Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596227 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #6825 dnia: 27 Grudnia 2021, 16:18:57 »
Auto rocznik 2000 czyli aku prawie nowy.
:) no tak...prawie ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #6826 dnia: 27 Grudnia 2021, 16:45:47 »
W hybrydzie ładowanie ma sens jeśli nie jezdzisz dlużej niz miesiąc - jeśli częściej jeździsz to zapomnij o temacie.

Dzięki mechu, będę spokojniejszy, tylko że mechu, dlaczego mam zapomnieć o temacie? Jaki problem jest podłączyć ładowarkę częściej niż miesiąc? Ładowarka jest automatyczna, mikroprocesorowa, doładowuje akumulator malutkim prądem i wyłącza się po naładowaniu do pełna. Nie ma mowy o jakimś przeładowaniu. Będzie coś źle, jeśli jednak będę sobie podładowywał ten akumulator? Tym bardziej że..
no i jeszcze temat trwałości aku przy takim nie doładowaniu.

przmor radzi, żeby nie podładowywać ładowarką, tylko silnikiem ma postoju, pewnie to słuszna rada, zastosuję się do niej, ale na 100% jakoś nie mogę się na razie do niej przekonać. Szukam i czekam na argumenty, dlaczego właśnie tak, a nie inaczej.
« Ostatnia zmiana: 27 Grudnia 2021, 16:54:32 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #6827 dnia: 27 Grudnia 2021, 17:16:16 »
Jeżdżąc na krótkich odcinkach aku będzie wiecznie niedoładowany.
Przerabiałem to w Aurisie 1.4 D4D, HSD i teraz w Corolli HSD.
Tylko z godzina w trasie lub więcej porządniej doładuje aku.
Dla dłuższej żywotności AKU lepiej podłączyć ładowarkę raz na miesiąc do aku zwłaszcza w zimie.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6828 dnia: 27 Grudnia 2021, 18:16:13 »
Jeżdżąc na krótkich odcinkach aku będzie wiecznie niedoładowany.

Tak, tak, zgadzam się, znam to z mojego peugeota, często jeżdżącego na krótkich odcinkach, ale zastanawiam się, jak z tym jest w hybrydzie, która nie ma rozrusznika, co zabiera z aku duży prąd rozruchowy i trza dłuższej trasy, żeby to uzupełnić. W hybrydzie przy rozruchu tyle co lampki zapalić i elektronikę zasilić to nie jest duży impuls i raczej nie rozładowuje tak aku, jak rozruch w aucie konwencjonalnym. Poza tym po włączeniu hybrydy, mały aku jest chyba od razu ładowany prądem z baterii trakcyjnej, więc chyba szybciutko uzupełnia się ten mały rozruchowy braczek prądu. W hybrydzie to wszystko wygląda zupełnie inaczej, niż zwykłym aucie i hybrydowy aku nie rozładowuje się chyba nawet na krótkich odcinkach. To są tylko takie moje prawdopodobne rozważania, nie wiem, czy tak jest naprawdę, a chcę wiedzieć :)
« Ostatnia zmiana: 27 Grudnia 2021, 18:29:00 wysłana przez fynooh »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6829 dnia: 27 Grudnia 2021, 18:40:52 »
U mnie w mieście jest firma która ma swój kanał na y/t, fajne testy robią (np. z ładowarkami z lidla), tu takie podstawy, dotyczące dbałości o aku.
https://youtu.be/EMhkE1_nY7w
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6830 dnia: 27 Grudnia 2021, 19:24:09 »
@fynooh akumulator 12V rozładowywany jest nie tylko przy rozruchu elektroniki po wciśnięciu przycisku Start ale przez cały czas kiedy auto jest wyłączone. Nie wiem jaki jest pobór prądu kiedy auto jest wyłączone ale załóżmy, że jest to 100mA. W ciągu doby ubędzie więc z akumulatora 2,4Ah.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6831 dnia: 27 Grudnia 2021, 19:52:54 »
a tak się zastanawiam, bo mam do wymiany skrajny lewy czujnik, więc może wystarczy tylko odchylić trochę ten zderzak i jakoś to wyciągnę? może nie jest konieczne zdejmowanie całkowicie zderzaka? za bardzo od spodu nie ma jak bo kabel od czujnika też muszę przeprowadzić w miarę rozsądnie
a tak już na serio wracając do tematu ;)
czy poza demontażem tych tylnych bocznych lamp z tyłu (które już kilka razy zdejmowałem) i poza zaczepami od spodu zderzaka i przy nadkolach...
Coś mnie może jeszcze zaskoczyć przy zdejmowaniu tylnego zderzaka? Chociaż liczę na to, że tylko go bardziej odchylę i bez całkowitego zdejmowania wymienię ten czujnik.
Dopytuję drobiazgowo, bo nie mam dwóch lewych rąk, dużo robiłem sam przy swoich autach, ale jednak zderzaka jeszcze nie zdejmowałem...
« Ostatnia zmiana: 27 Grudnia 2021, 19:55:29 wysłana przez TheMrSkiBar »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6832 dnia: 27 Grudnia 2021, 19:59:06 »
W ciągu doby ubędzie więc z akumulatora 2,4Ah.

No, to jednak trza uzupełniać..

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #6833 dnia: 27 Grudnia 2021, 20:25:10 »
No może cię zaskoczyć stara mysz lub boto.  :P nieć tam niema zderzak po odkreceniu wszystkich mocowań trzyma się na klikach.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6834 dnia: 27 Grudnia 2021, 20:31:58 »
@fynooh na szybko znalazłem informację, że prąd pobierany z akumulatora 12V przy wyłączonym i zamkniętym aucie to około 20mA a więc po jednej dobie ubędzie 0,48Ah. Dotyczy Priusa ale zapewne w Auris jak i Corolii HSD będzie podobnie.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6835 dnia: 27 Grudnia 2021, 20:34:48 »
W ciągu doby ubędzie więc z akumulatora 2,4Ah.

No, to jednak trza uzupełniać..

Twoja teoria właśnie została obalona że aku 12V służy tylko do podania małego prądu do załączenia układu hybrydowego.
Aku 12V chyba ma więcej roboty niż w konwencjonalnej spalinówce bo właśnie jak już kolega wyżej napisał obsługuje wszystko podczas jazdy lub stania z wyłączonym silnikiem spalinowym i jest tylko doładowywany jak spalinówka się załączy czyli tak jak już pisałem w mieście się nie zdązy pożądnie naładować tylko w trasie jak spalinówka jest włączona.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6836 dnia: 27 Grudnia 2021, 20:46:34 »
Nie masz racji. Napięcie w instalacji 12V po uruchomieniu auta pochodzi z przetwornicy DC-DC zasilanej baterią trakcyjną. 

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6837 dnia: 27 Grudnia 2021, 20:57:06 »
Nie masz racji. Napięcie w instalacji 12V po uruchomieniu auta pochodzi z przetwornicy DC-DC zasilanej baterią trakcyjną. 

To czemu w HSD bateria 12V jest wiecznie niedoładowana ?
Komuś trzymie napięcie ponad 12,5V jak jeździ na krótkich dystansach czy tylko ja mam pecha ?

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6838 dnia: 27 Grudnia 2021, 21:00:52 »
Twoja teoria właśnie została obalona że aku 12V służy tylko do podania małego prądu do załączenia układu hybrydowego.
Aku 12V chyba ma więcej roboty niż w konwencjonalnej spalinówce bo właśnie jak już kolega wyżej napisał obsługuje wszystko podczas jazdy lub stania z wyłączonym silnikiem spalinowym i jest tylko doładowywany jak spalinówka się załączy czyli tak jak już pisałem w mieście się nie zdązy pożądnie naładować tylko w trasie jak spalinówka jest włączona.
to może sprostujmy:
w układzie z napędem Toyoty HSD maleńki akumulator 12V służy do "uzbrojenia" elektroniki. Kiedy wciśniemy przycisk START i następuje uruchomienie systemu rola małego 12V kończy się po zapaleniu lampki READY. Jest to już wystarczający warunek że małe aku 12V nie zasila od tej chwili elektroniki samochodu a prąd do wszystkich odbiorników jest podawany przez przetwornicę z baterii trakcyjnej. Widać to dokładnie na Hybrid Asistance bo napięcie a elektronice jest 14,9V czyli dokładnie tyle ile toleruje napięcie ładowania aku 12V AGM. Czyli wcale nie musi pracować spalinówka żeby następowało ładowanie aku 12V!!! Kolejnym momentem kiedy rozpoczyna się "działanie" maleńkiego aku jest wyłączenie układu HSD - wtedy z 12V jest potrzebny prąd na uzbrojenie alarmu.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6839 dnia: 27 Grudnia 2021, 21:00:57 »
Masz jakieś dodatkowe odbiorniki prądu jak rejestrator wideo?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl