Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596024 razy)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #5775 dnia: 24 Lutego 2021, 21:18:52 »
filtron AP 160/1 pasuje bez problemu i pokrywa sie normalnie zamyka

Aha, dzięki za info., dobrze wiedzieć na przyszłość ;)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #5776 dnia: 24 Lutego 2021, 21:58:37 »
to właśnie chciałem przeczytać

Nie to bym wszystkie ASO do jednego wora pchał, ale wystarczy sobie sprawdzić dwie sprawy. Ile jest roboty, czy jedna osoba jest w stanie to w tym czasie wykonać, ze standardowymi wymianami. Oraz z dobrym światłem zobaczyć sobie pewne miejsca z listy. Bezstronnie wyjdzie do jakiego ASO się lata. Oczywiście medal ma dwie strony, zasady ASO/czynnik ludzki. Zaufanie zaufaniem, a weryfikacja weryfikacją. Nawet gdy ktoś coś wykryje i dalej to samo ASO, to przynajmniej będą tam wiedzieć, że muszą robić a nie zakładać, bo klient może sprawdzić.

Co do oleju TGMO, w ASO będzie ori bank, ale o zmianach w nim samym wiedzy nie będzie, a latami ten sam nie będzie bankowo.

Jaki filtr powietrza polecacie do Auris II

Nie wiem czy w mojej 1.6 są te same filtry, ale polecam Mann.
Powietrza C24005 wygląda porządnie, pasuje jak ulał, ma środkowe wzmocnienie, nie jest taką wydmuszką i ma w miejscu mocowania fajną białą gumę.
A do klimy Mann FP 1919 robi filtr trzeciego poziomu, lepszy niż sam węglowy. Ja go stosuje i mogę polecić, nawet spaliny bardzo śmierdzące bardziej zatrzymuje.

« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2021, 22:04:06 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5777 dnia: 25 Lutego 2021, 08:05:26 »
Ogólnie jeśli chodzi o wymianę filtra w 1.33 to sprawa nie wygląda tak prosto jak się może wydawać, bo o ile sama wymiana filtra jest dość prosta, to już odpowiednie "przyłożenie" dekla jest dość trudne XD żeby potem się odpowiednio i łatwo zapiął. Ważne, żeby te pierwsze górne zaczepy najpierw dobrze wpiąć, a dopiero potem nakryć resztę i zapiać zatrzaskami.

Offline Pan Rafał

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5778 dnia: 25 Lutego 2021, 09:43:00 »
Ogólnie jeśli chodzi o wymianę filtra w 1.33 to sprawa nie wygląda tak prosto jak się może wydawać, bo o ile sama wymiana filtra jest dość prosta, to już odpowiednie "przyłożenie" dekla jest dość trudne XD żeby potem się odpowiednio i łatwo zapiął. Ważne, żeby te pierwsze górne zaczepy najpierw dobrze wpiąć, a dopiero potem nakryć resztę i zapiać zatrzaskami.

To prawda, jest tam dosyć ciasno. Nieco pomaga poluzowania obejmy na dolocie.

Offline anoda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5779 dnia: 25 Lutego 2021, 12:16:41 »
Dziękuje  wszystkim za odpowiedzi.

Nie wiem czy w mojej 1.6 są te same filtry, ale polecam Mann.
Powietrza C24005 wygląda porządnie, pasuje jak ulał, ma środkowe wzmocnienie, nie jest taką wydmuszką i ma w miejscu mocowania fajną białą gumę.
A do klimy Mann FP 1919 robi filtr trzeciego poziomu, lepszy niż sam węglowy. Ja go stosuje i mogę polecić, nawet spaliny bardzo śmierdzące bardziej zatrzymuje.

Filtry powietrza są te same co w 1.6, ale zastanawia mnie czy w tym filtrze Mann ta uszczelka biała  gumowa jest na stałe czy ściągana,  bo widzę jakby dwie wersje tego filtra z białą i czarną gumą. W Knechcie który mam obramowanie jest plastikowe i na to założona jest uszczelka przez co mam problem z montażem.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5780 dnia: 25 Lutego 2021, 14:27:48 »
Też Wam się nie świecą te 2 przyciski na drzwiach po stronie kierowcy czy jakieś żaróweczki mi padły?

https://ibb.co/8KLLCLY

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5781 dnia: 25 Lutego 2021, 14:28:08 »
W Knechcie który mam obramowanie jest plastikowe i na to założona jest uszczelka przez co mam problem z montażem

Tak jest, zgadza się, w tego typu filtrach z plastikowym obramowaniem i gumową uszczelką jest problem z montażem. Po co wy się w ogóle bawicie w te dziwne filtry? Wiadomo, czy one są szczelne? Jak ta uszczelka się układa po założeniu pokrywy? Dla mnie to podejrzane. Nie możecie kupować filtrów o budowie takiej, jak oryginał, które pasują idealnie? Np. Purflux A1262.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5782 dnia: 25 Lutego 2021, 14:28:49 »
Też Wam się nie świecą te 2 przyciski na drzwiach po stronie kierowcy czy jakieś żaróweczki mi padły?

U mnie się nie świecą

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5783 dnia: 25 Lutego 2021, 14:33:32 »
W listopadzie przy przebiegu 75 tyś zleciłem w ASO wymiane oleju bez pełnego przeglądu  (0W20 TGMO). W książkę wbita wymiana oleju z wykreśleniem słów pełny przegląd. 400 zł zaoszczędzone.

Właśnie wróciłem z ASO Lublin. Zleciłem tylko wymianę oleju z filtrem i poprosiłem o wpisanie tego w książeczce. Olej 0W 20 wymienili szybko i wpisali w książce 0W 20, przybili pieczątkę i nic nie skreślili i wygląda to tak, jakbym zrobił pełny przegląd  ;) Zapłaciłem 92 zł za wszystko, bo odjęli mi ponad 200 zł za punkty w Toyota More ;) Fajnie, co nie?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #5784 dnia: 25 Lutego 2021, 15:19:39 »
odpowiednie "przyłożenie" dekla jest dość trudne

Nie obserwuję u siebie trudności, ale dokładnie patrzę czy filtr pasi i jak weszły zaczepy. Taka konstrukcja jest popularna, jeśli zapięcia coś nie tak, to trzeba zweryfikować od nowa zaczepy.

Nieco pomaga poluzowania obejmy na dolocie.
Ja zawsze rozłączam puszkę filtra od gumowej co idzie do przepustnicy i odpinam wtyczkę od chyba przepływki, tak jest wygodniej, a można zobaczyć przepustnicę i dobrze wyczyścić w środku puszkę filtra.

zastanawia mnie czy w tym filtrze Mann ta uszczelka biała  gumowa jest na stałe czy ściągana,

Jest na stałe połączona z bocznymi żeberkami z obydwu stron i z podłużnym żebrem wzmocnienia na środku. Rowek w gumie idealnie pasuje, dodatkowo liznę go olejem i sama guma jest dobrze elastyczna. Wymieniałem już taki dwa razy, zero problemu, dobrze ustawić, dobrze zaczepy wsadzić i OK. Zawsze oglądam jeszcze puszkę od spodu w dobrym świetle i z lusterkiem. W poszukiwaniu jakichś innych odległości między pokrywą a denkiem puszki filtra, nie zdarzyło się nic takiego. Dawniej miałem Denso z ASO, to taka sztywna wydmuszka bez gumy, a po tym Mann widać, że guma ma większą objętość do docisku, ale bez przesadyzmu.

Po co wy się w ogóle bawicie w te dziwne filtry? Wiadomo, czy one są szczelne? Jak ta uszczelka się układa po założeniu pokrywy?

Nieszczelność i w oleju może przybyć krzemu, syfek z powietrza lub sól z wilgocią. Ale jak życie pokazuje, nawet odpowiedniki jednego filtra różne firmy różnie robią. Może być gąbki sporo i puszka się nie składa idealnie, a może być w sam raz i OK.

Też Wam się nie świecą
Mi też nie świecą.

przybili pieczątkę i nic nie skreślili i wygląda to tak, jakbym zrobił pełny przegląd

Ty już po gwarancji, to im wisi, jeśli na gwarancji to na bank skreślą. No i brawo Ty, :good: tanio i dla kolejnego właściciela stempel jest. <regulamin> 
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2021, 15:23:40 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5785 dnia: 25 Lutego 2021, 15:29:19 »
No i brawo Ty,  tanio i dla kolejnego właściciela stempel jest. 

:good:  :hug:  :beer:

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5786 dnia: 25 Lutego 2021, 15:32:48 »
Ty już po gwarancji, to im wisi, jeśli na gwarancji to na bank skreślą.

Ale bardos.1979 jest też chyba po gwarancji i mu skreślili :o

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #5787 dnia: 25 Lutego 2021, 18:59:07 »
Ty już po gwarancji, to im wisi, jeśli na gwarancji to na bank skreślą.

Ale bardos.1979 jest też chyba po gwarancji i mu skreślili :o

Po gwarancji też wykreślają żeby im nikt nie zarzucił że w systemie jest sama wymiana oleju a oni w książce wpisali pełny przegląd czyli poświadczyli nieprawdę.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5788 dnia: 25 Lutego 2021, 19:45:50 »
A czy robicie wszystko z książką typu płyn chłodniczy te jakieś podzespoły inwentera czy czego tam i płyn hamulcowy?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5789 dnia: 25 Lutego 2021, 19:47:17 »
A czy robicie wszystko z książką typu płyn chłodniczy te jakieś podzespoły inwentera czy czego tam i płyn hamulcowy? Kolejna sprawa po co jechać do ASO? Skoro wszystko wykreślają. Mechanik też Ci podbije że dokonał pełnego przeglądu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl