Witam,jak dobrze pójdzie to będę miał okazje od maja jeździć Verso z silnikiem 1.8 benzyna.A mam już na rozkładzie:- Ford Mondeo MKI - TD 90 KM- Toyota Auris 2.0 TD 122 KM- i obecnie Skoda Octavia 1.4 TSI (...)
To jestem po pierwszych przejechanych kilkuset kilometrach.
Generalnie pozytywnie. Mam wersję z manualem - prestige + czujniki parkowania.
Silnik w sumie pozytywnie mnie zaskoczył.
Co prawda pierwsza przejażdżka autostradą z Krakowa do Pyrzowic to wyszło kilkanaście litrów spalanie ale jak już wracałem przez Olkusz to coś koło 7 l/100 km.
Do pracy pali mi tych krótkich odcinkach tyle co Skoda czyli około 8 l.
Sam silnik:
- troszeczkę głośniejszy niż skoda
- jednak czuć brak momentu obrotowego przy niższych obrotach
- trzeba się przyzwyczaić, że jak górki to trzeba redukować jak się chce utrzymać prędkość
- ale spokojna jazda to bardzo ładnie idzie nawet na wysokim biegu i niskich obrotach tam gdzie silnik 1.4 TSI domagał się już zredukowania na niższy bieg
Reszta:
- coś mi lekko skrzynia haczy z dwójki na trójkę
- nie do końca jeszcze poznałem jak działają te wszystkie systemy ale wspomaganie ruszania pod górę jest super
- wziąłem dywaniki gumowe i do tyłu dostałem na cały tył w jednym kawałku - nie wiem jak to w zimie wyciągnąć, żeby nie rozlać wody ze stopionego śniegu ale w salonie mówią, że innych nie ma
- nie podoba mi się ta dziura w podłokietniku widoczna z drugiego rzędu siedzeń ale nie ma do niej żadnej zaślepki
- układ kierowniczy troszkę zbyt lekki w prowadzeniu - byłem przyzwyczajony do takiego troszeczkę stawiającego opór co sprawiało, że lepiej czułem samochód
- system bez kluczykowego dostępu też fajny
- jest kamera cofania i wziałem czujniki parkowania przód i tył bo myślałem, że będą działać tak jak w skodzie a tu się okazało, że to później montują i jest do nich włącznik i są cały czas aktywne jak się je włączy. W skodzie miałem tak, że aktywował je wsteczny i ładnie się wyświetlało na panelu - ewentualnie mogłem je wtedy wyłączyć.
Generalnie jestem zadowolony - dużo miejsca jak wsiadłem na chwilę do octavi to miałem wrażenie, żeprzesiadłem się do samochodu o klase mniejszego.