Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596515 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #6795 dnia: 24 Grudnia 2021, 22:15:03 »
Dziękuję w imieniu swoim i wszystkich i wzajemnie życzę przede wszystkim zdrowia oraz radości, bezawaryjności, szerokości i jak największej przyczepności, szczególnie teraz, zimą :):):)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #6796 dnia: 24 Grudnia 2021, 23:31:04 »
Dziś na Historia był fajny film, o początkach Toyoty i Hondy. O dziwo Toyota wcześniej robiła już auta, podczas gdy Honda nadal robiła motorki. Sukces Toyoty w USA zapoczątkowała Corolla, bo silniki miała mało emisyjne pod nowe zasady i bogatsze wyposażenie. Wcześniejszy model to była totalna klapa, ale dzięki temu Toyota nauczyła się czegoś i wyciągnęła wnioski. Goniła wtedy pierwsze miejsce w USA popularności garbusa. A ich technologię odnośnie emisyjności kupiły przynajmniej dwie duże marki. Już wtedy była mowa o bezawaryjności Toyot, teraz już rozumiem dlaczego od nas Corolle starsze, jadą do DE, a z tam tond kontenerami do piaszczystych krain. Natomiast Honda najpierw uzyskała dobre wyniki w dawnej F1 i dopiero po tym mogli ruszyć z produkcją jakichkolwiek aut.

Życzę wszystkim rozwoju, s/pokoju, zdecydowania, nadziej ale takiej popartej czymkolwiek więcej poza nią samą, oraz odpowiedniego wyczucia granic wszelakich.   :)

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

pireus

• Gość

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6798 dnia: 25 Grudnia 2021, 20:31:16 »
Nie zawracaj gitary, wczorajszy jestem.  :grin:

Offline Berni13

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris I 1.6
« Odpowiedź #6799 dnia: 25 Grudnia 2021, 22:07:34 »
Cześć . Posiadm Auriske przed lift (2007r) . Nie jestem gigantem (190 cm wzrostu). Fotel kierowcy jest niewygodny , siedzi się dosyć wysoko a na dodatek kompletny brak podparcia odcinka lędzwiowego o zagłówku nie wspomnę . I tu mam pytanko czy ktoś wymieniał fotel kierowcy , pasażera ta inny np. Auris II czy wogole innej marki .

Pozdrówka

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6800 dnia: 26 Grudnia 2021, 13:55:11 »
Panowie, w zimie bardzo mało jeżdżę swoją corollą hybrid z uwagi na obrzydliwą sól na drogach. Dzisiaj po raz pierwszy podłączyłem mikroprocesorową ładowarkę do małego akumulatora 12 V. Na wyświetlaczu ładowarki pokazało się, że był częściowo rozładowany. Ładował się ok. 2,5 godziny i naładował się do pełna. Ładowałem bez odłączania klem od aku. Proszę fachowców i znawców o odpowiedź, czy wszystko w porządku z moimi czynnościami, czy można i warto w ten sposób podładowywać okresowo mały akumulator? Jak dotychczas nie miałem problemów z autem i akumulatorem. Auto nowe, ma dopiero 3 miesiące.
« Ostatnia zmiana: 26 Grudnia 2021, 13:58:58 wysłana przez fynooh »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #6801 dnia: 26 Grudnia 2021, 14:07:16 »
Panowie, w zimie bardzo mało jeżdżę swoją corollą hybrid z uwagi na obrzydliwą sól na drogach. .........

A trzeba było zakonserwować podwozie to byś się nie przejmował jaką solą.
Ja zakonserwowałem i mam wyrąbane - mogą solić 2 tony na kilometr.  :grin: :grin: :grin:

Co do ładowania to też podłączyłem ładowarkę bo mimo że jeżdzę codziennie to na krótkich odcinkach i voltomierz pokazał tylko 12V.
Podłączyłem ładowarkę i też po kilku godzinach AKU był w pełni naładowany.  :cool:
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6802 dnia: 26 Grudnia 2021, 14:56:55 »
A ja nie konserwowalem podwozia (wprawdzie w Auris II ale to chyba bez znaczenia), auto jeździ intensywnie niemal codziennie od blisko 7 lat w każdą pogodę również zimą po zasolonych drogach i... nic złego z podwoziem się nie dzieje. Wiem że najlepszym sposobem sprzedania produktu czy usługi jest wywołanie strachu u nabywcy ale czasem wystarczy po prostu pomyśleć.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6803 dnia: 26 Grudnia 2021, 15:01:36 »
czy wszystko w porządku z moimi czynnościami, czy można i warto w ten sposób podładowywać okresowo mały akumulator

Fachowcem ani znawcą nie jestem, ale coś tam wiem. Warto mieć dobry sprzęt, a nie marketowy shit, jak podpina się w aucie. Ryzyko swoje kosztuje. Dobrą ładowarkę można podłączyć i zapomnieć o temacie. Taka naładuje i podtrzyma aku w sprawności ile się chce czasu. Jednak poza takim sprzętem, moim zdaniem i tak trzeba przyjąć pewne zasady i kolejność czynności. Warto tym bardziej zimą co te 2-3mc sobie podładować, jak mało się lata, lub jak aku się nie doładowuje. Dobry automat, można poznać po tym, że po odpięciu i ponownym wpięciu nie pokaże od razu (aku pełny), tylko coś tam jeszcze przez 30 min posprawdza/podładuje. Bo te lepsze nie opierają się tylko na V i taką mam obecnie.   

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6804 dnia: 26 Grudnia 2021, 15:10:44 »
Czyli można podłączać co jakiś czas? I bez odłączania klem? Dzięki bardos.1979 za info. Co do konserwacji, to problem jest taki, że nie tylko że auto jest na gwarancji, ale jest nowiutkie, niedawno przyjechało z salonu, pod spodem jest całe obudowane osłonami i totalnie nie widzi mi się oddawanie takiej nówki do "nietoyotowego" serwisu, żeby mi to wszystko rozgrzebywali, demontowali, a potem składali jak leci. I nie tylko o blachy chodzi. Solna breja niszczy też hamulce, pokrywają się takim obrzydliwym, solnym brudem, nalotem, rdzewieją osłony tarcz i inne elementy, mokry pył solny spod kół moich i innych aut dostaje się też do komory silnika i pokrywa go solnym nalotem, niszczy wydech, elementy zawieszenia i w ogóle włazi we wszystkie najmniejsze zakamarki auta i tam siedzi miesiącami, że nawet mycie tego nie wypłucze. Ta sól to jest naprawdę poważny problem. A ja mam o tyle dobrze, że już nie pracuję, mam drugie, stare auto do jazdy po soli i mogę sobie pozwolić na przestoje zimą. Wyjeżdżam tylko wtedy, kiedy jest sucho na drodze, a takich dni w zimie jest dużo. Dziękuję przmor za dodanie otuchy:) Rademenes, ładowarkę mam taką - https://centrumelektroniki.pl/prostownik-samochodowy-ltc-z-lcd-do-akumulatorow,p344956.html - działa ładnie, nie jest z marketu, może być?
« Ostatnia zmiana: 26 Grudnia 2021, 15:28:25 wysłana przez fynooh »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6805 dnia: 26 Grudnia 2021, 15:29:45 »
Zamiast zewnętrznej ładowarki wystarczy hybrydę po prostu włączyć, wyłączyć nawiew żeby ogrzewanie nie działało i zostawić na godzinę lub dwie. W tym czasie silnik spalinowy włączy się kilka razy na jedną minutę aby podładować akumulator trakcyjny natomiast akumulator 12V będzie przez cały czas włączenia auta ładowany. Hybrydą nie trzeba jeździć żeby akumulator 12V był ładowany.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6806 dnia: 26 Grudnia 2021, 15:40:00 »
Ja mam pierwszą w życiu ładowarkę automat, Optimate6 TM180. Kupiłem na promo, bo normal cena odstrasza. Jest polecana, jako pewna i w dwóch autach nic się nie stało. Twojej nie znam, nie jestem biegły w automatach, ale są takie które mają jeszcze tryb recond co daje 15 coś V, ale to już większe ryzyko dla instalacji może być. Swoją sam sprawdź, po naładowaniu aku, odłącz na chwilę i znowu podłącz, jeśli nic nie będzie robić i pokaże pełny, to taka dobra nie jest.

Mimo wszystko kolejność całego podłączenia zachowuję (od aku do gniazdka), a nawet dodatkowo listwę bezpieczną przed, nie otwieram auta podczas. Listwa stanowi dodatkowy bezpiecznik, wyklucza wsadzanie wtyczki ładowarki w gniazdko, a tylko włączenie pstryczka. Bo naczytałem się, że podczas wsadzania wtyczki do gniazdka, najwięcej może złego się wydarzyć. Przed podłączeniem czekam z 1h, aby elektronika usnęła i trzeba pamiętać by nie odpalić auta podczas.   

Nowe auto jest od spodu jakoś fabrycznie zabezpieczone przecież. Może nie dostatecznie ale jednak. Nie każdy ma kolejne auto tylko na zimę, pozazdrościć. Moje auta latają cały rok, nigdy nie oddawałem żadnego na dodatkowe zabezpieczenie. W autach do 10 lat, a może i powyżej nic się nie stanie, tłumiki to inna sprawa, reszta to grubasy są. Akurat ta zima się pokazała teraz, ale wiecznie tak nie będzie, bo tendencja z lat jest lepsza.   

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6807 dnia: 26 Grudnia 2021, 15:42:32 »
Hybrydą nie trzeba jeździć żeby akumulator 12V był ładowany.

Pewnie tak, ale ja wolę jeździć, niż ładować aku na postoju w garażu. Na pewno jeździć jest lepiej dla auta. Zresztą niedawno, przed opadami śniegu, jeździłem kilkadziesiąt kilometrów, do garażu wjechałem z dobrze naładowanym akumulatorem trakcyjnym /pełno bez dwóch kresek/, auto postało w garażu tylko parę dni i dziś po podłączeniu ładowarki pokazało, że mały akumulator jest sporo niedoładowany. Myślę, że nie rozładował się przez te kilka dni, tylko że auto w czasie jazdy tak go naładowało, czyli niezbyt dobrze. Jeśli się jeździ dużo i często, to można se tym głowy nie zawracać, ale jak robi się mniejsze lub większe przestoje, to chyba lepiej podłączyć ładowarkę i mieć aku naładowany bardziej do pełna, co nie?

Offline vipmleko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #6808 dnia: 26 Grudnia 2021, 15:52:48 »
Chuchać, dmuchać, nie jeździć, trzymać pod kocem… przyszły właściciel będzie zadowolony. Tak się zastanawiam po co ludzie kupują samochody hmmm… bez urazy, tylko głośno sobie myśle

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6809 dnia: 26 Grudnia 2021, 15:53:25 »
Zimą tak czy siak, trzeba się liczyć w aku ze spadkami A, bo jest dłużej ciemno i V nie będą na dobrym poziomie. To normalna sprawa, sam widziałem jakie zmiany zaszły jak ostatnio zrobiło się +8C. Latem to A u siebie po 100km widziałem nawet 400 z 355 nominału, a teraz po 100km A jest pod 355. Ładowanie obecnie, przy większych poborach i spadkach na samym aku, nie ma za dużego zapasu. Już od +10+15 to się zmienia bardziej na lepsze warunki. W zimie dalsza trasa i będzie lepiej, ale wystarczy wyskoczyć na miasto i wartości spadną. Na pewno lepiej jest jeździć dla oleju choćby.   

W kupowaniu aut każdy może mieć inny cel i zastosowanie. Tyle ludzi ile pomysłów, ale chyba żadnego nie można piętnować. Każdy dba jak ma, ja bym chciał kupić po koledze taką Corollę.  :-) 3/4 ludzi robi jak robi i wiadomo po tym jakie są lamenty i opinie. Kolega z tym autem chce ominąć ostatnie zmiany eco w kolejnych wydaniach, więc dba. W kolejnych latach, zarejestrowane benzyny będą mogły latać, nowych już nie będzie. :cry: 
« Ostatnia zmiana: 26 Grudnia 2021, 15:59:46 wysłana przez Rademenes »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl