Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596414 razy)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #7980 dnia: 28 Listopada 2023, 19:33:48 »
Ale tu zagląda najwięcej osób bo w dziale Yaris czasem tydzień trzeba czekać aż ktoś odpisze a często nikt nic nie odpisze.
A chyba lepiej w tym dziale zapytać o nową Toyotę niż ciągnąć temat segregacji śmieci.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline vipmleko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #7981 dnia: 28 Listopada 2023, 20:19:43 »
Ale to jest dział o Auris.
O kurczę, a ja od początku jak tu jestem byłem przekonany, że to dział ogólny

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #7982 dnia: 28 Listopada 2023, 22:15:43 »
Sorki lewackie podejście do prawa własności mnie nie interesuje.

Nie jestem lewakiem, raczej zdecydowany neutral. Chodz mi tylko o ziemie. Wszystko inne, czego się ludzie dorabiają uczciwą pracą jest jak najbardziej ok. ;)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Auris_Newbie

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris
« Odpowiedź #7983 dnia: 29 Listopada 2023, 20:47:15 »
W 1.6 diesel jest pasek czy łańcuch?
I co ile wymiana powinna nastąpić?

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #7984 dnia: 29 Listopada 2023, 20:48:52 »
Łańcuch, bezobslugowy ale się zdarzało "naciągnięcie" i była kampania
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Auris_Newbie

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris
« Odpowiedź #7985 dnia: 29 Listopada 2023, 22:24:32 »
Mam przejechane 142000, jak sie moze owe "naciągniecie" objawiać? Akcja juz zakonczona?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #7986 dnia: 30 Listopada 2023, 00:09:52 »
staramy się segregować śmieci idealnie

Ten kto się nie stara to wie, reszta co się stara czasem się pomyli, a czasem po prostu stara się omijać bzdurne problemy. Pytając w urzędzie co z tym, najczęściej słyszymy, trzeba szukać innego odbiorcy. Tak miało być pięknie, za opłatę kiedyś jednego kosza, wystawiało się cały mc ile się uzbierało i wywaliło się z domów zapasy tego i tamtego. Teraz za mc płaci się jak na początku za rok i są ograniczenia w razach odbiorów. No i ja z byle pierdołą i ilością, mam szukać innej firmy, zapłacić im kupkę kasy za torbę śmieci. Co będzie dodatkiem 1/2 tego co i tak się płaci. Kiedyś to były opłaty za śmieci, a teraz jak za złoto. Nie przesadzajmy. Nic nie wywalam po lasach i gdzie indziej, omijam umywanie rączek urzędników, a firmy odbierające i tak biorą za to kokosy. Czy to nie jest sprawiedliwe rozwiązanie dla wszystkich stron ? Lepiej zaapelować do większości, swoje śmieci wywalajcie do kosza, a nie obok siebie tam gdzie akurat się jest. Taka prosta kultura jak szacunek dla czyjegoś auta/mienia. Śmieci do kosza, a nie moje nie dotykam/nie wycieram się. Było by pięknie.

Wie co, kiedy i gdzie kupujemy.

Jak kartą się płaci, no to sorry, ale z tym się trzeba liczyć jak z tym, że kto wypina tego wina.

Wyrzucanie styropianu

U mnie jest jasne, rozdrobniony na małe kawałki i ilości, może wylądować w tworzywach. Co worek dokładka i jaki problem.

Za jedzenie mięsa w piątek będzie od razu kara

Niczego od raz nie zlikwidują, to tak po kroczku i do celu, tak działa UE. Nie mogą radykalnie bo ludzie wyjdą na ulicę. Najpierw zmniejszą ilość zwierząt na mięso. Podniosą/dodadzą podatek. Cena wzrośnie i jedni będą mieli na mięso codziennie, a inni raz w tygodniu, reszta dwa razy w roku na święta. To będzie rarytas jak kiedyś pomarańcze na święta. Potem okaże się, że krowa jest nieco innym człowiekiem, a robaczki są lepsze. I gdzieś po drodze włączy się ten bogacz, co już zainwestował w fabryki sztucznego mięsa. Czy widzicie gdzieś zakaz, nie ma zakazu a cel zostanie osiągnięty. Podobnie z elektrykami, a i tak będziemy oddychać powietrzem z nad Chin czy Indii. Elektryki się zapalają, e tam wszystko w tym temacie zakryją, nawet pewnego Polaka fabryka zwolniła, bo za dużo w tym temacie powiedział. To są tylko śmierdzące interesy i pieniądze tych, którzy szukają dominacji na przyszłość. Jeśli ludzie wyglądający na inteligentnych, brną ślepo w bzdurnym kierunku, to chyba wiecie o co tu chodzi, mają w tym interes i tyle. Normalnie powinniśmy się uczyć na błędach, a nieliczni jak widać wolą kilka razy walnąć się w rękę młotkiem. Pomyślcie sami, kiedy byście kilka razy popełniali ten sam błąd. Sama ideologia jest tylko straszakiem/zasłoną i pałką na niepokornych. Warto sobie przypomnieć, że klimat zmienił się wraz z zniknięciem dinusi. No i od tej pory cały czas się ociepla, a wraz z tym człowiek zajmował kolejne niedostępne kiedyś tereny. Taki jest program dla ziemi, a my mamy statystyczny na to wpływ i choćbyśmy się ze..... nic na to nie poradzimy.

każdy ma jakiś interes

Może być sprzeczny z naszym i co wtedy ?  :-P

bo w dziale Yaris czasem tydzień trzeba czekać aż ktoś odpisze

Niczyja w tym wina, forum jest jedno, ale działy nie powstały od tak. Widocznie się nie psują i większość właścicieli to dziadki, co na forum nie bywają.  :|

byłem przekonany

Auris to najaktywniejszy dział i można się pomylić, ale dla nas to tylko komplement.  :-)

« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2023, 00:46:32 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II 1.6
« Odpowiedź #7987 dnia: 30 Listopada 2023, 07:58:31 »
Odbiór zużytego oleju to też problem.
W Krakowie oddaję od lat do lamusowni. Nie ma z tym problemu.

A to znaczy, że nie jesteś uczciwy, źle segregujesz śmieci i obchodzisz prawo i zasady.
Ja tam segreguje ale nie popadajmy w paranoje, bo jakby chcieli to byłoby już po kryzysie klimatycznym o ile w ogóle go mamy...

https://www.rmf24.pl/raporty/raport-kryzys-klimatyczny/powietrze/news-1-proc-najbogatszych-wyemitowalo-tyle-co2-co-dwie-trzecie-lu,nId,7160469#crp_state=1

Auris II TS 2016/17 Premium+Safety+Park 1.6 1ZR-FAE + LPG
Yamaha FZ6 Fazer s2

Offline mok

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 2 TS
« Odpowiedź #7988 dnia: 30 Listopada 2023, 15:02:35 »
Hej! Mam pytanie.
Chcę dołożyć maty grzewcze do swojej auriski (rocznik 2013, wersja podstawowa i z najbardziej podstawowymi i ordynarnymi fotelami).
Rozważam wzięcie maty z powypadkowego fotela i przełożenie do swojego, albo gdy trafi się okazja, zamontowanie foteli z wyższej wersji wyposażenia ( z regulacją oparcia lędzwiowego.
Ostatnio z ciekawości patrzyłem, jak lecą kable z wiązek po fotelami. A więc po fotelami są 4 pinowe wtyczki męskie, wiązki z przewodami lecą do tunelu środkowego, gdzie łączą się przed hamulcem ręcznym, a następnie wchodzą w jakąś żółtą skrzynkę za panelem gniazdka zapalniczki. Co mnie zdziwiło, to brak w tamtej okolicy wtyczek do przełączników sterujących grzaniem mat. Czy jest możliwe, że trafiła mi się jakaś wiązka ich pozbawiona? Tylko wtedy po co te 4pinówki pod fotelami? Czy też jest to jakoś inaczej zrobione i samo dokupienie przełączników nie wystarczy?

Wysłane z mojego LM-Q630 przy użyciu Tapatalka

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #7989 dnia: 30 Listopada 2023, 17:27:44 »
Przewaznie te wtyczka byly sklejona taśma do jakiejś wiązki. Czasem trzeba się ich naszukac.

Offline mok

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7990 dnia: 30 Listopada 2023, 17:33:24 »
A jest po jednej na każdy włącznik czy też z jednej wtyczki jest jakieś rozgałęzienie do dwóch?

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris TS HSD
« Odpowiedź #7991 dnia: 01 Grudnia 2023, 01:11:56 »
Ale te wtyczki są podpięte czy nie? Bo jeśli tak, to pewno są od czujników naciskowych i od poduszek powietrznych.

A co do wtyczek w tunelu, to na pewno są dwie, od każdego fotela osobno. I się różnią między sobą.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka
'15 Auris TS HSD Prestige + SkyView (MR'13)

Offline mok

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7992 dnia: 01 Grudnia 2023, 01:24:28 »
Podpięte nie są. Od czujników są chyba 2pinowe. Będę jutro szukał, gdzie je ukryli

Offline trutlen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7993 dnia: 01 Grudnia 2023, 19:04:28 »
Z tego, co widzę w schematach, to:
- 4-pinowe wtyczki pod fotelem są od wiązek w fotelu podłączonych do podgrzewania ale i do regulacji pod lędźwiami (dla kierowcy);
- może być, że nawet te kostki (pod fotelem i od maty) do siebie pasują, ale nie podłączysz mat bezpośrednio do tych wtyczek, bo się piny nie zgodzą;
- wtyczki od przełączników podgrzewania powinny być na jednym 'kabelku' z wtyczką do gniazda zapalniczki w konsoli, niebieskie, 6-cio i 10-pinowe;
- pod fotelami są jeszcze złącza 2-pinowe od czujnika poduszek i 5-pinowe od zapięcia pasów.

Offline mok

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7994 dnia: 01 Grudnia 2023, 19:10:46 »
O, to teraz wiem kompletnie czego i gdzie szukać. U mnie są 4-pinówki pod dwojgiem foteli więc chyba to do maty, bo z tego co mi wiadomo to regulacja lędźwiowego  jest tylko dla kierowcy.
Ps. A jakbym miał ochotę zamontować fotel ogrzewany i z regulacją lędźwiową to musiałbym skąd pociągnąć nowy kabel czy z tego co jest do maty rozgałęzienie zrobić starczy?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl