Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596103 razy)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #5760 dnia: 14 Lutego 2021, 15:13:39 »
Spoiler OT.  :o  :offtopic:  <narty>
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2021, 15:16:57 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5761 dnia: 16 Lutego 2021, 10:22:01 »
Waz na metry jest po to by taki człowiek jak ja mógł sobie do palnika zrobić 1,2cm i tym spawać czy lutować a nie robić z niego instalacje

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #5762 dnia: 16 Lutego 2021, 18:23:20 »
Może i tak, to brzmi logicznie :o no trudno, zobaczymy, co z tego wyniknie  :o mam nadzieję, że nie wybuch  :cool:
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2021, 18:24:58 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5763 dnia: 21 Lutego 2021, 14:10:35 »
Panowie, mam taką sprawę. W styczniu skończyła mi się gwarancja na moją Toyotę. Byłem już dwa razy na pełnym przeglądzie. W czwartek jestem umówiony w ASO na trzeci przegląd pogwarancyjny. I zamierzam teraz zrezygnować z pełnego przeglądu i zapłacić tylko za olej, filtr i wymianę i poprosić o wpisanie tego w książce. Bo nic więcej nie "trza" tu teraz robić, przejrzę sobie co trzeba w domu na kanale, a zapłaciłbym ok. 1000 zł za pełny niby przegląd. Od tego roku mam zamiar korzystać z ASO, ale sam zlecać konkretne roboty serwisowe, bez robienia tego niby pełnego przeglądu i płacenia ponad 1000 zł. Mam w domu kanał, narzędzia, klucze. Miałem kilka nowych aut i we wszystkich od lat robiłem sobie sam przeglądy, wymiany, remonty i moje drugie autko, Peugeot z 2001 roku nigdy nie był w żadnym warsztacie i nadal lata jak złoto. Tak że znam się co nieco na tej mechanice. I poproszę was o opinie, czy może być taki mój manewr, czy jednak źle robię i lepiej płacić za pełny przegląd?

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #5764 dnia: 21 Lutego 2021, 14:16:10 »
To po co masz zamiar korzystać z ASO jak sam możesz zrobić ?
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5765 dnia: 21 Lutego 2021, 14:37:53 »
A, chodzi o to m.in., że w ASO mają oryginalny olej, gdzie indziej mogę trafić na podróbkę, więc jak mam jechać 70 km co ASO po olej i filtr, to już na miejscu za parę groszy zlecę tę wymianę i będzie z głowy. Poza tym liczę, że wpiszą mi tę wymianę w książeczce i będę miał jakiś wpis, że najważniejsze było zrobione w ASO. I w ogóle to tak całkiem nie chcę rezygnować z ASO, niech cokolwiek zrobią, niech mam udokumentowane choćby wymiany oleju, bo to najważniejsze. Inne roboty też będę zlecał i prosił o wpis. No i po prawdzie nie chce mi się już tak grzebać w aucie, jak kiedyś, trochę zapłacę i będę miał z głowy. Może tak być, czy lepiej kompleksowo serwisować w ASO? Bo kiedyś przy ewentualnej sprzedaży auta, serwisowanie w ASO to może być mocny argument. I jestem świadomy, że stracę gwarancję na blachy, jeśli zrezygnuję z pełnego przeglądu.
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2021, 14:41:49 wysłana przez fynooh »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5766 dnia: 21 Lutego 2021, 15:51:57 »
A, chodzi o to m.in., że w ASO mają oryginalny olej, gdzie indziej mogę trafić na podróbkę, więc jak mam jechać 70 km co ASO po olej i filtr, to już na miejscu za parę groszy zlecę tę wymianę i będzie z głowy. Poza tym liczę, że wpiszą mi tę wymianę w książeczce i będę miał jakiś wpis, że najważniejsze było zrobione w ASO. I w ogóle to tak całkiem nie chcę rezygnować z ASO, niech cokolwiek zrobią, niech mam udokumentowane choćby wymiany oleju, bo to najważniejsze. Inne roboty też będę zlecał i prosił o wpis. No i po prawdzie nie chce mi się już tak grzebać w aucie, jak kiedyś, trochę zapłacę i będę miał z głowy. Może tak być, czy lepiej kompleksowo serwisować w ASO? Bo kiedyś przy ewentualnej sprzedaży auta, serwisowanie w ASO to może być mocny argument. I jestem świadomy, że stracę gwarancję na blachy, jeśli zrezygnuję z pełnego przeglądu.

W sumie to idziesz tą samą drogą co ja. Też mam dość płacenia za nic nie robienie.
W listopadzie przy przebiegu 75 tyś zleciłem w ASO wymiane oleju bez pełnego przeglądu  (0W20 TGMO). W książkę wbita wymiana oleju z wykreśleniem słów pełny przegląd. 400 zł zaoszczędzone.

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5767 dnia: 21 Lutego 2021, 17:08:59 »
Olej, filtry i potrzebne części kupuje w zaprzyjaźnionym sklepie.
Co roku robię przegląd w nieautoryzowanym warsztacie, którego właściciel kiedyś pracował w ASO TOYOTA.
W książce serwisowej mam wbite pieczątki i informacje o wykonanym przeglądzie.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5768 dnia: 21 Lutego 2021, 18:53:53 »
400 zł zaoszczędzone.

To mało zaoszczędzone. 600 zł kosztowała wymiana wraz z olejem i filtrem? I ja też tak samo zrobię. Koniec z pełnymi niby przeglądami. To jest wyciąganie od ludzi kasy. Przecież wiadomo, jak taki pełny przegląd się odbywa. Dzięki za info.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5769 dnia: 21 Lutego 2021, 20:49:03 »
400 zł zaoszczędzone.

To mało zaoszczędzone. 600 zł kosztowała wymiana wraz z olejem i filtrem? I ja też tak samo zrobię. Koniec z pełnymi niby przeglądami. To jest wyciąganie od ludzi kasy. Przecież wiadomo, jak taki pełny przegląd się odbywa. Dzięki za info.

Jak dobrze pamiętam mały przegląd w ASO kosztuje ok. 400 zł a duży np. 90 tyś km ponad 600 zł. Jak nie ma nic do roboty po za wymianą oleju i filtrów to wyrzucony pieniądz.

Offline sruba

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR 2.0 H
« Odpowiedź #5770 dnia: 23 Lutego 2021, 20:09:21 »
Kupiłem Aurisa II z 2014 ze zwykłym (monochromatycznym) radyjkiem. Czy w to miejsce wejdzie bez problemów i przeróbek radio z Aurisa z kolorowym wyświetlaczem ?  :grin:
Toyota CHR 2.0 H

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #5771 dnia: 24 Lutego 2021, 02:44:49 »
czy może być taki mój manewr, czy jednak źle robię i lepiej płacić za pełny przegląd?

Nie płacić, nie wiem jak to robią w Toyocie, ale w innej marce zweryfikowałem te ich ptaszki w liście po przeglądzie dużym i wyszły takie sprawy jak.
Nie wszędzie zaglądają, dużo zakładają po wieku auta i przebiegu (tyle to jeszcze pewnie OK i ptaszek), ptaszkują nawet to do czego nie zaglądali. Jak zweryfikowałem listę, to się okazało, że roboty jest tyle, iż jedna osoba w 2h nie jest w stanie tego wykonać. Przykłady: niby do czyszczenia zacisków zdejmowali wszystkie koła, a śladów brak. Zaglądali ile w skrzyni oleju, a śladów brak. Zaglądali do szczęk hamulcowych tył, a śladów brak. Także uważam, że strata kasy, wiedzą że przy gwarancji jak coś to i tak klient przyjedzie, a po gwarancji traktują po macoszemu. Więc lepiej zlecać to co się chce i omijać ich duże przeglądy jak się da, to jest dorabianie kasy dla nich. Ja byłem na przeglądzie autem dopiero co sprowadzonym, a oni pozakładali i odptaszkowali liczne sprawy.

Jak jest tanio to u nich wybrane kwestie, coś samemu tym bardziej jak kanał, no i coś w zaprzyjaźnionym warsztacie i będzie OK.

Bo kiedyś przy ewentualnej sprzedaży auta, serwisowanie w ASO to może być mocny argument.

Dla mnie to nie jest już do końca wyznacznik, tym bardziej jak producent uprawia jakieś chore LL. Książka owszem, ale z fakturami gdzie widać dokładniej co było robione, co wsadzane i co zalewane.

W książce serwisowej mam wbite pieczątki i informacje o wykonanym przeglądzie.

Też mam taki warsztat, mają jakieś zgody i stemplują 2 czy 3 marki, ale ktoś powie "ale to nie ASO Toyoty stempelek. 

Czasem można się spotkać z sytuacją, że jak ma się swoje graty, lub nie bierze się ich tej listy, to mogą być wyższe ciut ceny robocizny.

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline anoda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5772 dnia: 24 Lutego 2021, 19:37:15 »
Pytanko
Jaki filtr powietrza polecacie do Auris II 1.3 2004r ? Kupiłem filrt Knechta LX 2792 ale poprzez tą gumową uszczelkę za nic nie dało się zamknąć obudowy filtra. Po zdjęciu uszczelki poszło gładko, ale chyba nie bardzo tak zostawić. Doradźcie jakiś dobry filtr z którym nie będzie problemu z montażem.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5773 dnia: 24 Lutego 2021, 21:04:21 »
Nie płacić

Dzięki Rademenes, to właśnie chciałem przeczytać :) Jutro jadę na przegląd i zlecam tylko wymianę oleju z filtrem. Resztę dokończę u siebie garażu. Zresztą w tym roku nie ma tu co kończyć, sprawdzałem co trzeba, wymienię tylko filtr kabinowy.

Jaki filtr powietrza polecacie do Auris II 1.3 2004r ? Kupiłem filrt Knechta LX 2792 ale poprzez tą gumową uszczelkę za nic nie dało się zamknąć obudowy filtra

Na tej stronie to tylko Purflux za 40,40 zł jak oryginał. https://efiltry.pl/pl/filtry-do/toyota-auris-e150--07----1-33-vvt--74kw---101km--05-09---4124319 Innych nie kupuj, bo możesz mieć problemy podobne do tego co opisałeś wyżej. Jest jeszcze na tej stronie Sędziszów za 23 zł, ale nie kupuj tego! Tego filtra nie ma prawdopodobnie już w produkcji, wypuścili jakiś inny z gumową uszczelką na obwodzie i z tym nowym Sędziszowem nie można domknąć pokrywy filtra tak, jak to napisałeś. Jest identyczny z tym twoim Knechtem. Doświadczyłem tego osobiście w tym tygodniu. Kupiłem już kolejny rok Sędziszów za 23 zł, ten ze zdjęcia, który pasuje idealnie, wygląd identyczny z oryginałem, ale przysłali mi jakiś inny Sędziszów, plastikowy jakiś z gumową uszczelką na obwodzie i lipa. Nie mogłem domknąć pokrywy filtra. Jutro dokonuję zwrotu. Ten nowy Sędziszów, który otrzymałem jest identyczny z Knechtem z tego linku, co podałem. Nie nadaje się to do Aurisów, bo można skurde połamać zaczepy pokrywy filtra. Jest tu jeszcze Mann, też z gumą na obwodzie i też pewnie nie nadaje się. Pozostał jeszcze na stronie Filtron, ale tego Filtrona nie miałem i nie wiem, czy nadaje się.
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2021, 21:14:53 wysłana przez fynooh »

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5774 dnia: 24 Lutego 2021, 21:11:07 »
filtron AP 160/1 pasuje bez problemu i pokrywa sie normalnie zamyka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl