Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596373 razy)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #7710 dnia: 03 Maja 2023, 12:53:32 »
Używam do Corolli,najazdy są przedłuzone a to ważne bo auto jest dość niskie ,dobrze wykonane,trwałe,Polecam
https://podjazdysamochodowe.pl/produkt/najazdy-samochodowe-z-plozami-160x30x30/

Ale te najazdy nie nadają się do wymiany oleju, bo auto nie stoi poziomo, olej nie ścieknie w całości.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline piotreki

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 1.6 TS18r
« Odpowiedź #7711 dnia: 03 Maja 2023, 13:38:32 »
Używam do Corolli,najazdy są przedłuzone a to ważne bo auto jest dość niskie ,dobrze wykonane,trwałe,Polecam
https://podjazdysamochodowe.pl/produkt/najazdy-samochodowe-z-plozami-160x30x30/

Ale te najazdy nie nadają się do wymiany oleju, bo auto nie stoi poziomo, olej nie ścieknie w całości.

Spust oleju jest z tyłu więc nawet lepiej, że auto będzie przechylone w tę stronę ?

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
« Odpowiedź #7712 dnia: 03 Maja 2023, 14:26:09 »
Czy możesz podać link do najazdów ? Też myślałem nad tym, ale.wydawało mi się że jest b mało miejsca na klapkę, wczoraj sam świece wymieniłem więc wiem że satysfakcja jest. Terwz czas na olej. Myślałem nad kobyłkami, ale.troszkę więcej pracy przy tym jest.
To są najazdy z Allegro, jak wpiszesz w wyszukiwarkę "najazdy yato" to się pojawią, takie pomarańczowe. Są za strome więc musiałem do nich dorobić podjazdy z desek. Wysokość jest ok ale nie polecam ich do Aurisa - lepiej kupić takie z mniejszym kątem wjazdu i nie męczyć się z deskami.
Kobyłki przerabiałem ale ciężko mi ustawić auto tak, żeby było dobrze.

Co zrobiłeś że zużytym olejem?
Olej oczywiście wyląduje w punkcie zbiórki odpadów przy najbliższej wizycie. Choćbym miał zapłacić to go tam zostawię - mam swoją godność ;-). Nigdy wcześniej nie było z tym problemu więc będzie ok.

Dlatego spuściłem olej na najazdach, wymieniłem filtr, zakręciłem śrubę ręką, zjechałem z najazdów, podłożyłem miskę i odkęciłem śrubę, spuściłem resztę, zakręciłem śrubę kluczem, wlałem nowy olej, wjechałem na najazdy, zamontowałem osłonę.

Spust oleju jest z tyłu więc nawet lepiej, że auto będzie przechylone w tę stronę ?
U mnie spust oleju jest z przodu więc muszę zjechać.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7713 dnia: 03 Maja 2023, 14:32:59 »
O zużyty olej pytam bez złośliwości. Dawno temu z tego co pamiętam na stacjach benzynowych go przyjmowali.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #7714 dnia: 03 Maja 2023, 16:11:33 »
Zużyty olej silnikowy bardzo dobrze się pali. Zwłaszcza zmieszany z trocinami to aż huczy w piecu.  :grin: :grin: :grin:
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7715 dnia: 03 Maja 2023, 16:16:01 »
Ja tak na szybko sprawdziłem tarcze Brembo 08.A912.11 klocki JURID 572601JC - 500 zł.  Ja pewnie będę dawał nowe tulejki i gumki no i jakiś suchy smar na łączenie piasta tarcza. Myślę, że w 600 zł się zmieszczę.

Ale to nie są tarcze wentylowane a wszędzie piszą że do klocków ceramicznych trzeba założyć tarcze wentylowane.

Warto mieć także świadomość, że klocki ceramiczne nie mogą być montowane do zwykłych tarcz. Jeśli nie były one umieszczone tam fabrycznie, konieczna jest wymiana tarcz na wentylowane. 

https://intercars.pl/blog/uklad-hamulcowy/klocki-hamulcowe-ceramiczne-co-warto-o-nich-wiedziec/

A co powiecie na takie tarcze ?

https://ictuning.pl/pl/aktualnosci/tarcze-brembo-max/?fbclid=IwAR245k4ZtTmPZb8KPXh-jMWS87RE5_jl-LE1gGe_JsL0a3h3rgS81hs_Ofs
« Ostatnia zmiana: 03 Maja 2023, 16:25:08 wysłana przez bardos.1979 »

Offline pietrasek211

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7716 dnia: 03 Maja 2023, 17:44:05 »
Mam silnik 1.6 valvematic ,spust jest z tyłu , więc wszystko spływa nie ma żadnych problemów.

Offline Luvrin

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 1.8Hybrid
« Odpowiedź #7717 dnia: 03 Maja 2023, 19:52:38 »
Ale to nie są tarcze wentylowane a wszędzie piszą że do klocków ceramicznych trzeba założyć tarcze wentylowane.
Rzeczywiście. Tylko nie rozumiem dla czego mają takie klocki w ofercie.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #7718 dnia: 03 Maja 2023, 22:18:58 »
Zużyty olej silnikowy bardzo dobrze się pali. Zwłaszcza zmieszany z trocinami to aż huczy w piecu.  :grin: :grin: :grin:
Współczuje Twoim sąsiadom.
Taki spalony olej to 100% raka złośliwego. Gratuluje rozumu.
Za parę złotych truć się na własne życzenie.
Takie osoby powinny być wyłączone z bezpłatnej opieki medycznej, skoro same się trują.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7719 dnia: 03 Maja 2023, 22:56:40 »
Nie palę olejem bo nawet nie mam. Tak tylko stwierdziłem fakty. Ale wiem że ludzie palą olejem a ostatnio wszystkim oprócz opon.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #7720 dnia: 05 Maja 2023, 00:04:55 »
Ciekaw jestem jak u Was ceny za wymianę oleju

Ja płaciłem 50, teraz bardziej 70 i umawiam się na spokojnie 1mc wcześniej. Te przykłady po 150 to już skrajność panowie, a nie średnia nawet.

Zaleta to to, że zostawiłem miskę pod autem na jakies 3 godziny a olej wypływał sobie ciurkiem - bez pośpiechu, oraz satysfakcja.

Tak zaleta sumienia, ale dodał bym jeszcze strzykawkę z wężykiem, bo w miskach są dołki i górki poniżej wylewu. Choć na najazdach i ze śrubą na tyle miski, to i tak tam więcej wylatuje pewnie.

Auris hsd tylne hamulce przy 90kkm kwalifikują się do wymiany ?

Nie mam hsd, mam 93kkm i na tyle było 3mm okładziny, gdzie czujnik akustyczny przy 2mm już daje znać. Więc raczej normalnie, a miałem na tyle ori kloce jeszcze.

« Ostatnia zmiana: 05 Maja 2023, 00:08:56 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7721 dnia: 12 Maja 2023, 08:17:26 »
Wie ktoś może czym się różni lakier 1F7 Silver Diamond lakier metalizowany od lakieru 1J6 Precious Silver lakier specjalny

Za 1F7 trzeba było dopłacić 2500 zł a za 1J6 3500 zł tyle co za perłowy.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #7722 dnia: 12 Maja 2023, 10:17:46 »
Tamtych nie znam. Ja bym brał perłowy. Taki lakier jest bardziej warstwowy, kiedyś słyszałem, tak jakby było auto dwa razy malowane. No i po pucowanku woskiem, jeszcze bardziej by te drobinki błyszczały innym w oczy.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #7723 dnia: 12 Maja 2023, 19:09:08 »
Czy to normalne, ze w Auris hsd tylne hamulce przy 90kkm kwalifikują się do wymiany ? Tarcze mają po około 8,1mm wiec juz końcówka. Klocki pylą okropnie na pewno bede wymieniał. Prowadnice rozebrałem tam wszystko ok.
Tak dla porównania hamulce przednie rozebrałem i przeczyściłem tam wszystko wyglada bardzo ładnie.
Przy 94 000 w ASO powiedzieli mi, że jeszcze do następnego przeglądu wytrzymają.

Offline maoke

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 1,6 2013
« Odpowiedź #7724 dnia: 16 Maja 2023, 22:00:08 »
o są najazdy z Allegro, jak wpiszesz w wyszukiwarkę "najazdy yato" to się pojawią, takie pomarańczowe. Są za strome więc musiałem do nich dorobić podjazdy z desek. Wysokość jest ok ale nie polecam ich do Aurisa - lepiej kupić takie z mniejszym kątem wjazdu i nie męczyć się z deskami.
Kobyłki przerabiałem ale ciężko mi ustawić auto tak, żeby było dobrze.
Najazdy które ja zakupiłem na allegro również okazały się zbyt strome. Tak jak i Ty ratowałem się deskami. Jest ok. Zużyty olej stosuję do konserwacji podwalin
« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2023, 22:05:53 wysłana przez maoke »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl