Sugeruję lekturę rozporządzeń: 1) w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia; 2) w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów stosowanych przy tych badaniach; 3) w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów. To powinno wystarczyć. Manstil
Manstil, wg mnie piszesz głupoty, paul ma rację
postaram się wyjaśnić krótko, zrobisz jak chcesz - twoja sprawa..
dokumentem uprawniającym auto do poruszania się po drogach jest dowód rejestracyjny z wbitym ważnym przeglądem.
w dowodzie rejestracyjnym masz rubrykę "K" - nr świadectwa homologacji typu pojazdu
w homologacji masz pełną dopuszczalną przez producenta specyfikację (równoznaczne przez dopuszczenie prawne samochodu - bo w tej konfiguracji były prowadzone testy czy auto może uzyskać prawo do poruszania się po naszych drogach) - m.in. kół - jeśli zmienisz taką konfigurację i nie będziesz miał na to papierka (nie chodzi o wbity przegląd, a o potwierdzenie zgodności wystawiane przez wojewódzką (-chyba, nie pamiętam dokładnie) stację kontroli pojazdów - to jesteś w czarnej D... w razie służbisty policjanta i ubezpieczyciela cwaniaka - w razie kolizji/wypadku
takiego papierka nie uzyskasz łatwo - testy są podobne, jak w przypadku próby rejestracji tzw. SAMa
tak jak pisałem - nie będę się kłócił, napisałem, co wiedziałem, a ty zrób jak chcesz!
EDIT:
naklejka przy drzwiach (zazwyczaj, czasem na klapce od wlewu paliwa, w schowku..) - nie jest wiążąca - to nie homologacja a wykaz ciśnienia na dopuszczonych oponach - nie muszą być tam wymienione wszystkie rozmiary z homologacji!