Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596481 razy)

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #6780 dnia: 11 Grudnia 2021, 08:18:09 »
w nowej Corolli jeszcze na ten rok dawali zwykłe 1.6 Valvematic ;)
coś kojarzę, że rok modelowy 22 już nie będzie miał zwykłej benzyny

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6781 dnia: 11 Grudnia 2021, 08:34:25 »
Jest Dynamic Force 2.0 To zwykły atmosferyczny silnik, oczywiście już z GPF (przepisy) Wtrysk mieszany (pośredni i bezpośredni) stosowany również w Lexusie.
Produkowany jest w Japoni jak i ...Polsce.
Nowy 4-cylindrowy silnik Toyoty o pojemności 2,0 l może współpracować z elektryczną przekładnią hybrydową w napędach hybrydowych (m.in. Corolli Hatchback i TS Kombi), jak i stanowić samodzielną jednostkę napędową (m.in. w Toyocie RAV4).
Mam go i bardzo sobie chwalę.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6782 dnia: 11 Grudnia 2021, 11:05:33 »
Mam dobre pytanie xD
Mam jak wiadomo Aurisa z bazowymi zegarami no i przebieg zapisuje się w stety niestety w zegarach.
Powiedzmy, że kupiłem sobie zegary z wyższej wersji te w tubach i kolorowym ekranem na środku, ale potrzebuje w nich skorygować przebieg na taki zgodny z rzeczywistością. Czy można skorygować na samych zegarach, czy muszą być podłączone w aucie? No i czy ktoś coś takiego przerabiał? Taką w sumie korektę przebiegu ale na legalu.

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1,6
« Odpowiedź #6783 dnia: 11 Grudnia 2021, 11:36:00 »
Taką operację zmiany zegarów z korekcją przebiegu robił kolega Youras z forum corolli spytaj jego

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #6784 dnia: 12 Grudnia 2021, 02:20:49 »
Dzięki za odpowiedzi. <brawo>

Oczywiście chciał bym mieć nówkę, ale myślowo mnie na to nie stać. W nowym nie ma co poprawiać/ratować, tylko olej częściej wymieniać może. A z perspektywy obecnego Aurisa, oby się trafiła tak dobra sztuka w wydaniu Corolla. Bo 6-letnie auto z nalotem przed 50kkm, to czysty finansowy zysk w kontrze do nowego. A więc standardowo szykując się na używaną, obym trafił podobną sztukę i będzie OK. :-)

Co do HB, puki jest wyjście, to oddalam taki wybór. Jeśli do 2021 były też w Corolli 1ZR-AFE to super opcja (silniki od lat po dziś dzień produkowane i sprawdzone), a jeśli przyszło by mieć 1.2T, no to z małym nalotem i gitara. Skoro w CHR takie silniki dają radę i nie ma katastrofy to tym bardziej w Corolli. A tym bardziej, że te silniki są już 5 lat na rynku a nie nowinka. 2.0 na moje warunki to przerost mocy nad treścią. Bo tak naprawdę powinno się dobierać/wybierać auto pod warunki. Tak by silnik miał optymalne warunki, ani wysilony non-stop, ani nie wykorzystany standardowo. Na 80% miasta powinien być silnik optymalny, aby w warunkach miasta był często dogrzany. Te 2.0 z mieszanym wtryskiem, to już lepsza opcja. Taka poprawiona z samym bezpośrednim. Ma to na celu między innymi zapobiegać odkładaniu się syfu na zaworach dolotowych. A taki stan jest bolączką strikte silników z bezpośrednim wtryskiem. Choć i w tych coś tam paliwo obmywa te zawory ponoć, to nie jest na tyle wystarczające, aby nie rosło tam nic.

TheMrSkiBar z tymi zegarami, tak mi się wydaje, że podłączenie do auta nowych nie spowoduje, iż sam stan w nich pyknie na właściwy. Zmień zegary i udaj się do tych co nadal kręcą. Będzie prosto i fachowo.  :grin:
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2021, 02:23:50 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Quietdeath

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E21 1.6
« Odpowiedź #6785 dnia: 13 Grudnia 2021, 10:43:39 »
Jednostki 1.6 Valvematic 1ZR-FAE w sedanach były dostępne do końca roku produkcyjnego 2020. Od stycznia 2021 zastąpiła je jednostka 1.5. Z tego też względu zdecydowaliśmy się z ojcem na zakup dwóch sedanów 1.6 z roku produkcyjnego 2020. Jak komuś nie zależy na mocy a na bezproblemowej (i taniej!) eksploatacji i chce trzymać pojazd dłuższy okres czasu (tak jak ja:)) to dobry wybór. Pozdrawiam

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6786 dnia: 22 Grudnia 2021, 12:07:37 »
Auris II HB.
Trzeba zdejmować te boczne lampy z tyłu żeby zdjąć zderzak? Muszę wymienić czujnik parkowania...

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #6787 dnia: 22 Grudnia 2021, 14:46:14 »
Lepiej nie zdejmować zdeżaka bo często pękają zaczepy na rogach.

Wiekszość da się zrobić od dołu.

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #6788 dnia: 22 Grudnia 2021, 14:51:11 »
Mówisz o odblaskach? Jeśli tak to nie trzeba bo są na stałe że zderzakiem i znim schodza, ja ściągnąłem tylko centralne lampy No zmieniałem i uszczelniałem spinki pod nimi. I nic nie połamiesz bo żadnych tam pułapek niema i wcale nie jest ten zdezak kruchy.
« Ostatnia zmiana: 22 Grudnia 2021, 14:52:54 wysłana przez RYBA1983 »

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6789 dnia: 22 Grudnia 2021, 17:31:52 »
to jeszcze raz zapytam xd trzeba zdejmowac te boczne tylne lampy?

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6790 dnia: 22 Grudnia 2021, 19:16:32 »
Napisałem jeżeli myślisz o odblaskach to nie trzeba. Tylne lampy trzeba ściągnąć bo zderzak lekko wchodzi pod ich rant.
« Ostatnia zmiana: 22 Grudnia 2021, 19:21:15 wysłana przez RYBA1983 »

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6791 dnia: 23 Grudnia 2021, 22:02:35 »
a tak się zastanawiam, bo mam do wymiany skrajny lewy czujnik, więc może wystarczy tylko odchylić trochę ten zderzak i jakoś to wyciągnę? może nie jest konieczne zdejmowanie całkowicie zderzaka? za bardzo od spodu nie ma jak bo kabel od czujnika też muszę przeprowadzić w miarę rozsądnie

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6792 dnia: 23 Grudnia 2021, 22:24:40 »
Tego ci nie powiem bo czujników ja nie mam, tylko kamerę. Tam w sumie dość ciasno jest żeby ręce wsadzić od spodu. Nadola i tak będziesz musiał odpiąć a jeżeli chodzi tobie o jakiś czujnik mniej więcej na środku to chyba musi zderzak wylecieć bo ręki między bele a zderzak nie wsadzisz. No chyba że masz bardzo małe i sprytne rączki

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6793 dnia: 24 Grudnia 2021, 13:41:06 »
skrajny lewy XD ludzieee czytajcie ze zrozumieniem XD
skrajny lewy czyli pierwszy z lewej strony w "rogu"
Bo tak myślę, że jak odepnę do połowy zderzak to odchylę na tyle, że może uda się wymienić ;) a że czujniki mam dołożone to akurat miałem zapasowy jeden w kolorze

Offline AGAToyota

• Toyot Pełzający
  • **
    • Rav4My
« Odpowiedź #6794 dnia: 24 Grudnia 2021, 16:17:25 »
Może nie szybkie pytanie ani szybka odpowiedz ale życzę Wszystkim zdrowych wesołych Świąt Bożego Narodzenia i zero awarii w Waszych autach. Pozdrawiam

Piszę tutaj bo nie widzialem luznego tematu typu off topic

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl