Autor Wątek: Zakup nowego Aurisa Hybrid  (Przeczytany 25271 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
Odp: Zakup nowego Aurisa Hybrid
« Odpowiedź #60 dnia: 01 Października 2018, 12:26:19 »
Natomiast do Mazdy AT musisz doliczyć koszt wymiany oleju w skrzyni co 30 tys km, to zdaje się troszkę kosztuje.

Chyba troszkę przesadziłeś? Zaraz będzsz zmieniał razem z olejem w silniku co 10kkm ;)

Wiesz co, to sa kawałki dla głodnych dzieci.  Znajdź mi kogokolwiek, kto mając środki na konsumpcję przeznacza je na lokatę bo coś kupił taniej... 
Jak zaoszczędzi to będzie musiał za to kupić drugie auto dla żony i jeszcze mu się koszty użytkowania podwoją :-)

Przy takiej argumentacji nie mam więcej pytań... :)
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Matmis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #61 dnia: 01 Października 2018, 13:08:57 »
Ja przejechałem prawie tyle co Ty.  W kwestii 4.0 w mieście... LOL... zapraszam do Wwy na poranny szczyt, zobaczymy czy Ci się uda zejść poniżej sześciu litrów.  Opowiadasz tu bajeczki wciskane klientom przez sprzedawców jak im spalanie na jeździe próbnej nijak nie chce zejść do obiecywanego.  Zasady są te same jak w każdym aucie.  Albo naciskamy gaz po aptekarsku masując udo żeby skurczu nie dostać i wtedy jest czwórka z przodu albo jeździmy normalnie - różnica pomiędzy hybrydą a benzyną będzie podobna przy każdym stylu jazdy, delta zależy głównie od warunków zewnętrznych i waha się od ponad 3 l/100km w dużych korkach do 0,5-1 l/100 km przy jeździe autostradowej 140-150 km/h.
1-Prawie,czyni wielką różnicę...
2-mowa o średnim spalaniu a nie o szczytowych i minimalnych osiągach,
3-nie mam nic wspólnego ze sprzedawcami aut, więc nie opowiadam bajek. Synowie dawno już są dorośli...
4-jak nauczysz się używać hybrydę tak jak producent to zakładał to moje wyniki też osiągniesz, ewidentnie nie umiesz tego robić...oczywiście jak to sam trafnie ująłeś główny wpływ to warunki zewnętrzne ale styl jazdy należy diametralnie zmienić. Wiem, że większość właścicieli hybryd nie uczy się innego stylu jazdy...niestety. A jak warunki są sprzyjające ( nie chodzi o zjazd z górki)to na samym prądzie można śmigać 80km/h.... jak się tego nauczysz to zrozumiesz o czym mówię  <taniec>
« Ostatnia zmiana: 01 Października 2018, 15:59:28 wysłana przez fazibazi »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #62 dnia: 01 Października 2018, 13:53:43 »
A jak warunki są sprzyjające ( nie chodzi o zjazd z górki)to na samym prądzie można śmigać 80km/h....
Nie można. Limit jazdy na samym MG2 to około 68 km/h czyli 74-75 km/h uwzgędniając błąd wskazania prędkościomierza.  Limit wynika z przełożenia przekładni i maksymalnej dopuszczalnej prędkości obrotowej MG1.

1-Prawie,czyni wielką różnicę...
Żadnej nie czyni...  hybryda HSD to żadne tam rocket science a o tym jak tym się jeździ wiedziałem na długo przed zakupem od kierowców, którzy zrobili autami z tym napędem setki tysięcy kilometrów -  a skoro znasz jakieś nieznane mi tajniki to je łaskawie wyjaw.
2-mowa o średnim spalaniu a nie o szczytowych i minimalnych osiągach,
Właśnie o takim tu rozmawiamy.

4-jak nauczysz się używać hybrydę tak jak producent to zakładał to moje wyniki też osiągniesz, ewidentnie nie umiesz tego robić
Nie wiem co zakładał producent, generalnie to wyznaję zasadę że to producent ma się dopasować do moich potrzeb a nie ja do niego.
Nie mam żadnego problemu z osiąganiem niskiego spalania, próbowałem wielokrotnie i zawsze mi się udawało :-), i nie potrzebowałem do tego hybrydy, stosując się do zasad ekojazdy spalanie na poziomie 4,5 litra potrafiłęm bez trudu osiągnąć w starym turbodieslu 1.8 90 KM z mechanicznymi wtryskami. Po prostu nie lubię takiego stylu jazdy, który na dodatek w dużym zatłoczonym mieście uchodzi za niezbyt kulturalny.
« Ostatnia zmiana: 01 Października 2018, 14:12:32 wysłana przez Zbig »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #63 dnia: 01 Października 2018, 14:29:56 »
Chyba troszkę przesadziłeś? Zaraz będzsz zmieniał razem z olejem w silniku co 10kkm
OK, ale z raz przed 100 kkm raczej by należało.  W DSG radzą aby to robić co 60 kkm.

Przy takiej argumentacji nie mam więcej pytań...
Wiedziałem, że dobry z Ciebie mąż  :grin:

Powiedzmy, że tą dychę wsadzisz na jekieś lokaty i będzie tam tkwiła, przynosząc po 5 latach po odliczeniu inflacji i podatku jakieś marne grosze.  W międzyczasie będziesz musiał drugą dychę bezzwrotnie wyłożyć na różnicę w spalaniu - a jak paliwo pójdzie w górę to znacznie więcej.
« Ostatnia zmiana: 01 Października 2018, 14:35:28 wysłana przez Zbig »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #65 dnia: 02 Października 2018, 08:28:08 »
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,31981.0.html
lub
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,38884.0.html
lub
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,39854.0.html

Coś z tymi Toyotami jest NIE TAK ,że po zakupie  trzeba sie nimi uczyć jeździć???

Mam 4 swoje auta , (dwa diesle i dwie benzyny ,2 automaty i 2 manuale ) oprócz tego w ciągu roku jeżdżę do serwisu samochodami znajomych , więc ogólnie mam do czynienia z 8 różnymi autami.
Najmłodsze ma rok ,najstarsze 27 (mercedes w140 ) i jakoś nie mam żadnych problemów żeby tymi autami się poruszać -jeździć.

Przecież każde auto ,,da się oswoić  ,, już po paru kilometrach!!!

RAV4 2.5 hybrid

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #66 dnia: 02 Października 2018, 09:02:26 »
darek60 to moja odpowiedź na posty niezwiązane z tematem, jeżeli chcecie dywagować na temat spalania hybrydy to zarówno autor i inni mają możliwość w wielu innych wątkach na forum.

Offline Matmis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: 02 Października 2018, 10:43:20 »
Nie można. Limit jazdy na samym MG2 to około 68 km/h czyli 74-75 km/h uwzgędniając błąd wskazania prędkościomierza.  Limit wynika z przełożenia przekładni i maksymalnej dopuszczalnej prędkości obrotowej MG1.

I tyle w teorii a praktyka jak zwykle weryfikuje jej założenia...jeżdżę co dzień i mam takie ,,niemożliwe'' osiągi  :song:

Żadnej nie czyni...  hybryda HSD to żadne tam rocket science a o tym jak tym się jeździ wiedziałem na długo przed zakupem od kierowców, którzy zrobili autami z tym napędem setki tysięcy kilometrów -  a skoro znasz jakieś nieznane mi tajniki to je łaskawie wyjaw.

Rozwalasz takimi argumentami, jak sądzisz ilu z tych kierowców potrafiło i chciało używać hybryd tak jak powinni a nie jak byli przyzwyczajeni????
Co do tajemnej wiedzy to już pisałem, zmień styl jazdy bo po tym co piszesz, to hybryda nie jest dla Ciebie. To nie jest sportowa fura :grin:

Nie wiem co zakładał producent, generalnie to wyznaję zasadę że to producent ma się dopasować do moich potrzeb a nie ja do niego.

Racja, dlatego jest taka szeroka gama aut do wyboru...dla każdego coś dobrego. Nie każde dla wszystkich...

Nie mam żadnego problemu z osiąganiem niskiego spalania, próbowałem wielokrotnie i zawsze mi się udawało :-), i nie potrzebowałem do tego hybrydy, stosując się do zasad ekojazdy spalanie na poziomie 4,5 litra potrafiłęm bez trudu osiągnąć w starym turbodieslu 1.8 90 KM z mechanicznymi wtryskami.

,,Próbowałem wielokrotnie'' i tu jest sedno sprawy- nie próbuj tylko cały czas stosuj zasady eco drivingu.

No i na koniec tej dysputy:,,Po prostu nie lubię takiego stylu jazdy, który na dodatek w dużym zatłoczonym mieście uchodzi za niezbyt kulturalny.'' HYBRYDA NIE DLA CIEBIE-KOLEGO
Osobiście znam ludzi, którzy kupili hybrydy, bo taka moda ale nie są zadowoleni, bo nie uczą się jak nimi jeździć....Pozdrawiam serdecznie. :hug:

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #68 dnia: 02 Października 2018, 10:56:01 »
Ale wiesz, że to nie DSG tylko stary dobry klasyczny automat. Ja bym pewnie zmienił olej po 100-150kkm ale nie zdziwiłbym się jakby bez zająknięcia przejechał 300kkm.
Z tego co mnie wiadomo, producenci dobrych klasycznych automatów, tacy jak ZF czy Aisin, zalecają wymianę co 60-80 tys km.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #69 dnia: 02 Października 2018, 11:32:16 »
« Ostatnia zmiana: 02 Października 2018, 11:39:42 wysłana przez fazibazi »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #70 dnia: 02 Października 2018, 11:51:36 »
o lokatach tutaj:

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,44364.0.html

Przecież my nie rozmawiamy o lokatach, tylko o tym czy warto kupić auto tańsze w zakupie ale droższe w użytkowaniu.  Jak sobie wyobrażasz taką dyskusję bez odniesienia do tego co zrobić z zaoszczędzonymi pieniędzmi albo jaką cenę paliwa założyć do kalkulacji?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #71 dnia: 02 Października 2018, 12:54:44 »
Rly? :o

Najwyższa lokata na 12 mcy bez zakładania konta to obecnie 2,6% wg rankomatu.  To daje z ulokowania 10000 zł przez 5 lat przychód po opodatkowaniu 1053 zł.  Obecna inflacja to około 2%, czyli zainwestowane 10000 zł będzie po 5 latach warte 9039 zł.  Zysk na czysto wyniesie 92 zł.
Nie 3,5% tylko do 3,5%.  Wiesz co oznacza "do"?  I pisałem wyraźnie, że bez zakładania konta.
Nie "do 3,5%" tylko 3,5% dla pierwszych 10k. 200k na 3%.

nikt wam nie broni, wystarczy napisać ile zostanie po zakupie nie-hybrydy, a co robić z pieniędzmi to chyba już niewiele wnosi? Osobiście jakbym nie mógł przerobić hybrydy na LPG to nadal nie wiem czy bym ją kupił. Mam to jeżdżę (nabiłem ponad 120tys) a spalaniem się za bardzo nie przejmuję ale wiem, żeby zejść poniżej 5 (czy miasto czy trasa) to trzeba spełnić kilka warunków. Ogólnie pali mniej i zgadzam się że nie aż tyle żeby dokładać te 10tyś (przy zakupie nowej czy paroletniej), ja liczyłem w używkach powyżej 5 lat i tam ta różnica nie jest tak duża a zyskujemy wygodę automatu i większą niezawodność, ale wątek jest o tegorocznym aucie więc dla autora jak najbardziej do rozważenia i skalkulowania czy coś mu to osobiście da.
« Ostatnia zmiana: 02 Października 2018, 13:01:48 wysłana przez fazibazi »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #72 dnia: 02 Października 2018, 13:28:32 »
ja liczyłem w używkach powyżej 5 lat i tam ta różnica nie jest tak duża a zyskujemy wygodę automatu i większą niezawodność, ale wątek jest o tegorocznym aucie więc dla autora jak najbardziej do rozważenia i skalkulowania czy coś mu to osobiście da.
Wiadomo że w przypadku porównywania aut z LPG oszczędność spada ze względu na znacznie niższą cenę gazu i przy 100 kkm wyniesie nie 10 tys zł ale około 4,5 tys zł.  Z drugiej strony jak dołożysz do benzyny w automacie jeszcze instalację gazową to w wielu przypadkach cena zrówna się z hybrydą.  Poza tym wbrew temu co się tu niektórym wydaje, oszczędność w spalaniu i w ogóle wcale nie jest powodem dla którego wielu nabywców hybrydy kupuje.  U mnie ta kwesta nawet nie załapuje się na podium.  I nie jestem tu odosobniony - wystarczy pojeździć po mieście, większość napotkanych hybrydowych Aurisów to wypasione wersje śmigające bynajmniej nie prawym pasem z ekoprędkościami ;-)

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #73 dnia: 02 Października 2018, 13:51:38 »
I nie jestem tu odosobniony - wystarczy pojeździć po mieście, większość napotkanych hybrydowych Aurisów to wypasione wersje śmigające bynajmniej nie prawym pasem z ekoprędkościami ;-)

A tak tak :) :good:

Offline peterchen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #74 dnia: 02 Października 2018, 18:50:33 »
Tak zmieniając temat czym w przypadku Aurisa różni się kolor Premium Bronze od Platinium Bronze? Oba mają kody 1G2. Bo jak analizuje to wydaje mi się, że to ten sam kolor.
« Ostatnia zmiana: 02 Października 2018, 18:52:32 wysłana przez peterchen »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl