Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2595446 razy)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #7050 dnia: 18 Lutego 2022, 12:44:29 »
Jeśli zawsze masz nowe auta i krótko, to wiedza zbędna, owszem.

Ale jeśli już używane, to wiedza przydatna, bo nawet tego staruszka wcześniej, można było uleczyć po innych błędach, a i profilaktycznie zapobiegać swoim. Jest wiele przypadków, gdzie nowawe auta po poprzednikach bez świadomości i zasadach ASO, wymagają od kolejnego właściciela pochylenia się nad tematem i leczenia. Od silnika to nie zależy, tym bardziej Toyoty z dawnych lat. Lepsze hece to już dotyczą nowszych "lepszych" konstrukcji. Olej, jeśli zgodny/właściwy, nie z dolnej półki, kupowany w pewnym miejscu i w nie przesadnych interwałach, to też ani się nie podda, ani silnikowi nie zaszkodzi. Ale jak piszesz, warunki użytkowania + zasadny interwał są kluczowe i stoją zaraz po zgodności oleju z silnikiem. Moim zdaniem świadomość jest kluczowa, względem postępowania z autem, reszta to ważne składowe, ale już poboczne. 

Jak woda jest dla ludzi, tak płukanki dla silników i mają im pomagać nie szkodzić. Pomijam najtańsze, nie znane, czy bez przykładów stosowania. Statystycznie jest bardzo mało przykładów pewnych, gdzie płukanka zaszkodziła. Bo choćby komu by się chciało obejrzeć przed silnik, tak by potem być pewnym jak było przed a po.

Co mogę Ci polecić, sprawdź czy Specol Gold 5W30 pasuje do Yaris, cena przy dolewkach bajka.
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2022, 12:47:55 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #7051 dnia: 18 Lutego 2022, 13:04:01 »
Jeśli zawsze masz nowe auta i krótko, to wiedza zbędna, owszem.

Nigdy nie miałem i miał nie będę. Wolę kupić odpowiednie używane - jest znacZNIE TANIEJ.

Ale jeśli już używane, to wiedza przydatna, bo nawet tego staruszka wcześniej, można było uleczyć po innych błędach, a i profilaktycznie zapobiegać swoim. Jest wiele przypadków, gdzie nowawe auta po poprzednikach bez świadomości i zasadach ASO, wymagają od kolejnego właściciela pochylenia się nad tematem i leczenia. Od silnika to nie zależy, tym bardziej Toyoty z dawnych lat. Lepsze hece to już dotyczą nowszych "lepszych" konstrukcji. Olej, jeśli zgodny/właściwy, nie z dolnej półki, kupowany w pewnym miejscu i w nie przesadnych interwałach, to też ani się nie podda, ani silnikowi nie zaszkodzi. Ale jak piszesz, warunki użytkowania + zasadny interwał są kluczowe i stoją zaraz po zgodności oleju z silnikiem. Moim zdaniem świadomość jest kluczowa, względem postępowania z autem, reszta to ważne składowe, ale już poboczne. 

Tyle, że nie ma czego leczyć. Za 1,5 roku pójdzie prawdopodobnie do piachu bo nie będzie już potrzebny. Olej+filtry wymieniane co około 12 miesięcy, najtańsze zgodne ze specyfikacją, markowe. Poziom sprawdzany co 3-4 tygodnie (niestety tu Toyota jest najgorszym autem jakie miałem, sprawdzanie oleju mija się z celem, bo ani po wyciągnięciu bagnetu ani po wytarciu i wyciągnięciu niewiele widać).

Co mogę Ci polecić, sprawdź czy Specol Gold 5W30 pasuje do Yaris, cena przy dolewkach bajka.

Nigdy go jeszcze nie lałem, ale jest brany pod uwagę. Tyle, że to nie jest do Yarisa tylko do 19-letniej Hondy Jazz. Do Yarisa będzie 0W20... A jaki, to jeszcze nie wiem, wstępnie upatrzyłem ENEOS ULTRA 0W20 API SN ILSAC GF-5 albo 0W20 od Toyoty...
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2022, 13:10:50 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7052 dnia: 18 Lutego 2022, 14:31:01 »
No dokładnie, można z używanych coś zawsze wyłowić.

Świadomość lepsza i wiedza praktyczna kiedyś się przyda i zaprocentuje. Zawsze możesz trafić na taki przypadek, że leczenie będzie niezbędne. A u mechanika takiego podejścia nie znajdziesz, nie mają czasu. Rok i im więcej miasta, tym bardziej zasadne 10kkm, tak ogólnie. Rozumiem, prawie zawsze problem powoduje szukanie wiedzy, kto by tam na zapas się uczył.

Specol ma i 0W20, 0W30 poczytaj i popatrz.

https://www.oilclub.pl/index.php?forums/specol.57/
https://www.oilclub.pl/index.php?forums/specol.172

Na oil większość pieje na te oleje, bo po interwałach w analizach wychodzą świetnie.

Tylko co do 0W20 i strikte miasta, dosłownie 4x4 km, to ja u siebie już wiem, że olej przez paliwo w nim, spadł z 5W30 na 5W20. Co jeszcze Toyocie nie zrobi krzywdy, bo do 0W20 brakuje. Ale nie chcę wiedzieć co wyszło by w takich warunkach z 0W20. Nie zawsze najniższa zalecana lepkość oleju, jest najwłaściwsza dla klienta silnika w jego warunkach.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #7053 dnia: 18 Lutego 2022, 15:26:00 »

......... ja u siebie już wiem, że olej przez paliwo w nim, spadł z 5W30 na 5W20. Co jeszcze Toyocie nie zrobi krzywdy, bo do 0W20 brakuje. Ale nie chcę wiedzieć co wyszło by w takich warunkach z 0W20. ..........

A ja mam w silniku 1.8 HSD olej 0W16 zalecany przez producenta i dużo jeżdżę na krótkich odcinkach i po mieście.
Pewno mam już olej rozrzedzony na -10W8.   :grin: :grin: :grin: :grin:

A producent napewno tego nie przewidział że olej 0W16 się rozrzedzi na krótkich odcinkach i prawie wszystkim silniki się zacierają co 50 tyś km.  :grin: :grin: :grin:
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #7054 dnia: 18 Lutego 2022, 16:27:15 »
Silnik w tych 3 aygo z 0w16 był włączany i gaszony 50 x dziennie, dla porównania testowano  trzy auta z 5w30  i trzy 0w16porównanie testu próbek...ow16 zmiótł ow30 Ale to film reklamowy  :-)
https://youtu.be/5wZROgiorp0
a tu konkurent, jeden z kilku
https://www.youtube.com/watch?v=zTEPFzJzDYI
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2022, 16:37:49 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Usul

• Początkujący
  • Samochód:: Auris hybrid
« Odpowiedź #7055 dnia: 18 Lutego 2022, 18:12:32 »
Auris II 2013

Mam w aucie czujniki parkowania przód i tył, ale nie mam SIPA. Czy jest możliwość dołożenia systemu? Może wystarczy uruchomić funkcję w komputerze?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7056 dnia: 18 Lutego 2022, 22:13:19 »
Pewno mam już olej rozrzedzony na -10W8

A może 15W jak dolejesz doktorka.  :roll: PÓki nie zbadasz, to się nie dowiesz i nadal wróżysz z fusów.  :grin: Argumentów niestety zero. :grin: Nie stać Cię na jedno merytoryczne zweryfikowanie swoich słów bez podstaw ?

producent napewno tego nie przewidział że olej 0W16 się rozrzedzi na krótkich odcinkach i prawie wszystkim silniki się zacierają co 50 tyś km

Producent kalkuluje tylko do gwarancji, dlatego zapisy są od 0W do 10W.  :-) Konstruktor wie jeszcze więcej, ale jak ma być pięknie i bez problemowo, to czy ktoś ma miasto, trasy, tor, ciąga przyczepy to zawsze 15kkm najlepsze. Kto by tam pytał i kto by tam przyjął, panie musisz częściej nam (ASO) płacić. A flota to w drugą, 10W i też 15kkm najlepsze. Tobie się nie zatrze, komuś zacznie klepać, wleje 5W30 i jeszcze zadowolony wyleczeniem polata, a na Ciebie psy powiesi. Zużycie x1 a x4 to nie jest to samo, troszeczkę czasu do końca wyścigu potrzeba.  :cool:

@Tenkitten na PW  :cheesy:
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2022, 22:53:02 wysłana przez Rademenes »

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7057 dnia: 18 Lutego 2022, 22:36:41 »
^^póki

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #7058 dnia: 19 Lutego 2022, 00:03:12 »
Po zamówieniu gość powiedział, żebym założył konto na Moja Toyota i założyłem. Ale chodzi mi o monitorowanie zamówienia i do tego potrzebuję MyT.
Login do MyT z powiązaniem do zamówienia dostanę od niego, czy tylko kod (bo nie VIN chyba?) poda? Czy jest jeszcze inaczej?
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #7059 dnia: 19 Lutego 2022, 19:35:04 »
Pewno mam już olej rozrzedzony na -10W8

.............. Nie stać Cię na jedno merytoryczne zweryfikowanie swoich słów bez podstaw ?

producent napewno tego nie przewidział że olej 0W16 się rozrzedzi na krótkich odcinkach i prawie wszystkim silniki się zacierają co 50 tyś km

..........Tobie się nie zatrze, komuś zacznie klepać, ...........  :cool:

@Tenkitten na PW  :cheesy:

Możesz podać jakiś wiarygodny JEDEN przykład że ktoś w Toyocie (nie w Renault i nie w VW) stosował olej zgodnie z zaleceniem producenta i mu się silnik przedwcześnie zatarł np. W Hybrydzie przed 300k przebiegu ? Podaj JEDEN przykład, jakiś link czy coś.
Jak nie to przestań już pisać te farmazony.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7060 dnia: 19 Lutego 2022, 19:47:36 »
Farmazony bez podstaw Ty piszesz o swoich warunkach. Przewrotnie, wiesz ile masz paliwa w oleju, wiesz jaką lepkość po interwale ma u Ciebie ten 0W16 czy tam 10W8 ? A cały ambaras bo kogoś usilnie nie stać na 125pln za analizę. :) No ale oczywiście lepiej sobie popisać, słowo przeciw wiedzy zweryfikowanej, widzisz w tym znak = ? 

Zużycie toczy silnik powoli, rób dalej jak chcesz a innym pozostaw wybór.  :-) 

Ogólnie 0W jest zalecany, czy dedykowany do miasta bo krótkie odcinki. Ale nikt już nie wspomina, że na krótkich odcinkach dochodzi paliwo i nie ma kiedy wyparować. O ile ON jeszcze jest coś tłuste, o tyle PB to już odtłuszczacz i ma wpływ na lepkość, czytaj dalej film. Ile zapasu lepkości jest w 0W skoro to najniższe, a przecież odradzane jest zalewać olej który ma lepkość poniżej zalecenia. Trzeba wybrać kompromis, albo choć jeden raz u siebie sprawdzić ten 0W i będzie jaśniej niż farmazon słowny. To że komuś silnik się jeszcze nie zatarł, nie wyklucza kupy ścieru i przyspieszonego procesu. A tak z innej beczki, olej dobiera się wedle temp. czy klimatu miejsca, a mamy zimy, mamy mrozy po -40C ? 
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2022, 20:05:30 wysłana przez Rademenes »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #7061 dnia: 19 Lutego 2022, 20:22:22 »
Ludzie! Usul i OBI_FMJ_PL zadali wam konkretne pytania w dziale -szybkie pytanie, szybka odpowiedź- i mnie jest wstyd, że nikt nawet nie zwrócił na to uwagi i nie raczył kolegom odpowiedzieć, tylko zajmujecie się sobą i "lejecie wodę" o jakichś tempomatach, olejach i czymś tam jeszcze, co już było na forum ze sto razy. Szczególnie Rademenes pisze rozwlekłe teksty, inni się w to angażują, nic z tego nie wynika, a nowi koledzy nadal czekają na odpowiedź  :-( :-( :-(
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2022, 20:25:20 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7062 dnia: 19 Lutego 2022, 20:39:37 »
Nie przesadzaj, wszyscy tu odpowiedzi nie dostali/dostają. Sam pisałeś tu o jak pamiętam wężu do kuchni gazowej, a to też było w temacie i za to się wstydź. :-( :shock: :-P

Tempomat to było moje pytanie, rozumiem że wedle Ciebie są mojsze pytania.  :shock:
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2022, 20:43:46 wysłana przez Rademenes »

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7063 dnia: 19 Lutego 2022, 22:17:09 »
https://www.torquenews.com/1083/driver-1-million-driven-prius-miles-owner-300000-mile-toyota-prius-shares-high-mileage-secrets
koleś zrobił 480tyś km zalewając swoją taxi rekomendowanym 0W20 i zmienia olej co 7-8tyś mil/12tyś km/
są znane przypadki taksówkarzy co 1mln km zrobili
a wy dalej kombinujcie z 5w30

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7064 dnia: 19 Lutego 2022, 23:01:37 »
Wolał bym badanie Twojego 0W20 obejrzeć. Ale Ty wolisz polegać na internecie strikte jednak. Jesteś w stanie stwierdzić, że masz identyczne warunki jak w tych przykładach ?

0. Temat w 3/4 nie dotyczy silnika/oleju. :|
1. Omija ASO. :shock:
2. 12kkm to nie 15kkm. :shock:
3. Nie lata po mieście, tylko robi mega trasy, a nie jak u nas mieścina i korki. :-P
4. " Jeśli jedziesz bardzo delikatnie, możesz spokojnie przejechać 7-8 km. " Trasą tak, w mieście to warunki z typu jak zabić silnik. :-P
5. Gość im dalej, tym idzie w częściej. Płyn planetarna 100 000 "Jeśli nie jeździsz tak dużo raz w tak krótkim czasie, możesz chcieć to robić co 60 km."  :shock:
6. Gość jest "współpracownikiem za kulisami Torque News."  Łączy ich jego pensja. :grin:   
7. I to jest najlepsze w bezstronności, "Dostarcza nam obrazów, wiedzy eksperckiej, a wraz z zespołem Torque News są również Moderatorami i Administratorami, którzy utrzymują Klub Właścicieli Priusa na Facebooku ". Jak ja bym prowadził FB prosiaka, to bankowo pisał bym wszędzie, że to gu...e auta, czy raczej super/puper mimo wszystko. :-)

Jeśli uważasz, że jego warunki i twoje to to samo, to ja odpływam. :cool: Drogi/trasy w USA to nie to samo co u nas. On sam pisze jak latasz delikatnie to 12kkm. Oleje w USA a u nas to nie jest to samo, skoro nawet Shell w RU się różnią z tymi naszymi. Lepiej sprzedaj puszki czy tam butelki i zrób swojego analizę, tak będzie mniej sugerowania się, a więcej prawdy przypadku.  :laugh:

Masz popatrz, 0W20, 50/50 miasto/trasa i nadal 0.5 paliwa.
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/specol-0w20-spec-gold-sn-sm-cf.3208/#post-104853

« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2022, 23:10:10 wysłana przez Rademenes »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl