Autor Wątek: RAV4 montaż haka  (Przeczytany 249331 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: RAV4 montaż haka
« Odpowiedź #690 dnia: 06 Lipca 2023, 10:33:01 »
To mam pytanie

Tak

0 zł w ASO i czujnik zostawili i działa

Zarobili na Kliencie, sprzedaż samochodu oraz dostaną premię z Toyoty - to mogliby nawet i pokryć koszty haka.
« Ostatnia zmiana: 06 Lipca 2023, 10:34:45 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #691 dnia: 06 Lipca 2023, 10:35:46 »
To mam pytanie

Tak
A cena taka jak za hak EU?

Skądinąd, zakładając teraz lepiej zakładać elektrykę na 7 czy 13 styków?
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #692 dnia: 06 Lipca 2023, 10:37:45 »
Jeżeli nie będzie komplikacji to taka sama. 13 pin z modułem
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline topoll

• Toyot Spamer
RAV4 montaż haka
« Odpowiedź #693 dnia: 06 Lipca 2023, 10:45:03 »
Jeżeli nie będzie komplikacji to taka sama. 13 pin z modułem
Planuję oryginalną Belkę do RAV4 z USA/Kanady więc nie spodziewam się problemów. A zależy mi na niej ponieważ do Jeepa mam wygodne gadżety mocowane na kwadrat i chciałbym móc je wykorzystać także w RAV4.
« Ostatnia zmiana: 06 Lipca 2023, 10:54:19 wysłana przez topoll »

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #694 dnia: 06 Lipca 2023, 10:57:13 »
Zarobili na Kliencie, sprzedaż samochodu oraz dostaną premię z Toyoty - to mogliby nawet i pokryć koszty haka.
Westfalii nie mieli, a Brinka nie chciałem.
Akcesoriów tyle dali że nie wiedziałem już co brać.

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #695 dnia: 06 Lipca 2023, 11:30:05 »
musisz dokładnie przekopać forum. To dość specyficzne pytanie. Kilka osób pamiętam montowało samemu, ale nie wszyscy dodawali tę wiązkę.
Co do ceny usługi w ASO - taka ona jest i nie ma się co dziwić. To kupa roboty. Serwisy nieautoryzowane wezmą niewiele mniej.
Dlatego najlepiej zakładać zaraz po zakupie. Zazwyczaj ASO robi to gratis.
Ciekawe jak Ci pójdzie z czujnikiem klapy :)

No tak, jeszcze raz przekopać.  Wczoraj spędziłem godzinę za 4 euro na przeszperanie dokumentacji dot. instalacji elektrycznej na toyota-tech.eu.  Odpowiedzi nie znalazłem, nie wiem czy taka informacja w ogóle tam widnieje, czy po prostu przez godzinę nie zdążyłem się zapoznać z bardzo nieintuicyjnym interfejsem.

W momencie zakupu, nie byłem w ogóle zorientowany w temacie haka.  Nie sądziłem, że będzie mi on potrzebny bo przecież przyczepy nawet nie miałbym gdzie trzymać, a wozić 25 kg bezużytecznego żelastwa nie ma sensu.  Naiwnie wierzyłem, że rowery pewnie się da przewieźć na "rogach" zaczepianych na klapie, tak jak to robiłem w starym aucie.  Dopiero po 2,5 roku się zorientowałem, że klapa jest zewsząd opięta plastikami, i moje rogi by je powyrywały.

Generalnie też jestem ciekaw jak mi pójdzie.  Przynajmniej nie będę zdany na łaskę ASO co do działania kick-sensora, czy tam estetyczne (czytaj: nie za wielkie) wycięcie w osłonie zderzaka.  Tam też mi powiedzieli, że sensor wypinają i tyle.  Jak przycisnąłem, to powiedzieli, że to i tak nie działa, blah blah blah.  Przy takim podejściu odechciało mi się z nimi nawet pertraktować.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #697 dnia: 07 Lipca 2023, 09:51:25 »
a wozić 25 kg bezużytecznego żelastwa nie ma sensu.
niezależnie czy używasz haka czy nie musisz to wozić. Nie da się inaczej. Nawet jak korzystasz raz do roku, a ja tak korzystam i wolę mieć hak bo może zaczne korzystać częściej.
Czepiając się wagi - przewrotnie powiem, że nie wziąłem SkyView bo nie chciało mi się wozić dodatkowego 80kg nad głową. Jestem do przodu :P

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #698 dnia: 07 Lipca 2023, 12:22:23 »
niezależnie czy używasz haka czy nie musisz to wozić. Nie da się inaczej. Nawet jak korzystasz raz do roku, a ja tak korzystam i wolę mieć hak bo może zaczne korzystać częściej.
Czepiając się wagi - przewrotnie powiem, że nie wziąłem SkyView bo nie chciało mi się wozić dodatkowego 80kg nad głową. Jestem do przodu :P

Dokładnie o to mi chodziło, że jak już hak jest, to wozisz to żelastwo.  A jak nie używasz, to wozisz niepotrzebnie.  Nie wiem ile może ważyć jeszcze ta belka zderzakowa, którą się wymontowuje w przypadku haka Brink/Toyota, a nie w przypadku Westfalia. Poza tym, w przypadku Brink właśnie, belka haka jest wyżej zamontowana, co być może ma pozytywny wpływ na dobre działanie kick sensora (bo jest dalej od anteny).  Ale maksymalny ucisk pionowy na Brinka jest tylko 80 kg, vs. 100 kg na Westfalii, więc wybrałem tę drugą, i trudno, tym więcej żelastwa (belka zderzakowa zostaje).  A do tego jeszcze mam SkyView... :/

Tak z ciekawości, masę własną w dowodzie rejestracyjnym mam 1709 kg (Exe MY21 i jeszcze bez haka), ile macie bez SkyView?

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #699 dnia: 07 Lipca 2023, 14:31:40 »
U mnie bez haka ze skyview mam 1705 kg. MY22. Cztery kilo na czymś zaoszczędzili.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #700 dnia: 07 Lipca 2023, 14:35:52 »
A sa w ogole jakies automatyczne haki?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #701 dnia: 07 Lipca 2023, 14:36:31 »
Do RAV4 nie widziałem.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #702 dnia: 07 Lipca 2023, 15:22:29 »

Dokładnie o to mi chodziło, że jak już hak jest, to wozisz to żelastwo.  A jak nie używasz, to wozisz niepotrzebnie.  Nie wiem ile może ważyć jeszcze ta belka zderzakowa, którą się wymontowuje w przypadku haka Brink/Toyota, a nie w przypadku Westfalia. Poza tym, w przypadku Brink właśnie, belka haka jest wyżej zamontowana, co być może ma pozytywny wpływ na dobre działanie kick sensora (bo jest dalej od anteny).  Ale maksymalny ucisk pionowy na Brinka jest tylko 80 kg, vs. 100 kg na Westfalii, więc wybrałem tę drugą, i trudno, tym więcej żelastwa (belka zderzakowa zostaje).  A do tego jeszcze mam SkyView... :/

Tak z ciekawości, masę własną w dowodzie rejestracyjnym mam 1709 kg (Exe MY21 i jeszcze bez haka), ile macie bez SkyView?

U mnie ale ze SkyView jedyne 1603 kg.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #703 dnia: 07 Lipca 2023, 15:23:43 »

U mnie ale ze SkyView jedyne 1603 kg.

Ale u Ciebie 2.0 chyba?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #704 dnia: 07 Lipca 2023, 15:57:44 »
Akumulator trakcyjny - z grubsza to ta różnica wagi.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl