Autor Wątek: RAV4 montaż haka  (Przeczytany 249282 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
Odp: RAV4 montaż haka
« Odpowiedź #90 dnia: 11 Lipca 2020, 13:59:40 »
Tam gdzie pozostałe dwie :) - starostwo, urząd miasta / dzielnicy.
Wypełniasz wniosek o wydanie dodatkowej tablicy rejestracyjnej.
Koszt 53 PLN
Szczęście u mnie już wszystkie kolejki minęły - rejestracja ok 1h w kolejce, odbiór dowodu od ręki. Myślę że wbicie haka też pójdzie szybko

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #91 dnia: 12 Lipca 2020, 22:05:47 »
Wczoraj chciałem sobie zarezerwować internetowo "wizytę" w urzędzie na Białołęce - w tym roku nie ma miejsc do rejestracji pojazdów... Jutro będę dzwonić.

Offline radek4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #92 dnia: 13 Lipca 2020, 09:17:44 »
nie ma miejsc do rejestracji pojazdów...

Bez problemu zrobisz online, zrób profil zaufany jak nie masz przez swój bank, zajmie to 2 minuty i wysyłasz wniosek ze skanami dokumentów, jak coś nie będzie pasowało to Ci napiszą co poprawić lub dosłać.

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #93 dnia: 13 Lipca 2020, 12:41:44 »
Jak wlaczam kierunkowskaz to slychac dzwiek z tylu ktory moge porownac do trabniecia nieco cichszego lub dzwieku pompki od spryskowacza gdy juz nie ma plynu.
Tak jest za kazdym razem jak wlaczam kierunkowskaz lub awaryjne.
Bardzo irytujace.
Ktos ma jakis pomysl co ASO spierniczylo?
u mnie jest to samo - jeszcze nie jechalem dalej tylko sprawdzalem czy wszystko dziala jak trzeba i tez to zauwazylem.....
Dostalem odpowiedz od dealera, cytuje:
"w Pana pojeździe zamontowany jest hak wraz z instalację elektryczną z wbudowanym modułem ostrzegania przed przeszkodą.
Czyli przed włączenie kierunkowskazu będzie wydawany sygnał, aby mieć na uwadze zamontowaną z tyłu przyczepką bądź uchwyt roweru (inny promień skrętu).
Niestety nie można wyłączyć dźwięku, głośnik jest wbudowany w moduł."
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #94 dnia: 13 Lipca 2020, 18:18:00 »
Cytat: Kiełek w Wczoraj o 22:05:47

nie ma miejsc do rejestracji pojazdów...

Bez problemu zrobisz online, zrób profil zaufany jak nie masz przez swój bank, zajmie to 2 minuty i wysyłasz wniosek ze skanami dokumentów, jak coś nie będzie pasowało to Ci napiszą co poprawić lub dosłać.

Profil zaufany mam już kilka lat i korzystam bardzo aktywie, szczególnie w zakresie działalności, ale... Jak jest współwłasność to już nie jest tak łatwo, nawet jak masz pełnomocnictwo za 17PLN, to nie da rady. Dziwne i pokrętne było tłumaczenie urzędniczki, ale... Może faktycznie spróbuję na żywca. Tak czy inaczej po pieczątkę w dowodzie muszę się umówić, po odbiór tablicy też. I KUR@#$%^ nie można tego załatwić jako jedna wizyta...

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #95 dnia: 13 Lipca 2020, 18:20:35 »

A w moim można po prostu nie podłączać głośnika :)
Wiązka Erich Jaeger.

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #96 dnia: 13 Lipca 2020, 18:37:12 »
Jak wlaczam kierunkowskaz to slychac dzwiek z tylu ktory moge porownac do trabniecia nieco cichszego lub dzwieku pompki od spryskowacza gdy juz nie ma plynu.
Tak jest za kazdym razem jak wlaczam kierunkowskaz lub awaryjne.
Bardzo irytujace.
Ktos ma jakis pomysl co ASO spierniczylo?
u mnie jest to samo - jeszcze nie jechalem dalej tylko sprawdzalem czy wszystko dziala jak trzeba i tez to zauwazylem.....
Dostalem odpowiedz od dealera, cytuje:
"w Pana pojeździe zamontowany jest hak wraz z instalację elektryczną z wbudowanym modułem ostrzegania przed przeszkodą.
Czyli przed włączenie kierunkowskazu będzie wydawany sygnał, aby mieć na uwadze zamontowaną z tyłu przyczepką bądź uchwyt roweru (inny promień skrętu).
Po raz pierwszy z tym się spotykam, a zawsze hak montowałem.
Miałem również hak w Rav4 z kupowanym 2015 roku i też wszystko montowane przez ASO.

Ten dźwięk jest na tyle głośny i irytujący, że jak jadę ze śpiącym dzieckiem to wręcz jak mam możliwość i nie stwarzam zagrożenia to nie włączam kierunkowskazu. Trochę dziwna sprawa.

Wyjaśnię ze swoim dealerem, czy to inicjatywa Toyoty czy jakieś nowe unijne regulacje.
Rozumiem jak ktoś jedzie z przyczepką, ale przy rowerach na haku to aż tak ten promień skrętu nie jest istotny.

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #97 dnia: 15 Lipca 2020, 09:38:06 »
Wyjaśnię ze swoim dealerem, czy to inicjatywa Toyoty czy jakieś nowe unijne regulacje.
Rozumiem jak ktoś jedzie z przyczepką, ale przy rowerach na haku to aż tak ten promień skrętu nie jest istotny.
Nie robilem jeszcze dluzszej trasy dopiero w weekend...gdzie mam ponad 400km autostrady...jak mnie to wtedy wku...i to kaze to "napawiac" - nie zamawialem haka z ekstra funkcjami ktore sa kompletnie nieprzydatne a wdodatku irytujace...Jak na podworku z przyczepa krece to nie uzywam kierunkowskazow a wtedy kreci sie na maksa i wtedy ostrzezen nie ma...
Pozdrawiam

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #98 dnia: 19 Lipca 2020, 16:46:14 »
no i  400 km z trabiacym za kazdym uzyciem kierunkowskazu "ostrzegaczem o przyczepce" za mna....tak sie nie da z auta korzystac....to jest takie ( w tym miejscu jest 100 niecenzuralnych slow)....w samochodzie pasazeroweie zasnac nie moga bo co chwile "trabke" slychac .... jutro odwiedze daelera bo to tak nie moze byc....

Wiec sprawdzcie co macie i czy przypadkiem nie "taki" wynalazek
Pozdrawiam

Offline sleepy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #99 dnia: 20 Lipca 2020, 17:19:50 »
"taki" wynalazek
Jakiego producenta jest to cudo?

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #100 dnia: 20 Lipca 2020, 19:38:12 »
Jakiego producenta jest to cudo?
tego nie wiem ....mialem tylko informacje ze sa to wiazki produkowane dla Toyota Motor Polska...(zamowienie objemowalo samochod razem z zamontowanym hakiem)

Idea o "przpominaniu" o ciagnietej przyczepce sluszna....- np. raz jakims sygnalem przy otwieraniu auta ---ale niestety obecne rozwiazanie calkowicie beznadziejne...

Dealer poszedl na reke i zaproponowal wymiane wiazki na tak bez "asystentow" przypominajacych... :-)
Pozdrawiam

Offline sleepy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #101 dnia: 23 Lipca 2020, 13:53:13 »
Dealer poszedl na reke i zaproponowal wymiane wiazki na tak bez "asystentow" przypominajacych.
A tak z ciekawości zapytam - czy jak zapięty jest bagażnik albo przyczepa, to co się dzieje z otwieraniem klapy - jest zablokowane? Mnie w Toyocie tłumaczyli, że jest zalecenie Toyoty aby podczas montażu haka demontować antenę aby uniknąć przypadkowego otwarcia bagażnika. Mnie to nie przekonuje ale może Koledzy, którzy mają hak sprawdzą - tylko ostrożnie !!! - czy to otwieranie wtedy działa czy nie?

Offline thomas25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #102 dnia: 23 Lipca 2020, 14:07:42 »
Działa normalnie, chociaż faktycznie raz podczas podpinania wiązki od bagażnika rowerowego otworzyła mi się klapa.
Przy okazji: nie kojarzę tego dźwięku przy włączaniu kierunkowskazu, natomiast tylne czujniki parkowania nie są dezaktywowane po podpięciu wiązki i przy włączeniu wstecznego jest ciągły pisk czujników (gdy jest założony bagażnik rowerowy).

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #103 dnia: 23 Lipca 2020, 14:38:44 »
Mnie w Toyocie tłumaczyli, że jest zalecenie Toyoty aby podczas montażu haka demontować antenę aby uniknąć przypadkowego otwarcia bagażnika.
u mnie antena jest zdemontowana....
natomiast tylne czujniki parkowania nie są dezaktywowane po podpięciu wiązki i przy włączeniu wstecznego jest ciągły pisk czujników (gdy jest założony bagażnik rowerowy)
to jest jakis szok, wlasnie to sprawdzilem z bagaznikiem....czujniki sygnalizuja przeszkode i auto samoczynnie hamuje...mozna zaraz delikatnie do tylu jechac i znowu po chwili automatyczne hamowanie....jak mozna wtedy normalnie cofac ? Kolejny problem do zgloszenia
Pozdrawiam

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #104 dnia: 23 Lipca 2020, 14:39:29 »
natomiast tylne czujniki parkowania nie są dezaktywowane po podpięciu wiązki i przy włączeniu wstecznego jest ciągły pisk czujników (gdy jest założony bagażnik rowerowy).

Podczas "pisku" naciśnij przycisk OK na kierownicy, zamilknie :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl