musisz dokładnie przekopać forum. To dość specyficzne pytanie. Kilka osób pamiętam montowało samemu, ale nie wszyscy dodawali tę wiązkę.
Co do ceny usługi w ASO - taka ona jest i nie ma się co dziwić. To kupa roboty. Serwisy nieautoryzowane wezmą niewiele mniej.
Dlatego najlepiej zakładać zaraz po zakupie. Zazwyczaj ASO robi to gratis.
Ciekawe jak Ci pójdzie z czujnikiem klapy 
No tak, jeszcze raz przekopać. Wczoraj spędziłem godzinę za 4 euro na przeszperanie dokumentacji dot. instalacji elektrycznej na toyota-tech.eu. Odpowiedzi nie znalazłem, nie wiem czy taka informacja w ogóle tam widnieje, czy po prostu przez godzinę nie zdążyłem się zapoznać z bardzo nieintuicyjnym interfejsem.
W momencie zakupu, nie byłem w ogóle zorientowany w temacie haka. Nie sądziłem, że będzie mi on potrzebny bo przecież przyczepy nawet nie miałbym gdzie trzymać, a wozić 25 kg bezużytecznego żelastwa nie ma sensu. Naiwnie wierzyłem, że rowery pewnie się da przewieźć na "rogach" zaczepianych na klapie, tak jak to robiłem w starym aucie. Dopiero po 2,5 roku się zorientowałem, że klapa jest zewsząd opięta plastikami, i moje rogi by je powyrywały.
Generalnie też jestem ciekaw jak mi pójdzie. Przynajmniej nie będę zdany na łaskę ASO co do działania kick-sensora, czy tam estetyczne (czytaj: nie za wielkie) wycięcie w osłonie zderzaka. Tam też mi powiedzieli, że sensor wypinają i tyle. Jak przycisnąłem, to powiedzieli, że to i tak nie działa, blah blah blah. Przy takim podejściu odechciało mi się z nimi nawet pertraktować.