Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596540 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #7545 dnia: 24 Stycznia 2023, 00:14:25 »
suche auto pewno mniej będzie korodować niż mokre.

Dokładnie. Mam garaż osobny i ocieplony z zew. to wystarczy aby zawsze było w środku na +C. Poza jakimiś mrozami przez kilka dni po -15...-20C, gdzie może zrobić się i zero w środku krytycznie. Najwięcej zimna wpuszcza brama wjazdowa. Wjazd w zimę do takiego garażu, to zawsze woda zleci, śnieg też. Ale raczej istotna jest sól bardziej. Tak jak piszesz, im cieplej w garażu, tym auto szybciej obsycha, sól również i nie stoi na metalu wilgoć. W takich warunkach auto mniej bierze ruda, nawet sucha sól też, tak myślę. Jeśli mam w garażu tylko +5..+8C, to niestety ale wilgoć na metalu stoi zawsze. Nie jest to idealne względem rudej, ale jest lepiej dla aku i przy starcie inaczej auto się rozgrzewa, niż jakby postało noc na zew. Nie ma ideału, są kompromisy, jednak im cieplej w garażu tym skala kompromisu wzrasta na + w większym zakresie i wpływie na więcej aspektów.   
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #7546 dnia: 24 Stycznia 2023, 13:12:57 »
@pawelci
Przód szerokopasmówka napięciowa.
Tył lambda napięciowa.

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #7547 dnia: 24 Stycznia 2023, 14:45:01 »
@pawelci
Przód szerokopasmówka napięciowa.
Tył lambda napięciowa.

niet

Przód prąd
tył napięcie
zgodnie z moimi odpowiedziami nr #7542 i #7544

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #7548 dnia: 24 Stycznia 2023, 15:39:01 »
Miernik w dłoń i sprawdz.

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7549 dnia: 24 Stycznia 2023, 21:00:47 »
A suche auto pewno mniej będzie korodować niż mokre
żeby auto było suche najpierw w garażu musi nie być wilgoci
z punktu widzenia użytkownika fajnie jest wejść do ciepłego auta gdzie są szyby bez szronu, silnik na starcie ma 15-18 stopni
z punktu widzenia auta lepiej dla niego aby garaż był nieogrzewany, zadaszenie samo już wystarczy

jak wjedziesz mokrym po deszczu lub zaśnieżonym od spodu autem do garażu wwozisz ładunek wilgoci który żeby odparował potrzeba masy energi/a więc ogrzania - na to potrzeba gazu, prądu czy tam węgla/
żeby ta wilgoć "wyparowała" najlepiej żeby wspomóc to mechanicznie a więc dobra wentylacja to podstawa
potrzebny jest na to czas a w tym czasie wilgotne powietrze wchodzi w każdy zakamarek samochodu, profile zamkniete itd
to jeden mechanizm
drugi uważam że gorszy - tzw punkt rosy
wjeżdżasz samochodem do garażu, bryłą, masą o wadze średnio 1,5tony
ta masa zanim się ogrzeje przejdzie przez tzw punkt rosy, zawarta w powietrzu wilgoć skropli się na każdym calu auta, woda pojawi się w każdym profilu zamkniętym, tym mniej lub bardziej zabezpieczonym, lata takiej praktyki wahań temperatur plus sól, opary solanki z posadzki zrobi swoje, widziałem już takie auta, na nich pojawia się zdrowa, kwitnąca rdza, prawie wszędzie gdzie się da

w lecie jak najbardziej można sobie tam wjeżdżać codziennie ale w zimie lepiej jeśli codziennie używasz auta zostaw go pod wiatą, zadaszeniem albo nawet garaż, może być ocieplony ale nigdy ogrzany gdzie woda paruje
a najgorsze co może być to podłogówka w garażu, ruda wtedy idzie równo od dołu w górę bez wyjątku
ale jak nie jeździsz codziennie, masz niedzielne auto, zabytkowe - to jasne wstaw go do ogrzanego garażu

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #7550 dnia: 24 Stycznia 2023, 21:27:10 »
jacek1979 może mieć sporo racji. Też gdzieś już czytałem, słyszałem, że przy codziennej eksploatacji auta ogrzewany garaż to marne rozwiązanie. Lepiej wtedy trzymać auto na dworze, albo pod wiatą. Skurcze, sam już nie wiem, ile osób, tyle opinii...Ja nie jeżdżę codziennie, a przynajmniej nie muszę jeździć codziennie. Poza tym mam przy samym domu myjnię z podgrzewaną wodą i niemal zawsze, kiedy na dworze jest mokro, to przed wjazdem do garażu spłukuję całe auto łącznie ze spodem i nadkolami myjką ciśnieniową i do garażu wjeżdżam czystym autem bez ewentualnej soli. Takie spłukane auto na drugi dzień jest już suche w garażu. Moim zdaniem garaże nieogrzewane nie są dobre. W takim garażu zawsze stoi wilgoć, brak przewiewu. W dobrym garażu musi być jakiekolwiek źródło ciepła i wentylacja, żeby wilgoć mogła szybko odparować i powietrze było suche. Ech, można sobie tak rozważać i się pocieszać a życie pisze swoje scenariusze.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7551 dnia: 25 Stycznia 2023, 03:57:03 »
@jacek1979 No masz rację zasadniczo. Aby się pozbyć wilgoci sama wentylacja nie pomoże, ale w relacji z ogrzanym powietrzem już tak. Garaż mam zasadniczo nieogrzewany, ale ocieplony, wentylacja dzięki bramie jest dobra. Jedyne do suchości lepszej to brakuje temp. wyższej. Ja w tym kompromisie wybieram jednak zimą garaż. Jest różnica rozgrzewania auta przy starcie z garażu i po godzinach pod chmurką. No i dla aku tak jest lepiej. Co do rudej, to zależy od wieku aut, może być od spodu zabezpieczenie też. W silniku też występuje w jakimś stopniu roszenie od środka. Skorupa jak nowawa, to wolę wybrać lepsze dla silnika/oleju i aku, blacha więcej przetrwa i później zawoła.   
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2023, 03:59:13 wysłana przez Rademenes »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #7552 dnia: 25 Stycznia 2023, 15:06:11 »
Rademenes, a u Ciebie jak spód auta? Trzyma się? Nie ma rudej? Ile lat już masz to auto?
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Szymon_K8

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris 2001
« Odpowiedź #7553 dnia: 05 Lutego 2023, 17:08:23 »
Witam wszystkich serdecznie,

Nie będę zakładał nowego tematu, tylko tutaj napiszę o poradę.

Od ponad roku żona jest właścicielką  Toyoty Yaris 1.0 2001 rok. Obecnie mamy taki oto problem że po rozładowaniu się akumulatora, następnie jego podładowaniu i zamontowaniu w samochodzie, uruchamia się alarm (fabryczny). Przez jakiś czas "wyje" przestaje na chwilę po czym znowu się uruchamia, przy kupnie Toyotki poprzedni właściciel mówił nam o takim zdarzeniu oraz przekazał że wtedy należy wykonać następującą sekwencję: mniejszy kluczyk należy umieścić w specjalnej stacyjce pod maską i go przekręcić, a następnie trzykrotnie należy przekręcić kluczyk od zapłonu i to miało zniwelować powstały alarm - niestety mimo wielu prób nie udało mi się go zdeaktywować. Próbowałem wielu konfiguracji z otwórz/zamknij drzwi itp. lecz jak na razie "lipa"... Odkąd posiadamy Yariskę zawsze otwieraliśmy i zamykaliśmy samochód przy pomocy kluczyka, jest dołączony immobilizer ale on nigdy nie działał. Przekręcenie małego kluczyka powoduje iż alarm się wyłącza lecz mrugają wtedy światła awaryjne. Nie da się uruchomić samochodu.

Jeśli ktoś z Was zna prawidłową sekwencję to proszę o odpisanie bądź jest w stanie poratować radą lub innym pomysłem jak poradzić sobie z tym alarmem.

Jeśli czegoś nie doprecyzowałem to bardzo proszę o informację i bardzo dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7554 dnia: 06 Lutego 2023, 01:43:31 »
Coś mocno namieszane z tym alarmem, otwieraniem drzwi i imo jest. Fabryczne zasady by takie skomplikowane chyba nie były. Jeśli to niezwykły przypadek, z autorskimi rozwiązaniami poprzednika, to chyba najlepiej z nim to przegadać. Wiem, czasem się nie da z poprzednikiem gadać. Dalej może w dziale Yarisa,  bo tu dział Aurisa i tam może więcej wiedzą.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #7555 dnia: 06 Lutego 2023, 08:25:12 »
Najlepiej jak by ci elektryk samochodowy usunął ten alarm i te pseudo zabezpieczenia. Auto już ma 22 lata i nikt go nie ukradnie.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline szpicu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Auris
« Odpowiedź #7556 dnia: 06 Lutego 2023, 11:35:28 »
Witam. Od miesiąca jestem posiadaczem Toyota Auris 2.0 d4d 126 km z przebiegiem 255 tys. Cały silnik został sprawdzony i wtryski są po wymienie końcówek. Dpf był wyciagany i sprawdzany na maszynie i jest czysty. Jednak coś było kombinowane, bo założony jest zamiennik z firmy Kamoka i od góry od strony turbiny jest wkręcona śruba M10. Przy rozgrzanym silniku i na mniejszych obrotach zaczął się wydobywać biały dym z wydechu i po jakimś czasie ustaje i takich kilka km to samo się dzieje. Kontrolki się nie świecą, nie szarpią obroty.. Dzwoniłem do serwisanta i powiedział żebym się tym nie przejmował, bo pewnie przerwałem wypalanie dpf i jak wyjadę na autostradę to problem zniknie. Przez całą trasę 1500 km zero kopcenia. Od 3 dni jestem w Holandii i na miejskich drogach ten sam problem. Przycisne mu 3000 obrotów to dym nagle znika. W czym może być problem?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #7557 dnia: 06 Lutego 2023, 11:37:19 »
Szymon_K8

Przede wszystkim jaki masz alarm.
Fabrycznych nie było w tym roczniku w polsce.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #7558 dnia: 06 Lutego 2023, 11:40:11 »
Od miesiąca jestem posiadaczem Toyota Auris 2.0 d4d 126 km z przebiegiem 255 tys.
Jaki masz silnik - toyota czy bmw?

Offline szpicu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Auris
« Odpowiedź #7559 dnia: 06 Lutego 2023, 11:41:23 »
Auto z 2008 roku i silnik toyota

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl