.
Tak dla jasności, g**** mnie obchodzą jego zaczepki, zwłaszcza że całkiem bezsensowne.  Odkąd mu wyjaśniłem dlaczego jego obliczenia nt. wpływu czegoś tam na zużycie paliwa nie są warte funta kłaków, przyczepił się jak rzep, niestety nie ma tu funkcji ignoruj.

Temat degradacji płynu chłodzącego wydaje się być troszkę niedoceniany, zwłaszcza w porównaniu z lawiną enuncjacji nt. olejów, a przecież procesy korozyjne i osadowe w układzie mogą mieć spory wpływ na spadek skuteczności chłodzenia, co się może przełożyć na pogorszenie warunków smarowania.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5496 dnia: 10 Listopada 2020, 20:28:38 »
Spotkałem się z wyjaśnieniem, że różnica bierze się stąd, że komputer do wyliczenia zużycia paliwa pobiera dane z prędkościomierza, który jak wiadomo zawyża prędkość - w Toyocie o około 7%
Zawyża wskazówka - samo auto dokładnie wie ile jedziesz - włącz tempomat na np 120 licznikowe, zresetuj prędkość srednią i porównaj ją z gps - bedzie +-2kmh.
To wiem, pytanie gdzie w takim razie jest źródło błędu w wyliczeniach średniego spalania.  Chyba że po prostu tak to byle jak zrobili, w ogóle wskazanie zużycia paliwa w Aurisie to porażka.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #5497 dnia: 10 Listopada 2020, 20:44:23 »
To przeważnie kwestia:
Rozszerzalnosci cieplnej benzyny- ok 1% na 15 stC.
Dokładności czujników.
Dokładności dawki wtryskow.
Zaokrągleń obliczeń.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5498 dnia: 10 Listopada 2020, 20:55:11 »
Nikt nie sprawdza skurde dodatków

No popatrz nikt nie sprawdza bo i po co , aby się trzymać zaleceń i standardowa kontrola . Więc po co wspominać o dodatkach ,wszyscy o tym wiedzą . Zawsze można się czepić psiego ogona, kiedy chodzi o smycz 8-)

niestety nie ma tu funkcji ignoruj

Tyle tu jesteś na forum  :o i nie wiesz ,że jest ignoruj ,trzymajcie mnie bo nie dam rady  <zalamka>.
Popatrz se ekspercie ,ja otwieram twe wypociny jak mi się zachce. :song:

Temat degradacji płynu załatwia stosowanie się do zaleceń producenta , nie raz do nich się biernie odwołujesz (zaleceń).
Więc gdzie i który producent zaleca sprawdzać dodatki w płynie ?????????????????

Jesteś winien światu ten doskonalszy wzór na obliczanie spalania , od dawna nie ma nic w tym temacie ,jedyne co to poszedłeś poniżej krytyki . Nikt nie będzie robił w domu labu , wystarczą porównania standardowej metody , bo taką stosują miliony . Metody nie standardowe to można sobie ze sobą porównywać i zawsze będzie OK  :hug:.

« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2020, 21:06:07 wysłana przez Rademenes »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5499 dnia: 11 Listopada 2020, 01:42:54 »
Więc gdzie i który producent zaleca sprawdzać dodatki w płynie ?????????????????
A który zaleca robić analizy VOA/UOA?  Idź na forum olejowe i skrytykuj tych co robią, zobaczymy jak Cię śmiechem zabiją.

jest ignoruj
Raz się do czegoś przydałeś.  No to, klik, i znikasz  <narka>
« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2020, 01:45:27 wysłana przez Zbig »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5500 dnia: 11 Listopada 2020, 07:52:17 »
No nie wiem ,mam Nissana produkcja UK ,w ukrytym menu w navi można zobaczyć parametry różne , prędkość też . No i sprawdzając na zegarze (wskazówka ) oraz blokując prędkość tempomatu ,która wskazywana jest cyfrowo .  Wychodzi -7km/h.

Względem fotoradarów i misiaków z celownikami zasada powinna być na minus a nie plus . Jedziesz 60km/h i wydaje ci śię OK ,a faktycznie jedzie auto 53km/h. Gdyby było na plus ,to w sądach by było dużo spraw , ja jechałem 60 ,a misiaki lub foto 64km/h , fotoradary to i za 1km/h więcej solą mandaciki . Więc na plus wydaje mi się nie realne ,raczej na minus .
Nie zrozumiałeś chyba, prędkościomierz  zawyża prędkość na +, czyli jak jedziesz faktycznie  50km/h, to  prędkościomierz pokazuje  więcej, np. 55km/h, czyli dodaje.
« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2020, 08:26:56 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5501 dnia: 11 Listopada 2020, 09:23:09 »
u mnie przy 160, GPS pokazuje 150...xd
jadąc 140 pokazuje mi na GPS'ie 132.
Przy 100 - 95
ogólnie im szybciej tym bardziej zawyża

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5502 dnia: 11 Listopada 2020, 09:35:00 »
"pkt 5.3 załącznika nr 3 do regulaminu nr 39 Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG ONZ) - Jednolite przepisy dotyczące homologacji pojazdów w zakresie zespołu prędkościomierza oraz jego montażu
Wskazywana prędkość nie może być mniejsza od rzeczywistej prędkości pojazdu. W momencie osiągnięcia prędkości badania określonych w punkcie 5.2.5 powyżej, zależność między prędkością wskazywaną na tarczy prędkościomierza (V1) a prędkością rzeczywistą (V2) jest następująca:
0 < (V1 - V2) < 0,1xV2 + 4 km/h" gdzie znaki mniejszości powinny być znakami mniejsze lub równe,  i to chyba byłoby tyle w temacie co ma pokazywać prędkościomierz ;-)
« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2020, 09:39:42 wysłana przez obwd-crash »
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5503 dnia: 11 Listopada 2020, 09:56:54 »
Dałem ten wzór wyżej, tyle że niektóre znaki "zjadło"
Tak, czym większa prędkość u Ciebie na tarczy, tym procentowo masz  większe przekłamanie (choć niewiele)

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5504 dnia: 11 Listopada 2020, 10:07:21 »
Czyli jadąc 100 km/h, prędkościomierz może pokazywać 114 km/h.
No trochę zbyt duża jest ta tolerancja na plus.
Gdybym miał na to wpływ, to ustaliłbym coś w ten deseń:
0 < (V1 - V2) < 0,05xV2 + 1 km/h
Auris II HSD Touring Sports 2015

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl