Autor Wątek: Przesmarowanie "krzyżaka w układzie kierowniczym"  (Przeczytany 79540 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
Odp: Przesmarowanie "krzyżaka w układzie kierowniczym"
« Odpowiedź #45 dnia: 03 Sierpnia 2006, 22:51:28 »
Zacznij od przesmarowania krzyżaka na kolumnie kierowniczej - w camry są dwa jeden w kabinie drugi zaraz za grodzią - ich zatarcie objawiało się właśnie trzeszczeniem/oporami przy kręceniu kołoem kierownicy.. Posmarować grubo smarem pokręcić NIE NA POSTOJU - bo niszczysz w ten sposób maglownicę i powinno pomóc..
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Krzych66

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 04 Sierpnia 2006, 16:43:48 »
Poprostu podczes skręcania słychać wręcz strzelanie nie zawsze ale jest. Nie ma żadnych zacieć i tym podobnych.
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpnia 2006, 16:45:34 wysłana przez Krzych66 »

Offline marcinekmm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 08 Sierpnia 2006, 10:18:06 »
nie wiem, co to za strzelanie, ale może to objaw unieruchomionego łożyska amortyzatora z przodu. Objaw "strzelania" pochodzi z naprężającej się spreżyny. Ale przede wszystkim napisz skąd dokładnie pochodzą hałasy... Powyższe efekty zazwyczaj ustają przy mokrej jezdni kiedy to dzięki wodzie sprężyna ślizga się po poduszce amortyzatora przy skręcaniu kół.

Jak będziesz coś wiedział to napisz :)
Marcin

Jamioł

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 09 Sierpnia 2006, 12:20:17 »
Miałem kiedyś efekt strzelania z układu kierowniczego okazało się że maglownice...piorun strzelił...i regeneracja ;] druga sprawa..jest też możliwośc ale nie zawsze ze strzela wachacz...panowie z Aso szukali usterki przez 4 godziny. W koncu poddali sie..samochod poszedł do znajomego na kanał i rozebralismy caly przod..i tu wachacz..a nie wygladało na początku że to on bedzie przyczyną. Patrz i nasluchuj z zewnatrz co i jak...pozdro

Offline Alien_Obcy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 06 Września 2006, 23:54:49 »
Chyba mam podobny problem - czasami podczas skręcania kierownicą słyszę tarcie metalu o metal i podejrzewam, że trzeba przesmarować krzyżak na kolumnie kierowniczej tak jak pisał maniek_ls400.
Cytuj (zaznaczone)
Zacznij od przesmarowania krzyżaka na kolumnie kierowniczej - w camry są dwa jeden w kabinie drugi zaraz za grodzią - ich zatarcie objawiało się właśnie trzeszczeniem/oporami przy kręceniu kołoem kierownicy.. Posmarować grubo smarem pokręcić NIE NA POSTOJU - bo niszczysz w ten sposób maglownicę i powinno pomóc..
Pytanie jak się dostać do tego krzyżaka - czy można o precyzyjny opis ?

Scalilem watki - lektura tematu moze troche pomoc...
ayrsen
« Ostatnia zmiana: 07 Września 2006, 07:50:23 wysłana przez ayrsen »
DIAGNOZA - testy drogowe (zapasowy zaworek VRV, czujnik ciśnienia turbo, przepływka, zaworki SCV, wtryskiwacz)- TOYOTA INTELLIGENT TESTER II
ANALIZA

MaLy_RaDeK

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 07 Września 2006, 12:04:03 »
Moze to glupie pytanie, ale... Wiesz jak wyglada krzyzak ?
U mnie oba widac i nie trzeba sie do nich w zaden magiczny sposob "dostawac"... ;)
Jak napisal serwisSJ... "A znajduje sie on: pierwszy obok pedałow a drugi nad przekładnia kierowniczą na wałku.". I wszystko jasne  ;D
« Ostatnia zmiana: 07 Września 2006, 12:08:57 wysłana przez MaLy_RaDeK »

Offline Alien_Obcy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 11 Września 2006, 23:18:45 »
Cytuj (zaznaczone)
Moze to glupie pytanie, ale... Wiesz jak wyglada krzyzak ?
Wiem - natomiast oczekiwałem bardziej konstruktywnej odpowiedzi - w stylu: wjedź na kanał i przesmaruj krzyżak, ten od strony silnika jest bardziej narażony na warunki atmosferyczne niż ten przy pedałach. Właśnie dzisiaj przesmarowałem oliwą techniczną za pomocą strzykawki i jest OK (nie słyszę już tarcia metalu).
Jeżeli chcemy sobie pomagać to odpowiadajmy szczegółowo, zakładając, że nie każdy wie gdzie są krzyżaki. Takie podejście jest zdrowsze niż ironiczne pytanie -  czy wiem jak wygląda krzyżak, albo w ogóle samochód - to nic nie wnosi, tylko podnosi ciśnienie.

DIAGNOZA - testy drogowe (zapasowy zaworek VRV, czujnik ciśnienia turbo, przepływka, zaworki SCV, wtryskiwacz)- TOYOTA INTELLIGENT TESTER II
ANALIZA

Offline Alien_Obcy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 30 Września 2006, 23:20:12 »
Niestety przesmarowanie oliwą techniczną nie jest docelowym rozwiązaniem i myślę, że smarowanie grubo smarem też ten problem odsuwa na jakiś czas.
SerwisSJ opisywał jak zliwkidować źródło problemu - ile na to potrzeba czasu i czy mógłbyś dokładnie opisać jak należy to wykonać ?
Poza tym mam pytanie, czy poza skrzypieniem to ma wpływ na bezpieczństwo jazdy ?
ANALIZA

endriu

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 25 Lutego 2007, 08:43:39 »
mam ten sam problem moja Toyotka ma takie same stuki

Caesares

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 26 Kwietnia 2007, 12:13:10 »
Cześc
Najlepiej jak Ci się uda to zmierz krzyżak ( długość całkowita i srednice kapturków), są w sprzedaży krzyżaki uniwersalnew cenie od 25-60pln i wymień sam. Wbrew pozorom prosta robota.
Pozdro

polapoletek

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 30 Kwietnia 2007, 13:02:13 »
Witajcie Panowie i Panie, choć wydaje mi się, że jesteśmy tu w przeważającej mniejszości.

Bardzo proszę o pomoc. A mam nielada problem.

Jakieś trzy tygodnie temu, ni stąd ni z owąd kierownica w mojej Avensis D4D 2001 zaczęła bardzo ciężko chodzić. Do tego zaczęła chodzić 'skokami'. Zajrzałam pod maskę, płyn do wspomagania był pomiędzy max i min. Pojechałam więc do najbliższego warsztatu w którym stwierdzono, że to przekładnia kierowniczai że jazda tym samochodem jest niebezpieczna, bo może się zablokować kierownica. Zamówiłam więc w serwise Toyoty przekładnię i umówiłam się na wymianę na 24 kwietnia. Ale kiedy mechanik wsiadł do samochodu, powiedział, że to nie przekładnia a pompa wspomagania. Zapłaciłam więc za przysłanie i odesłanie przekładni i zamówiłam pompę. Umówiono mnie też na wymianę tej pompy na 8 maja. Dwa dni później, znowu niespodziewanie, kierownica zaczęła się kręcić bez użycia siły i nie było już 'skoków'. Nie umiem określić, czy jest tak jak przed usterką, bo przywykłam już do tego, że trzeba było ciągnąć co sił, więc teraz wydaje mi się, że nie wkładam w to żadnego ywsiłku. I tak jest do dziś. Ale w zeszły piątek, 27 kwietnia, zadzwoniono do mnie z serwisu Toyoty, że wyrobił mi się także krzyżak kolumny i dlatego muszę kupić całą kolumnę kierownicy. Zastanawia mnie tylko, dlaczego mechanik nie powiedział tego od razu. Czy naprawdę może to być pompa? Czy może powinnam wymienić tą przekładnię, bo mechanik w mojej miejscowości mówi, że jest na 100% pewien, że to przekładnia?
Nie znam się na samochodach i dlatego zarejestrowałam się tutaj z nadzieją, że uzyskam pomoc i sensowną radę. Jest to moja 4 toyota, z poprzednimi (japonskie) nie było problemu, a ta, produkowana w WB, jest tak awaryjna. Będę wdzięczna za każdą podpowiedź, która choć troch e rozjaśni mi w głowie. Napisałam ten wątek tutaj, bo nie mam pojęcia, gdzie go umieścić. Wiem tylko, że każda pompa, jak już raz zacznie się psuć, to sama się nie naprawia. Mechanicy z serwisu Toyoty twierdzą, że ona po prostu raz działa a raz nie.

Panowie, pomocy!!!  :icon_pray:

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #56 dnia: 30 Kwietnia 2007, 17:36:44 »
Miałem podobny problem AVE 2,0 `99 była jeszcze na gwarancji. Zgłaszałem wielokrotnie ciężką pracę kierownicy, która po pewnym czasie wracała do normy.  ASO nie stwierdzało żadnych nieprawidłowaści, ponieważ kiedy przeprowadzane były oględziny wszystko było w normie. Po pewnym czasie kierownica zablokwała się i zaczął wyciekać olej. Dolewałem codziennie olej przekładniowy i czekałem na decyzję centrali odnośnie wymiany całej przekładni. ASO nie chciało wymienić, ponieważ gwarancjia się skończyła. Przekładnię w końcu wymienili na nową bezpłatnie tylko dlatego, że były wpisy odnośnie usterki. Przez pozostały okres eksploatacji auta problem już nigdy nie powrócił.

polapoletek

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 30 Kwietnia 2007, 17:58:27 »
Dzięki za szybką odpowiedź.
Mnie też się wydaje, że to przekładnia. i teraz pada pytanie! Wymieniać pompę, czy nie? poczekam może na więcej opinii.

Offline Sampi

• Początkujący
« Odpowiedź #58 dnia: 19 Września 2007, 20:59:06 »
Witam, jestem na forum całkowicie nowy - od około miesiąca jestem posiadaczem Ave T22 z 2002 roku z silnikiem D4D - i mam chyba podobny problem ze stukaniem albo kolumny kierowniczej albo półośki - dziś byłem w ASO Toyoty mam tam szczęśliwie znajomego - i z tego co mi dziś zdąrzyli sprawdzić ( bo wiele czasu niestety nie miałem ) to wskazał znajomy właśnie na te dwie rzeczy - albo stuki wydaje układ kierowniczy albo półośka któraś z przodu. w moim przypadku stuki są słuszalne np. przy ruszaniu z miejsca na 1-ym biegu jak również na wstecznym. Na nieruwnościach żadny h stuków nie słychać  -tylko przy ruszaniu i zmianie obiciążenia silnika. Zdarza się również że przy gwałtowniejej zmianie z 1-dynki na 2-jkę też dochodzi ten odłos do kabiny.

Dodam że przy zakupie samochodu wszystko dokładnie sprawdziłem - również w ASO Toyoty i żadnego stukania nie było - zaczeło się ono po przejechaniu do Chorwacji po nierównych autostradach w Czechach i w Austrii. Są tam na niektórych odcinkach poprzeczne nierówności - jakby poniemiecka autostrada ...

Powiedzcie mi koledzy forumowicze - jak uważacie - czy to może być ten luz na wałku krzyżowym ( smarowanie tylko pomoże ) - czy może to jest coś innego ??  Jak temu zaradzić ??
Kolega o nicku SerwisSJ wspomniał że jest jakiś sposób na wyeliminowanie przyczyny tych stuków.

szaman

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 15 Listopada 2007, 12:15:10 »
eureka!!!! w mojej avensis 2.0 TD 98r. słychać było stuki z układu kierowniczego nawet przy wolnym obracaniu kierownicą - diagnoza specjalistów -wymiana lub smarowanie krzyżaka dolnego łączącego kolumnę z maglownicą- koszt naprawy (szok)! a tu mój kolega mechanik wymienił ten krzyżak w godzinę i zainkasował 26 zł. za krzyżak i 50 zł.za wymianę- okazuje się że idealnie pasuje krzyżak zmiany biegów fi 16 od fiata cc (pozdrawiam wszystkie stukające krzyżaki)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl