Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596532 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xoxo

• Początkujący
  • Samochód:: Auris
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #7020 dnia: 16 Lutego 2022, 13:56:44 »
Hej.

Mam problem z odtwarzaniem muzyki z telefonu. Generalnie bluetooth działa, można odbierać połączenia, jednak nie można odtwarzać muzyki, wiecie co z tym zrobić?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #7021 dnia: 16 Lutego 2022, 14:06:02 »
@Maciej Loret, miałem na myśli od początku modele, na Corolli może kończąc. Jak na drogach tak i w ilościach sprzedanych, sam pomyśl jakich aut jest więcej widać Aygo, Yaris, Auris, Corolla czy Camry.

Ja mam inny problem w tym temacie, stara cegła, czasem sama się łączy i odgrywa mi muzykę w aucie.    :|
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #7022 dnia: 16 Lutego 2022, 14:12:31 »
@Maciej Loret, miałem na myśli od początku modele, na Corolli może kończąc. Jak na drogach tak i w ilościach sprzedanych, sam pomyśl jakich aut jest więcej widać Aygo, Yaris, Auris, Corolla czy Camry.

Jak by nie było 4,6m to nie auto miejskie. Miejskie to Yaris...
Nawet (przy dużej dawce humoru jazda w mieście) przy 1100-1200rpm chyba jest demonizowana (oczywiście dopóki prawa noga leży na dywaniku)... Sam tak jeździłem nonstop przez 5-6 lat kilkunastoletnim miejskim benzynowym autem i nie udało mi się go zajechać. Ba, wciąż u mnie jeździ mając 19 lat...
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2022, 14:18:10 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #7023 dnia: 16 Lutego 2022, 14:21:15 »
Czy to oznacza, że Toyota celowo projektuje auta, w których jazda z prędkością 50km/h oznacza obroty w okolicach 1100-1200rpm?
Ale zauważyłeś, że toyoty w większości to automaty?
Co to wg ciebie optymalna praca?
Zakres obrotów w którym moment obrotowy i moc pozwalają na sprawne i ekonomiczne poruszanie się.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7024 dnia: 16 Lutego 2022, 14:21:55 »
Czy to oznacza, że Toyota celowo projektuje auta, w których jazda z prędkością 50km/h oznacza obroty w okolicach 1100-1200rpm?
Ale zauważyłeś, że toyoty w większości to automaty?

O takim piszę (chyba, że ktoś nawet słusznie przyczepi się do nazewnictwa), choć nie rozumiem co to ma do rzeczy?
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2022, 14:24:31 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7025 dnia: 16 Lutego 2022, 14:37:20 »
Sam tak jeździłem nonstop przez 5-6 lat kilkunastoletnim miejskim benzynowym autem i nie udało mi się go zajechać. Ba, wciąż u mnie jeździ mając 19 lat...

Ja też wiem coś o tym. Przy 95/5 miasto/trasa i sporej ilości paliwa, wody w oleju, nie było tragedii. Tymczasem na Shell z trasami na krajowych i S, w cyfrach olej gorzej wyszedł od Specola, a paliwa o połowę mniej, wody zero. Oczywiście nie ma co przesadnie dusić silnika, redukcja i pedał. Ale są silniki/konstrukcje gdzie tak nagminnie wypada, a i są takie co to z palcem przejdą przy niskim rpm. Co do skrzyń automatycznych, to one mają niskawo ustalony nominał rpm, oczywiście potrafią się adaptować. Ale przekraczanie ich nominału jest bardziej wymagające i poparte wzrostem spalania.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7026 dnia: 16 Lutego 2022, 14:48:17 »
Sam tak jeździłem nonstop przez 5-6 lat kilkunastoletnim miejskim benzynowym autem i nie udało mi się go zajechać. Ba, wciąż u mnie jeździ mając 19 lat...

Ja też wiem coś o tym. Przy 95/5 miasto/trasa i sporej ilości paliwa, wody w oleju, nie było tragedii. Tymczasem na Shell z trasami na krajowych i S, w cyfrach olej gorzej wyszedł od Specola, a paliwa o połowę mniej, wody zero. Oczywiście nie ma co przesadnie dusić silnika, redukcja i pedał. Ale są silniki/konstrukcje gdzie tak nagminnie wypada, a i są takie co to z palcem przejdą przy niskim rpm. Co do skrzyń automatycznych, to one mają niskawo ustalony nominał rpm, oczywiście potrafią się adaptować. Ale przekraczanie ich nominału jest bardziej wymagające i poparte wzrostem spalania.

Niewiele zrozumiałem. Co prawda u mnie zupełnie odwrotnie tzn. jakieś 85% poza terenem zabudowanym ale co ma do tego paliwo, woda, olej, Shell i automat?
A wracając do początku. Co złego jest w jeździe przy utrzymywanych stałych, bardzo niskich obrotach?
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7027 dnia: 16 Lutego 2022, 15:04:48 »
Chodzi o wielkość zużycia, im więcej tras tym gorzej to wygląda, mimo że olej nadal OK.

Przy za niskich obrotach, mogą być większe obciążenia, w kontakcie pierścienie a szklanka, tak wyczytałem. No ale Toyki mają predyspozycje do niskich rpm i silniki sprawdzone od lat, nie wysilone, bez jakiegoś downsizingu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7028 dnia: 16 Lutego 2022, 15:35:15 »
choć nie rozumiem co to ma do rzeczy?
Bo kolega pyta o manuala z silnikiem benzynowym, a to duża różnica w stosunku do przekładni planetarnych/ bezstopniowych, prawda?
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2022, 15:43:47 wysłana przez Krisman »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7029 dnia: 16 Lutego 2022, 15:37:47 »
Odniosłem się do silnika benzyna+manual, a nie wszelkiej maści przekładni planetarnych czy bezstopniowych. Takowy ma @Rademenes i o jego silnik chodzi.
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2022, 15:46:46 wysłana przez Krisman »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #7030 dnia: 16 Lutego 2022, 15:43:24 »
Zakres obrotów w którym moment obrotowy i moc pozwalają na sprawne i ekonomiczne poruszanie się.
Sprawnie się zgodzę.
Ale to nie jest zakres w którym jest jazda ekonomiczna (mowa o tym który podałeś) - wystarczy popatrzeć jak acis sie otwiera

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7031 dnia: 16 Lutego 2022, 15:51:28 »
Ale to nie jest zakres w którym jest jazda ekonomiczna (mowa o tym który podałeś)
Ale tu przecież chodziło tylko o przykład dlaczego automat Jemu pokazuje by zrzucił bieg niżej w pewnych okolicznościach, bo komputer ocenił, że jest za wysoki. To co komputer ocenia za wskazane obroty dla silnika, gdy auto jedzie bez "obciążenia" po płaskim, nijak się będzie miało do sytuacji gdy musi pokonać nawet niewielkie wzniesienie.
Dwa, to sprawa elastyczności danego silnika i przy jakich obrotach ma już wystarczający moment i moc do sprawnego poruszania się. To nie planetarka gdzie reakcja na wciśnięcie gazu jest natychmiastowa.
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2022, 15:56:49 wysłana przez Krisman »

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
« Odpowiedź #7032 dnia: 16 Lutego 2022, 18:10:18 »
Panowie mam pytanie.

Jazda drogą S na tempomacie 110km/h. Bieg wiadomo 6. No i czasem na wcale nie górskich wzniesieniach, powiedział bym normalnych nachyleniach wyprofilowanych w długości. Mimo 110km/h i 6, oraz rpm w okolicy 2700, podpowiadaczka zmiany biegów w zegarach, wskazuje aby zredukować na 5. Auto w tym czasie nie ma kryzysu jakiegoś, prędkość spora, rpm się nie zmieniają i takie coś. To chyba jakiś byk w oprogramowaniu.

Czy zauważyliście coś takiego ?

Ja mam 1.4 diesel ale ostatnio też mnie to zaintrygowało. Redukcję z 6 na dłuższych wzniesieniach podpowiada dość często ale ostatnio dostałem podpowiedź redukcji z 5 przy 120km/h i obrotach powyżej 2000. To było pod koniec wjeżdżania na dłuższą, autostradową górkę, samochód nie zwalniał.

Co ciekawie przy niższych prędkościach, <100, na dłuższych podjazdach komputer nie widzi problemu. Nawet gdy obroty są między 1500-2000.

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
« Odpowiedź #7033 dnia: 16 Lutego 2022, 18:14:53 »
[...] a "zmulony" silnik to słaba reakcja i do tego obciążanie układu korbowo tłokowego.

W 1.4 D4D do czerwonej kreski na prędkościomierzu przy 50km/h jest 3 bieg = ok. 1900 obrotów. Jak tylko przekroczy się tą czerwoną kreskę o milimetr, komputer podpowiada wyższy bieg co skutkuje spadkiem obrotów do 1500. Zastanawiam się od jakiegoś czasu jaka jest intencja Toyoty bo u nich 50 na liczniku to ok. 46 na GPS czyli 3 bieg a 50 na GPS to już 4. Jeździć w zabudowanym na 3 czy na 4?

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7034 dnia: 16 Lutego 2022, 19:11:33 »
choć nie rozumiem co to ma do rzeczy?
Bo kolega pyta o manuala z silnikiem benzynowym, a to duża różnica w stosunku do przekładni planetarnych/ bezstopniowych, prawda?

Jaka konkretnie?
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl