Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2595541 razy)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #6000 dnia: 25 Kwietnia 2021, 22:53:41 »
Na forach od zawsze ktoś komuś zwracał uwagę. Nic na to nie poradzę, że rażą mnie wszelkie błędy i jestem znacznie bardziej uwrażliwiony na sposób pisania od innych. Tu na forum to moderator też zwracał uwagę na pisownię i było w porządku.

Tak zwraca, ale to rola moda, możesz zawsze kandydować lub do niego post zgłaszać, taka jest normalna droga. Co innego jak mod zgłasza, a co innego jak samozwańczy mod poucza, reszta widzi różnicę w tym.  :o
Bardziej uwrażliwiony, to jak ja obszerny, inności się tu wytyka, więc i ja wytknę. Od pouczania jest mod i kropka, a uzer od zgłaszania i kropka. Pozostawmy modowi co jego, a trzymajmy się tego co uzer może. :grin:

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #6001 dnia: 26 Kwietnia 2021, 19:06:43 »
Tak zwraca, ale to rola moda, Pozostawmy modowi co jego, a trzymajmy się tego co uzer może.

A niech ci będzie  :grin: choć jak ktoś będzie zbytnio przeginał, to ja nadal będę się czepiał, bo mod za rzadko interweniuje  :|
« Ostatnia zmiana: 26 Kwietnia 2021, 19:32:28 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline podszum

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6002 dnia: 27 Kwietnia 2021, 18:24:47 »
Panowie bardzo proszę o pomoc:
Mam do wymiany wszystkie wtryski w Auris 2007 2.2 numer oryginału 23670-00R40, czy w tym modelu znajdą zastosowanie jakieś inne, zamienniki? Wszystkie zakłady proponują nowe, bez możliwości regeneracji, rozkładam ręce i potrzebuję pomocy, ktoś coś?

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6003 dnia: 27 Kwietnia 2021, 22:25:55 »
ach ten D-CAT  <kawusia>

Online josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6004 dnia: 28 Kwietnia 2021, 08:59:04 »
1) w Aurisie też był montowany silnik D-CAT?
2) po jakim przebiegu padły te wtryski?

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #6005 dnia: 28 Kwietnia 2021, 14:53:34 »
ach ten D-CAT  <kawusia>

Jak się wybrało D-CAT 177KM to teraz trzeba bulić.
Trzeba było kupić 1.4 D4D to byś miał spokój.
Ja bym sugerował zrobić po kosztach i sprzedać czyli jak się nie da zregenerować to może uda się używane ze szrotu kupić.
A sprzedać bo z tym silnikiem to mogą być wieczne problemy.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Cinek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6006 dnia: 28 Kwietnia 2021, 15:10:20 »
Pojechałem na przegląd i wyszedł wyciek prawdopodobnie ze skrzyni biegów u dołu, zalane plastiki i taka śruba. Auto działa, skrzynia też, co to może być? wyciek poszedł w stronę prawego przedniego koła sądząc po plastikach. Toyota Auris z 2016r. manula, żeby takie coś w młodym aucie...

Offline AGAToyota

• Toyot Pełzający
  • **
    • Rav4My
« Odpowiedź #6007 dnia: 28 Kwietnia 2021, 15:49:04 »
Pojechałem na przegląd i wyszedł wyciek prawdopodobnie ze skrzyni biegów u dołu, zalane plastiki i taka śruba. Auto działa, skrzynia też, co to może być? wyciek poszedł w stronę prawego przedniego koła sądząc po plastikach. Toyota Auris z 2016r. manula, żeby takie coś w młodym aucie...

W tak mlodym aucie  :cool:
Kolego ja pojechalem na 2 przeglad gwarancyjny auto z 2018 roku w jezdzie od 2019 kwiecien silnik 1.6  i wlasnie mam to samo
problemem okazal sie zimering-uszczelka uszczelniajaca skrzynie biegow a polosia. Auto na gwarancji wiec mi powiedzieli ze wymienia uszczelke i poloske w ramach gwarancji

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6008 dnia: 28 Kwietnia 2021, 19:31:19 »
Ja bym sugerował zrobić po kosztach i sprzedać. A sprzedać bo z tym silnikiem to mogą być wieczne problemy.

To nie nazywa się sprzedaż, tylko zrobienie kogoś w konia  :thumbdown: bo skoro uda się wcisnąć komuś takie auto, to ten ktoś też będzie miał problemy. Najuczciwiej byłoby wyrzucić to na śmietnik  :grin:

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #6009 dnia: 28 Kwietnia 2021, 22:11:44 »
Ja bym sugerował zrobić po kosztach i sprzedać. A sprzedać bo z tym silnikiem to mogą być wieczne problemy.

To nie nazywa się sprzedaż, tylko zrobienie kogoś w konia  :thumbdown: bo skoro uda się wcisnąć komuś takie auto, to ten ktoś też będzie miał problemy. Najuczciwiej byłoby wyrzucić to na śmietnik  :grin:

No może Ty masz dobre serce i przed sprzedażą zlecił byś naprawę w ASO za jedyne 15 tyś i sprzedał byś Aurisa za 15,9 tyś.  :grin:
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6010 dnia: 28 Kwietnia 2021, 22:33:49 »
 :beer:

Offline Barkalapam

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6011 dnia: 29 Kwietnia 2021, 15:57:48 »
Gdzie w Warszawie mogę podjechać ze sprzedającym na kompleksowy przegląd przed kupnem? Znalazłem kilka firm ale która wybrać? Zalezy mi na tym żeby ktoś auto dobrze sprawdził od spodu oraz pomierzył dobrze miernikiem. Test baterii dam rade zrobić sam

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6012 dnia: 29 Kwietnia 2021, 17:55:38 »

Niby tak ale należy pamiętać że przedmiotem transakcji jest auto a nie prawdomówność sprzedającego.  To że np. w naprawie użyto tańszych zamienników nie ma w używanym pojeździe po gwarancji charakteru wady ukrytej.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6013 dnia: 29 Kwietnia 2021, 21:49:45 »
To że np. w naprawie użyto tańszych zamienników nie ma w używanym pojeździe po gwarancji charakteru wady ukrytej.

No tak, zgadza się. Zresztą zastosowanie tańszych zamienników da raczej pełnowartościowe auto. Mnie chodzi o cos innego...

Ja bym sugerował zrobić po kosztach i sprzedać

Zrobić po kosztach kojarzy mi się, że zrobić jak najtańszym kosztem tak, byleby auto chodziło i dało się go sprzedać, a to nie to samo, co zrobić tańszymi zamiennikami, ale solidnie. Podam na swoim przykładzie - Kiedyś dawno temu miałem malucha, zamierzałem go sprzedać po 5 latach jazdy, ale akurat wysiadło sprzęgło. Zleciłem wymianę u znajomego mechanika. Mechanik pyta - robić do sprzedaży, czy dla siebie? Kazałem zrobić, jak dla siebie, solidnie, ale utkwiło mi to w pamięci na zawsze. Byłem wtedy młody i nie wiedziałem, że są opcje robić dla siebie i do sprzedaży. Jestem przekonany, że dziś też jest to aktualne, choć oczywiście nie zawsze i nie wszędzie.

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6014 dnia: 29 Kwietnia 2021, 23:16:36 »
Dziś nie auto zmartwiło miałem około 8  kresek na baterii i do 2 kresek zrobiłem 600 m w trybie EV jazda w korku. Auto ma 75 tys km. Niestety nie mam czytnika OBD

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 29 Kwietnia 2021, 23:26:22 wysłana przez irekwielki »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl