Panowie,
czy ja namawiam kogoś do jazdy na letnich oponach zimą? Temat dotyczy konkretnie opon całorocznych CrossClimate. A tu mieszanka jest tak zrobiona, żeby także zimą było tak jak powinno.
Nie wiem jak jeżdżą wąsaci Janusze spod świateł. Być może spostrzeżenia Baziego spowodowane są łysymi oponami albo brakiem ASR... Jeśli ktoś zna jakieś merytoryczne podstaw w sensie testów w tym zakresie, to chętnie się z nimi zapoznam.
Bazi,
na wstępie moich rozważań zaznaczyłem, że pomijam kwestę lodu więc trudno na tej podstawie mówić o zamotaniu. To samo tyczy się aquaplaningu i to tylko w łuku, gdzie opona wielosezonowa wypadła w połowie zestawienia (czyli były zimówki gorsze od niej w tej konkurencji) - też o tym pisałem, więc nie wmawiaj mi pewnych rzeczy.
Tomery,
jeśli to, że spośród 50 opon zimowych 49 wypadło gorzej od letniej na mokrym w kwestii hamowania nie przemawia do Ciebie o wyższości letnich gum nad zimowymi akurat w tym konkretnym przypadku to sorry, ale chyba nie da się przytoczyć bardziej racjonalnego i oczywistego argumentu...

Proponuję żebyś zawsze jak pada zakładał tą jedyną, która była lepsza, czyli Continental TS 860...