Autor Wątek: Szukam właścicieli nowej Corolli 2016+  (Przeczytany 359212 razy)

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
Odp: Szukam właścicieli nowej Corolli 2016+
« Odpowiedź #270 dnia: 06 Kwietnia 2018, 08:43:14 »
Podobno takie podniesienie nadaje Corollce nieco sportowego charakteru ( no tylko z wyglądu :) )

To w F1 pewnie worek ziemniaków wejdzie?
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #271 dnia: 06 Kwietnia 2018, 08:55:06 »
Panowie, zrobilem na razie 100km corolla ale czytam tematy i dziwi mnie jeden fakt - nikt nie zwrocil uwagi jak wysoko, nienaturalnie e15 stoi? :)
Przy 17'' jestem w stanie siatki z zakupami zmiescic miedzy nadkolem a kołem  :thumbdown:
Fakt, tez mi ktoś na to zwrócił uwagę.

Ja u Was jest z pracą tłumika? Ja mam wrażenie, że przy przyspieszaniu pracuje głośno. W Aurisie miałam wymieniany na gwarancji, czyżby w Corolli tez było coś nie tak?
Jutro miałam jechać na gwarancyjną wymianę przednich reflektorów, ale przekładam temat na za tydzień - wtedy poproszę o opinię mechanika co do tłumika.

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #272 dnia: 06 Kwietnia 2018, 09:52:14 »
Panowie, zrobilem na razie 100km corolla ale czytam tematy i dziwi mnie jeden fakt - nikt nie zwrocil uwagi jak wysoko, nienaturalnie e15 stoi? :)
Przy 17'' jestem w stanie siatki z zakupami zmiescic miedzy nadkolem a kołem  :thumbdown:
Fakt, tez mi ktoś na to zwrócił uwagę.

Ja u Was jest z pracą tłumika? Ja mam wrażenie, że przy przyspieszaniu pracuje głośno. W Aurisie miałam wymieniany na gwarancji, czyżby w Corolli tez było coś nie tak?
Jutro miałam jechać na gwarancyjną wymianę przednich reflektorów, ale przekładam temat na za tydzień - wtedy poproszę o opinię mechanika co do tłumika.

Możesz szerzej opisać problem z reflektorami oraz z tłumikiem w Aurisie?
Spalanie - Motostat.pl

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #273 dnia: 06 Kwietnia 2018, 10:24:41 »
Reflektory w Corolli w moim przypadku parują - wstawiłam zdjęcie w tym wątku (strona 10)
W przypadku Aurisa, miałam wersję z oryginalna chromowaną końcówką wydechu, dźwięk był bardzo przyjemny, ale z czasem zrobił się totalnie zbyt głośny - zakwalifikowano do wymiany. Podobnie jak wielu moim znajomym którzy mają Aurisa.
« Ostatnia zmiana: 06 Kwietnia 2018, 10:26:45 wysłana przez patkrz »

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #274 dnia: 06 Kwietnia 2018, 11:00:38 »
Wracając jeszcze do tematu bicia na kole pasowym/wale korbowym jak sądzicie, jaki zakres naprawy zastosuje Toyota Motor Poland, zważywszy na fakt, że auto ma przejechane 8tys km? Ma ktoś z nimi jakieś doświadczenie. Decyzję dopiero dostanę w przyszłym tygodniu, nie mniej sam fakt mnie tak drażni, że nie mogę przestać o tym myśleć. Człowiek kupuje nowe auto, aby za chwile przeszło kapitalny remont silnika.  W przypadku bicia wału, mogły dostać w kość wszyskie komponenty z nim związane, np. panewki, łańcuch rozrządu wraz z napinaczem i ślizgami, korbowody, łożyskowanie i nie wiem co jeszcze. Co prawda jeszcze nie daje to o sobie znać, ale powiedzmy za 50-70 tys km silnik będzie nadawał się już na złom. Sądzę, że ta usterka występuje od nowości, gdyż wał nie krzywi się ot tak w przeciągu kilku tysięcy km. Jest to raczej proces długotrwały.
Spalanie - Motostat.pl

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #275 dnia: 06 Kwietnia 2018, 11:45:53 »
Mam same dobre doświadczenia z TMP w zakresie napraw gwarancyjnych. Co prawda nigdy nie miałam usterki silnika, ale licz, że podejdą do tego profesjonalnie.

Offline kris1610

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #276 dnia: 06 Kwietnia 2018, 12:38:04 »
Wracając jeszcze do tematu bicia na kole pasowym/wale korbowym jak sądzicie, jaki zakres naprawy zastosuje Toyota Motor Poland, zważywszy na fakt, że auto ma przejechane 8tys km? Ma ktoś z nimi jakieś doświadczenie. Decyzję dopiero dostanę w przyszłym tygodniu, nie mniej sam fakt mnie tak drażni, że nie mogę przestać o tym myśleć. Człowiek kupuje nowe auto, aby za chwile przeszło kapitalny remont silnika.  W przypadku bicia wału, mogły dostać w kość wszyskie komponenty z nim związane, np. panewki, łańcuch rozrządu wraz z napinaczem i ślizgami, korbowody, łożyskowanie i nie wiem co jeszcze. Co prawda jeszcze nie daje to o sobie znać, ale powiedzmy za 50-70 tys km silnik będzie nadawał się już na złom. Sądzę, że ta usterka występuje od nowości, gdyż wał nie krzywi się ot tak w przeciągu kilku tysięcy km. Jest to raczej proces długotrwały.
OjciecMajster w awatarze widzę że Corolla w pakiecie Style. Może to jakaś wadliwa seria aut z tym kołem pasowym? Auto z którego miesiąca i roku produkcji? Jakieś objawy oprócz tych "wzrokowych"?

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #277 dnia: 06 Kwietnia 2018, 12:48:10 »
Produkcja podobno z 10/2016. Wersja Style+Tech.
Poza efektem wizualnym nie stwierdziłem innych obiawów, chociaż to może być tylko cisza przed burzą.
Wie może ktoś gdzie montowane są silniki Valvematic? Też w Turcji?
« Ostatnia zmiana: 06 Kwietnia 2018, 12:56:17 wysłana przez ojciecmajster »
Spalanie - Motostat.pl

Offline kris1610

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #278 dnia: 06 Kwietnia 2018, 12:56:18 »
Poza efektem wizualnym nie stwierdziłem innych obiawów, chociaż to może być tylko cisza przed burzą.

Zobaczę u Mnie jak to wygląda. U mnie produkcja grudzień 2017r. Niedawno wyjechałem Nią z salonu. Przebieg znikomy.
Wersja wyposażenia Comfort + Style bez pakietu Tech.

BTW. Czytam o spalaniu innych użytkowników na forum. Z racji tego że auto użytkowane tylko w trasie gdzie zazwyczaj poruszam się w przedziale prędkości 120-130km/h jest 2800-3000obr/min a spalanie z 400km mam 7L ( te z komputera a nie rzeczywiste )  :-)
« Ostatnia zmiana: 06 Kwietnia 2018, 12:58:00 wysłana przez kris1610 »

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #279 dnia: 06 Kwietnia 2018, 14:19:05 »
(...)
Wie może ktoś gdzie montowane są silniki Valvematic? Też w Turcji?

Mam Aurisa z tym silnikiem potwierdzony 09/2016.
Koło chodzi prawidłowo.
Toyota ma w Europie montownię silników Valvematic z tego co wiem jedynie gdzieś na Wyspach.

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #280 dnia: 06 Kwietnia 2018, 14:19:34 »
Otrzymałem Telefon z ASO w sprawie wału w Toyocie. 10 kwietnia muszę jechać zdać auto do Wałbrzycha do serwisu, temat już poszedł w świat i sama fabryka zainteresowała się tą sprawą. ASO dostało procedury jak mają postępować z autem, na początek będą porobione według wytycznych wszelkiego rodzaju pomiary wału. Protokół będzie dostarczony do Toyoty i na jego podstawie będzie podjęta decyzja. Także w najbliższym czasie na pewno nie dowiem się, w jakim zakresie będzie przeprowadzona naprawa. Auto zastępcze oczywiście otrzymam, będzie to Auris Hybrydowy z automatem.
Spalanie - Motostat.pl

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #281 dnia: 06 Kwietnia 2018, 15:28:03 »
Zawsze  do dłuższych napraw gwarancyjnych Toyota daje auto zastępcze ( czy tylko tym którzy są  ubezpieczeni za pośrednictwem pośrednika Toyoty) ?

Co do tłumika to u mnie jest niesłyszalny - jak na razie :)
« Ostatnia zmiana: 06 Kwietnia 2018, 15:33:07 wysłana przez czp »

Offline Marcin_G

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #282 dnia: 06 Kwietnia 2018, 15:33:45 »
Podobno takie podniesienie nadaje Corollce nieco sportowego charakteru ( no tylko z wyglądu :) )

Podniesienie nadaje sportowego charakteru? Od kiedy?  :-)
Z tego co mi wiadomo to jak się chce mieć sportowy wygląd auta to należy je obniżyć, a nie podnieść.

Fakt, Corolla stoi dość wysoko. Zauważyłem to po czasie, jak minęła euforia z zakupu :) Teraz jak widzę ją z boku to pierwsze skojarzenia mam z wozem drabiniastym ;)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #283 dnia: 06 Kwietnia 2018, 16:09:31 »
Z wozem z drabinami to akurat Corollka mi się nie kojarzy.  Fakt ta większa przestrzeń nad kołami to tylko efekt zbyt wysoko podniesionych (podciętych) nadkoli i nic więcej.

Prześwit w Corollce wynosi dokładnie 125 mm, w moim poprzednim pasku B5 wynosił 124 mm a w takim BMW F30 które przecież ma zacięcie sportowe prześwit wynosi  dokładnie 140 mm - tak więc nie jest źle :) i jak się okazuje Corollka wcale wysoko nie stoi.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #284 dnia: 06 Kwietnia 2018, 21:10:27 »
Reflektory w Corolli w moim przypadku parują - wstawiłam zdjęcie w tym wątku
patkrz - wysychają, czy cały czas mokre ? Rozumiem, że w AMX stwierdzili wymianę na nowe ? U mnie zauważyłem dzisiaj po myciu jakieś zacieki od wewnątrz, ale już ciemniało i w świetle lampy nie było ich widać, a nie zdążyłem zrobić zdjęcia za dnia. Jutro sprawdzę raz jeszcze - jak będą to robię zdjęcie i podczas przeglądu 15 tys. zgłaszam temat.
E18_Prestige_MultidriveS

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl