Jak wlaczam kierunkowskaz to slychac dzwiek z tylu ktory moge porownac do trabniecia nieco cichszego lub dzwieku pompki od spryskowacza gdy juz nie ma plynu.
Tak jest za kazdym razem jak wlaczam kierunkowskaz lub awaryjne.
Bardzo irytujace.
Ktos ma jakis pomysl co ASO spierniczylo?
u mnie jest to samo - jeszcze nie jechalem dalej tylko sprawdzalem czy wszystko dziala jak trzeba i tez to zauwazylem.....
Dostalem odpowiedz od dealera, cytuje:
"w Pana pojeździe zamontowany jest hak wraz z instalację elektryczną z wbudowanym modułem ostrzegania przed przeszkodą.
Czyli przed włączenie kierunkowskazu będzie wydawany sygnał, aby mieć na uwadze zamontowaną z tyłu przyczepką bądź uchwyt roweru (inny promień skrętu).
Niestety nie można wyłączyć dźwięku, głośnik jest wbudowany w moduł."
Po raz pierwszy z tym się spotykam, a zawsze hak montowałem.
Miałem również hak w Rav4 z kupowanym 2015 roku i też wszystko montowane przez ASO.
Ten dźwięk jest na tyle głośny i irytujący, że jak jadę ze śpiącym dzieckiem to wręcz jak mam możliwość i nie stwarzam zagrożenia to nie włączam kierunkowskazu. Trochę dziwna sprawa.
Wyjaśnię ze swoim dealerem, czy to inicjatywa Toyoty czy jakieś nowe unijne regulacje.
Rozumiem jak ktoś jedzie z przyczepką, ale przy rowerach na haku to aż tak ten promień skrętu nie jest istotny.