Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2595874 razy)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #6750 dnia: 06 Grudnia 2021, 22:36:27 »
To forum to jest mega antyreklama Toyoty.
No nie, tu się nic nie dzieje.  Jakiś źle skonfigurowany alarm i tym podobne sprawy.  Wejdź na forum Octavii, która w Polsce jest głównym konkurentem Corolli / Aurisa i zobacz jaka tam jest masakra.

Polemizował bym.
Rzadko jestem na forum innych marek ale na tym forum na samej 1 stronie są takie tematy jak:
Obcieranie z prawej strony silnika
Nie włączają się światła dzienne
Toyota Auris nie chce odpalić
Problemy z zawieszeniem Auris na 2k15 hybrid
Padnięty akumulator "rozruchowy"

A co tam z innymi modelami to już nie chce mi się pisać.
Na samym Yarisie jest tego sporo grubszych tematów.

No wiesz... tylko że na forum samej jednej Octavii są trzy działy poświęcone wyłącznie usterkom, łącznie ponad 140 tysięcy postów - znacznie więcej niż na tym forum jest wszystkich postów na temat wszelkich wersji Corolli i Aurisa

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #6751 dnia: 06 Grudnia 2021, 23:51:16 »
Trzeba się zastanowić, skąd te usterki w Toyotach. To z pewnością auta w większości sprowadzone, które zostały za granicą nieźle zajechane i przez to tanie i opłacalne w sprowadzeniu, auta z drugiej i trzeciej ręki po przejściach i zdarzeniach w "atrakcyjnej" cenie, auta poflotowe, eksploatowane brutalnie i bez serca i to one psują najbardziej wizerunek Toyoty. Uważam, że sprawna, dobra Toyota, najlepiej z salonu w jednych, dobrych rękach, nie będzie się psuła, przynajmniej nie na tyle, żeby wykraczało to ponad normę i standard Toyoty. Awarie Toyot to moim zdaniem, wina ludzi, nie aut. Piszę to na przykładzie własnym. Obecna Corolla to moje szóste, nowe auto w życiu. Wszystkie poprzednie też były z salonu. Zaczynałem od "malucha", no i z żadnym nie miałem problemów po latach eksploatacji, no może oprócz "malucha", w którym w ciągu 6 lat użytkowania i przebiegu ok. 70 tys. poszło sprzęgło i maglownica /miałem wersję eksportową z kierownicą zębatkową, nie ślimakową, jak większość "maluchów"/. No, ale to był "maluch", żadna technologia. Autko zostało naprawione, trochę jeszcze pojeżdżone i sprzedane zadowolonemu kupcowi :) Z pozostałymi autami zero poważnych problemów i napraw. Moje drugie auto, 20-letni Peugeot ma nadal oryginalne sprzęgło, jeździ nadal bez problemów. Sprzedanego Aurisa państwo ze śląska bardzo sobie chwalą, są zadowoleni że, jak piszą, trafili na mnie ;) A ja po prostu dbam o auta i za to one "dbają" o mnie ;)
« Ostatnia zmiana: 07 Grudnia 2021, 00:20:23 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline b-bar01

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II TS 1,6
« Odpowiedź #6752 dnia: 07 Grudnia 2021, 10:26:14 »
na forum samej jednej Octavii są trzy działy poświęcone wyłącznie usterkom, łącznie ponad 140 tysięcy postów - znacznie więcej niż na tym forum jest wszystkich postów na temat wszelkich wersji Corolli i Aurisa
Co ma ilość postów do rzeczywistych usterek, może ilość użytkowników i społeczność na forum jest dużo większa niż tutaj, wystarczy porównać wątki olejowe z naszym.
Sam przejechałem Octavią 1 niespełna 300 000 km, od południowej Europy po koło podbiegunowe i żadnych poważniejszych awarii nie zanotowałem, auto przy sprzedaży miało sprawne oryginalne sprzęgło, dwumasę i sprężarkę.
TGMO5W30->Millers0W20->EneosXprime0W20->??

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6753 dnia: 07 Grudnia 2021, 12:37:04 »
Co ma ilość postów do rzeczywistych usterek, może ilość użytkowników i społeczność na forum jest dużo większa niż tutaj, wystarczy porównać wątki olejowe z naszym.
Ilość postów o usterkach niewątpliwie ma związek z ich liczbą.  To jest ogólna reguła że ludzie są wielokrotnie bardziej skłonni do komunikacji o problemach niż o ich braku.  Popularność Skody i Toyoty w Polsce jest podobna, Skód się trochę więcej sprzedawało nowych, Toyoty były częściej sprowadzane, więc potencjalne społeczności są podobnych rozmiarów, tylko ta "toyotowska" z jakichś powodów jest znacznie mniej aktywna.  To że VAG zaliczył w ostatnich kilkunastu latach sporo poważnych wpadek jakościowych, głównie z napędami, jest tajemnicą poliszynela, ale też miał i ma w palecie konstrukcje nie sprawiające większych kłopotów, dużo zależy od trybu użytkowania jak zawsze.

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6754 dnia: 07 Grudnia 2021, 18:47:19 »
Pytanie odnośnie czujnika ciśnienia w oponach - u was też jak napompujecie w lecie, na jesieni to teraz przy 5 stopniach zapala się kontrolka?
Niby zgodne z prawami fizyki ale po oponach nic nie widać, żeby miały najmniejszego flaka.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6755 dnia: 07 Grudnia 2021, 18:50:43 »
Takiego ubytku nie zobaczysz "po oponach" dlatego większość jeździ z niedopompowanymi oponami.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6756 dnia: 07 Grudnia 2021, 19:37:31 »
Ale ja się pytałem czy też tak jest u innych użytkowników Aurisa, czy może ja mam coś zwalone.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6757 dnia: 07 Grudnia 2021, 19:53:52 »
Ale ja się pytałem czy też tak jest u innych użytkowników Aurisa, czy może ja mam coś zwalone.
Pytanie jaki jest próg reakcji czujnika i o ile spadło ciśnienie w oponach od ostatniej kalibracji.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6758 dnia: 07 Grudnia 2021, 19:59:30 »

W poprzednim moim Aurisie czegoś takiego nie miałem, ale ja miałem wyżej ustawiony próg czułości czujnika. Inni użytkownicy pisali, że też coś takiego w zimie mieli.

Pytanie jaki jest próg reakcji czujnika i o ile spadło ciśnienie w oponach od ostatniej kalibracji.

Właśnie. Nadmuchaj sobie teraz w zimie koła do wartości o jeden bar więcej na jakim masz zamiar jeździć i skalibruj to ciśnienie przyciskiem pod schowkiem pasażera, potem upuść ciśnienie do wartości, na jakiej masz zamiar jeździć. Przykładowo, dmuchasz koła do wartości 2,5 bara, kalibrujesz to ciśnienie przyciskiem pod schowkiem pasażera, potem upuszczasz ciśnienie do wartości 2,4 bara i lampka nie powinna ci się już zapalać.
« Ostatnia zmiana: 07 Grudnia 2021, 20:26:20 wysłana przez fynooh »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6759 dnia: 07 Grudnia 2021, 20:40:57 »
Właśnie. Nadmuchaj sobie teraz w zimie koła do wartości o jeden bar
Rozumię, że się pomyliłeś z tym "całym" Barem, ale po co? normalnie niech napompuje jak znowu spadnie, to ucieka.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6760 dnia: 07 Grudnia 2021, 21:01:58 »
Czego jak czego ale przyczepności zimą nigdy za wiele więc może zamiast kombinować to lepiej po prostu utrzymywać właściwe ciśnienie w ogumieniu? Nie mówię żeby codziennie korygować ale przy większych zmianach temperatury napompować opony do właściwego ciśnienia.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6761 dnia: 07 Grudnia 2021, 21:06:35 »
Przykładowo, dmuchasz koła do wartości 2,5 bara, kalibrujesz to ciśnienie przyciskiem pod schowkiem pasażera, potem upuszczasz ciśnienie do wartości 2,4 bara i lampka nie powinna ci się już zapalać.
O ile dobrze zrozumiałem sytuację, to koledze raczej spada niż podnosi się ciśnienie w kołach.  Tak czy inaczej, po zadziałaniu czujnika należy napompować, skalibrować i monitorować czy nie spada w konkretnym kole - jeśli tak to zdjąć i szukać gwoździa.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6762 dnia: 07 Grudnia 2021, 21:17:37 »
Rozumię, że się pomyliłeś z tym "całym" Barem,

Możliwe, trochę przesadziłem. Wystarczy skalibrować koła ok. 0,5 bara ponad normę i będzie ok. Właściwie to można skalibrować i w normie, ale wtedy częściej trzeba dodmuchiwać koła. Powinno się kalibrować koła oddzielnie na lato i oddzielnie na zimę, wtedy z lampką będzie spokój ;)

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6763 dnia: 07 Grudnia 2021, 21:23:57 »
Było tak - spadło do 5 st. - pomarańczowa wyskoczyła, podniosło się do ok 10 i zgasła teraz znowu w okolicach 5 st i wali po oczach.
Wczesniej miałem tak Z sierpnia w Italii za pażdziernik w NL - brakowało 0,2 bara przy jakichś spadkach z 25 na 15 stC

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6764 dnia: 07 Grudnia 2021, 22:29:51 »
Wroga trzeba poznać a wtedy łatwiej z nim walczyć. Zależność ciśnienia w oponach od temperatury to mniej więcej 0,1Bar na 10st.C. Wszystko już jasne czy dalej trzeba tłumaczyć?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl