Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2597548 razy)

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #7575 dnia: 13 Lutego 2023, 08:18:50 »
Sprawdź jeszcze opcję takową mianowicie przesmaruj cały pas z obu stron silikon sprayem - po rozwinięciu go na max
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #7576 dnia: 13 Lutego 2023, 15:52:24 »
od dłuższego czasu ledwo ledwo mi zwija przy fotelu kierowcy,

A ten ślizg po którym wchodzi pas na słupku czyściłeś - przeważnie tam jest problem.

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #7577 dnia: 13 Lutego 2023, 22:09:14 »
A to chyba ich jakąś wada u mnie też ledwo się zwija, po stronie pasażera trochę lepiej ale też bez szału.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #7578 dnia: 21 Lutego 2023, 22:08:18 »
Panowie, bateria trakcyjna w hybrydowym Aurisie i w Corolli to w środku ma jakiś żel, czy kwas? Bo jak kwas, to nie paruje to z biegiem lat, że przez to bateria traci na pojemności? W zwykłych małych akumulatorach można brak uzupełnić wodą, a w baterii trakcyjnej? Sorry, jeśli to głupie pytanie, ale nie wiem nic w tym zakresie.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7579 dnia: 22 Lutego 2023, 01:13:49 »
W Auris jest bateria Ni-MH czyli niklowo-wodorowa jak w akumulatorkach AA. Konstrukcja ogniw jest szczelna i niczego się tam nie uzupełnia, jak się zużyje to trzeba wymienić ogniwo. W Corolli to chyba bateria litowo-jonowa? Ogniwa litowo-jonowe znajdziesz w laptopach, telefonach, tabletach oraz w elektronarzedziach. Również są to szczelne ogniwa i niczego się nie uzupełnia a jak się zużyją trzeba wymienić. Tak po krótce ogniwom Ni-MH szkodzi wysoka temperatura a ogniwom LiON nadmierne rozładowanie oraz przeładowanie.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #7580 dnia: 22 Lutego 2023, 20:32:11 »
Ok, dzięki, wszystko już jasne.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Szymon_K8

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris 2001
« Odpowiedź #7581 dnia: 25 Lutego 2023, 18:23:50 »
Witam wszystkich serdecznie,

Nie będę zakładał nowego tematu, tylko tutaj napiszę o poradę.

Od ponad roku żona jest właścicielką  Toyoty Yaris 1.0 2001 rok. Obecnie mamy taki oto problem że po rozładowaniu się akumulatora, następnie jego podładowaniu i zamontowaniu w samochodzie, uruchamia się alarm (fabryczny). Przez jakiś czas "wyje" przestaje na chwilę po czym znowu się uruchamia, przy kupnie Toyotki poprzedni właściciel mówił nam o takim zdarzeniu oraz przekazał że wtedy należy wykonać następującą sekwencję: mniejszy kluczyk należy umieścić w specjalnej stacyjce pod maską i go przekręcić, a następnie trzykrotnie należy przekręcić kluczyk od zapłonu i to miało zniwelować powstały alarm - niestety mimo wielu prób nie udało mi się go zdeaktywować. Próbowałem wielu konfiguracji z otwórz/zamknij drzwi itp. lecz jak na razie "lipa"... Odkąd posiadamy Yariskę zawsze otwieraliśmy i zamykaliśmy samochód przy pomocy kluczyka, jest dołączony immobilizer ale on nigdy nie działał. Przekręcenie małego kluczyka powoduje iż alarm się wyłącza lecz mrugają wtedy światła awaryjne. Nie da się uruchomić samochodu.

Jeśli ktoś z Was zna prawidłową sekwencję to proszę o odpisanie bądź jest w stanie poratować radą lub innym pomysłem jak poradzić sobie z tym alarmem.

Jeśli czegoś nie doprecyzowałem to bardzo proszę o informację i bardzo dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Witam ponownie.
Przepraszam że się tak wbiłem w temat do Aurisa, przeoczyłem to…

Napiszę już tylko tutaj rozwiązanie jakie udało mi się osiągnąć i już nie zaśmiecam tego tematu: faktycznie może to nie być fabryczny alarm gdyż widnieje na nim data 2006 i opis AAC CLIFFORD. Problem najprawdopodobniej był w pilocie przy kluczyku do deaktywacji alarmu, gdyż wymieniłem baterie i nie widziałem żadnego znaku „życia” pilota, więc rozkręciłem go przeczyściłem, spryskałem środkiem do poprawy styków lutowniczych i odżył.
1.   Montaż akumulatora,
2.   Włożenie małego kluczyka do stacyjki pod maską i przekręcenie go w lewo,
3.   Włożenie kluczyka do stacyjki zapłonowej i przekręcenie go, ale bez „zapalania” samochodu/silnika,
4.   Na pilocie przy małym kluczyku naciśnięcie przycisków (są 3 – opisane jako I, II i III)
I za pierwszym razem nie pomogło ale za drugim już tak, kierunkowskazy przestały mrugać i można było odpalić silnik.
5.   Przekręcenie małego kluczyka w prawo i wyjęcie. Działa do dziś.

Pozdrawiam

Offline titi1286

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #7582 dnia: 26 Lutego 2023, 15:39:15 »
Cześć, popsuł mi się uchwyt (rączka) przy głowie kierowcy - opadł, prawdopodobnie w środku jest sprężyna która strzeliła. Czy ktoś ten mechanizm rozbierał, da się to naprawić?

Offline william7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7583 dnia: 26 Lutego 2023, 23:05:00 »
Czy w aurisie 2012 1.33 katalizator jest tylko w komorze silnika czy ta środkowa część pod samochodem tez ma szlachetne metale...

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7584 dnia: 27 Lutego 2023, 07:23:42 »
za tłumikiem końcowym masz środkowy i tuż za nim katalizator ;)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #7585 dnia: 27 Lutego 2023, 09:25:46 »
1.33 ma kata zaraz przy silniku.
Pod autem masz srodkowy tłumik - co nie oznacza że nie ukradną ;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7586 dnia: 27 Lutego 2023, 09:41:16 »
za tłumikiem końcowym masz środkowy i tuż za nim katalizator ;)

Za tłumikiem końcowym masz raczej koniec rury wydechowej a nie środkowy tłumik i katalizator.

1.33 ma kata zaraz przy silniku.
Pod autem masz srodkowy tłumik - co nie oznacza że nie ukradną ;)

Koleżance z Aurisa 1,33 już dwa razy ukradi tłumik środkowy ;) Pamiętam, jak a drugim razem wkurzona powiedziała "rozumiem katalizator ale na ch.j im używany tłumik?". Dodam, że to osoba bardzo kulturalna i nigdy wcześniej nie słyszałem jej używającej słów powszechnie uważane za obelżywe. Prawie taka "bułkę przez bibułkę". :D
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2023, 09:47:56 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline william7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7587 dnia: 27 Lutego 2023, 16:13:53 »
Czy w takim razie ten tłumik środkowy można zastąpić jakimś tańszym rozwiązaniem?

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #7588 dnia: 27 Lutego 2023, 17:38:29 »
Czy w takim razie ten tłumik środkowy można zastąpić jakimś tańszym rozwiązaniem?

Można ale to będzie marne rozwiązanie coś jak zamiana telewizora na radio.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #7589 dnia: 20 Marca 2023, 03:20:02 »
Napiszę już tylko tutaj rozwiązanie jakie udało mi się osiągnąć

No i brawo, może temat nie ten, ale zasada dobra. :-) Warto napisać o rozwiązaniu, a nie jak wielu cicho sza. :|

Czy ktoś ten mechanizm rozbierał, da się to naprawić?

Albo są ukryte za zaślepkami śruby, albo na zatrzaski, szukaj schematu jakiegoś.

Za tłumikiem końcowym masz raczej koniec rury wydechowej a nie środkowy tłumik i katalizator.

Pytający pisał od przodu, a kolega od tyłu i z tego ambaras. Środkowa część to tylko środkowy tłumik/pucha. Ale nielicznym złodziejaszkom się myli po innych autach, jadą po standardzie. Tłumik można zawsze zastąpić, albo odpowiednikiem, albo na zam. z nierdzewki nawet. Nie przesadzajmy z tylko ASO, pół światu robi odpowiedniki i nie wszyscy idą w oryginał. Chyba że są marne opinie, myśleć zawsze trzeba i kalkulować.

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl