Autor Wątek: Opony całoroczne Michelin Crossclimate  (Przeczytany 115265 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
Odp: Opony całoroczne Michelin Crossclimate
« Odpowiedź #30 dnia: 04 Listopada 2017, 19:14:36 »
Panowie,

czy ja namawiam kogoś do jazdy na letnich oponach zimą? Temat dotyczy konkretnie opon całorocznych CrossClimate. A tu mieszanka jest tak zrobiona, żeby także zimą było tak jak powinno.

Nie wiem jak jeżdżą wąsaci Janusze spod świateł. Być może spostrzeżenia Baziego spowodowane są łysymi oponami albo brakiem ASR... Jeśli ktoś zna jakieś merytoryczne podstaw w sensie testów w tym zakresie, to chętnie się z nimi zapoznam.

Bazi,

na wstępie moich rozważań zaznaczyłem, że pomijam kwestę lodu więc trudno na tej podstawie mówić o zamotaniu. To samo tyczy się aquaplaningu i to tylko w łuku, gdzie opona wielosezonowa wypadła w połowie zestawienia (czyli były zimówki gorsze od niej w tej konkurencji) - też o tym pisałem, więc nie wmawiaj mi pewnych rzeczy.

Tomery,

jeśli to, że spośród 50 opon zimowych 49 wypadło gorzej od letniej na mokrym w kwestii hamowania nie przemawia do Ciebie o wyższości letnich gum nad zimowymi akurat w tym konkretnym przypadku to sorry, ale chyba nie da się przytoczyć bardziej racjonalnego i oczywistego argumentu... :o Proponuję żebyś zawsze jak pada zakładał tą jedyną, która była lepsza, czyli Continental TS 860... :-)

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 04 Listopada 2017, 21:00:02 »
Cytuj (zaznaczone)
Tomery,

jeśli to, że spośród 50 opon zimowych 49 wypadło gorzej od letniej na mokrym w kwestii hamowania nie przemawia do Ciebie o wyższości letnich gum nad zimowymi akurat w tym konkretnym przypadku to sorry,
Cytuj (zaznaczone)

Ależ oczywiście że przemawia.
Tylko skąd ja wiem gdzie i kiedy ten "test" był prowadzony ?
Może miesiąc temu na Sycylii :)
No to nic dziwnego że letnie były wtedy w hamowania na mokrym lepsze od zimówek  :grin:

« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2017, 21:04:35 wysłana przez tomery »

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 05 Listopada 2017, 01:30:30 »
No, tego to i ja nie wiem. Nie wydaje mi się jednak, żeby test opon zimowych robili bez śniegu. Skoro kupili 50 kompletów opon (tak jest napisane w opisie testu, link poniżej) to raczej wątpię żeby po poniesieniu takich kosztów nie zapewnili odpowiednich warunków. Tym bardziej, że robił to niemiecki AutoBild i myślę, że zbyt dużo ryzykują żeby zrobić to na "wariata" bo mogliby mieć problemy ze strony firm, które w teście wypadły nieco gorzej. Z resztą przy takim podejściu to bez sensu przeglądać jakiekolwiek testy...

http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/test-opon-zimowych-w-rozmiarze-205-55-r16-juz-wiemy-ktore-sa-najlepsze/m6pnss

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #33 dnia: 05 Listopada 2017, 12:16:12 »
zdjęcia z testu opon zimowych AutoBild
http://www.autobild.de/bilder/winterreifen-test-2016-205-55-r-16-10816205.html#bild6
testy hamowania na mokro i sucho - a na zdjęciu w tle co ? gęsta bujna zielona roślinność i zero śniegu. Widać nawet kwitnące kwiatki.

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #34 dnia: 05 Listopada 2017, 13:10:05 »
gęsta bujna zielona roślinność
Iglaki zawsze są zielone....

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #35 dnia: 05 Listopada 2017, 13:15:16 »
w zimie też kwitną kwiatki, a drzewa mają liście

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 05 Listopada 2017, 13:31:05 »
Biały golf na luksemburskich numerach jest na oponach letnich więc to mogą być zdjęcia z innego testu.

Moim zdaniem trzeba było by dokładnie zapoznać się z konkretnymi wytycznym co do przeprowadzenia takich testów, a nie analizować obrazki.

Na kilku z nich doszukałem się jednak śniegu:

http://www.autobild.de/bilder/winterreifen-test-2016-205-55-r-16-10816205.html#bild3
http://www.autobild.de/bilder/winterreifen-test-2016-205-55-r-16-10816205.html#bild4
http://www.autobild.de/bilder/winterreifen-test-2016-205-55-r-16-10816205.html#bild5

« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2017, 13:34:54 wysłana przez Jasio »

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 05 Listopada 2017, 14:25:57 »

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 05 Listopada 2017, 17:35:30 »
Panowie,

poziom dyskusji sięgnął dna, tak samo jak logika i merytoryczność argumentów stosowanych przez niektorych. Jeszcze kilka postów i okaże się, że testy mercedesa s klasy to tak na prawdę testy tarpana, bo przecież... Photoshop czyni cuda... :wallbash:

Milego popoludnia.

Offline krzycholu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 05 Listopada 2017, 17:49:31 »
Nie wierzę w opony całoroczne , tak samo jak nie ma butów w których dało by się chodzić w upaly i w mróz. Tak samo nie ma opony uniwersalnej która była by dobra na temperatury plus 45 st latem czy minus dwadzieścia zimą.
Takie jest moje zdanie , dlatego uzywam dwóch kompletów opon .

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #40 dnia: 05 Listopada 2017, 19:26:36 »
Czytam i się śmieje jak baran do siebie. Byłem ciekaw użytkowników którzy stosują tych opon a gadacie o kwiatkach w tle i testach które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością bo wszystko jest wcześniej odpowiednio przygotowane. +20 na zewnątrz a w namiocie sztuczny śnieg. Po ch**u test...

Offline jarrro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 05 Listopada 2017, 19:27:49 »
A ja od kilku sezonów używam całorocznych premium i nigdy już nie będę używał dwóch kompletów, bo to strata pieniędzy. Same zimówki na mokrym gorzej się zachowują niż dobre całoroczne.
Pozdrawiam wszystkich

jarrro

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #42 dnia: 05 Listopada 2017, 21:34:17 »
o kwiatkach w tle i testach które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością bo wszystko jest wcześniej odpowiednio przygotowane. +20 na zewnątrz a w namiocie sztuczny śnieg. Po ch**u test...
No właśnie...  coś w tych raportach z testów brakuje mi informacji o warunkach otoczenia. 

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #43 dnia: 05 Listopada 2017, 21:37:16 »
nie będę używał dwóch kompletów, bo to strata pieniędzy
Na czym konkretnie ta strata polega? W przypadku całorocznych też będziesz musiał kupić drugi komplet jak zużyjesz pierwszy.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 05 Listopada 2017, 21:57:55 »
Ale nie tracisz czasu i pieniedzy na przekładki 2 w roku.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl