Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596011 razy)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #5805 dnia: 01 Marca 2021, 23:02:29 »
Toyota Auris 2008 CVT. Jak wyglada sprawa tego CVT? Czy bylo bardzo awaryjne? Jak z naprawa? Mocno wyje?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5806 dnia: 02 Marca 2021, 07:59:08 »
2008 CVT ???
poprawcie mnie.. ale 2008 to jeszcze przedlift i tam nie było CVT...
Dopiero poliftowa jedynka miała CVT ale to tylko w Hybrydzie.. i dopiero od 2009r.

A czy to czasem nie to je***ce MMT ?

Offline jt153

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5807 dnia: 03 Marca 2021, 22:10:08 »
Auris II bezpiecznik P/SEAT  30A opisany jako regulacja ustawienia fotela. Ma on coś wspólnego z podgrzewaniem foteli czy za podgrzewanie odpowiada tylko bezpiecznik nr. 30 o wartości 15A?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #5808 dnia: 04 Marca 2021, 00:02:40 »
W fotelu mam podgrzewanie i ustawienie lędźwiowej podpory. Wyjąc bezpiecznik i sprawdzić co działa, strzelam.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline jt153

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5809 dnia: 04 Marca 2021, 15:59:31 »
Jestem na etapie podłączania ogrzewania stąd to pytanie. Dużo przydatnych informacji zaczerpnąłem z ???(??) ??????????? [???????] ale poruszać się po tej japońskiej stronie  :grin:

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5810 dnia: 05 Marca 2021, 13:47:10 »

Offline jt153

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5811 dnia: 05 Marca 2021, 22:30:05 »
Tak, widziałem. Napiszę co wiem może przyda się komuś. I czego jeszcze nie wiem.. Pod fotelami są kostki 4 pinowe do grzania. Pod pasażerem wykorzystane 3 piny. Biało czarny to masa. Różowy do wyłącznika grzanie HI. Czerwony do wyłącznika grzanie LO. W wyłączniku jest jeszcze czarny on idzie do modułu 82730-12x80A wtyczka nr. 3 od góry pin pierwszy z lewej. Do włącznika fotela pasażera jego symbol to 191690  są jeszcze dołączone przewody: zielony jest to plus podświetlenia przycisku i dwa przewody biało-czarne. I tu nie wiem dlaczego tak jest. Oba mają trafiać na masę lecz czemu nie są zmostkowane... Jeden oznaczony jest "-" a drugi "E" Po podaniu plusa na zielony i minusa na jeden z biało czarnych zaświeca się podświetlenie przycisku. Gdy na czarnym przewodzie mamy plus, wyłącznik damy w pozycję HI lub LO a na ten drugi biało czarny minus wówczas zapala się pozycja sygnalizująca tryb pracy. Więc dlaczego te biało czarne nie są fabrycznie zmostkowane?

Offline szv3d

• Początkujący
« Odpowiedź #5812 dnia: 07 Marca 2021, 21:40:00 »
Witam,
Auriska 2015 w wersji najbardziej podstawowej - po demontażu radia zauważyłem za nim nigdzie nie podłączoną niebieską pięciopinową, jednorzędową wtyczkę - ktoś wie od czego ona jest?

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5813 dnia: 07 Marca 2021, 22:47:36 »
informacje komputera pokładowego, w radiu dotykowym np chwilowe spalanie itp ;)

Offline Tomaszek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5814 dnia: 09 Marca 2021, 03:35:34 »
Demontował ktoś antenę GPS Auris 2017? Dużo z tym zachodu?

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5815 dnia: 09 Marca 2021, 08:07:05 »
trzeba chyba demontować górną półkę deski rozdzielczej ;) w sumie nic strasznego 20 minut i wyjęta

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #5816 dnia: 09 Marca 2021, 20:58:32 »
Panowie, mam drugie auto Peugeot 206, którym obecnie robię rocznie nie więcej, jak 3 - 4 tys. km. I proszę was o opinię, czy mogę bez szkody wymieniać w nim olej co dwa lata, czy jednak trza, waszym zdaniem, co rok? Dodam, że w tym aucie fabryka zaleca wymianę co dwa lata przy normalnych przebiegach, co uważam za negatywną przesadę, no ale przy moich obecnych mikro przebiegach to chyba można co dwa lata?
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #5817 dnia: 09 Marca 2021, 22:13:31 »
Panowie, mam drugie auto Peugeot 206, którym obecnie robię rocznie nie więcej, jak 3 - 4 tys. km. I proszę was o opinię, czy mogę bez szkody wymieniać w nim olej co dwa lata, czy jednak trza, waszym zdaniem, co rok? Dodam, że w tym aucie fabryka zaleca wymianę co dwa lata przy normalnych przebiegach, co uważam za negatywną przesadę, no ale przy moich obecnych mikro przebiegach to chyba można co dwa lata?

Ja będę w mniejszości i powiem że nic się nie stanie jak wymienisz co 2 lata. Znam takich którzy wymieniali co 3 lata i też się nic nie stało. Sam wymieniałem w Astrze co 1,5 roku lub co 2 lata bo tak wychodziło 15 tyś i było OK.  Tym bardziej jak będzie to co 2 lata i 8 tyś km. Zaraz pewno tutaj napiszą znawcy że to nie duży koszt a olej się starzeje i powinien być wymieniany co rok. Ale ja mam swoje zdanie i zwłaszcza w benzynowym silniku bez turbo to nie ma sensu wymieniać oleju co 4 tyś km.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5818 dnia: 09 Marca 2021, 23:08:21 »

Olej najmniej się degraduje w specyfice tras, dalej warunki oleju są ciężkie w mieście, a 3-4kkm rocznie to masakra. Pytanie gdzie tym latasz, tylko trasy, czy te 3-4kkm robisz w około komina. Co dwa lata to placebo, przecie w oleju wilgoć będzie, zależy jeszcze gdzie stoi.
Moja rada, przejść na zgodny olej, ale tańszy nawet Orlen, Specol, Lotos i wymiana co roku. Wtedy w koszcie droższego co dwa lata, będą dwa oleje tańsze co rok. Pytanie tylko gdzie wymiany oleju robione, ale rok może być odessane, a kolejny zlane.

Znam takich którzy wymieniali co 3 lata i też się nic nie stało.
Pytanie ile syfu w silniku się wtedy odłożyło, to nie wyjdzie od razu a z czasem, powodzenia.

To sobie poczytajcie o oleju co był w silniku 3 lata.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/castrol-5w-30-3-lata-24-tys-km-renault-1-6-dci.2003/

Oraz o podobnym dylemacie innej osoby.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/wymiana-oleju-co-3-lata.1571/

No i tutaj o odpowiednich interwałach.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/odpowiednie-interwaly-olejowe
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2021, 23:11:08 wysłana przez Rademenes »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #5819 dnia: 09 Marca 2021, 23:49:20 »
nic się nie stanie jak wymienisz co 2 lata.  nie ma sensu wymieniać oleju co 4 tyś km.

Ok, dzięki, też tak myślę. To nawet nie 4 tys., bo w minionym roku zrobiłem 2700 km, czasem bywa 3500 :)

a 3-4kkm rocznie to masakra. Pytanie gdzie tym latasz, tylko trasy, czy te 3-4kkm robisz w około komina

Mam przecież Toyotę, jako główne auto. Ciężko jeździć dwoma autami i robić nimi sensowne przebiegi. Toyotą robię 12 - 13 tys. rocznie, to moje stałe przebiegi od zawsze, a stary Peugeot od czasu do czasu lata na niewielkich trasach, aby nie zardzewiał, bo 3mam go do jazdy w zimie, kiedy spadnie śnieg i nasolą soli. Toyota stoi sobie wtedy w garażu i czeka parę dni, aż inni sól rozjeżdżą i droga trochę przeschnie. Do niedawna miałem trzy auta, to już było kłopotliwe jeździć wszystkimi na zmianę, ale jedno sprzedałem i jest mi teraz nieco lżej ;)

Co dwa lata to placebo, przecie w oleju wilgoć będzie, zależy jeszcze gdzie stoi

Nie ma wilgoci w oleju. Przedmuchuję go okresowo na ok. 30 kilometrowej trasie, czasem 5 kilometrowej. Peugeot stoi w murowanym garażu, ale nie ogrzewanym. Panowie, bardzo proszę o krótkie, treściwe opinie na konkretne pytanie bez rozpisywania się, bo zrobi się tutaj zaraz bałagan, a nie chciałbym tego
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2021, 23:51:07 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl