Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2597578 razy)

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #7680 dnia: 17 Kwietnia 2023, 21:23:54 »
Na zawieszce pod maską widnieje 5w30 Valvoline. Dopiero to sprawdziłem. To może już przy tym 5w30 zostać?  Duuużo brakuje do 15tys. Zmieniam co 12miesięcy
Ja bym został przy tym Valvoline 5w30.
Dawno temu nauczono mnie, żeby jeździć całe życie silnika na tym samym oleju. Póki co nie zawiodłem się. Żadne z moich aut nigdy nie brało oleju, bez względu na przebieg całkowity.

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
« Odpowiedź #7681 dnia: 23 Kwietnia 2023, 20:24:25 »
Czy otwór zlewu oleju z miski w Aurisie 2, 1.4 D4D jest ustawiony do przodu czy do tyłu? Na filmikach z Aurisów 1 i hybryd wylot jest z tyłu tak, że gdy podniesie się przód auta to olej zbiera się przy wylewie. Ja mam wylot z przodu.

Czy ktoś zna może kod oryginału lub zamiennik kołków do osłony dolnej silnika, które trzymają jej tylną część. U mnie są to 3 kołki o długości ok. 3cm. Łączą osłonę główną, tą mniejszą z tyłu i z elementem metalowym w podwoziu.

Na japan-parts.eu znalazłem 90467-W0011, nie jestem pewien czy to te. Jeśli tak to raczej średnio z dostępnością:
https://www.japan-parts.eu/toyota/eu/2014/auris-hybrid-ukp/nde180l-dhfnxw/1_166520_003_519W/body/5102_suspension-crossmember-under-cover/2#90467W0011
« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia 2023, 20:32:12 wysłana przez al2357 »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #7682 dnia: 26 Kwietnia 2023, 02:50:23 »
Na zawieszce pod maską widnieje 5w30 Valvoline.

Ale wtopa, pytasz o 0W, a tam 5W, poczekaj zaraz Ci napiszą zostań przy 0W.  :cool:

Poza kartką, ja musiał bym mieć jeszcze z czego/kogo takie potwierdzenie jeszcze konfrontacyjne. Te kartki to ja nie stosuję, dla kobitek są i powie taka, wow nawet mechanior kartkę mi napisał jak z bukietem. Ja wziełem, bierz Eneos 5W30 X-Prime, mi ta nazwa przypomina transformersa, mocno chyba będzie. Bez obawy, kupisz w sklepie Eneosa to bez jaj, lipy nie będzie, a gratisy mogą być.

Dawno temu nauczono mnie, żeby jeździć całe życie silnika na tym samym oleju

No to jeszcze zapewnij tu wszystkich, że producent oleju nic w nim nie zmieniał przez dekadę.   :shock: Miejsca produkcji się zmieniają, nowe normy dodają, oszczędności jak teraz robią, normalnie co 3-4 lata są zmiany, a nawet co rok po cichaczu. Tego nikt nie reklamuje, to tak po cichu, wymienią kartę oleju i gitara.

Poczytaj tylko jeden przykład.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/eurol-fluence-5w-40.173/post-46966

A ja co wymianę mam inny olej, płukam płukankami i coś tam pobiera, wiem bo sprawdzam jak w aptece. Sam poczytaj czy to możliwe, aby silnik nie pobierał wcale. To jest nie realne z przynajmniej  dwóch powodów, nie ma w silniku szczelności hermetycznej, zawsze są straty. Możesz nic nie zauważyć bo paliwo zastępuje olej, badanie by to lepiej powiedziało. No i jeszcze dokładność kontroli może być u każdego inna.

@al2357 a tam np. patrzyłeś ?

https://www.spinkisamochodowe.pl

Poszukaj, zapytaj, a potem szukaj gdzie po mniej sprzedają, bo u producenta to hurt był jedynie.
« Ostatnia zmiana: 26 Kwietnia 2023, 02:52:27 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #7683 dnia: 26 Kwietnia 2023, 10:44:40 »

Dawno temu nauczono mnie, żeby jeździć całe życie silnika na tym samym oleju

No to jeszcze zapewnij tu wszystkich, że producent oleju nic w nim nie zmieniał przez dekadę.   :shock: Miejsca produkcji się zmieniają, ...

Wyraziłem swoją opinię, którą pytający może wziąć pod uwagę lub nie, więc proszę nie naskakuj na mnie wytłuszczonym tekstem, Kolego Średnio Sympatyczny.
Koniec tematu.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #7684 dnia: 26 Kwietnia 2023, 22:41:28 »
Co nie zmienia faktu, że pod Twoją opinią powinna być informacja:

1. Oleje nie są takie same w składzie, normach i aprobatach na przestrzeni lat, podlegają zmianom, które nie są tak dobitnie ogłaszane, mimo tej samej nazwy na butelce. Wystarczy brać pod uwagę, nowe normy, inny skład- koszty, powszechne zmiany w kierunku eco.
2. Każdy silnik zużywa olej, w tej czy innej ilości.
3. Praktycznie do każdego silnika dochodzi jakaś ilość paliwa.
4. Dokładność właściciela i metody, też mogą rodzić różnice w ocenie i skali.
5. Odpowiedni, nie za długi interwał + olej środka choćby i silnik podziękuje.

A to moja uzupełniająca opinia. Dopiero na podstawie całości, ktoś świadom wszystkiego jak jest, niech sobie decyduje, czy lać 10-20 lat ten sam olej z nazwy. 

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Browiec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7685 dnia: 27 Kwietnia 2023, 17:42:04 »
Witam. Pytanie dotyczące pompy wody. Mam nalatane już 250k przebiegu (taxi) ogólnie żadnych objawów nie mam co do pompy, ale niektóry wymieniają co 150/200tys, wymieniać czy nie? Niby często jak coś się z nią stanie to już 'za pozno'.?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #7686 dnia: 27 Kwietnia 2023, 21:50:26 »
Wymieniaj jak zaczyna ciec.
Na zapas nie ma sensu.

Offline konradopolo

• Początkujący
  • Samochód:: Auris 2015
« Odpowiedź #7687 dnia: 28 Kwietnia 2023, 09:12:30 »
Mam problem w Auris II FL 1.4 D4D Manual. Posiadam światła manualne bez trybu auto, światła do jazdy dziennej zapalały się podczas uruchomienia silnika, pozycja na włączniku świateł była na 0. Wczoraj wymieniałem akumulator i teraz światła do jazdy dziennej nie włączają się, jaka może być przyczyna ? Sprawdziłem bezpiecznik jest OK. 

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #7688 dnia: 28 Kwietnia 2023, 09:26:54 »
Pewny jesteś, że po ruszeniu się nie włączają? Jeśli tak, sprawdź bezpieczniki ( może doszło do zwarcia przy wymianie aku)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #7689 dnia: 28 Kwietnia 2023, 09:53:30 »
Dzień dobry....!!

Może pominąłeś kabel od modułu świateł, który był przykręcony do klemy
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #7690 dnia: 28 Kwietnia 2023, 09:59:47 »
Mam problem w Auris II FL 1.4 D4D Manual. Posiadam światła manualne bez trybu auto, światła do jazdy dziennej zapalały się podczas uruchomienia silnika, pozycja na włączniku świateł była na 0. Wczoraj wymieniałem akumulator i teraz światła do jazdy dziennej nie włączają się, jaka może być przyczyna ? Sprawdziłem bezpiecznik jest OK. 

Spuściłeś ręczny jak sprawdzałeś ?

Może pominąłeś kabel od modułu świateł, który był przykręcony do klemy

Ten model ma fabryczne dzienne.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7691 dnia: 28 Kwietnia 2023, 20:39:38 »
światła do jazdy dziennej nie zapalają się po uruchomieniu silnika to po pierwsze ;) włączają się tuż po ruszeniu, albo spuszczeniu hamulca ręcznego

Offline mdo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7692 dnia: 28 Kwietnia 2023, 23:03:38 »
Ciekaw jestem jak u Was ceny za wymianę oleju. Mój warsztat ma terminy ponad 3 tygodnie do przodu, więc obdzwoniłem kilka innych - 150-165 złotych. Znalazłem też za 100, ale biorąc pod uwagę, że 2 lata temu było to 40 a rok temu 50 zł, to się mocno zdziwiłem...
Auris HSD TS '15
Corolla E11 EFE, LBK '97
było: IS300 2JZ | Corolla E11 EFE, SDN '97 | Corolla E11 EFE, WGN '98 | Corolla E9 AFE, LBK '91, gaz

Offline piotreki

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 1.6 TS18r
« Odpowiedź #7693 dnia: 28 Kwietnia 2023, 23:16:55 »
W centrum ostatnio wymieniałem za 70 PLN, w serwisie toyoty powiedzieli mi 150 PLN

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #7694 dnia: 29 Kwietnia 2023, 11:07:32 »
W Krakowie średnio 100 netto
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl