Do podładowania akumulatora wystarczy. Wydawało mi się że chcesz się cos bardziej "pobawić" z akumulatorem (coś pisałeś o uzyskiwaniu gęstości).
Jeżeli nie spotkaleś się z owym Kulonem (a takie mam wrażenie), proszę, nie wypowiadaj się, że "Ruski oszalały".
CTEK też daje rade.
Tutaj test szczegółowy na uzyskanie właściwej gęstości.
https://www.youtube.com/watch?v=KIVrW9tgI0E&list=RDCMUCbSVXP31l7_8DMoTg8h23vw&start_radio=1&t=886
Do podładowania akumulatora wystarczy. Wydawało mi się że chcesz się cos bardziej "pobawić" z akumulatorem (coś pisałeś o uzyskiwaniu gęstości).
Jeżeli nie spotkaleś się z owym Kulonem (a takie mam wrażenie), proszę, nie wypowiadaj się, że "Ruski oszalały".
CTEK też daje rade.
Tutaj test szczegółowy na uzyskanie właściwej gęstości.
https://www.youtube.com/watch?v=KIVrW9tgI0E&list=RDCMUCbSVXP31l7_8DMoTg8h23vw&start_radio=1&t=886
Taniej i lepiej jak kupicie ładowarkę modelarską np sky rc która ma program pb lub podobne.
Kilka aspektów z mojego doświadczenia:
-aku w hsd ma pojemność 35Ah i wedle zaleceń producentów aku powinno się je ładować prądem 1/10C czyli 3,5A max. Kupowanie ładowarki 7 czy 10A jest wywaleniem tu kasy w błoto.
-aku nie przyjmuje liniowo ładunku i jak ładuje się go mniejszym prądem a dłużej to mu to lepiej robi tak samo jak z rozładowywaniem bo woli dłużej oddać mały prąd niż krótko oddać wielkie ładunki
-tylko drogie i wyszukane ładowarki są w stanie kompleksowo naładować taki aku ALE nawet one potrafią źle to robić bo ich mikrokontroler mierzy napięcie nie na klemach aku lecz na przewodach w środku ładowarki a przez spadki napięć na kablach pomiar jest przekłamany, tak samo z pomiarem prądu który jest tu bardzo istotny i decyduje tak naprawdę o procesie zakończenia ładowania
-dobrym ale nie idealnym rozwiązaniem jest zakup ładowarki modelarskiej gdzie można ładować prądem np 0,5A i dopiero jak dobije się do 14,4V l7b np 15V jeśli jest taki tryb to zmniejsza się sam prąd do 100mA. Jak spadnie poniżej to wtedy ładowarka kończy ale przez to więcej wpakuje w taki akumulator.
-tanie ładowarki ładują 4..8A a potem już nie ma praktycznie dobijania małym prądem bo akumulator ma już dość i nawet przy małym prądzie przekracza szybko 14.4v a ładowarka szybko kończy.
-ładowarka modelarska ma jeszcze cenny pomiar rezystancji wewnętrznej aku co mocno mówi o stanie akuni można robić pomiar przed ładowaniem i po aby sprawdzić jak rezystancja zmalała-im mniejsza tym lepsza
-ja sobie podładowuje prądem 0,5A co trwa 8h...10h i do bagażnika wrzucam ładowarkę oraz 2..3 naładowane w miarę akumulatory żelowe 12v 12AH. Ładowarka zasilana jest z 12v...18v i ma wbudowaną przetwornicę step up i sama sobie podwyższa napięcie aby dobić do np 14.4v ale to też idealna sytuacja jak ktoś parkuje pod blokiem i nie ma pradu.
Na koniec pomysł na długie zostawienie auta pod chmurką.
Można kupić mały panel słoneczny 18v 30W i kłaść go na półce z tyłu i podłaczyc sie przez kontroler z mppt do aku i mamy ładowanie gdy jest widno. W słońcu mamy 1...1,5A prądu. Kontroler wyciska max z panela i pilnuje napięcia na aku
Pozdrawiam