Czyli klimę włącza się przyciskiem A/C? Nawet zimą to zadziała? I w lecie też tym przyciskiem? Czy w lecie wystarczy nastawić niższą temp. grzania, niż jest na zewnątrz i klima sama zadziała bez włączania A/C? No i przyciskiem AUTO włączam pełen automat, czyli grzanie zimą i chłodzenie latem?
Tak z grubsza.
Latem w upały (lub gdy jest ciepło i chcę się schłodzić) klikam AUTO.
Guzik AC zapala się automatycznie (czyli rozumiem sprężarka zastartowała ?) , nastawiam żądaną temperaturę (tak z 3-5 stopni poniżej tego co jest na zewnątrz żeby się nie przeziębić). Sam musisz wytestować jak masz wyskalowane wskazania temperatury w stosunku do efektów klimy.
Jak nie muszę się schładzać a np. osuszyć zaparowane szyby (klima to robi) to ustawiam na AUTO temperaturę na taką żeby nie zmarznąć i się nie spocić.
Zimą odwrotnie - odpalam AUTO i dostosowuję temperaturę do tego jak chcę mieć ciepło w kabinie.
Zimą zazwyczaj po wciśnięciu AUTO, AC też się zapala , chociaż ostatnio przy ok. -4*C jak kliknąłem AUTO to AC się nie zapaliło (a była to trasa i chciałem żeby klima pochodziła) musiałem kliknąć dodatkowo AC.
I teraz ważne !!!
Jak operujesz klimą na AUTO przy zapalonym AC (latem na pewno , zimą nie wiem) to sprężarka załącza się okresowo i automatycznie stara się dostosować temperaturę do zadanej.
Jak operujesz tylko na AC (bez AUTO) to sprężarka pracuje cały czas waląc zadaną temperaturę.
Jak operujesz na AUTO bez zapalonego AC to działa taki "półautomat" bez udziału sprężarki (w mieszalniku powietrza mieszane jest odpowiednio do nastawy powietrze ciepłe i zimne z zewnątrz.
PS
AUTO w Toyocie działa trochę dziwnie

Niby w instrukcji jest opisane że automat sam zmienia siłę, temperaturę i kierunek nawiewu.
Ja tego nie zauważam (pytałem też o to przy okazji poprzedniego Aurisa)
A miałem kiedyś wcześniej VW to na AUTO czułem np. chłodny podmuch (o zmiennej sile) na różne kierunki (raz głowa, za chwilę nogi) i miało to odzwierciedlenie na wyświetlaczu (pokazywało gdzie i jak mocno wieje).
W Toyocie nie czuję tych zmian i na wyświetlaczu też nic nie jest wtedy pokazywane.