Autor Wątek: Auris na oleju Toyota 5W30 czy zmieniać?  (Przeczytany 40108 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jaclub

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris na oleju Toyota 5W30 czy zmieniać?
« Odpowiedź #30 dnia: 23 Maja 2018, 10:14:55 »
Widzę, że 1.6 2011

To ciekawe, bo ja nigdzie nie widzę takiej informacji... :-(
Na profilu autora jest, co nie znaczy oczywiście, że dotyczy tego modelu. Zapytanie może być o inny silnik.:)

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 23 Maja 2018, 11:04:38 »
Na profilu autora jest, co nie znaczy oczywiście, że dotyczy tego modelu. Zapytanie może być o inny silnik.
No faktycznie. Na profil nie wchodziłem...  :embarassed:

Offline Cudny_Gnat

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 27 Maja 2018, 22:11:53 »
Ja też mam taki sam problem. Miesiąc temu kupiłem Aurisa 2011silnik 1.33 niecałe 100k.km od Niemca. Auto zalane 5W30. Wygodniej by mi było zostać przy 5W30 ba taki leje do Avensisa w dieslu. Jadnak ciągle mam w głowie ten przykaz producenta "stosować 0w20", i strasznie mi to ciąży :grin:. Może w Niemczech wiedzą coś więcej? Nie jestem wstanie stwierdzić ile kilometrów auto przejechało na 5W30.

Offline Jędrzej

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 28 Maja 2018, 18:10:35 »
Witam
W mojej auris 1.33 z 2010 r też fabrycznie zalali 0W20 . Patrzyłem do książki serwisowej i przy przebiegu ok 50 tyś km zalali 5W30. Ja sam zrobiłem już 2 razy wymiany oleju na 5W30. Więc też zgłupiałem czy powracać do 0W20.
Auto chodzi bez zastrzeżeń i jest OK. Te wszystkie wymiany były robione w ASO toyoty we Wrocławiu.
Czy koledzy się czegoś obawiają? Chodzi o ten słynny nagar w tym silniku i modelu? Czy ktoś dysponuje jakimiś informacjami konkretnymi, że przy 5W30 następowały poważne usterki silnika.Chyba, że na początku do jakiegoś limitu km lub wieku auta lali 0W20 a potem 5W30.
Pozdrawiam
Jędrzej

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #34 dnia: 28 Maja 2018, 18:58:21 »
silniki wybitnie problematyczne pod kątem oleju, w biuletynach, instrukcji pisze żeby lać 0w20, a wy szukacie potwierdzenia, że dobrze robicie lejąc 5w30 :D

TIIDA '09

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 28 Maja 2018, 20:12:52 »
(wariant dla 1.4D4D)
w instrukcji piszą "0W30", a ASO leje "5W30" w sumie bez wytłumaczenia wprost dlaczego, a wtedy każdy powtarza za ASO i leje 5W30
By było ciekawie jak ktoś wspomniał wcześniej ASO potrafiło wlewać mineralne 15W40 (moja auriska jest tego przykładem) - jak ASO pozwalało na coś takiego to nie ogarniam.

Nie dziwne że ludzie się dopytują bo panuje wolna amerykanka. Pewnie bardzo trudno jest ze strony Toyoty wydać jednoznaczne oświadczenie jak dobierać olej poza terytorium Japonii (sarkazm)

Trochę moich żali wylałem tutaj - jeśli komuś pomoże załączam
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,42324.0.html
Rozumiem, że jak coś chlaśnie przykładowo przy 15W40 to ASO bierze odpowiedzialność na siebie?
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2018, 20:28:00 wysłana przez vagon1 »
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #36 dnia: 28 Maja 2018, 21:47:59 »
Akurat 5w30 mozna lac zamiast 0w30 w cieplejszym klimacie.
Toyota od lat 80tych zaleca olek klasy lepkosciowej 30 do diesli.

Offline Cudny_Gnat

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 29 Maja 2018, 15:59:08 »
Cześć
Dzisiaj po konsultacjach z moimi mechanikami (niezależnymi, którzy się nie mają zielonego pojęcia o swoim istnieniu :)),dodatkowo byłem w ASO na Bielanach we Wrocku, pozbyłem się tego ciężaru jakim jest olej 0W20 czy 5W30. Wszyscy zgodnie oznajmili, że należy pozostać przy 5W30 i zapomnieć o 0W20. Chyba, że planuje jeździć w Rosji, w zimę gdzie temperatury schodzą do -50. Dodatkowo spec w serwisie wytłumaczył mi o co niby chodzi Toyocie z tym olejem: Chodzi o jakiś mechanizm (przepraszam zapomniałem nazwy) sterujący zmiennymi fazami, który napędzany jest łańcuchem rozrządu i musi być w każdych warunkach temperatury otoczenia dobrze smarowany. Dlatego oleje z 0W zachowują swoje właściwości przy -50 stopniach, 5W chyba -40 itd.
Co do cyferek po W czyli określające grubość filmu olejowego to gostek w ASO machną ręką i opowiedział mi historię samochodów flotowych na serwisie które zalane były półsyntetykiem, a nawet zdarzyło mu się spotkać toyotę 1.33 na mineralnym i nic się specjalnego nie działo.
Mnie to przekonało i zostawiam ten temat w spokoju. Nie będę ukrywał, bardzo się cieszę, że mogę zalewać Aurisa tym samym olejem co moją poczciwą Avke 2.0 D4D. Tak na marginesie polecam Liqui Moly Top Tec 4300 5W-30.

PS. ASO  Bielany zapraszali mnie na wymianę oleju z filtrem itp. za 270 zyla. Tylko olej oryginalny od Toyoty. Na pytanie kto robi Toyocie ten olej, gostek powiedział mi, że nie wie :grin:. Może ktoś z Was wie kto ten olej produkuje bo jestem ciekaw.  Takie info dla kogoś kto jest z Wrocka, okolic i chciałby zgłębić temat.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 29 Maja 2018, 16:56:52 »
Pewnie zależy gdzie, kiedy i jaki ale np:

dla TGMO SN 0W-20 (2011) jest to EXXON MOBIL CORPORATION, czyli jest to Mobil Super Synthetic

Ciekawa grafika, która wszystko wyjaśnia - szkoda że nie dla aut z EU.

Ciekawe że dla Corrolii/Matrix (taki Auris) od 2011 jest tylko 0w20 i to w USA.

https://physics.usc.edu/Undergraduate/temporary/toyota_0W-20_msdn_vrd_0004740940mfv_0005160165.pdf

https://www.mobil.com/english-us/passenger-vehicle-lube/pds/glxxmobil-1-0w20

A dlaczego 0w20:

Cytuj (zaznaczone)
0W-20 oil provides the best lubrication under all temperature conditions, reduces engine combustion chamber deposits, reduces vehicle emissions and improves fuel economy.

https://www.youtube.com/watch?v=3VES8xzHgYM
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2018, 17:26:07 wysłana przez mariuszs »

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #39 dnia: 29 Maja 2018, 18:08:44 »
Wszyscy zgodnie oznajmili, że należy pozostać przy 5W30 i zapomnieć o 0W20
bez komentarza. nie życzę ci kłopotów z silnikiem, ale gdyby coś złego się działo, to ci "wszyscy" zapytają jaki lałeś olej, a potem że skoro niezgodny z instrukcją to nie masz prawa do reklamacji etc. Ja jestem tylko zwykłym użytkownikiem, humanistą z wykształcenia, który czyta i stosuje się do instrukcji obsługi urządzeń, ale jest na forum paru kolegów, którzy mają pojęcie w temacie np.
silniki wybitnie problematyczne pod kątem oleju, w biuletynach, instrukcji pisze żeby lać 0w20, a wy szukacie potwierdzenia, że dobrze robicie lejąc 5w30 :D
Skoro silnik jest zaprojektowany pod lepkość 20 to takiej trzeba się trzymać.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 29 Maja 2018, 18:10:09 »
Ciekawa grafika, która wszystko wyjaśnia

Nic nie wyjaśnia bo nie wiadomo dla jakich siników (diesel/benzyna) :)
A po drugie tabelka kończy się na 2012 roku.

Chodzi o jakiś mechanizm (przepraszam zapomniałem nazwy) sterujący zmiennymi fazami, który napędzany jest łańcuchem rozrządu i musi być w każdych warunkach temperatury otoczenia dobrze smarowany. Dlatego oleje z 0W zachowują swoje właściwości przy -50 stopniach, 5W chyba -40 itd.

Trochę cię rozumiem - wolisz kupować do obu samochodów ten sam olej (5W/30)

Co do cyferek po W czyli określające grubość filmu olejowego to gostek w ASO machną ręką i opowiedział mi historię samochodów flotowych na serwisie które zalane były półsyntetykiem, a nawet zdarzyło mu się spotkać toyotę 1.33 na mineralnym i nic się specjalnego nie działo.

A konkretniej nie "grubość filmu olejowego" a lepkość oleju w określonej temperaturze (choć w sumie na jedno wychodzi)

A co do samochodów flotowych - mają przejechać w ciągu 2-3 lat (leasing) z 200 tkm i idą do szczęśliwego nabywcy :)

Natomiast prywatny użytkownik zaleje olej 0W/20 bo taki poleca producent (konstruktor) samochodu i silnika.

Cytat: Cudny_Gnat w Dzisiaj o 15:59:08

Wszyscy zgodnie oznajmili, że należy pozostać przy 5W30 i zapomnieć o 0W20
bez komentarza. nie życzę ci kłopotów z silnikiem

Bez przesady.
W poprzednim AI FL 1.6 z 2010 roku przez dwa pierwsze przeglądy lałem "badziewnego" Castrola 5W/30.
Na następnych przeglądach przeszedłem na M1 0W/20.
Auto pozostało w rodzinie, wiem że nic z silnikiem się nie dzieje, oleju nie bierze (namówiłem nowego właściciela, żeby kontynuował zalewanie M1 0W/20 i tak robi).
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2018, 18:15:11 wysłana przez tomery »

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 29 Maja 2018, 18:22:22 »

Nic nie wyjaśnia bo nie wiadomo dla jakich siników (diesel/benzyna) :)
Z tym że wszystko to rzeczywiście przesadziłem, a co do silników to oczywiste że benzyna. W USA na gnojówkę jeżdzą tylko TIRy ;)

Offline Cudny_Gnat

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 29 Maja 2018, 19:27:03 »
Trochę cię rozumiem - wolisz kupować do obu samochodów ten sam olej (5W/30)

To była właśnie przyczyna dlaczego wgłębiłem się w temat. Moja wygoda i tyle. Zamawiam 10 litrów tego samego oleju, rozlewam na dwa auta i tyle. Nawet nie ma mowy o oszczędnościach bo różnica w cenie ,w moim przypadku, jest bardzo znikoma (5W30 jest droższy).
Co do mechaników: sprawdzeni goście od 10 lat robią mi samochody, drugi mechanik diagnosta z którym się przyjaźnie, a moje samochody traktuje jak swoje. Panowie wyjaśnili mi jak krowie na rowie, pan z ASO dołożył swoje. Klamka zapadła i mam dylemat z grzywki :-).

bez komentarza. nie życzę ci kłopotów z silnikiem, ale gdyby coś złego się działo, to ci "wszyscy" zapytają jaki lałeś olej, a potem że skoro niezgodny z instrukcją to nie masz prawa do reklamacji etc. Ja jestem tylko zwykłym użytkownikiem, humanistą z wykształcenia, który czyta i stosuje się do instrukcji obsługi urządzeń, ale jest na forum paru kolegów, którzy mają pojęcie w temacie np.
Cytat: paba w Wczoraj o 18:58:21
Co Pana humanisty: Gwarancji już i tak nie mam. Gdybym miał jedno auto postąpiłbym zapewne tak jak Ty. Jednak bardzo zaciekawiło mnie dlaczego Niemiec zalał 5W30 ma nie postąpił zgodnie z instrukcją. Wiadomo, ze jak herr Hans robi coś wbrew instrukcji, to musi być coś na rzeczy ;).
Zapewne jak tak bardzo stosujesz się do zaleceń producenta, to wlewasz olej od Toyoty. Może wiesz kto go produkuje? Bardzo mnie to ciekawi
Pozdro

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 29 Maja 2018, 19:33:11 »
Może wiesz kto go produkuje?
Pisałem wyżej: Mobil 1 0W-20 

Offline Cudny_Gnat

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 29 Maja 2018, 19:37:31 »
Może wiesz kto go produkuje?
Pisałem wyżej: Mobil 1 0W-20 

Umknęło mi dziękuję  :grin: :grin:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl