Autor Wątek: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia  (Przeczytany 470418 razy)

pireus

• Gość
Odp: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia
« Odpowiedź #585 dnia: 26 Kwietnia 2018, 22:14:05 »
Moja żona pracuje w modzie więc estetyka i design miała tak duże znaczenie,
To tak jakby porównywać projektantów Zara do  KappAhl. Nigdy niestety nie będzie to porównanie
 Karla Lagerfeld do Issey Miyake.
Ostatecznie zdecydowałem się na Kia Niro
Gratulacje i przyjemności z jazdy. Samochody podobnej klasy, w tym samym segmencie i znaczek na masce ma niewielkie znaczenie. Uważam nawet, że udziwnienia, które teraz się podobają, w przyszłości mogą utrudniać sprzedaż.

Offline Macallan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #586 dnia: 27 Kwietnia 2018, 09:07:42 »
Widziałem tego Kia Niro dzisiaj na żywo i o ile na zdjęciach z folderu reklamowego wygląda jeszcze jako tako to na żywo wygląda jak każda inna kia czyli nijako, zupełnie nowe auto a zlewa się z masą innych aut.

Widzę, że w wątku wypowiada się sporo osób które CHR nigdy nie jeździły a największy kontakt mają z autem na ulicy.
Radzę nie gadać tyle głupot tylko przejechać się CHR w wersji hybrid i 1.2T porządnie a później jakieś jakieś wnioski wyciągać.

Po 1. CHR to pierwsze ekscytujące auto od naprawdę dawna jakie zrobiła Toyota. W ogóle nie powinno być pod marką Toyoty tylko Lexusa, bo toyota to niezawodność, jakość i wykończenia ale nuda do wożenia ludzi z A do B a CHR taka nie jest. Wygląda ekstrawagancko i prowadzi się świetnie,(GT86 nie jest budowane przez toyotę tylko subaru od razu dla nadgorliwych)

po 2. CHR fantastycznie się prowadzi bo ma zestrojowe ala sportowo zawieszenie, na serpentynach do zjazdu i wjazdu na drogi szybkiego ruchu można jechać 80-100km/h a auto w ogóle się nie buja dla mnie petarda, ostatnie auto które miałem tak zestrojone sportowo to była Mazda MX5

po 3. Widoczność z tyłu jest kiepska dlatego toyota dała kamerkę cofania w standardzie do każdego auto i to w zupełności rozwiązuje problem szerokich słupków.

po 4. Ciemność z tyłu moim pasażerom nie przeszkadza, specjalnie dopłaciliśmy do wersji dynamic by mieć te ciemne szyby bo auto wygląda z nimi znacznie lepiej + czarny dach

Bez obrazy ale inne toyoty, aurisy, yarisym aygo strajgo i inne popierdółki nie umywają się do CHR i ciężko uwierzyć, że ta sama firma produkuje te auta.

Z tą dopłatą do Toyoty vs Kia zastanów się czy różnica w cenie Ci się nie  zwróci przy sprzedaży gdzie taka Toyota może stracić mniej na wartości niż KIA?
W pełni przychylam się do zdania Remka jako właściciel C-HRki, którą jeżdżę od ponad roku. Mimo początkowych problemów z nawigacją (już opanowanych) i dość hałaśliwego silnika benzynowego w hybrydzie, uważam C-HRkę za świetne  auto, szczególnie z pakietem Tech (lub w wersji Prestige), który w sumie za niewielką dopłatą oferuje bajery dostępne w autach klasy premium.

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #587 dnia: 27 Kwietnia 2018, 09:34:13 »
W pełni przychylam się do zdania Remka jako właściciel C-HRki, którą jeżdżę od ponad roku. Mimo początkowych problemów z nawigacją (już opanowanych) i dość hałaśliwego silnika benzynowego w hybrydzie, uważam C-HRkę za świetne  auto, szczególnie z pakietem Tech (lub w wersji Prestige), który w sumie za niewielką dopłatą oferuje bajery dostępne w autach klasy premium.

Też tak uważam - mam hybrydę w Prestige.

Ale rozumiem też, że dla kogoś Niro może być lepszym wyborem - mnie natomiast odrzucał jej wygląd - trochę dziadkowóz, a o tym ręcznym w nodze to już nawet nic nie napiszę ;-) , moim zdaniem mały prestige marki (na który składa się subiektywne postrzeganie przez innych, ale i rzeczy bardziej wymierne - jak doświadczenie w produkcji hybryd i ich bezawaryjność czy stosunek do klienta po sprzedaży).

Reasumując nie ma samochodów idealnych dla wszystkich, dla kogoś ideałem może być Duster, dla innego focus lub aygo.

Ja cieszę się z mojego autka i nie zamieniłbym na inne w tym przedziale cenowym, to był dobry wybór - dobry dla mnie  <taniec>

<dopisane>
nie, żebym uważał niro za jakieś szpetne czy beznadziejne, po prostu też poważnie brałem pod uwagę ten samochód, lecz stwierdziłem, że nie jest on wart wydania moich ciężko zarobionych pieniędzy. A liczę też na tanią i bezproblemową eksploatację przez wiele lat (czas pokaże), akurat jedna Sportage już była w mojej rodzinie od nowości i z bezawaryjnością to było słabo.
« Ostatnia zmiana: 27 Kwietnia 2018, 10:04:58 wysłana przez Gracol »

Offline Frexor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #588 dnia: 27 Kwietnia 2018, 12:46:40 »
No właśnie, jedynie obawiam się tego, że będę często odwiedzał ASO. Jednak Niro ma praktycznie same pozytywne opinie. Czas pokaże.
W pracy mamy passata i optimę, oba z 2015. Passat raz na 2-3 miesiące jeździ do serwisu, bo ciągle pojawiają się jakieś usterki. Z Kia jeszcze nic się nie działo. Z tego co się dowiedziałem, jest to najmniej awaryjny samochód w naszej flocie.

Offline pc123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #589 dnia: 27 Kwietnia 2018, 12:58:13 »
Toyota się ceni i mają taki popyt na CHR, że ich możliwości rabatowe są trochę ograniczone.
Aleś to dyplomatycznie ujął :o Skoro popyt jest duży i cena jest duża, to i rabaty mogłyby być, prawda? Po prostu nie chcą dawać i tyle, ich prawo.

Remek

• Gość
« Odpowiedź #590 dnia: 27 Kwietnia 2018, 13:28:24 »
Toyota się ceni i mają taki popyt na CHR, że ich możliwości rabatowe są trochę ograniczone.
Aleś to dyplomatycznie ujął :o Skoro popyt jest duży i cena jest duża, to i rabaty mogłyby być, prawda? Po prostu nie chcą dawać i tyle, ich prawo.

Prawo popytu i podaży jak popyt duża a podaż nie nadąża to cena wysoka. Czemu mieliby dawać rabaty jak auto bez nich się świetnie sprzedaje? Ja dostałem rabat ponad 10tyś więc ponad 10% to nie jest źle ale negocjowaliśmy z 3 godziny

Offline Frexor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #591 dnia: 27 Kwietnia 2018, 17:28:19 »
Ja dostałem rabat ponad 10tyś więc ponad 10% to nie jest źle ale negocjowaliśmy z 3 godziny
Gratuluję, ładny wynik. Ja jedynie wynegocjowałem dywaniki welurowe, gumowe i z wielkim trudem 500 zł zniżki na nawigację.

Offline Vega

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #592 dnia: 27 Kwietnia 2018, 21:24:22 »
Romek , a jaki rocznik i w jakim miesiącu, nie było to przed wyprzedażami?

Remek

• Gość
« Odpowiedź #593 dnia: 28 Kwietnia 2018, 10:16:00 »
Rocznik 2016 kupiony na początku 2017. Na pewno zmiana rocznika miała znaczenie ale koleżanka kupowała to samo auto już w tym samym roczniku i podobnie udało jej się wynegocjować. Tylko dostała gorsze oprocentowanie kredytu.
Moja wersja 1.2T Dynamic

Offline Frexor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #594 dnia: 28 Kwietnia 2018, 10:42:14 »
Moja wersja 1.2T Dynamic
Myślę, że na silnik 1.2T również bym dostał podobny rabat. Pod koniec kwietnia było jeszcze trochę egzemplarzy z rocznika 2017 i na dzień dobry, bez negocjacji naliczyli mi jakiś dodatkowy rabat, oprócz tego z wyprzedaży rocznika. Ja jednak w ogóle się nad taką wersją nie zastanawiałem. Hybrydy chyba tak szybko schodzą, że po prostu nie opłaca im się dawać rabatu, bo trafi się ktoś, kto kupi bez niego. Zresztą zauważyłem, że sprzedawca ewidentnie wolałby sprzedać mi 1.2T, niż hybrydę.

Remek

• Gość
« Odpowiedź #595 dnia: 28 Kwietnia 2018, 12:36:26 »
Moja wersja 1.2T Dynamic
Myślę, że na silnik 1.2T również bym dostał podobny rabat. Pod koniec kwietnia było jeszcze trochę egzemplarzy z rocznika 2017 i na dzień dobry, bez negocjacji naliczyli mi jakiś dodatkowy rabat, oprócz tego z wyprzedaży rocznika. Ja jednak w ogóle się nad taką wersją nie zastanawiałem. Hybrydy chyba tak szybko schodzą, że po prostu nie opłaca im się dawać rabatu, bo trafi się ktoś, kto kupi bez niego. Zresztą zauważyłem, że sprzedawca ewidentnie wolałby sprzedać mi 1.2T, niż hybrydę.

Jeśli chcesz hybrydę ze względu na ekonomię to możesz sobie policzyć po jakim czasie różnica między hybrydą a 1.2T Ci się zwróci. Mi wyszło po 100tyś km przy założeniu, że hybryda spali 2l/100 mniej co w zasadzie jest założeniem przy częstej jeździe w mieście. Jeśli dużo w trasach to różnica w spalaniu między jednym a drugim schodzi prawie do zera. Jeśli chcesz hybrydę bo "TAK" to KIA wyjdzie Ci taniej.
Hybryd sprzedaje się więcej w PL zdecydowanie 1/3 to są 1.2T a 2/3 to hybryda więc im więcej zostaje na stanie. Ciekawe jak różnica w cenie by wyglądała jeśli brać pod uwagę dużo większe rabaty za auto z poprzedniego roku?

Offline Frexor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #596 dnia: 28 Kwietnia 2018, 13:36:32 »
Przy wyborze hybrydy zdecydowanie nie patrzyłem na ekonomię. Po prostu taki napęd chciałem. Jeśli fundusze pozwolą, to następny samochód chciałbym kupić w pełni elektryczny. Po prostu wolę napęd elektryczny, od silnika mechanicznego. Jakoś do mechaniki mnie nigdy nie ciągnęło, za to elektrotechnika to moja pasja :)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #597 dnia: 28 Kwietnia 2018, 17:21:25 »
Nawet teraz są jeszcze dostępne na wyprzedaży CHR 1,2 z 12tys- 13tys. rabatu.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #598 dnia: 28 Kwietnia 2018, 23:00:38 »
Ja dostałem rabat ponad 10tyś więc ponad 10%
Rocznik 2016 kupiony na początku 2017.
no i czar prysł  :roll:
a co powiesz na samochód z 2017, kupiony/zamówiony w 2017, bez kredytów, leasingów itp. z rabatem ponad 14 tys. (14%) ?
PS. też jest mały haczyk  :cool:
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Galanders

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #599 dnia: 02 Maja 2018, 15:39:00 »
Właśnie czekam na wymianę projektorów pod lusterkami. Działały niespełna 2 miesiące od nowości. Czy taka jest ich żywotność? Czy w serwisie wymienią na bardziej trwałe? Jak jest u tych co wymieniali już, bo wiem,że niektórzy już to serwisowali? Pozdrawiam 
Nigdy nie polemizuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.Mark Twain

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl