Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2595965 razy)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #6285 dnia: 23 Czerwca 2021, 18:02:47 »
Nie wiem gdzie mieszkacie ale notorycznie widzę droższe fury pod sklepem bez kierowcy z odpalonym motorem
Obecnie kosztuje to chyba 100 zł ale podobno ma zdrożeć
art. 60 ust. 2 pkt 3 Ustawy o ruchu drogowym.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6286 dnia: 23 Czerwca 2021, 19:01:49 »
Zbig jak dla mnie może drożeć i kilkuset krotnie. A Ty myślisz że będą chodzić po osiedlach, sklepach, parkingach i sprawdzać czy mi się w aucie świeci Ready czy chce uwalić akumulator? Ale jak sami stoją godzinę i susza bo w aucie klima musi chodzic to jest dobrze. To działa w obie strony Oni się tego przepisu nie trzymają i ludzie też. Teraz dużo funkcjonariuszy ma kamerki, myślisz że będą się czepiać Ciebie za coś co sami właśnie udokumentowali? Ludzie nie są głupcy i ślepi jak dawniej. Każdy wyciąga telefon, rejestruje i Ty zapłacisz mandat On ma większe nieprzyjemności, notatki służbowe, x 30 i inne kary finansowe. Pracowałem w służbach wiem jak to wygląda. To są tylko ludzie jak i my. Im mniej kłopotów tym lepiej. Ssa tysiące martwych przepisów jak ten i co w związku z tym
? Nic. Unia narzuciła to jest. Sami na parkingu w zimie grzeją fury bo też im zimno jak Tobie. W lecie im gorąco jak Tobie. Podejdź do funkcjonariusza z sercem to i On będzie dla Ciebie człowiekiem. Bo większość Polaków traktuje ich jak ostatnie gówno, pyskuje, dyskutuje, nie widział, nie zgadza się, nie słyszał, nie wiedział. A weź się klepnij w pierś, przeproś, wymienicie się uśmiechami i kazdy pójdzie w swoją stronę. Współczuję toku rozumowania. Mam wrażenie że jesteście tu w większości pokoleniem Milicji. A jeśli myślicie ze dziecko zabiera Wam samochód, powoduje wypadek i Wy bulicie to wybaczcie ale jesteście nie wiem jak dawni temu z wiadomościami. Odpowie rodzic, opiekun prawny bądź sam jeśli jest pełnoletni. I w końcu ubezpieczyciel to sobie ściągnie z nadwyżka. A nie ja ze ktoś mi ukradł samochód z pod sklepu i rozwalił się o płot. Co najwyżej zapłacę ww mandat. Tak samo jest z jazda po pijaku. Masz prawo jazdy, jesteś na cyku, stluczka w gościa bez kwitów. Robicie mu samochód z własnych pieniążków a On co najwyżej dostanie mandat. To wykroczenie a nie przestępstwo. I na pewno ubezpieczyciel dołoży wszelkich starań by właśnie to właściciela pojazdu wybronić a nie złodzieja. Naprawę nie wiem co Wy macie w głowie bez urazy. Poczytajcie trochę. W gdańsku ubezpieczyciel nie uznał niedbalstwa swojemu klientowi który zostawił uruchomiony pojazd z kluczykami a złodziej mu gwizdnął auto. A Wy jak te konie za tłumem bo tak ktoś powiedział.
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2021, 20:05:24 wysłana przez Stivo »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #6287 dnia: 27 Czerwca 2021, 10:52:35 »
Poczytajcie trochę. W gdańsku ubezpieczyciel nie uznał niedbalstwa swojemu klientowi który zostawił uruchomiony pojazd z kluczykami a złodziej mu gwizdnął auto. A Wy jak te konie za tłumem bo tak ktoś powiedział.

Jeśli u wszystkich ubezpieczycieli zapisy się zmienią, to wszyscy się z Tobą zgodzą. Na tą chwilę zapisy są inne, po prostu większość nie ryzykuje tak jak Ty. Po części chodzi o utratę auta/kasy, przyzwyczajenia. Ale również mniej problemów, bo w większości przypadków, z takiej sytuacji będą problemy ciągnące się w czasie, lub po prostu beznadziejne. Nikt nikomu nic za darmo nie daje, a w większości miło jest jak się nic nie chce. Jak przychodzi do kasy, to już są dwie strony, gigant kontra petent. Dlatego większość zapisów nie nagina, bo wyjątek nie jest regułą. Ja nie psioczę, że
tak robisz, tylko nie zgadzam się z tym, że stwierdzasz jakoby to już była norma. Tak jeszcze nie jest i Ty wiesz o tym, te drzwi są jeszcze zamknięte, nie wyważysz ich samodzielnie.

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6288 dnia: 27 Czerwca 2021, 12:44:38 »
Aż specjalnie czytałem OWU (tragedia ile tego jest) mowy nie ma o kluczykach. O uruchomionym pojeździe. Ludzie przy kradzieży na uruchomionym motorze mówią że się zamyślili, zapomnieli, za dużo na głowie i koniec tematu. Kwestia nie do udowodnienia jak zwolnienie od neurologa. To żadna podstawa że motor pracuje. Jak ukradną to czy z garażu czy z otwartymi drzwiami o chodzić i o dzwonić trzeba się dokładnie tyle samo. Tak samo jest z ubezpieczeniem domu. Jeśli pójdę wyrzucić śmiecie i w te dwie minuty mnie ktoś okradnie to nie moja wina że dom był otwarty, więc zmusiałem złodzieja do przywłaszczenia mienia... Patologia. Kasę się odzyskuje i koniec kropka.
« Ostatnia zmiana: 27 Czerwca 2021, 12:46:54 wysłana przez Stivo »

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6289 dnia: 27 Czerwca 2021, 20:35:11 »

Aż specjalnie czytałem OWU (tragedia ile tego jest) mowy nie ma o kluczykach. O uruchomionym pojeździe.
...a o rażącym niedbalstwie coś było w OWU?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6290 dnia: 27 Czerwca 2021, 20:40:49 »
specjalnie czytałem OWU
Jakiej firmy?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6291 dnia: 28 Czerwca 2021, 13:18:59 »
Teraz mam bodajże w Linku. Jest gadka tylko o kradzieży kluczyków to trzeba zgłosić i wymienić zamki w samochodzie a po kradzieży pojazdu do czasu uzyskania odszkodowania również trzeba im oddać z innymi do alarmu. Czyli tą kartą proxy

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6292 dnia: 28 Czerwca 2021, 13:52:28 »
Dziarmolisz, cytując klasyka.
"W przypadku kradzieży auta, trzeba ubezpieczycielowi przekazać wszystkie kluczyki i urządzenia uruchamiające systemy alarmowe."
"LINK4 oferuje ubezpieczenie Kluczyki Plus, dzięki któremu można otrzymać odszkodowanie za kradzież kluczyków, tablic rejestracyjnych i dowodu rejestracyjnego."
Jak pisałem wcześniej, powodzenia w przypadku kradzieży.

ii." na skutek rażącego niedbalstwa Ubezpieczonego,
chyba że zapłata odszkodowania odpowiada
w danych okolicznościach względom słuszności"

"Link4 nie odpowiada za Szkody polegające na utracie
Kluczyków oraz wynikającej z tego faktu konieczności
wymiany zamków"
...
Link4 nie ponosi odpowiedzialności za skutki okolicz-
ności, które z naruszeniem obowiązków informacyjnych
określonych w rozdziale XI nie zostały podane do jego
wiadomości.
 "Jeżeli do naruszenia obowiązków informacyj-
nych doszło z winy umyślnej, w razie wątpliwości przyjmuje
się, że Szkoda jest skutkiem okoliczności, które nie zostały
podane do wiadomości Link4" ...

m. "liczby kompletów Kluczyków będących w posiadaniu
właściciela lub użytkowników Pojazdu wraz z infor-
macją o ewentualnych duplikatach"
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwca 2021, 14:08:01 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6293 dnia: 28 Czerwca 2021, 14:17:56 »
Teraz mam bodajże w Linku. Jest gadka tylko o kradzieży kluczyków to trzeba zgłosić i wymienić zamki w samochodzie a po kradzieży pojazdu do czasu uzyskania odszkodowania również trzeba im oddać z innymi do alarmu. Czyli tą kartą proxy

Cytat z aktualnego OWU Komunikacja Link4:

WYŁĄCZENIA ODPOWIEDZIALNOŚCI
czyli kiedy nie wypłacamy odszkodowania
14. Wina umyślna i rażące niedbalstwo
Nie wypłacamy odszkodowania za Szkody, które:
...
2) powstaną z powodu Twojego rażącego niedbalstwa
chyba że zapłata odszkodowania odpowiada w danych
okolicznościach względom słuszności,
...
Rażące niedbalstwo jest postacią winy nieumyślnej
sprawca nie ma zamiaru wyrządzić szkody, lecz swoim
zachowaniem ewidentnie narusza ogólnie przyjęte normy
lub zasady.
PRZYKŁAD: pozostawienie kluczyków do samochodu na
stole w restauracji
...
W przypadku Kradzieży Pojazdu  zanim ustalimy, czy
odszkodowanie Ci się należy  przekazujesz nam wszystkie
posiadane przez Ciebie Kluczyki i urządzenia uruchamiające
systemy alarmowe.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6294 dnia: 28 Czerwca 2021, 19:12:21 »
A ja kluczyki mam w kieszeni albo w torbie która zawsze biorale ze sobą. Więc dostaną komplet kluczy i co? Jak udowodnią ze ktoś mi ukradł zapalony samochód?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6295 dnia: 28 Czerwca 2021, 21:44:33 »
Jak udowodnią ze ktoś mi ukradł zapalony samochód?
Monitoring, świadkowie, tak wiem - ryzyko niewielkie, ale shit happens, rób jak chcesz...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6296 dnia: 28 Czerwca 2021, 21:51:53 »
A ja kluczyki mam w kieszeni albo w torbie która zawsze biorale ze sobą. Więc dostaną komplet kluczy i co? Jak udowodnią ze ktoś mi ukradł zapalony samochód?
To Ty będziesz się dwoił i troił by Ci wypłacili cokolwiek nie oni, uwierz wiem co mówię.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #6297 dnia: 28 Czerwca 2021, 22:57:40 »
Panowie, dziś młody gość najechał mi na tylny zderzak na parkingu, jak tłumaczył, pomyliły mu się biegi i zamiast cofnąć, pojechał do przodu. Nic niby wielkiego się nie stało, ale zderzak został trochę naruszony i delikatnie przesunięty na zaczepach, jeden nit został urwany. Chłopak nie chciał pisać oświadczenia, tylko wciskał mi jakieś grosze, potem proponował 350 zł. Uparłem się na oświadczenie, chłopak marudził, więc wezwałem policję. Przyjechali i obsłużyli zdarzenie, chłopak podpisywał jakieś notatki a mnie podali tylko numer jego polisy i polecili zgłosić się do jego ubezpieczyciela informując, że na miejscu była policja. I teraz mam do was, znawców, pytanie. Prawidłowo policja się zachowała? Nie powinni mi dać jakiejś notatki, opisu zdarzenia? I jak mam teraz się zachować. Zamiast jechać do ubezpieczyciela i dawać auto jakimś "fachowcom" nie od Toyoty, wolałbym zgłosić się do swojego ASO, podać numer polisy sprawcy i numer jego auta i niech ASO obejrzy zderzak, oszacuje ewentualne uszkodzenia, naprawi, a mnie na czas naprawy, jeżeli będzie konieczna, da auto zastępcze i należność ściągnie we własnym zakresie od ubezpieczyciela. Możliwa jest taka droga mojego postępowania? Proszę o porady.

Dzisiaj wróciłem z ASO Lublin z nowym tylnym zderzakiem. Niewielkie, mało widoczne uszkodzenie na dole zderzaka, a Warta przyznała mi 3800 brutto odszkodowania, które poszło do ASO i dostałem nowy zderzak bezgotówkowo. Zgłosiłem się tylko do ASO i ASO załatwiło wszystkie formalności z Wartą. Zarówno Warta, jak i ASO Lublin spisały się na medal  :good: Pojeździłem też sobie kilka dni zastępczą hybrydową Corollą, i wrażenia są takie, że ta Corolla popsuła mi trochę przyjemność jazdy moim Aurisem. Ta Corolla jeździ super miodzio, duuużo, duuużo lepiej, niż Auris Hybrid, którym jeździłem trzy lata temu. Silnik Corolli przy przyspieszaniu w ogóle nie wchodzi na takie wysokie obroty, jak silnik Aurisa, ciągnie przy tym niezwykle dynamicznie, a elektryk włącza się nawet przy prędkości 90 km/h. Średnie zużycie paliwa w jeździe mieszanej wyszło mi 3,8 l, jestem zachwycony tą Corollą, że za rok staję na głowie i zmienię se ukochanego Aurisa na tę Corollę  :laugh:
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwca 2021, 22:59:11 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #6298 dnia: 28 Czerwca 2021, 23:03:43 »

Pytanie czy gra jest warta świeczki, to co zyskujesz zostawiając auto otwarte i pracujące, kontra ryzyko ujawnienia tego stanu. Złodzieja też będą pytać jak to zrobił,  :police: a jeśli wyjaśni, że było tak jak zostawiasz, to będzie bardzo dobry powód do stwierdzenia, było otwarte i się tylko przejechałem. Zapominasz też o tym jak ktoś tylko oszabruje coś ze środka. Jak już tak eco się kierować, to pozostawianie pracującego auta zaprzecza tej konstrukcji, zbędne zużycie energii. Czasem ktoś nadmiernie ryzykuje i to jego sprawa, ale wiele wody upłynie, zanim to stanie się zwyczajem. <narka>

Jak są przykłady nadmiernego działania firm w problematycznej sytuacji, tak z dowodami będzie tylko jeszcze gorzej, bo obecnie monitoring jest powszechny :fotograf:. Nigdy nie wiadomo jak dana firma postąpi, co im tam przyświeca. Ale nikt nikomu nie wypłaci kasy na ładne oczy, a jak widać giganci często zmuszają do wyboru, dać spokój albo lata + koszty w sądach. Temat chyba jest wyczerpany, jesteś w dużej mniejszości, jak ludzi tak firm do tego nie przekonasz.  <regulamin>

« Ostatnia zmiana: 28 Czerwca 2021, 23:08:19 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6299 dnia: 28 Czerwca 2021, 23:59:47 »
Pojeździłem też sobie kilka dni zastępczą hybrydową Corollą
1.8 czy 2.0?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl