Witajcie Panowie i Panie, choć wydaje mi się, że jesteśmy tu w przeważającej mniejszości.
Bardzo proszę o pomoc. A mam nielada problem.
Jakieś trzy tygodnie temu, ni stąd ni z owąd kierownica w mojej Avensis D4D 2001 zaczęła bardzo ciężko chodzić. Do tego zaczęła chodzić 'skokami'. Zajrzałam pod maskę, płyn do wspomagania był pomiędzy max i min. Pojechałam więc do najbliższego warsztatu w którym stwierdzono, że to przekładnia kierowniczai że jazda tym samochodem jest niebezpieczna, bo może się zablokować kierownica. Zamówiłam więc w serwise Toyoty przekładnię i umówiłam się na wymianę na 24 kwietnia. Ale kiedy mechanik wsiadł do samochodu, powiedział, że to nie przekładnia a pompa wspomagania. Zapłaciłam więc za przysłanie i odesłanie przekładni i zamówiłam pompę. Umówiono mnie też na wymianę tej pompy na 8 maja. Dwa dni później, znowu niespodziewanie, kierownica zaczęła się kręcić bez użycia siły i nie było już 'skoków'. Nie umiem określić, czy jest tak jak przed usterką, bo przywykłam już do tego, że trzeba było ciągnąć co sił, więc teraz wydaje mi się, że nie wkładam w to żadnego ywsiłku. I tak jest do dziś. Ale w zeszły piątek, 27 kwietnia, zadzwoniono do mnie z serwisu Toyoty, że wyrobił mi się także krzyżak kolumny i dlatego muszę kupić całą kolumnę kierownicy. Zastanawia mnie tylko, dlaczego mechanik nie powiedział tego od razu. Czy naprawdę może to być pompa? Czy może powinnam wymienić tą przekładnię, bo mechanik w mojej miejscowości mówi, że jest na 100% pewien, że to przekładnia?
Nie znam się na samochodach i dlatego zarejestrowałam się tutaj z nadzieją, że uzyskam pomoc i sensowną radę. Jest to moja 4 toyota, z poprzednimi (japonskie) nie było problemu, a ta, produkowana w WB, jest tak awaryjna. Będę wdzięczna za każdą podpowiedź, która choć troch e rozjaśni mi w głowie. Napisałam ten wątek tutaj, bo nie mam pojęcia, gdzie go umieścić. Wiem tylko, że każda pompa, jak już raz zacznie się psuć, to sama się nie naprawia. Mechanicy z serwisu Toyoty twierdzą, że ona po prostu raz działa a raz nie.
Panowie, pomocy!!! :icon_pray: