Autor Wątek: Padnięty akumulator "rozruchowy"  (Przeczytany 69371 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mummy

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Padnięty akumulator "rozruchowy"
« Odpowiedź #150 dnia: 30 Listopada 2020, 07:58:46 »
Auris HSD HB ma z prawej strony plus
Auris HSD TouringSport ma z lewej strony plus

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Sprawdzenie poboru prądu
« Odpowiedź #151 dnia: 20 Grudnia 2020, 18:15:13 »
W tym momencie zapala się lampka oświetlenia bagażnika (Auris II hybrid), a na multimetrze widzę prawie 3 ampery (bo chyba tak ten wynika należy interpretować).
Czy to jest normalne? Chyba że taki pobór jest tylko w krótkim czasie od włączenia instalacji elektrycznej (czyli od zamknięcia obwodu za pomocą multimetra).
Dodam, że mam kłopoty z akumulatorem Toyoty i chciałbym przetestować poszczególne obwody przez wyjmowanie bezpieczników, żeby znaleźć ewentualnego winowajcę.
Ale te 3 ampery mnie zbiły z tropu.
Teraz zrobiłem dłuższy test przy użyciu krokodylków.
No i po iluś tam minutach pobór spada do 0,02-0,03 A.
Zatem chyba jest to normalne i nie mam złodzieja prądu w hybrydzie Auris II.
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #152 dnia: 29 Grudnia 2020, 08:01:52 »
Właśnie padł mi czteroletni akumulator w Aurisie HSD...  :| Słabo trochę.

Starałem się raz w tygodniu zrobić te 15 - 30 kilometrów aby rozruszać auto bo z racji epidemii pracuję z domu i nie jeżdżę do pracy. Mimo to zdechł.

Kupiłem jakieś Excide za 230 zł w Intercars, zobaczymy jak długo wytrzyma.
Pozdrawiam
Wojtek

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #153 dnia: 29 Grudnia 2020, 08:05:28 »
Właśnie padł mi czteroletni akumulator w Aurisie HSD
A próbowałeś go naładować?
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #154 dnia: 29 Grudnia 2020, 11:20:25 »
Tak. Po dwóch godzinach ładowania miał 11.7 V. Przed ładowaniem jakieś 6V...
Pozdrawiam
Wojtek

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #155 dnia: 29 Grudnia 2020, 21:03:46 »
Tak. Po dwóch godzinach ładowania miał 11.7 V. Przed ładowaniem jakieś 6V...

6V to faktycznie słabo ale akumulatory AGM zwłaszcza bardzo mocno rozładowane długo trzeba ładować tak minimum 12h a najlepiej 24h a nie 2h.
Ale 6V to chyba i tak na złom.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Savvy

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #156 dnia: 13 Marca 2021, 01:24:01 »
Kilka dni temu spotkało mnie to samo - akumulator 12V padł w trakcie 20 min postoju.
Dobiło go radio i nawiew, prawdopodobnie był wymęczony w trakcie odpalania kablami starego diesla dzień wcześniej..
Po raz pierwszy skorzystałem z assistance przy ubezpieczeniu, spokojny serwisant dość szybko poradził sobie jump-starterem.

Ale mam kilka praktycznych pytań - jak radziliście sobie bez napięcia w takiej sytuacji (i krótko po niej):

• Jak otworzyć tylne drzwi gdy elektrozamek nie zadziała?
    W Auris II TS HSD przed FL na klapie jest tylko przycisk uruchamiający elektryczne otwieranie zamka. Bez napięcia drzwi pozostają zamknięte
  • Jak podpiąć się do akumulatora "spod maski"?
  • Jak wymusić nieprzerwane działanie silnika spalinowego na postoju?
    serwisant zrobił wielkie oczy gdy Auto po paru min po prostu samo się zgasiło. Wiem ze można włączyć nawiew/klime/radio albo trzymac noge na lekkim gazie ale nie ma prostego sposobu żeby silnik się nie gasił - typu "wyłączyć start-stop"?
  • Jak wyłączyć lampkę w bagażniku w trakcie doładowywania prostownikiem i nie da się domknąć klapy?
    Pamiętam jak w starej E11 był przełącznik on-off zintegrowany z lampką.

Oraz pytania dot akumulatora:

• Co grozi po zmianie na zwykły akumulator kwasowy?
    są dużo tańsze, więc czemu nie warto tego robić?
  • jaka jest maksymalna pojemność akumulatora, który te auta zniosą?

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #157 dnia: 13 Marca 2021, 10:11:09 »
Kilka dni temu spotkało mnie to samo - akumulator 12V padł w trakcie 20 min postoju.
Dobiło go radio i nawiew, prawdopodobnie był wymęczony w trakcie odpalania kablami starego diesla dzień wcześniej..
Po raz pierwszy skorzystałem z assistance przy ubezpieczeniu, spokojny serwisant dość szybko poradził sobie jump-starterem.

Ale mam kilka praktycznych pytań - jak radziliście sobie bez napięcia w takiej sytuacji (i krótko po niej):

W Auris II TS HSD przed FL na klapie jest tylko przycisk uruchamiający elektryczne otwieranie zamka. Bez napięcia drzwi pozostają zamknięte
    serwisant zrobił wielkie oczy gdy Auto po paru min po prostu samo się zgasiło. Wiem ze można włączyć nawiew/klime/radio albo trzymac noge na lekkim gazie ale nie ma prostego sposobu żeby silnik się nie gasił - typu "wyłączyć start-stop"?
  • Jak wyłączyć lampkę w bagażniku w trakcie doładowywania prostownikiem i nie da się domknąć klapy?

Zabiłeś akumulator użyczając komuś prądu. W instrukcji jest jasno napisane że nie można tak robić, aku w hsd jest mały i ma tylko 270A prądu rozruchowego....

Wymień na zwykły kwasowy z cienkimi bolcami i powinien działać ponownie killa lat.

Po co chcesz podtrzymywać spalinę? Przecież akumulator 12v ładuje się przez inwerter z baterii trakcyjnej a nie spaliny....silnik nie musi wtedy chodzić, ustawić bieg na P i tyle.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #158 dnia: 13 Marca 2021, 16:41:59 »

......

Wymień na zwykły kwasowy z cienkimi bolcami i powinien działać ponownie killa lat.

......

Mi jak padnie to wymienie na ten - polecam:

https://allegro.pl/oferta/akumulator-bosch-s4-12v-40ah-330a-6965698800

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #159 dnia: 13 Marca 2021, 21:00:29 »
Tata miał kiedyś bosha z serii silver, wytrzymał tylko 3 lata a to była benzynka a nie jakiś wymagający diesel. Dłużej posłużyła centra ;)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #160 dnia: 13 Marca 2021, 21:30:08 »
Tata miał kiedyś bosha z serii silver, wytrzymał tylko 3 lata a to była benzynka a nie jakiś wymagający diesel. Dłużej posłużyła centra ;)
Teściowi Centra padła miesiąc po gwarancji.
Na Boschu jeździ już chyba z 8 bez awarii. Ja osatatnio 5 lat S5 i sprzedałem z aurisa. Wcześniej też długie lata miałem Boscha S4 chyba z 7 lat. Bez problemu.  :beer:

Offline Savvy

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #161 dnia: 14 Marca 2021, 00:36:04 »
Zabiłeś akumulator użyczając komuś prądu. W instrukcji jest jasno napisane że nie można tak robić, aku w hsd jest mały i ma tylko 270A prądu rozruchowego....
Teraz widzę że to było niemądre. Ale aku raczej żyje - tuz po tym ładowaniu uruchamiałem go i jeździłem kilka razy przed jego "zapaścią".
Po tym wypadku też "odżył" - podładowałem go zwykła ładowarką z Lidla i (póki co) spokojnie rusza.
A na przyszłość
- jest gdzieś dostepna instrukcja w wersji elektronicznej?

Nie chce sie mądrzyć, ale to jest wg mnie wada konstrukcyjna tych aut - 35Ah na zasilanie wszystkiego w kabinie? łącznie z gniazdkiem zapalniczki?

Jaka maksymalna pojemność nowego kwasowego aku 12V będzie prawidłowo ładowana przez inwerter?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #162 dnia: 14 Marca 2021, 00:53:53 »
Nie wada tylko złe użytkowanie auta. Jeśli chcesz sobie w aucie posiedzieć, posłuchać radia to włączasz auto jak do jazdy (Ready). Wtedy prąd jest pobierany z baterii trakcyjnej a jeśli ona się rozładuje to automatycznie uruchamia się silnik spalinowy by ją podładować. Jeśli auto jest w stanie Ready akumulator 12V jest ładowany nawet jeśli auto stoi w miejscu a silnik spalinowy nie pracuje.

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #163 dnia: 15 Marca 2021, 18:24:47 »
Czy taki zwykły akumulator (nie AGM) będzie się normalnie spisywał w hybrydzie?
Rozumiem, że wężyk zostaje bez podpinania?
Zakładam, że w dalszym ciągu nie będzie można siedzieć w aucie i słuchać radia bez stanu READY.
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #164 dnia: 15 Marca 2021, 18:41:10 »
Czy taki zwykły akumulator (nie AGM) będzie się normalnie spisywał w hybrydzie?
Rozumiem, że wężyk zostaje bez podpinania?
Zakładam, że w dalszym ciągu nie będzie można siedzieć w aucie i słuchać radia bez stanu READY.

Tak, kwasówki też dadzą radę mimo ładowania do 14.7V, w kombi bolec plusowy zdaje sie po lewo a w hatchback po prawo...tak przynajmniej niektórzy tu pisali na forum co już wymieniali. Radia można słuchać ale 5..10min bez świateł itp. Nie odpalać innych aut z tego małego akumulatora a przy nie odapalniu auta ponad tydzień warto zdjąć klemę lub biała wtyczkę w puszce elektrycznej pod maską silnika. Jak masz coś do zasilania z gniazda zapalniczki to auto na ready i bieg na P. Na N nie ma ładowania baterii trakcyjnej z silbika spalinowego.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl