Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2595325 razy)

Offline Robert1978

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #5865 dnia: 19 Marca 2021, 13:05:47 »
Dzięki za info. Co do radia to myślałem właśnie o takim x androidem. Co do halogenów to też jestem świadomy, że muszę kupić manetkę, lampy i kratki. Nie wiedziałem o przekaźniku..

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5866 dnia: 20 Marca 2021, 18:32:17 »
Czy wam też w HDS rano bateria ma dwie kreski? Dopiero ją trzeba naładować jeżdżąc czy już się skończyła?
Zostawiam auto na noc w pełni naładowane (2 kreski in minus) Rano odpala od razu benzynę i na niej rusza. Normalne to jest?

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5867 dnia: 20 Marca 2021, 22:31:47 »
W moim Priusie rano bateria ma tyle samo kresek, jak dzień wcześniej gdy gasiłem auto.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5868 dnia: 20 Marca 2021, 23:19:24 »
Czy wam też w HDS rano bateria ma dwie kreski? Dopiero ją trzeba naładować jeżdżąc czy już się skończyła?
Zostawiam auto na noc w pełni naładowane (2 kreski in minus) Rano odpala od razu benzynę i na niej rusza. Normalne to jest?

W Aurisie jeśli po uruchomieniu nie wybierzesz trybu EV to w ciągu chyba 12 sekund rozpocznie rozgrzewanie silnika spalinowego.

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5869 dnia: 21 Marca 2021, 13:13:46 »
No to wcisnąłem tryb EV - "tryb EV jest niedostępny" - dwie kreski na symulacji. Aku naładowane do pełna a rano dwie kreski. Coś ciągnie prąd, czy regeneracja się kłania?

Offline bmichal039

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #5870 dnia: 21 Marca 2021, 13:38:46 »
No to wcisnąłem tryb EV - "tryb EV jest niedostępny" - dwie kreski na symulacji. Aku naładowane do pełna a rano dwie kreski. Coś ciągnie prąd, czy regeneracja się kłania?
z baterii trakcyjnej jak się nie świeci READY nic "nie leci". Sprawdzenie kondycji pewnie prawdę powie. A ile lat ma bateria, że taka słabiutka.
Aktualnie:
Corolla HB 1.8 HSD, 2024, Executive, Imperial Red
Było:
Corolla HB 1.8 HSD, 2020, Executive+VIP, Precious Silver
Auris HB 1.8 HSD, 2017, Premium+Comfort, Manhattan Grey

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5871 dnia: 21 Marca 2021, 13:49:57 »
Mnie nic z baterii nie ucieka.

Inna sprawa, że najczęściej zostawiam autko na dwóch kreskach baterii. Jak jest zimno, to ICE się uruchomi, żeby zapewnić ogrzewanie kabiny. Ponadto system jest tak ustawiony, żeby silnik spalinowy osiągnął temperaturę minimum 40 stopni, zanim się wyłączy, stąd, zawsze po nocnym postoju silnik spalinowy się odpala i chodzi na ucho na obrotach około 1200. Stąd, zanim się silnik zagrzeje, trochę przejadę i się bateria naładuje.

Inna inszość, że po uruchomieniu silnika spalinowego, system dba, żeby nie pracował pod obciążeniem, jak jest zimny - jazda jest realizowana za pomocą silnika elektrycznego przez pierwsze parędziesiąt metrów.
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2021, 13:52:02 wysłana przez Rauxel »

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5872 dnia: 22 Marca 2021, 07:47:07 »
W Aurisie jeśli po uruchomieniu nie wybierzesz trybu EV to w ciągu chyba 12 sekund rozpocznie rozgrzewanie silnika spalinowego.
Nie wiem jak jest w Auris, ale w Priusie w takim przypadku EV będzie działać jeśli bateria ma minimum 4 kreski, i wówczas ICE się nie włącza mimo że jest zimny.
« Ostatnia zmiana: 22 Marca 2021, 07:48:39 wysłana przez mbauris »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #5873 dnia: 22 Marca 2021, 08:36:12 »
Nie wiem jak jest w Auris, ale w Priusie w takim przypadku EV będzie działać jeśli bateria ma minimum 4 kreski, i wówczas ICE się nie włącza mimo że jest zimny.
W lecie pewno tak.
A jak zimniej to przecież musi włączyć spalinówkę żeby podgrzać wnętrze.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5874 dnia: 22 Marca 2021, 08:49:45 »
W lecie pewno tak.

Jak masz wyłączony nawiew albo ustawiony na LO to czerpnia bierze powietrze z dworu i nic z nim nie robi więc ice się nie włączy.
Jak mam więcej baterii to zawsze wyjeżdżam na niej z garażu a dopiero na ulicy wyłączam EV. Spalanie wychodzi lepsze bo na początku chwilowe nie skacze do 99l/100 jak wykręcam w garażu.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5875 dnia: 22 Marca 2021, 10:00:01 »
W lecie pewno tak.

Jak masz wyłączony nawiew albo ustawiony na LO to czerpnia bierze powietrze z dworu i nic z nim nie robi więc ice się nie włączy.
Jak mam więcej baterii to zawsze wyjeżdżam na niej z garażu a dopiero na ulicy wyłączam EV. Spalanie wychodzi lepsze bo na początku chwilowe nie skacze do 99l/100 jak wykręcam w garażu.

Jak bateria jest poniżej 4/8 to odmawia włączenia trybu EV.  Podobnie gdy włączona jest funkcja nawiewu na szyby.  Ja mam standardowo ustawioną wentylację na AC SOFT, wentylator na drugim stopniu z nawiewem dzielonym na szybę i dół, wtedy nie ma problemu chyba że jest mocny mróz, wtedy grzanie ICE włącza się od razu.

Offline hackereq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5876 dnia: 22 Marca 2021, 15:04:01 »
Ja dodam jeszcze, że załączenie tempomatu też dezaktywuje tryb EV.

Offline kurt_hectic

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5877 dnia: 24 Marca 2021, 13:40:12 »
Ostatnio kupiłem aurisa 2 hybryde ST (90k przebiegu). Bateria jakoś szybko się ładuje i rozładowuje. Nawet kilometra na EV nie zrobię. Czy jest to normalne zimą, czy szykuje się regeneracja baterii?

Kupiłem już dyngla OBD2, żeby na telefonie mieć więcej parametrów. I teraz pytanie, czy znacie jakąś appkę/test baterii dedykowany pod aurisa 2 hybryde ST? Coś w tym stylu: https://www.youtube.com/watch?v=J5sjeMnwSFw

Mam hybrid assistance, doctora priusa, ale zamiast tracić godziny na szukanie może ktoś doradzi co i jak sprawdzić?

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #5878 dnia: 24 Marca 2021, 18:23:08 »
Ostatnio kupiłem aurisa 2 hybryde ST (90k przebiegu). Bateria jakoś szybko się ładuje i rozładowuje. Nawet kilometra na EV nie zrobię......

A ile chciałeś na prądzie przejechać ?
Bateria służy do czego innego niż robienia trasy na baterii.
Spokojnie bez paniki z tą baterią.
Zobaczysz ile ci będzie palić to będziesz miał odpowiedź czy bateria dobra czy już się kończy.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #5879 dnia: 24 Marca 2021, 19:40:54 »
Czy jest to normalne zimą
Tak
Mam hybrid assistance, doctora priusa,
Ja też to mam i w zupełności mi wystarcza. Jeszcze Tire Assistant się przyda do dokładnego sprawdzenia ciśnienia w oponach.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl