Autor Wątek: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze  (Przeczytany 361455 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
Odp: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze
« Odpowiedź #735 dnia: 21 Stycznia 2025, 19:15:28 »
A nie lepiej kupić sobie sprawdzony dobry aku (koszt 300zł) Człowiek zdrowszy będzie ( mniej nerwów). Jak odbiorę na dniach CC i padnie mi aku to tak zrobię. Szkoda mi nerwów i zdrowia oraz czasu na dumanie, grzebanie itd. Wiem, że nie tędy droga ale taki jest teraz świat i tego nie zmienimy. Podejrzewam, że Toyota o tym dobrze wie lecz to księgowi teraz rozdają karty. Jakby każdy któremu padł aku robił dym i nie odpuszczał to pewnie by się tym zajęli a tak np. na 1000 osób 100 dymi to i tak są do przodu i mają to gdzieś. Ile tak naprawdę jest tu osób którzy mają czas i mocne nerwy aby z nimi walczyć. Zostaje pisanie na tym forum co oprócz kilkunastu stron nic nie zmieni
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2025, 19:18:32 wysłana przez ostry2407 »

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #736 dnia: 21 Stycznia 2025, 19:27:25 »
Mogę nawet zdjąć koła i zabrać ze sobą do samolotu akumulator - ale pozwolę zachować sobie w tej sprawie swoje wyrażone powyżej zdanie odrębne :)

Z drugiej strony nie jest źle bo po jednym  dniu postoju autko się uruchomiło i jeździ i oby tak dalej.  Zobaczymy czy w czerwcu wytrzyma tydzień na lotnisku i się uruchomi czy też w końcu zapoznam hybrydę z jump starterem NOCO, ale może nie będzie tak źle.  :cheesy:
To że sobie ponarzekasz coś zmieni? Dzięki temu akumulator Ci się nie rozładuje? Hyundaja trzeba było kupić.
To, że o tym nie będziemy pisać to nie znaczy, że problem samoistnie zniknie.

Rozważałem też między innymi hybrydę - Hyundaia Tuscona ale z uwagi na sympatię do mojej Corolli 1,6, którą polubiłem i która  przez prawie 8 lat  nie zaliczyła żadnej usterki  to dałem szansę RAV4  i zobaczymy czy słusznie.  Najwyżej zmienimy markę :)   

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #737 dnia: 21 Stycznia 2025, 22:13:59 »
Zobaczymy czy w czerwcu wytrzyma tydzień na lotnisku i się uruchomi czy też w końcu zapoznam hybrydę z jump starterem NOCO, ale może nie będzie tak źle.  :cheesy:
Kurczę, dopiero odebrałeś auto, masz nowy akumulator, w czym problem? Mam auto od maja, zaliczyło już 4 postoje po od 10 do 14 dni, na parkingu lotniskowym również. Nie było żadnego problemu, ani razu z odpaleniem. Nie siejmy problemów na siłę. Mam również widerejestratory (przód+tył), tyle, że nie mam trybu parkingowego. Wszystko działa prawidłowo.
Pozdrawiam,

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #738 dnia: 21 Stycznia 2025, 22:24:22 »
No i to jest pozytywna informacja :) 

Podładowywałeś akumulator przed tymi postojami ?

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #739 dnia: 21 Stycznia 2025, 22:26:56 »
Nie, ani razu. Auto "pali na dotyk"   :grin: za każdym razem, po 14 dniach również.  A za 2 tygodnie urlop i postoi tym razem 16 dni, zimą i pod gołym niebiem. Dam znać z jakim skutkiem.
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2025, 22:29:38 wysłana przez KriSSo »
Pozdrawiam,

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #740 dnia: 21 Stycznia 2025, 23:23:09 »
Dzięki  :cheesy:

Offline Zbigniew Dom

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota RAW 4
« Odpowiedź #741 dnia: 26 Stycznia 2025, 19:57:37 »
Witam.
Sprawdź czy nic nie kradnie Ci prądu np. zapalona żarówka w bagażniku, w schowku czy zapalniczka jeżeli jest, itp. Dla pewności możesz odłączyć akumulator. Jeżeli nie odpalisz to akumulator masz do wymiany. Dla upewnienia na 100% możesz sprawdzić akumulator przed zakupem - często właściciele sklepów mają specjalny woltomierz z oporami. Przed zakupem polecam przeczytać artykuł Dobierz akumulator do samochodu osobiście polecam o jak największym prądzie rozruchu

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #742 dnia: 26 Stycznia 2025, 20:00:14 »
Prąd rozruchowy niema znaczenia dla hybrydy. 12v nie używa do rozruchu silnika tylko do podniesienia elektroniki.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #743 dnia: 26 Stycznia 2025, 21:21:42 »
ps. podjadę do ASO na kontrolę AKU 12 ? DOT. mojego posta z 15 stycznia 25 r cd.
Jutro  jadę do aso na sprawdzenie AKU 12 , widzę że słabnie coraz bardziej , po podładowaniu
wczoraj do14.3 V , dzisiaj ledwo udało się odpalić , było tylko 11.3 V na wskaźniku.
pozdrawiam
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #744 dnia: 01 Lutego 2025, 14:54:05 »
Jest jakaś możliwość wyłączenia tego GPS, co stale musi nadawać położenie samochodu?

Offline Stingear

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR 2.0 2020 OE
« Odpowiedź #745 dnia: 01 Lutego 2025, 15:13:16 »
Dziś i mnie dopadło padnięcie aku - Wjechałem na myjnię, dałem neutral, zgasiłem auto i czekam, aż mnie przeciągnie przez wszystkie wałki itp. Mycie skończone, zapala zielone, żebym wyjechał, próbuję odpalić auto, a tu choinka na zegarach i nic nie idzie zrobić.
Szczęście miałem, ze na wyjeździe z myjni jest z górki i auto się stoczyło, mogłem zatrzymać się na boku i ogarnąć, co się dzieje. Na początku nie miałem pojęcia, co się dzieje. Ale zwróciłem uwagę na napięcie na aku przy próbie odpalenia auta - 7.9V.
Dobrze, że myjnia koło domu, więc żona zaraz podwiozła mi starter - teraz już zostaje na stałe w aucie, będę tylko go co jakiś czas doładowywał. Zaraz zamawiam nowy aku, a rachunek oddaje do sprzedawcy - auto jest na gwarancji, a nie chce, żeby mi znowu zamontowali gówno - w raporcie serwisowym wykonanym przed odbiorem był wpis, że wymienili aku. Tyle warte są te tureckie szroty.
-------------------------------
Toyota C-HR 2.0 Hybrid
2020 Orange Edition

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #746 dnia: 01 Lutego 2025, 15:47:57 »
Dziś i mnie dopadło padnięcie aku - Wjechałem na myjnię, dałem neutral, zgasiłem auto i czekam, aż mnie przeciągnie przez wszystkie wałki itp. Mycie skończone, zapala zielone, żebym wyjechał, próbuję odpalić auto, a tu choinka na zegarach i nic nie idzie zrobić.
Szczęście miałem, ze na wyjeździe z myjni jest z górki i auto się stoczyło, mogłem zatrzymać się na boku i ogarnąć, co się dzieje. Na początku nie miałem pojęcia, co się dzieje. Ale zwróciłem uwagę na napięcie na aku przy próbie odpalenia auta - 7.9V.
Dobrze, że myjnia koło domu, więc żona zaraz podwiozła mi starter - teraz już zostaje na stałe w aucie, będę tylko go co jakiś czas doładowywał. Zaraz zamawiam nowy aku, a rachunek oddaje do sprzedawcy - auto jest na gwarancji, a nie chce, żeby mi znowu zamontowali gówno - w raporcie serwisowym wykonanym przed odbiorem był wpis, że wymienili aku. Tyle warte są te tureckie szroty.
Nie byłem na myjni automatycznej co najmniej 10 lat, czemu dałeś N? Auta nie stoją tam w miejscu i szczotki nie przejeżdzają po bryce? Żaden aku w hybrydzie nie ładuje się w N, osobiście w ogóle nie używam tego przełożenia, do tej pory nie objawił mi się problem z aku.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #747 dnia: 01 Lutego 2025, 16:20:04 »
Są myjnie automatyczne, które "ciągną" auto przez nieruchome szczotki. Wtedy trzeba mieć auto na luzie.
Nie przewidzieli hybrydowych Toyot :-)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #748 dnia: 01 Lutego 2025, 17:51:00 »
...ale właściciel powinien wiedzieć, że na N zero ładowania.
A z tym rachunkiem za aku...hit! :)
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2025, 17:52:32 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #749 dnia: 01 Lutego 2025, 17:55:36 »
Są myjnie automatyczne, które "ciągną" auto przez nieruchome szczotki. Wtedy trzeba mieć auto na luzie.
Nie przewidzieli hybrydowych Toyot :-)
Takiej myjni to już bardzo dawno nie widziałem. Ale pamiętam taką w latach osiemdziesiątych. Na ul Stawki chyba prowadziła to firma bodaj Transactor?
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl