Autor Wątek: Padnięty akumulator "rozruchowy"  (Przeczytany 69313 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: Padnięty akumulator "rozruchowy"
« Odpowiedź #30 dnia: 11 Listopada 2020, 17:12:24 »
I co? Przetrwał kolejną zimę ten oryginalny akumulator? Jaki jest ten oryginalny który tyle lat przetrwał?
Mnie właśnie chyba pada a ma nie całe 5 lat. Yuasa 35Ah AGM
Mój Yuasa w hybrydowym Aurisie z 2015 roku też chyba umiera. Czyli po 5 latach.

Po pełnym ładowaniu, po 2 dniach napięcie aku to 12,0V. Serwis ASO powiedział że "Akumulator OK sprawność 75% - doładować". To ciekawe jak go inaczej mam doładować jak w pełni naładowany po 2 dniach ma 12,0 V ? To codziennie mam go ładować ?  <zalamka>

PS. Chyba problemem jest moja ładowarka. Dzisiaj ładowałem aku który miał 12.0V. Ładowarka po 3h powiedziała FULL. Po zmierzeniu aku ma 12.3V. Tradycyjny aku nie AGM ładowarka ładuje ok. 8h i po naładowaniu ma 12.8V.

Moja ładowarka to taka jak na tym filmiku

https://www.youtube.com/watch?v=Z-wxZEeRlDU

Mam też zwykłą ładowarkę ze wskazówką nie automatyczną 6A z ręczną regulacją ładowania. Nie wiem czy też mogę nią ładować AGM czy muszę kupić jakiś inny prostownik (co ewentualnie polecacie).

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Padnięty akumulator &quot;rozruchowy&quot;
« Odpowiedź #31 dnia: 11 Listopada 2020, 18:41:46 »
Nie prościej po prostu uruchomić samochód? Po co w ogóle chcesz ładować ten akumulator? Masz problemy z uruchomieniem auta po kilkudniowym postoju?

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #32 dnia: 11 Listopada 2020, 19:02:36 »
Nie prościej po prostu uruchomić samochód? Po co w ogóle chcesz ładować ten akumulator? Masz problemy z uruchomieniem auta po kilkudniowym postoju?

Nie nie ma żadnych problemów z uruchomieniem. Po prostu nie chce mieć na mrozie problemów z uruchomieniem. 12.0 V to już prawie rozładowany. Na mrozie zejdzie dużo niżej. ASO też kazał naładować a ja nie wiem jak.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #33 dnia: 11 Listopada 2020, 19:23:02 »
Zaciagnij ręczny, uruchom auto jak do jazdy, wyłącz nawiew i radio i zostaw tak na godzinę lub dwie.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #34 dnia: 11 Listopada 2020, 20:41:31 »
Zaciagnij ręczny, uruchom auto jak do jazdy, wyłącz nawiew i radio i zostaw tak na godzinę lub dwie.

To się mocniej doładuje niż prostownikiem się ładował 3h ?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #35 dnia: 11 Listopada 2020, 20:48:08 »
Skoro ładowarka nie dała rady to może auto poradzi sobie lepiej? Ile czasu (czasu nie kilometrów) auto pracuje dziennie?

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #36 dnia: 11 Listopada 2020, 21:00:06 »
Skoro ładowarka nie dała rady to może auto poradzi sobie lepiej? Ile czasu (czasu nie kilometrów) auto pracuje dziennie?
2 x 15 minut.  :grin: A zwykłą ładowarką tradycyjną można ładować AGM ?

Offline bmichal039

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #37 dnia: 11 Listopada 2020, 21:17:54 »
Nie wolno AGM ładować 'zwykłą' ładowarką!
Obejrzyj ten odcinek https://youtu.be/M53Hbh5wpRQ gdzie dokładnie tłumaczy co można z aku/systemem niskiego napięcia robić.

Ja zalecam jak inni koledzy, pojeździj tym autem spokojnie po okolicznych wioskach i pooglądaj ładne widoki. Na spokojnej jeździe ton paliwa nie spalisz, a auto samo zrobi to co powinno, a jak nie masz czasu zostaw w trybie READY zrobi to samo.
Aktualnie:
Corolla HB 1.8 HSD, 2024, Executive, Imperial Red
Było:
Corolla HB 1.8 HSD, 2020, Executive+VIP, Precious Silver
Auris HB 1.8 HSD, 2017, Premium+Comfort, Manhattan Grey

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #38 dnia: 11 Listopada 2020, 21:29:23 »
Podobno AGM notorycznie niedoładowane tracą możliwość pełnego naładowania. Przykładowo auto rzadko używane i akumulator wielokrotnie doładowywany do 70% pojemności do 100% już się nie naładuje. W moim Aurisie z 2014 roku jest oryginalny AGM i po sześciu latach nic mu nie dolega (latem auto stało u blacharza i po dwóch tygodniach normalnie się uruchomiło). Tyle że moje auto niemal codziennie pracuje po kilka-kilkanascie godzin więc akumulator jest naładowany.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #39 dnia: 11 Listopada 2020, 21:42:48 »
Podobno AGM notorycznie niedoładowane tracą możliwość pełnego naładowania. Przykładowo auto rzadko używane i akumulator wielokrotnie doładowywany do 70% pojemności do 100% już się nie naładuje. W moim Aurisie z 2014 roku jest oryginalny AGM i po sześciu latach nic mu nie dolega (latem auto stało u blacharza i po dwóch tygodniach normalnie się uruchomiło). Tyle że moje auto niemal codziennie pracuje po kilka-kilkanascie godzin więc akumulator jest naładowany.

No właśnie tego się obawiam że aku od nowości nie był ładowany a był notorycznie rozładowywany - prawdopodobnie jako auto demo a później jako testowe na krótkich odcinkach a i stało pewno sporo. I jak ładowarka uznaje że po 3h napięcie już nie wzrasta to już odłącza i pokazuje FULL a to FULL dla tego aku to 12.3 V żeby po 2 dniach zejść do 12V. Samo jeżdżenie czy odpalenie na 2h to też nie rozwiązuje sprawy bo nawet gdy porządniej doładuje aku a po 2 dniach znowu spadnie napięcie do 12.0 to przecież nie będę go odpalał co 2 dni na 1h czy 2h. Trzeba pewno  myśleć o nowym.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #40 dnia: 11 Listopada 2020, 21:57:54 »
Pomyslisz o nowym jak ten padnie. Na razie problemów z nim nie masz więc jeździć, obserwować i nie martwić się na zapas.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #41 dnia: 11 Listopada 2020, 22:15:36 »
Pomyslisz o nowym jak ten padnie. Na razie problemów z nim nie masz więc jeździć, obserwować i nie martwić się na zapas.

I tu mnie szlak trafi jak padnie akurat jak będzie -20 i będzie mi się do pracy śpieszyć  i jeszcze będą się śmiać ze mnie że kupiłem Toyotę za 60 tyś i mi nie odpaliła.  :grin: :grin: :grin:

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #42 dnia: 11 Listopada 2020, 22:17:54 »
Tak może być :)

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 11 Listopada 2020, 22:34:33 »
Piszesz zamiast kupic nowy i będziesz miał spokój 750 zł koszuje

Offline mummy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 11 Listopada 2020, 22:35:03 »
Proponuję mieć w backupie jakiś mały akumulator żelowy albo li-ion 12V. Podepniesz szybko w komorze silnika na parę sekund i odpali. Tu nie potrzeba dużego prądu na odpalenie. Pewnie zabraknie mu wtedy kilka amper.
Pewnie takie coś wystarczy:
https://swiatbaterii.pl/akumulatory-12v/35267-akumulator-bezobslugowy-agm-vrla-green-cell-12v-12ah-do-systemow-alarmowych-i-zabawek.html

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl