Autor Wątek: Uwagi po pierwszych 1500 km  (Przeczytany 53356 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Uwagi po pierwszych 1500 km
« Odpowiedź #60 dnia: 03 Marca 2015, 21:41:30 »
Sam montowałem, a materiały niecałe 2000zł.

Offline Peteros

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #61 dnia: 07 Marca 2015, 11:01:22 »
Cytat: Peteros w 03-03-2015, 12:32:56 O matko i córko, coż to takie wypolerowane pod maską ? jak ty to robisz ? Wystarczy wydać 87 tys. zł. i też będziesz miał wypolerowane. (jakiś czas).

Tyle właśnie wydałem i krótko miałem, myślałem , że to u Ciebie permanentny stan pod maską  :shock:

Z ciekawości możesz zapodać jaki sterownik, wtryskiwacze -co z gwarancją auta ?
wszyscy trąbią, że Toyota to taka niezawodna, nie psuje się, ano sprawdzimy :)

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #62 dnia: 07 Marca 2015, 19:15:07 »
Standardowa instalacja BRC Sequent 24 do samochodu o tej mocy. Wtryski BRC pomarańczowe, reduktor Genius 1500. Co do gwarancji to nie martwię się na zapas. Dam sobie radę :-)

Offline Gipsar72

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: 07 Marca 2015, 22:17:36 »
Ile gazu wychodzi Ci na 100 i jaka jest pojemność zbiornika? Zbiornik masz w miejscu na dojazdówkę?

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #64 dnia: 07 Marca 2015, 23:04:37 »
Przepraszam, ale w Verso NIE MA "miejsca na dojazdówkę": jest miejsce na pełnowymiarowe koło zapasowe.
...inna sprawa, że w wersji 7-osobowej fotele uniemożliwiają włożenie pełnego koła - ale wnęka jest pełnowymiarowa, przez co zapewne zbiornik też może być PEŁNOwymiarowy. :cool:

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #65 dnia: 07 Marca 2015, 23:09:33 »
Wchodzi ok. 60l. gazu. Zbiornik w kole zapasowym o poj. 70l. Wymiary zbiornika: szer. 650, wys. 270 mm.

Offline Gipsar72

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #66 dnia: 09 Marca 2015, 20:47:12 »
OK  <zalamka> - jestem "świeżym" posiadaczem Verso - w wersji 7 osobowej. Czytałem w innym wątku że pełnowymiarowe koło nie wejdzie do 7ki więc niesłusznie założyłem że to miejsce na ewentualną dojazdówkę. A swoją drogą czy fabrycznie było tam koło zapasowe czy od początku jest miejsce na zestaw naprawczy?

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #67 dnia: 09 Marca 2015, 21:05:32 »
Do wersji 7-osobowych w zależności od wersji: dojazdówka lub zestaw naprawczy.
A do wersji 5-osobowych może być pełnowymiarowe koło, a nawet jeśli brak, to można tanim (normalnym) w porównaniu z dojazdówką za blisko tysiaka go zakupić.

Offline Cygan_Krakow

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: 12 Czerwca 2016, 21:08:20 »
Witam,jak dobrze pójdzie to będę miał okazje od maja jeździć Verso z silnikiem 1.8 benzyna.A mam już na rozkładzie:- Ford Mondeo MKI - TD 90 KM- Toyota Auris 2.0 TD 122 KM- i obecnie Skoda Octavia 1.4 TSI (...)

To jestem po pierwszych przejechanych kilkuset kilometrach.

Generalnie pozytywnie. Mam wersję z manualem - prestige + czujniki parkowania.

Silnik w sumie pozytywnie mnie zaskoczył.
Co prawda pierwsza przejażdżka autostradą z Krakowa do Pyrzowic to wyszło kilkanaście litrów spalanie ale jak już wracałem przez Olkusz to coś koło 7 l/100 km.
Do pracy pali mi tych krótkich odcinkach tyle co Skoda czyli około 8 l.

Sam silnik:
- troszeczkę głośniejszy niż skoda
- jednak czuć brak momentu obrotowego przy niższych obrotach
- trzeba się przyzwyczaić, że jak górki to trzeba redukować jak się chce utrzymać prędkość
- ale spokojna jazda to bardzo ładnie idzie nawet na wysokim biegu i niskich obrotach tam gdzie silnik 1.4 TSI domagał się już zredukowania na niższy bieg

Reszta:
- coś mi lekko skrzynia haczy z dwójki na trójkę
- nie do końca jeszcze poznałem jak działają te wszystkie systemy ale wspomaganie ruszania pod górę jest super
- wziąłem dywaniki gumowe i do tyłu dostałem  na cały tył w jednym kawałku - nie wiem jak to w zimie wyciągnąć, żeby nie rozlać wody ze stopionego śniegu ale w salonie mówią, że innych nie ma
- nie podoba mi się ta dziura w podłokietniku widoczna z drugiego rzędu siedzeń ale nie ma do niej żadnej zaślepki
- układ kierowniczy troszkę zbyt lekki w prowadzeniu - byłem przyzwyczajony do takiego troszeczkę stawiającego opór co sprawiało, że lepiej czułem samochód
- system bez kluczykowego dostępu też fajny
- jest kamera cofania i wziałem czujniki parkowania przód i tył bo myślałem, że będą działać tak jak w skodzie a tu się okazało, że to później montują i jest do nich włącznik i są cały czas aktywne jak się je włączy. W skodzie miałem tak, że aktywował je wsteczny i ładnie się wyświetlało na panelu - ewentualnie mogłem je wtedy wyłączyć.

Generalnie jestem zadowolony - dużo miejsca jak wsiadłem na chwilę do octavi to miałem wrażenie, żeprzesiadłem się do samochodu o klase mniejszego.
Verso 1.8

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #69 dnia: 12 Czerwca 2016, 22:36:26 »
Gratuluję, to naprawdę bardzo praktyczne auto, szczególnie w wersji 7 os. Ja również porównując Octavię i Versalkę miałem podobne wrażenie, a kuzyn posiadacz Octavii siedząc na miejscu pasażera rzekł "ile tu miejsca nad głową..." Ja mam 185 cm wzrostu, on ze 2-3 więcej :-)
Ja jeżdzę wersją 1,8 benz. od 4 miesięcy i początkowo uważałem auto za bardzo mulowate, teraz silnik się dotarł, ja przywykłem i nauczyłem nim kierować, i uważam że jako auto rodzinne jest super. Raczej pilnuję, żeby małe się nie pochorowały w trakcie jazdy. Jeżdżę głównie na trasie wiocha pod miastem-miasto i silnik daje radę, do 100 km/h nie ma problemu z wyprzedzaniem, a na autostradach nie jeżdżę :-) Za to mieści się 5 dorosłych i dwoje dzieci, a z kamerą i czujnikami parkowania nigdy nie mam problemów zaparkować w Warszawie. Jak dla mnie - idealne miejskie auto rodzinne :-)

Tylny dywanik gumowy rzeczywiście ciężko wyjąć nie brudząc, ale jest to do zrobienia. Od razu polecam też gumową matę do bagażnika, ja kupiłem na allegro za stówkę i polecam :-)
« Ostatnia zmiana: 12 Czerwca 2016, 22:51:57 wysłana przez Piotr Jacek »

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #70 dnia: 12 Czerwca 2016, 22:51:45 »
- układ kierowniczy troszkę zbyt lekki w prowadzeniu - byłem przyzwyczajony do takiego troszeczkę stawiającego opór co sprawiało, że lepiej czułem samochód

W pierwszym aucie z takim mocniejszym wspomaganiem też miałem takie wrażenie. Na początku. A potem jak się przejechałem z powrotem poprzednim to stwierdziłem, że "co to tak strasznie ciężko chodzi" i potem każde następne już chciałem "lekkie".

- system bez kluczykowego dostępu też fajny

Baaardzo wygodne! :good:
I baaaaardzo niebezpieczne: kradnie się póki co takie auta w białych rękawiczkach. Niestety!
Bo producenci w głębokim poważaniu mają zabezpieczenia - czy raczej ich brak - w tej materii.
Należy mieć tego świadomość! :cool:

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #71 dnia: 13 Czerwca 2016, 11:47:00 »
początkowo uważałem auto za bardzo mulowate, teraz silnik się dotarł

Ja mam wrażenie ze po równo 1500km silnik odzywa - np w suzuki jest to specjalnie zaprogramowane by z czsem zyskał moc.

Offline gmarcin

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #72 dnia: 13 Czerwca 2016, 14:56:18 »
Verso brałem jako auto nowe, 7 osobowe. W tym czasie dojazdy do pracy na trasie miejscowość pod Wrocławiem - Wrocław (60 km w dwie strony) plus sporo wyjazdów wypoczynkowych z rodziną w góry. Jako że zbierałem się po 1500 km by coś napisać i tak się zbierałem że 8 tys. km w pół roku nagle strzeliło. Ale uwagi po 8 tys. km. są takie same jak przy 1,5 tys. km no może poza spalaniem, które niedawno się ustabilizowało. Tak więc.....

Zachwyt nie ustaje nad samochodem i jego wyposażeniem oraz możliwościami.

Na plus:
- chwalę sobie system wspomagania ruszania na podjazdach. Myślałem że to będzie jakaś niewyczuwalna podpierdółka.
- system bezkluczykowy mnie kręcił dopóki nie poczytałem info o kradzieżach choć nie sądzę, że wyłączenie tego systemu cokolwiek poprawi w kwestii bezpieczeństwa ..... mają buchnąć to buchną i tyle
- pakowność wnętrza - pisze to jako ojciec rodziny 2+3 - poezja
- ustabilizowane spalanie na dojazdach 2 x 30 km dzień w dzień do Wrocławia na poziomie 6.5-7,1 (na podstawie statystyk tankowania wrzucanych na motostat.pl)
- czujniki parkowania pięknie oplatają auto na parkingu a z kamerą tworzą spójną całość,
- system multimedialny Toyoty - tu mam porównanie do systemu multimedialnego z navi nissana, którym się kiedyś zachwycałem. Ogromny plus dla Toyoty.
- jakość obsługi w serwisach - korzystałem już z 2 ASO 3 razy (żadnych napraw gwarancyjnych)- doposażanie i pęknięta szyba która okazała się ultra cienką smużką farby która spadła na auto - długa historia na osobny wątek z happy endem i kupą śmiechu
- kultura pracy silnika z fajnie zestopniowaną skrzynią biegów - pierwszy raz mam skrzynię 6biegową,
- dodatkowe osłony przeciwsłoneczne w drzwiach dzieciaków - wraz z przyciemnionymi szybami dają radę,

Na minus.
- plastiki drzwi na wysokości schowka - wystarczy dotknąć czy to ręką czy czymkolwiek innym - ten element łatwo łapie brud i wszelkie smugi i wiecznie mam upaćkany
- dziura w podłokietniku jak to ktoś nazwał - dzieciarnia mi zwija ładowarki tamtędy

Dla kogoś kto wcześniej jeździł fordem focusem kombi, Nissanem Note......verso w każdym calu jest skokiem technologicznym w nadprzestrzeń.
Toyota Verso 1.8 Premium & Nissan Note 1.4 I-Way

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #73 dnia: 13 Czerwca 2016, 21:30:37 »
Ja, po 5 tysiącach, mam takie wątpliwości:
- pomimo sparowania przez BT z telefonem, nie mogę uruchomić streetview, nie mogę również zalogować się na my.toyota.eu. Navi najprawdopodobniej korzysta z netu, bo np. aplikacja Weather łączy się z siecią i działa, ceny paliw równie. A streetview i my.toyota ni uja...:-/
- w trakcie postoju w pierwsze upały zauważyłem, że przy włączonej klimie agregat załącza się co kilka(naście) sekund zmieniając obroty, wtedy słychać głośniej wydech - coś jakby "buczał". W ruchu miejskim jest to praktycznie niedostrzegalne, ale w ciszy na parkingu ja wyraźnie to słyszę.
- czujnik sprzęgła " łapie" przy samej podłodze, więc wdepnąć pedał do końca, żeby odpalić auto.

Traktuję to jako drobnostki i nie bardzo mam chęć i czas zawracać ASO głowę.

Spalanie średnie  z komputera to 8.2, rzeczywiste nie wiem, bo mi to w sumie różnicy nie robi. Codziennie robię 20 km do Warszawy i drugie spowrotem, z czego jakieś 10 to trasa, drugie 10 to ruch miejski częściowo z porannymi korkami.

W sumie z pojazdu jestem bardziej niż zadowolony, tym bardziej że przesiadłem się z auta gorszej klasy.
3 rząd foteli nadaje się tylko dla dzieci, ale w pozostałych miejscach wygodnie pojadą dorośli. Dla mojej rodziny 2+2 (na razie) bardzo wygodne auto.

Offline T.Wojtek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C. Cross PE
« Odpowiedź #74 dnia: 15 Czerwca 2016, 18:24:38 »
Od marca 6 tys. km, przesiadka z C-Maxa, również benzyna 1.8 ale w Fordzie 125 koni. Bałem się elektrycznego wspomagania i prostszego zawieszenia. Jak większość zostałem pozytywnie zaskoczony, 8 lat to przepaść technologiczna. Jedyna wyższość forda to szybsze wchodzenie na obroty ale w połączeniu z 5 biegową skrzynią dawało duże spalanie. Jeśli coś mógłbym w toyocie zmienić, to obniżyć trochę siedzenie, podwyższyć podłokietnik, wyświetlać normalnie chwilowe spalanie, urealnić zasięg i powiązać z kontrolką rezerwy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl